Een tuin vol bloemen, bijen en vlinders? Dat begint met minder maaien. Laat je gras wat langer groeien en ontdek hoe snel er bloeiende plekken ontstaan waar insecten, vogels en andere dieren van profiteren. Wist je dat alle gazons in Nederland samen zo’n 11.000 voetbalvelden beslaan? Als we die minder vaak maaien, ontstaat er een gigantisch bijenbuffet – gewoon in onze eigen achtertuinen. Maar wat doe je met dat lange gras als je toch weer wilt maaien – en hoe blijft je tuin mooi én levendig?
Ga voor een bloemenweide
Wist je dat de paardenbloem voedsel biedt aan wel 107 soorten bijen? Alleen daarom al is het zonde om je gazon strak kort te houden. Heb je een stukje gras waar je weinig komt? Laat dit dan eens wat langer staan en maai het bijvoorbeeld maar twee keer per jaar. Planten krijgen zo de kans om te bloeien, waardoor een mini-bloemenweide ontstaat. Daarmee leg je een rijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders en hommels – en die trekken weer vogels, kikkers, egels en andere welkome dieren.
Maai minder, niet alles tegelijk
Wil je toch een keer maaien? Doe het dan om de 3 à 4 weken, en niet alles tegelijk. Dat zorgt voor meer bloei én minder werk. Maai bijvoorbeeld alleen een paadje of het middendeel, en laat de randen staan. Zo kunnen insecten schuilen en bloemen zich kunnen uitzaaien. Laat het gemaaide gras een paar dagen liggen om te drogen en hark het daarna weg. Door maaisel af te voeren, verschraalt de bodem. Zo groeit het gras minder snel, waardoor bij-vriendelijke bloemetjes meer kans krijgen. Tip: stel je maaier in op de hoogste stand. Langer gras droogt minder snel uit en is beter voor dieren én planten.
Breng meer kleur in het voorjaar
Wil je volgend voorjaar nóg meer mooie bloemen? Plant dan in het najaar biologische bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes of blauwe druifjes. Ze bloeien vroeg en vormen een waardevolle voedselbron voor insecten zoals hommels.
Hoogeveen/de Wolden doet ook mee
Ook de gemeente wil naar een ander maaibeheer met minder vaak maaien en bloemrijk groen. Voor openbaar grasland gaan we faseren, dat wil zeggen dat we hier en daar stukken berm juist wél of juist níet maaien. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in Nederland. Daarom zullen we gedeeltelijk maaien in bijvoorbeeld onze bermen langs wegen en fietspaden of langs de speelvelden. Daarbij houden we uiteraard rekening met de (verkeers)veiligheid.
< Link naar lokaal maaibeleid >
Ontdek de natuur in je gazon
Minder maaien brengt je tuin tot leven! Ontdek welke bloemen en insecten opduiken tussen het gras. Op https://maaiminder.nl/planten-in-je-gazon/ vind je een handig overzicht met herkenbare soorten. Want: bloemen houden van beestjes – en andersom.
Meer informatie en tips vind je op de website http://www.maaiminder.nl.
Maai Minder is een initiatief van de Bijenstichting, Stichting Steenbreek, Flora van Nederland en Velt.