Hoogeveen/de Wolden

Leven in de tuin in januari 2022

Alles in de  tuin is nu verstild, geen bladeren meer aan bomen en struiken, geen bloemen en geen groei meer. Alles is in afwachting van het komende seizoen. 
De structuur en vorm van bomen valt nu op. Ik houd van eiken, die vertakken zich zo mooi in grillige twijgen als ze ouder worden. De kroon van een oude eik lijkt iets geheimzinnigs te hebben en ik zie dan de tekeningen van Maarten Toonder in de strips van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Hij kan dat in overtreffende trap tekenen.
De bast van bomen en struiken, sommige zijn gekleurd, is ook zo verschillend. Het is een hele kunst om aan de bast te zien wat voor boom het is. 
En gelukkig zijn er de wintergroene planten en struiken: zoals heel laag groeiend de maagdepalm, ophiopogon, maartse viooltjes, cyclaampjes, longkruid en primula’s. Wat hoger sommige varens en dan struiken als laurier, rhododendron, olijfwilg, nandina esarcococca. De sarcococca groeit in de schaduw en staat nu op het punt om te gaan bloeien met heel kleine bloemetjes, wat ruiken ze lekker! Net als de olijfwilg die in het najaar bloeit.