Hoogeveen/de Wolden

Zorg voor minder betegeling in de tuin.

Een mooi voorbeeld is een tuin in mijn directe omgeving Reuvenkamp nr. 15.

De huidige bewoners kochten deze woning met een totaal betegelde tuin. In de tegels stonden een paar gemetselde bakken met wat planten erin.
De “tuin” werd geteisterd door wind, deze had gezien het open karakter vrij spel. In de zomer werden de tegels zo warm dat het niet fijn was om buiten te zijn. De hele tuin stond vol met windschermen en parasols om het wat aangenamer te maken. Ook het onderhoud van dit grote terras viel enorm tegen. Het huis en de tuin staan in een groene wijk, dat betekent dat het terras iedere dag vol ligt met bladeren en klein gruis van de omliggende bomen.
Men vergist zich vaak in  het onderhoud van een groot tegelterras.Vaak hebben de tegels na de winter een groene aanslag, vooral als de tuin wat in de schaduw ligt. Dan gaat iedereen aan de slag met schoonmaak azijn of de hoge drukspuit. Schoonmaak azijn is eigenlijk voor buitengebruik verboden, je maakt er de hele bodem, het bodemleven mee kapot. Zie:  RIVM rapport over schoonmaakazijn. De hoge drukspuit is niet voor alle tegels geschikt, ook de voegen lopen een opdonder op. Zijn de voegen wat groter dan komen er uiteindelijk zaadjes tussen die uitgroeien tot kleine plantjes. Dan gaan we weer met azijn aan de gang of met een brander of met een voegenkrabber. Dat noemen we allemaal onderhoudsarm, wie houden we hier voor de gek. Een goed aangelegde tuin kan veel onderhoudsvriendelijker zijn.

Terug naar de tuin: In het voorjaar van 2021 werd de tuin rigoureus aangepakt. Zoveel mogelijk tegels er uit, gras, bomen, struiken en bloeiende planten er in. In 2022 wordt de tuin afgemaakt met bodembedekkers en nog meer bloeiende planten die de bodem ook dicht zetten. Deze manier van inrichten scheelt ontzettend veel in onderhoud.
Deze metamorfose had nog een bijkomend voordeel. Door heel veel gebruik te maken van zachte  elementen wordt het geluid niet meer weerkaatst maar geabsorbeerd.
Een mooi voorbeeld is als je door een straat loopt (niet op sneakers) dan tikken je hakken. Telkens bij uitritten of bestrating klinken je voetstappen luider. Bij een tuin wordt het geluid geabsorbeerd. Veel harde materialen in de tuin doen hetzelfde. Spelende kinderen kun je huizen ver horen. Hele gesprekken van de buren kun je volgen, je tuin is een klankkast.
Afgelopen zomer hebben de bewoners van nr. 15  het verschil al gemerkt. De temperatuur van de tuin lag aanmerkelijk lager en de wind werd al deels door de geplante struiken gebroken. Als de bomen en struiken komend jaar weer wat centimeters gegroeid zijn zal het een beschermde groene oase worden. Waar het heerlijk toeven is.

CS