Hoogeveen/de Wolden

Actie voor de tuin in mei: een hele maand je gazon NIET maaien.

De tuin ligt er weer mooi bij. Het gras staat (behalve aan de randen) lekker hoog en gaat al bloeien. De laatste maaibeurt is al bijna een week geleden, toen zijn de randen alleen gemaaid. Een vreemde gewaarwording om zo het gras te laten groeien. Eigenlijk jeuken mijn handen om het te gaan maaien. Ik ben ook benieuwd hoe het er na 4 weken uitziet.

De bedoeling van deze actie is om de bijen en vlinders meer te kunnen bieden in deze cruciale periode. Wat dan? We hopen dat er leuke bloemen opkomen in het gras. Aangezien ik dat heel goed onderhoud ben ik benieuwd wat er straks te zien is. De paardenbloemen krijgen nooit de kans om groot te worden dan heb ik ze er al uitgestoken. Waarom zou ik ze in mijn tuin willen hebben? Het hele park waar ik aan woon staat er vol mee. De rest van de tuin (borders) probeer ik te vullen met planten waar bijen en vlinders zich tegoed kunnen doen aan de grote diversiteit aan planten. Aan het huis hangt een groot bijenhotel (volgend jaar aan vervanging toe). Tot vorig jaar werd het heel druk bezocht en ineens niet meer. Benieuwd wat het dit jaar gaat worden. Misschien helpt de mei-actie.

CS

Tot de volgende week.

Inmiddels anderhalve week verder en tot mijn spijt is het gras gemaaid. De roos Albertine gooide roet in het eten. Na een prachtige periode van donkergroen blad veranderde de roos helemaal in bladeren met roest. De bladeren die afvielen konden worden opgeruimd. Echter een winderige dag gooide roet in het eten. Meer dan de helft van de bladeren zijn gevallen, op het terras en vooral op het gazon. Bladeren met de hand uit de tuin verwijderen was niet meer mogelijk. Dan de maaier er maar overheen om alle bladeren tijdens het maaien mee te nemen. Dit betekende ook dat het maaisel niet in de tuin verspreidt mocht worden. Ondanks dat Albertine onder de roest zit en geplaagd wordt door luizen staat ze volop in knop en wordt straks weer een plaatje.