Hoogeveen/de Wolden

November

Wat is het nog mooi buiten, veel struiken en bomen zou je zo willen schilderen. Die kunst is alleen niet iedereen gegeven en je zou al die blaadjes ook wel willen vasthouden, want er vallen er nu toch wel heel veel af.
Gelukkig weten we dat blad, dat blijft liggen op de grond, weldadig is voor het bodemleven, grondverbetering en allerlei insecten die daarin overleven.  Die wetenschap helpt wel.  Al die blaadjes geven een mooi dekentje voor komende zwaardere tijden. 

Wij zijn ook gezegend met een paar mooie eiken langs de tuin. Ik houd van eiken, alleen al die eikels. Je kunt ze in de border niet met een bladblazer wegwaaien, want dan gaan de genoemde blaadjes ook mee. Een dilemma, alleen echt op te lossen door met de hand alle eikels en eikenblad weg te halen.  

Een dilemma is ook de Nerine, een bolgewas met nu prachtig bloeiende roze bloemen. Zo mooi, alleen die kleur. Die past niet bij het omringend groen en de oranje verkleurende heesters. Die combinatie kan wel in de zomer, nu is het wel wat discutabel. Maar een dissonant maakt de tuin ook spannend. 

Onbevangen bloeien de asters en chrysanten, die trekken zich van de herfst niets aan. Prachtig in boeketten en al dat paars, ook al is het maar op een paar plekken in de tuin,  valt nu echt op. Veel salvia’s weten van geen ophouden, zo hebben we een fijne herfst.
Y.T.