Hoogeveen/de Wolden

Egel in de tuin.

Egel in de tuin. De natuurlijke slakkenbestrijder.

Wie wil nu geen egel in de tuin. 
Regelmatig scharrelde een egeltje door mijn tuin. Hij of zij wandelde dan van de ene tuin naar de andere. Soms kwam er een enorm lawaai uit de border. En dan zag ik dat ze met z’n tweeën waren. Ik was bang door de verstening van de tuinen in mijn directe omgeving dat ze verdwenen zouden zijn. Maar nee ze scharrelen nog lekker rond.

Een egelhuis plaatsen is nog niet zo makkelijk. Vorig jaar heb ik er een gekocht. Een gevlochten versie. Bij aankomst thuis bleek dat er nog heel wat moest gebeuren om het egelhuis egel-proof te maken. Op internet vind je prachtige plaatjes van dit egelhuis met egeltjes ervoor, de praktijk is weerbarstiger. Er moet plastic over om het waterdicht te maken dan de bladeren erover. Nou dat heb ik geprobeerd op die kleine oppervlakte die het huisje ter beschikking heeft, de bladeren gleden er telkens gewoon af. Totale mislukking. Dus dit jaar proberen we het opnieuw met ander materiaal.

Ieder jaar heb ik wel 6 hangingbaskets hangen. Die heb ik dit jaar een keer leeg gemaakt en een deel van de “wanden” gebruikt om het egelhuis mee te bekleden. Er zit namelijk, op de bodem, plastic in de kant en klare baskets. Je knipt de basket op 4 plekken in tot het plastic en legt ze dan dakpansgewijs over het egelhuis zo krijgt het een natuurlijke uitstraling. Door de ruwe bovenzijde blijven de bladeren straks beter liggen. Het egelhuis is nu lekker dik ingepakt, laat nu de egel maar komen. 

CS

Wat ik nog meer met de baskets doe is iets voor het voorjaar.