Hoogeveen/de Wolden

Exoten

Graag wil ik jullie aandacht vragen voor de planten die vallen onder de Exoten. En in het bijzonder de invasieve exoten. Dit was ik al van plan en in februari viel mijn oog op het onderstaande artikel. Wil je hier meer over weten dan  zou je informatie kunnen vinden via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NVWA laat half miljoen waterplanten vernietigen

14-FEB-2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een bedrijf in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om grote vlotvaren, een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld.
Het verschil tussen Salvinia minima en grote vlotvaren is lastig te zien. Vermoedelijk is de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet geraakt met grote vlotvaren. De invasieve uitheemse waterplant heeft Salvinia minima op het bedrijf uiteindelijk verdrongen.-

Hier lees je wat er kan gebeuren wanneer een invasieve exoot ergens geplant wordt. Maar meestal gaat het per ongeluk. In de tuin hebben we misschien allemaal wel exoten zoals: laurierkers, mahoniestruik, Japanse duizendknoop of late Canadese guldenroede. En als je deze plant niet langer wilt hebben, wat doe je hier dan mee? Deze plant moet zeker niet gedumpt worden in de natuur, maar kan ook beter in de grijze dan in de groene container om voldoende verbrand te worden.

Waarom is dit zo belangrijk?
Als een invasief exoot zich thuis voelt in onze omgeving, dan gaat ie zich explosief en snel vermeerderen. Dit gaat dan ten koste van de inheemse soort, die overwoekerd wordt.
Tijdens onze determinatiewandelingen van de plantenwerkgroep zien we dit fenomeen ook in het water. Neem nu bijvoorbeeld de Grote Waternavel. Het is een plaag aan het worden, want ze groeien zo snel dat ze een dichte laag op het water vormen. Maar ze gaan ook de hoogte in, zodat er verder niets meer kan leven. Dit brengt logischerwijs schade aan de inheemse planten. Ook geeft het wateroverlast en hebben de stuwen hier veel last van. 
Invasieve exoten mogen niet in-, door- en uitgevoerd worden. Ze mogen ook niet gekweekt, gebruikt of geruild worden.

Het zijn vaak prachtige planten en bloemen. De volgende komen we veel tegen:
•    Reuzen berenklauw
•    Reuzen balsemien
•    Japanse duizendknoop
•    Grote waternavel
•    Oosterse hop
•    Watercrassula

In mijn stukjes rond de waterplanten had ik het over Pijlkruid. Zelf vind ik dit een prachtige plant, maar nu blijkt er ook Breed pijlkruid te zijn en dat is een invasief exoot. Wij zien vaak Klein kroos en laat nu Smal kroos de verkeerde soort zijn. Je moet het maar weten…

In het wild zal men de Rimpelroos moeten vervangen voor Egelantier of Hondsroos, De Mahoniestruik voor Gele kornoelje, Hulst of Gewone vlier. Ga zo maar door. 
Er zijn gelukkig genoeg inheemse alternatieven waar we ook volop van kunnen genieten.

BG