Hoogeveen/de Wolden

Wat betekent: De plant staat graag op het zuiden?

De eigenwijze Boompioen.

In mijn tuin staan 2 Boompioenen.

Wat is het verschil tussen een boompioen en een pioenroos?

De boompioen, Paeonia Suffruticosa, komt eigenlijk uit Noord-West China en Tibet. Het is een solitaire houtachtige heester en doet het goed tegen een muur, bij voorkeur aan de zuidkant. Een opgaande struik die wel 175cm kan worden.

De pioenroos, Paeonia Lactiflora is de kruidachtige roos en wordt meestal niet hoger dan 1m. Deze soort wordt het meest aangeplant in tuinen en als (snij)bloem verkocht.

De pioenboom Suffruticosa staat bij mij heerlijk op de zon. Dat dacht ik althans. In alle beschrijvingen staat dat de pioenroos graag op het zuiden staat. Wat betekent dat?

Staat de plant graag in de volle zon, veel zonuren, of  staat hij graag beschut tegen de noorden wind? Nergens wordt vermeld waarom die plant nu precies op het zuiden moet staan. Daar ben ik achter gekomen door de plant in een zeer zonnige beschutte oost-border te plaatsen waar de pioenroos bijna de hele dag zon heeft. En wat doet die plant?: hij draait zich perfect naar het zuiden. Alle bloemen (soms wel 17) staan prachtig in bloei maar ik moet ze van de zijkant bewonderen. Als ik een foto van de bloemen wil maken moet ik in de border gaan staan. Ik ben ontzettend blij dat hij het zo goed doet maar wel een beetje jammer dat hij zo eigenwijs is.

Dus deze pioenboom had met zijn "kont "tegen een noord-muur/haag moeten staan dan hadden de bloemen mij recht in het gezicht gekeken. Je moet het maar net weten!

CS