Hoogeveen/de Wolden

Waterplanten deel 1.

Hieronder zie je de ZOEK-kaart om planten in of bij het water te herkennen. 
Dat is toch gemakkelijk zoeken, zou je zeggen. Of gaat het je allemaal al duizelen? Er groeit en bloeit zoveel in of bij het water. Het is jammer dat ze in Hoogeveen op dit moment de vijvers aan het schoonmaken zijn, zodat er nu minder te zien is. Dit schoonmaken is nodig om het water niet te laten “stikken en rotten”.

Ik houd het hier heel praktisch en ga niet alles behandelen in het hele identificatieproces. Ik hoop dat je interesse door middel van deze rubriek wordt gewekt, zodat je bewuster naar alle planten gaat kijken.

Misschien sta je weleens stil bij één van de grote vijvers in de Hoogeveensche parken. Probeer voor jezelf dan eens te kijken hoeveel verschillende planten je ziet. En hoe langer je kijkt hoe meer je ziet, want het is natuurlijk niet een geordend bedje bloemen. Alles zit in elkaar verweven, vooral aan de kant. Ook in het water zitten de planten door en op elkaar.

Waterplanten zijn heel nuttig voor de natuur. Ze houden het water helder en zien er vaak prachtig uit.
Waterplanten houden het water helder door voedingsstoffen uit het water op te nemen, zodat alg geen kans krijgt om te groeien. Ze geven ook zuurstof af voor de vissen en de bacteriën. 

Waterplanten worden grofweg in vier groepen verdeeld:
1.    Zuurstofplanten
2.    Drijfplanten
3.    Lelie-achtigen
4.    Moerasplanten/oeverplanten
In de komende maanden zal ik deze soorten hier bespreken. Het zou leuk zijn wanneer je onderstaande ZOEK-kaart alvast gaat bekijken. Wanneer ik de planten ga bespreken kun je deze kaart erbij pakken.
Bij het I.V.N. Nederland zijn losse zoekkaarten te bestellen. www.veldwerkwinkel.nl
BG