Hoogeveen/de Wolden

Tuinbezoek tuingroep 1. Thema: Wintervaste planten

Aan  alle leden van de tuinkring, 

Aanwezig waren: Bea, Alies, Marry, Germa, Marijke, Alie, Catja, Ypie en Tonny.

Afgelopen vrijdagmiddag kwamen we bijeen in de tuin van Ypie. De dag begon 
 ’s morgens heel zonnig, maar voordat we de tuin in gingen, hadden we binnen veel te bespreken. 

Het onderwerp van deze middag was ‘wintervaste planten’. 
De vraag van Ypie was: ‘hoe houd ik mijn salvia’s over? ‘
Marijke had e.e.a. uitgezocht: winterharde planten maken veel suikers en sappen aan, die werken als een soort antivries. Cellen in wortels van niet winterharde planten barsten en dan rotten de planten weg. Planten die op vochtige grond staan lopen meer risico te bevriezen. Dus zorg dat de planten niet te nat staan en schep wat bescherming om de bladeren heen. Dit kan oud blad zijn, wat je vast zet met een ring van kippengaas of gebruik  de netjes van sinaasappels e.d. die je vast zet met stokjes.

Tulpen moet je diep genoeg poten, dan komen ze elk jaar terug. Gecultiveerde Triumph tulpen doen het goed.

Na het koffiedrinken, met de heerlijke hapjes erbij, gingen we de tuin in. Ondertussen was het flink kouder geworden.
Ypie en haar man wonen nu 4 jaar in Ruinen. De vorige bewoner wilde de tuin onderhoudsvrij houden; Ypie houdt echter van borders, dus die zijn er ook gekomen. Veel struiken zijn aangeplant, waarbij vooral gekeken is naar het nut voor vogels, insecten, en ook of ze mooie bloesem en bessen hebben en mooi verkleuren in de herfst. 
 Zo zagen we o.a. parottia, koelreuteria, liquidambar, moerbei, zevenzonenboom, kornoelje, een perzikboompje, appel- en perenbomen. Een appelboom was de ‘red devil’, deze appel heeft rood vruchtvlees. 
Vaste planten waren o.a. boehmeria spicata, boehmeria nivea, veronicastrum, fatsia japonica en de rijstpapierplant met de moeilijke naam:
tetrapanax papyrifer.
Deze laatste plant oogt erg exotisch en krijgt diep ingesneden  bladeren die wel 1 meter doorsnee kunnen hebben. Hij kan wel 2 tot 3 meter hoog worden. Hij kan een temperatuur aan tot ong. –12 graden C. Uit de stengels wordt een soort rijstpapier vervaardigd. 
Maar waar Ypie erg enthousiast over was, dat waren haar prachtige salvia’s in vele kleuren, die nu nog volop bloeiden. Daarom was haar vraag aan het begin van de middag niet zo gek: ‘Hoe krijg ik ze de winter door?

Een aanrader om eens te bezoeken vond Ypie : tuincentrum Arborealis in Wilhelminaoord. Daar hebben ze een grote collectie planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ook promoten ze daar de aanleg van zgn. voedselbossen. In de media lees en hoor je daar steeds meer over. In Arborealis kweken ze veel bomen, struiken en planten die daarin thuis horen. 

Wat verder nog ter tafel kwam:

Marijke begon met het promoten van een mooie agenda: nl. 
‘Zaaiagenda voor de moestuin’, geschreven door Diana Stek.
Een groot naslagwerk waarin van ruim 175 soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen de zaaigegevens zijn gerangschikt volgens de kalender i.p.v. op soort.
Je kunt duidelijk zien, wanneer je wat moet zaaien, stekken, poten of uitplanten.
Dus mensen: Zoek je nog een Sint- kado??

Soms weet je niet hoe een bepaalde plant in de tuin heet, een fijne app op je mobiel
Is: ’Plantnet’. 
Maak een close-up foto van de bloem of het blad met je telefoon en druk op de zoekknop. Dan beslis je hoe je de plant wilt vergelijken, bijv. aan de hand van het blad of de bloem. De plant werkt het beste wanneer je een foto maakt van een individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. De app vergelijkt een foto van een plant met eerder genomen foto’s.

Marijke promootte ook nog een mooie hortensia, nl. de Hydrangea macr. 
‘Merveille Sanguine’, de ‘mooie bloedrode’. Hij bloeit met mooie roze bloemen van juli tot september, maar het bijzondere is de verkleuring van het blad in het najaar van helder oranjerood naar wijnrood. 

Een weetje:  Terug dringen van  mos in het gras?  Strooien van kippenmest.

De vraag van tuingroep 2 was: Kunnen we een beroep op jullie doen als we een tuinuitje  willen regelen, waarbij we een bepaald aantal personen moeten hebben om toegang te kunnen krijgen of voor een rondleiding. Afgesproken is, dat we ook een uitnodiging sturen aan hen, als we iets gaan organiseren. 

Hierbij nog het recept van de heerlijke mini-pizza’s, die Ypie gebakken had.
De basis is een plakje bladerdeeg, dat je in vieren deelt. Daarop wat tomatenpassata, wat geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Dan bakken op 180 graden hete lucht, 20 minuten. 

Rest mij nog Ypie te bedanken voor de gastvrijheid en de gezellige middag.
Ik wens alle dames gezellige wintermaanden toe en ik hoop iedereen weer terug te zien in goede gezondheid in het nieuwe jaar.

Hartelijke groeten, Tonny