Hoogeveen/de Wolden

Tuinbezoek tuingroep 1. Thema: Wintervaste planten

Afgelopen vrijdagmiddag kwamen we bijeen in de tuin van Ypie. De dag begon 
 ’s morgens heel zonnig, maar voordat we de tuin in gingen, hadden we binnen veel te bespreken. 

Het onderwerp van deze middag was ‘wintervaste planten’. 
De vraag van Ypie was: ‘hoe houd ik mijn salvia’s over? ‘
Marijke had e.e.a. uitgezocht: winterharde planten maken veel suikers en sappen aan, die werken als een soort antivries. Cellen in wortels van niet winterharde planten barsten en dan rotten de planten weg. Planten die op vochtige grond staan lopen meer risico te bevriezen. Dus zorg dat de planten niet te nat staan en schep wat bescherming om de bladeren heen. Dit kan oud blad zijn, wat je vast zet met een ring van kippengaas of gebruik  de netjes van sinaasappels e.d. die je vast zet met stokjes.

Tulpen moet je diep genoeg poten, dan komen ze elk jaar terug. Gecultiveerde Triumph tulpen doen het goed.

Na het koffiedrinken, met de heerlijke hapjes erbij, gingen we de tuin in. Ondertussen was het flink kouder geworden.
De vorige bewoner wilde de tuin onderhoudsvrij houden; Ypie houdt echter van borders, dus die zijn er ook gekomen. Veel struiken zijn aangeplant, waarbij vooral gekeken is naar het nut voor vogels, insecten, en ook of ze mooie bloesem en bessen hebben en mooi verkleuren in de herfst. 
Zo zagen we o.a. parottia, koelreuteria, liquidambar, moerbei, zevenzonenboom, kornoelje, een perzikboompje, appel- en perenbomen. Een appelboom was de ‘red devil’, deze appel heeft rood vruchtvlees. 
Vaste planten waren o.a. boehmeria spicata, boehmeria nivea, veronicastrum, fatsia japonica en de rijstpapierplant met de moeilijke naam:
tetrapanax papyrifer. Deze laatste plant oogt erg exotisch en krijgt diep ingesneden  bladeren die wel 1 meter doorsnee kunnen hebben. Hij kan wel 2 tot 3 meter hoog worden. Hij kan een temperatuur aan tot ong. –12 graden C. Uit de stengels wordt een soort rijstpapier vervaardigd. 
Maar waar Ypie erg enthousiast over was, dat waren haar prachtige salvia’s in vele kleuren, die nu nog volop bloeiden. Daarom was haar vraag aan het begin van de middag niet zo gek: ‘Hoe krijg ik ze de winter door?

Een aanrader om eens te bezoeken vond Ypie : tuincentrum Arborealis in Wilhelminaoord. Daar hebben ze een grote collectie planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ook promoten ze daar de aanleg van zgn. voedselbossen. In de media lees en hoor je daar steeds meer over. In Arborealis kweken ze veel bomen, struiken en planten die daarin thuis horen. 

Hartelijke groeten, Tonny