De zomerbloemen bloeien in alle mogelijke kleuren. Je kunt er naar blijven kijken, zo mooi is het en met al die kleuren komen ook de insecten. Honingbijen, wilde bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders en nog veel meer. De hele tuin leeft en het is net of er meer vlinders zijn dan vorig jaar.
De gezaaide strook met wilde inheemse planten is nu voor een deel gemaaid, daar waren eerder in het jaar veel wilde bijtjes te zien en nog steeds vliegen ze daar.
Hele kleine bijtjes, het lijken wel vliegende miertjes, zitten in de Campanula lactiflora. Dat zijn de klokjesbijen. Diezelfde campanula wordt ook royaal bezocht door bladluizen, gevolgd door echte mieren, maar het lijkt de plant niet te deren, die bloeit vrolijk door. Mogelijk helpt het dat er ook veel lieveheersbeestjes op af zijn gekomen. Zo is een enkele plant een biotoop op zich.
De hommels en honingbijen zijn weer heel gelukkig met de Kogeldistel en de Veronicastrum, een hoge lang bloeiende ereprijs. Het is niet te geloven hoeveel daar op vliegt en de hele dag maar door.
Prachtige kleuren en kleurencombinaties geven de eenjarige zinnia’s.
Ik had er aardig wat gezaaid dit voorjaar en de eerste lichting uitgeplante jonge plantjes zijn zonder uitzondering grondig opgegeten door de slakken.
Ook met de tweede lichting is korte metten gemaakt, terwijl ik ondertussen toch aardig fanatiek op slakkenjacht was gegaan. Iedere dag ging ik in de vroege ochtend en in de avondschemering met een emmer water op pad.
De lust om nog een keer Zinnia’s te zaaien was totaal verdwenen.
Maar ik had nog wat plantjes over en die zijn uitgegroeid tot bloeiende planten in fantastische kleuren. Iedere plant is weer anders, maar dat zal puur geluk zijn geweest, want ik had alle verzamelde zaden door elkaar gehusseld.
En ik ga ze volgend jaar toch maar weer zaaien.
YT