Hoogeveen/de Wolden

Juli

Wat gebeurt er veel, nu de zon lang en veel schijnt en wat fijn is het om buiten te zijn. Lekker wandelen, fietsen en er is van alles te doen en te beleven in de tuin.
De overal bloeiende krenteboompjes zijn zo mooi. Ze bloeien kort, maar daarna komt het bronskleurige blad. 
Vorig najaar heb ik wat biologisch gekweekte botanische tulpjes gekocht en ik ben er helemaal weg van. De meeste zijn laag en geven spetters kleur tussen de ook nog lage beplanting, maar er is ook een tulpje op een langere, dunne en toch wel stevige steel waarvan de gesloten bloemknop rood is en die glanzend geel bloeit als de knop zich opent in de zon. Het is de Clusiana Cynthia, een wat gewichtige naam voor een sierlijk tulpje. De laag bloeiende zijn de tulpjes Tarda en Little Beauty, die laatste met een heel toepasselijke naam. Uit één bolletje komen meerdere bloemstengels en met wat geluk vermeerderen ze zich. 
Dan bloeien nu ook de statige en bossige wolfsmelken, zoals de Euphorbia amygdaloides Purpurea. Er zijn zo veel verschillende en je hebt er ook veel plezier van: ze zijn wintergroen en bloeien lang met massa geelgroene bloempjes die mooi combineren met voorjaarsbloemen. Ze hebben iets stevigs in contrast met het jonge en nog tere groen van andere planten. Het zijn bijna kleine struikjes. De plant verdraagt geen strenge vorst, maar stelt verder weinig eisen. 
De winter lijkt nu echt voorbij, het wordt groener en groener. Heerlijk.
YT