Hoogeveen/de Wolden

Dromen waarmaken, door Grietje Loof.

Een heel jaar was ik al bezig met bomen, ik hou van bomen, de eik met takken tot de grond, de beuk die zijn mooie bast beschermd met zijn eigen jas. Bomen zijn prachtig. 
Er kwamen bij IVN verontruste berichten binnen van burgers die ook begaan zijn met bomen. Er werd veel gekapt in de gemeente Hoogeveen. De essentaksterfte en andere ziektes zorgden voor een kaalslag. Neem daarbij de reguliere kap, bomen die in de weg staan en bomen die gevaarlijk worden voor de omgeving. Dan gaat het om veel bomen en dan maken burgers zich terecht zorgen.
Omdat ik er al een tijdje over schreef en soms van droomde kwam er nog een verhaal uit mijn pen. Stel je voor dat ieder huishouden, of nee, dat is wel heel veel, stel je voor dat de helft van de Hoogeveensche huishoudens een boom extra plant. Ik vond dat al een hele uitdaging. Maar Mark Tuit, tot 1 januari 2022 directeur van IVN-regio Noord, dacht er anders over. ‘Droom groot’, zo zei Mark. ‘Neem geen genoegen met de helft, ga voor de volle 55.697 bomen. Het inwonertal van Hoogeveen op dat moment. ‘Zoveel bomen?’ 
Ik zag gelijk door al die bomen een bos. We hebben het bijgesteld en zijn voor veilig en haalbaar gegaan. Het werden bomen, struiken en planten. Bloembollen horen daar ook bij. Eigenlijk alles waar de Natuur en de biodiversiteit mee geholpen is. 

In januari 2021 werd het plan breed gepresenteerd en in februari deelden we de eerste 450 bosplantsoen uit. Vuilboom, geoorde wilg en meidoorn vlogen de deur uit. Aanvragen kwamen binnen, lovende woorden, geld op de rekening, mensen die wilden dat de boom die ze planten meetelt, mensen die zelf bomen planten, mensen die geen idee hebben hoe ooit een tuin aan te leggen, mensen die 6000mtr2 in willen richten voor de biodiversiteit, mensen die melden dat ze bomen missen en dat ze graag meedoen maar niet weten hoe. 
Het kwam allemaal voorbij en iedereen kreeg een antwoord.
Op 22 april, tijdens de Nationale zaaidag, hadden we leuke acties in het park Dwingeland en het Steenbergerpark. De Bijbliotheek in beide parken zagen het daglicht en er werd flink gebruik van gemaakt. Heel veel mensen zijn betrokken en zo blijkt ook in het klein kun je groot zijn. 
In het voorjaar maakte ik lijstjes, mailtjes, overlegmomenten, afspraken met de hovenier en we gingen al een flink aantal aanvragen belonen. Of verwezen deze door naar Landschapsbeheer Drenthe want ook zij kunnen ondersteunen via Plan Boom. Er is zoveel te doen om meer bomen in Nederland te krijgen dat ik soms eens in mijn arm knijp. Dit is niet dromen, dit is werkelijkheid en IVN-afdeling Hoogeveen is er onderdeel van. 
Mark Tuit en ik hadden met de regelmaat van de klok overleg, hoe pakken we dit aan en hoe gaan we dat doen. Zo kwamen we steeds een stapje dichterbij de 55.697 bomen, struiken en bloemen.
Ineens is het december, een jaar voorbij en wat is er veel gebeurd. Op afstand soms, te vaak via de telefoon en mail. Het blijft een bijzondere tijd. Toch hebben we samen de droom tot leven geroepen, de Aarde, de zon en de regen moet de rest doen. 
In december kreeg de gemeente de aanvragen die tot nu zijn blijven liggen. Dit gaat om aanvragen op gemeentegrond. Nu is de gemeente aan zet. Ze krijgen te horen waar burgers knelpunten ervaren, te veel steen, te weinig boom, plant of struik. Te weinig of te veel onderhoud. Alles wat bij burgers leeft en waar ze graag zien dat er iets gedaan wordt. Luisteren naar de burger kan mooie dingen opleveren. 
Is het dan voorbij in 2022? Nee, het is niet voorbij want het gaat het nu pas groeien. En we gaan door, dromen en dan de handen uit de mouwen voor een groen Hoogeveen. Doe je mee?

https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/nieuws-0