Hoogeveen/de Wolden

Jonge, Bloeiend Ruinen

Jonge Bloeiend Ruinen
Job de Jonge
Leeuwte 26
7963 PK  Ruinen
ingang tuin Postweg
open zaterdag 6 juli

Deelnemer aan Bloeiend Ruinen.
Cereshoeve ligt  aan de Leeuwte 26, maar de ingang is de hoek om aan de Postweg, waar auto’s langs de weg kunnen staan.
De tuin is sinds eind 2018 omgebouwd naar een meer biodivers geheel. In de voortuin waar de Oekraïense vlag wappert, staat een prachtige kastanje als een soort diva uitkijkend op rododendrons en beukenhagen. Langs het huis is een vijver met goudvissen, die zichzelf onderhouden. Er zijn vaak kikkers, padden en salamanders. Bijen, libellen en hommels komen vaak drinken.

De grote achtertuin bevat een boomgaard, een kruidentuin, een bloementuin, een singel en een deels verwilderd grasland.  
In de boomgaard zijn een aantal oude rassen (uit de Betuwe  overgenomen) herplant.
Het grote grasveld is voor een groot deel in ovale gebieden ingericht waar de grond ecologisch beheerd wordt met een maaibeurt alsmede ingezaaide bij en vlinder-vriendelijke bloemen mengsels. Dit is een project wat jaren gaat duren. De rest van de tuin wordt gemaaid, maar is wel ingezaaid met meerdere gras- en klaversoorten.
Aan de zijkant van de tuin langs de Postweg is een bossingel gemaakt met tussen bestaande eiken, berken en wilgen en lijsterbessen aanplant van hulst, jeneverbes, varens en heide, schaduwplanten en bolgewassen. Ook zijn er Drentse krent, beuken, vuilboom, sleedoorn en acers aangeplant.
Aan de andere zijkant staan oude eiken met verwilderde stukken tuin. Daar staan ook de bijenkasten. Als u door de tuin wandelt blijf dan een meter of acht van de lastopeningen weg. Gebruik liever geen parfums, want die maken insecten nieuwsgierig en als je dan schrikkerig beweegt is een steek snel opgelopen.