Hoogeveen/de Wolden

Vogels in de tuin.

Oud en nieuw is weer voorbij, de vogels kunnen weer tot rust komen. 
Ieder najaar worden er vogeltaarten verkocht. Het is veel leuker om ze zelf te maken.

Wat heb je nodig:
Plantaardig fritesvet. De goedkoopste (b.v. Nettorama)
Vogelzaad, strooigoed met een grote variëteit aan zaden
Een tulbandvorm, metaal of van silicone

Een mooie verhouding om mee te werken is: 1 kg vet op 2 kg zaad. Dan krijg je een hele volle taart waarin de zaden door wat vet aan elkaar geplakt worden.

Het vet wordt in een pan langzaam op een zacht “vuurtje” gesmolten. De zaden gaan erbij. In het begin krijg je het moeilijk geroerd maar dan ineens is het een massa vet met zaden geworden. Die giet of spatel je in de vorm en laat het rustig opstijven. Heb je te veel dan zijn pindakaaspotten ook een mooie oplossing om te vullen, of vetbollen maken.
Als het helemaal hard is moet het nog uit de vorm. Soms gaat dat niet meteen. Heel even de vorm in heet water leggen, echt niet te lang dan glijdt de taart er zo uit.

Waarom is het belangrijk om vogels te voeren?
Vogels kunnen niet altijd voldoende voer uit de natuur halen. Dat kan zowel in de zomer als in de winter het geval zijn. In de winter hebben ze vitaminen en extra vetten nodig. Vitaminen krijgen ze o.a. uit de verschillende zaden maar ook uit die mooie blad- en bloemknoppen van bijvoorbeeld de krokussen die opkomen. Door de vogels pinda’s, zaad en vet aan te bieden heb je grote kans dat de blad- en bloemnoppen met rust worden gelaten.

CS
 

De vogeltaart 4 weken later.