Hoogeveen/de Wolden

De tuin in juni 2021


Eind juni 2021, het miezert al een hele tijd. Dat brengt mij bij de grilligheid in het weerseizoen dit jaar. Een koud voorjaar, een hele warme week, dan weer frisjes en regelmatig regen. Het wisselende weer houdt dit jaar aan zeggen ze. Dat belooft wat voor de groeikracht van mijn planten in de tuin.
Een mooi voorbeeld zijn mijn 3 hortensia’s Strong Annabel in een hoek onder de zakdoekjes boom. Dit voorjaar heb ik ze een keer heel, heel ver terug gesnoeid. Dit doe ik normaliter niet want ze mogen lekker fors worden. Echter met het achteruitrijden kon ik vorig jaar door de hoogte van de planten niets op de weg zien. Dus fors terugsnoeien in de hoop dat ze het net als de andere hortensia’s in mijn omgeving de één meter niet zouden overschrijden. Door dit wisselende weer trekken ze echter hun eigen plan. Ze zijn dit jaar hoger dan ooit en overschrijden nu de 1,6m grens (mijn lengte). Dat wordt weer oppassen met het achteruitrijden dit jaar.

Ook mijn Kolkwitzia Amabilis ‘pink cloud’ was dit jaar een waterval aan bloemen. Aan de straatzijde staat de Kolkwitzia naast een Sambucus Nigra Lace,, beide planten strengelen zich en stonden samen prachtig roze te bloeien. Aan de tuinzijde zie je vooral de Kolkwitzia. Ook deze plant snoei ik zeer selectief. Nu na de bloei zijn de langste takken weggehaald anders kunnen de planten die ervoor en onder staan wat later in het seizoen onvoldoende hun schoonheid laten zien.

Door dit rare weer ben ik iedere dag in de weer met de veger. Ook de 3 rozen op mijn pergola weten niet wat ze moeten doen. Bloeien en bij kou en regen weer de blaadje laten vallen. Dit jaar regent het al een paar weken iedere dag handenvol blaadjes. In de 5-6 jaar dat ik hier woon heb ik dit nog nooit zo meegemaakt. De zonnedoeken die er als extra bescherming voor mij onder hangen (beschermingsfactor van 50) heb ik noodgedwongen weggehaald. Af en toe een rozenblaadje in je thee moet je nu maar voor lief nemen.
Dit hoort allemaal bij een tuin hebben en tuinieren. De natuur doet net zoals het weer wat hij wil.


CS