Hoogeveen/de Wolden

December

Het kon lang uitgesteld worden, maar nu is de tijd van opruimen echt aangebroken, zeker met de behoorlijke nachtvorst die we hebben gehad. 
Alle dahlia’s moeten uit grond of pot, gedroogd en dan in mijn geval in een doos in de kelder met wat kranten erbij. De knollen moeten vooral luchtig, donker en koel bewaard worden. Ook de Canna’s gaan in winterslaap, niet in het donker, wel koel en zij mogen niet uitdrogen, dus wat in het zicht. Ik heb daar nog niet een ideale plek voor. 

We hebben veel eikenblad in de tuin, daarom verzamel ik in de buurt ander afgevallen blad in grote vuilniszakken om bladaarde te maken. Zelf bladaarde maken is eenvoudiger dan compost maken. Het mooiste is als het blad wat vochtig is en de grasmaaier er een paar keer overheen is gegaan. Dan is het klein geworden en gaat het proces om tot bladaarde te worden sneller. Alles terug in de vuilniszak, wat gaten prikken of snijden, wat aanduwen en dat is het. De zak staat vervolgens één of twee jaar ergens in de tuin en bacteriën doen hun werk. De bladaarde is ook een mooie vervanger voor turf. Turf kunnen we eigenlijk niet meer gebruiken, want gebieden met hoogveen moeten zoveel mogelijk beschermd worden. Ze nemen veel CO2 op en houden het vast, bij turfwinning komt het vrij. bij turfwinning komt het vrij. Het zijn waardevolle natuurgebieden. 

De tijd komt er aan dat we meer binnen zullen zijn, dan beleven we de tuinwereld met mooie tuinboeken, ons eigen G&B blad en de avonden die we organiseren. 
Het is de moeite waard om ook eens te kijken naar de G&B avonden in Meppel of Beilen. Die zijn door leden ook gratis te bezoeken. Je kunt ook hun nieuwsbrieven aanvragen op Internet. 
En dan nu nog de laatste bollen in de tuin.
Y.T.