Hoogeveen/de Wolden

Oeverplanten

In de maand november heb ik inleidend verteld over waterplanten in het algemeen en uitgelegd dat er grofweg vier groepen zijn, namelijk:
1.    Zuurstofplanten
2.    Drijfplanten
3.    Lelieachtigen
4.    Moerasplanten/oeverplanten
In december heb ik over de zuurstofplanten verteld. In januari waren de drijfplanten en de lelieachtigen aan de beurt. Januari en februari waren gereserveerd voor de oever- en moerasplanten.
Als vervolg op maart beschrijf ik de rest van de planten, welke de naam “moeras” in hun naam hebben. 

•    Moerasvergeet-mij-nietje
Behoort tot de ruwbladigenfamilie. Je moet goed zoeken tussen al de moerasplanten, want het zijn kleine bloemetjes. Ze hebben een gele ring en blauwe kroonblaadjes. De stengel is behaard en kruipt vaak over de grond. Het heeft lancetvormige behaarde bladeren.

•    Moeraswalstro
Behoort tot de sterbladigenfamilie. De bloem is wit, maar in de knop vaak lichtroze. De plant heeft een liggende groeiwijze met lange takken, maar door de stekelhaartjes op de stengel kan de plant zich naar boven werken. De walstrosoorten zijn te herkennen aan de kransstandige bladeren om de stengel.

•    Moeraswederik
Behoort tot de sleutelbloemfamilie. Staat ook op de Nederlandse Rode Lijst van planten. De bloemen lijken wel kleine gele kwastjes. De stengels zijn rechtopstaand en ongeveer 70 cm. hoog. De lancetvormige langwerpige bladeren staan met z`n tweeën tegenover elkaar en kruisgewijs ten opzichte van het volgende bladpaar aan de stengel.

•    Moeraswespenorchis
Behoort tot de orchideeënfamilie en groeit meestal met een groot aantal bij elkaar. Ze zijn met een netwerk van wortelstokken aan elkaar verbonden. De buitenste bloembladen zijn bruin en de tweedelige lip is wit. De bloemen aan de stengel staan naar één kant gericht. De stengels zijn paars behaard. De  bladeren zijn lancetvormig.

Nog even ter aanvulling op mijn waterplanten.

4 maart zag ik op NPO1 het programma Green Planet met als titel: Wereld van water.
-Waterplanten creëren de prachtigste, meest bizarre en belangrijkste leefgebieden ter wereld. Om niet weg te spoelen in zwaar weer gebruiken planten een soort superlijm- 
Je krijgt prachtige beelden te zien van waterplanten met een overlevingstactiek waar ik heel veel bewondering voor heb. Misschien dat je dit programma op Uitzending Gemist nog kunt bekijken.
Ze lieten ook de groei van een Reuzewaterlelie zien. Dit sprak mij erg aan, omdat ik een paar jaar geleden op de Azoren deze supergrote lelie heb mogen bewonderen (zie de foto`s). Ik was erg onder de indruk van de grootte en zag dit in de uitzending terug: prachtig.

Dit was de laatste aflevering van de Waterplanten. Volgende maand zal ik een inkijkje geven in de Exoten van Nederland.                    BG