Hoogeveen/de Wolden

Activiteiten in de tuin, februari 2020

Tuinactviteiten in januari en februari.

Afgelopen periode heb ik lekker zitten surfen op het net, er was toch niet veel doen in de tuin. Leuk en interessant om allemaal te lezen wat je wel en niet kunt doen in deze periode. In januari en februari wordt, bijna in ieder artike,l gesproken over: Het gras niet betreden bij vorst of sneeuw. Beiden zijn in geen velden of wegen te vinden en als we de weerpluim mogen geloven, de komende periode ook niet. De buitentemperatuur overdag, als dit geschreven wordt, zit inmiddels in de dubbele cijfers en zakt niet verder dan 6˚C dus geen vorst in de grond.
Misschien moeten we een andere tuinactiviteiten-plan gaan schrijven voor de wintermaanden. Een met wat te doen in zulke zachte wintermaanden, want het gras blijkt bij temperaturen van rond de 6˚C gewoon heel zachtjes door te groeien en dan ontstaat er een heel andere situatie. Maaien in januari wie had dat gedacht? 
Knoppen van diverse hortensia’s worden zo groot dat je nu al echt moet snoeien wil je de struik op een bepaalde hoogte houden. Diverse struiken hebben hun blad niet laten vallen en een paar rozen bloeien vrolijk door.
Wat ook duidelijk verandert in de tuin is de hoeveelheid water. Een hele droge zomer en een heel nat najaar en winter. Wat doen mijn bollen? Is alles verrot of komen ze alsnog op? Een goede vraag we zullen het zien. De tuin bekijkend realiseer ik me dat er toch wat moet veranderen. Er moeten meer planten in die tegen droogte in de zomer kunnen en tegen een kleddernatte periode in de herfst en winter. Blijven proberen en niet de handdoek in de ring gooien en alles verstenen. Een ding is zeker, in deze tuin is een mooi gazon niet haalbaar, het zal groen zijn maar niet van gras maar van mos. Dat alles is beter dan kunstgras. Ook al zit er veel plastic in mijn gazon maar dat is een ander verhaal.