Hoogeveen/de Wolden

Terugblik wandeling Oude Kene

Wandeling Oude Kene 22 augustus met hero Moorlag

Prachtig wandelweer was het tijdens onze wandeling door de Oude Kene. Hero Moorlag vertelde over de naam Kene, wat in het Drents kloof betekent, een kloof bij een vingernagel. Wat een mooie naam en passend bij het water dat het gebiedje doorklieft met veel vertakkingen, om uiteindelijk uit te komen in het Oude Diep. 
De Oude Kene is een nieuw aangelegd gebied en het deel waar wij liepen was helemaal kaal toen het werd opgeleverd. Wat er te zien was, was het water, stenen en kale leemgrond. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. In dit wat verloren gebiedje tussen de spoorweg, de autoweg en onder de hoogspanningskabels is iets prachtigs ontstaan. Jammer genoeg waren we te laat in het seizoen om de blauwborst, de roerdomp, de rietzanger en de bosrietzanger te kunnen horen, maar tegen de schemering zijn er nu de bijzondere vliegvormen van grote aantallen spreeuwen te zien. Ook veel planten waren al gemaaid, maar één van de hopen waar de ringslang haar eieren in legt konden we wel mooi bekijken. De ringslang doet het hier goed, zo goed dat die ook te vinden zijn in sommige vijvers in de woonwijk vlakbij. De vrijwilligers van de IVN willen die graag ophalen als ze overlast geven en makkelijk is dat niet, want ze zijn snel! Het mooie van het gebied is ook dat hier het overtollige regenwater en een deel van het overloopwater van Hoogeveen gezuiverd wordt door het stromen door de vele kanaaltjes, waar het riet afvalstoffen opneemt en het water steeds schoner wordt. 
We sloten af zoals we begonnen waren, nu met de overgebleven koek en thee, gemaakt van ter plekke geplukte watermunt. Lekker. Het is de moeite waard om hier in het voorjaar opnieuw een excursie te plannen, maar Hero wil ons dan ook graag mee nemen naar de Kiersche Wijde, bij Meppel. Een mooi vooruitzicht.