Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsbrief

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Hier is voor jullie de Nieuwsflits van de maand mei. Dat de natuur aan het veranderen is, hebben we in april duidelijk kunnen merken. Wat een prachtige lentedagen! De natuur reageerde daarop met een oase van jong groen aan de bomen. Als bij een explosie reageerden de vasteplanten van een heerlijk miezerregentje. Jammer voor de tulpen, zij lieten snel hun bloemblaadjes vallen. Maar de late tulpen profiteerden weer van de vochtige grond. 
Wij kunnen overigens terugzien op een mooi verenigingsseizoen. 
Onze laatste activiteit van het seizoen is de wandeling/excursie in het gebied van de VAM berg.
Zoals jullie weten, werd in januari - wegens gebrek aan ondersteuning van het bestuur - het besluit genomen, om als afdeling Hoogeveen te stoppen. Dankzij Daan en Brigitte en de ondersteuning van Irma ging de knop om en gaan we door!
Wij hopen jullie in september weer een mooi programma  aan te kunnen bieden. 

Wie herkent deze zaden?

Bloemschikken

Op deze laatste avond van het seizoen maakt de maandagavondgroep een constructie van takken. Er komen weer veel technieken aan de orde. Bijvoorbeeld: steken, binden en bevestigingstechnieken met spelden en stokjes.  We maken een ei van catalpa hout of laurierblad. Ook een kip of vogels kunnen we gebruiken om te decoreren. Het harde werken is weer beloond met fraaie bloemstukken. Bekijk hier alle bloemstukken
Lammy en Grietje.

Fotogroep

Voor april was de opdracht: ontluiken.. Bekijk hier de foto's
Voor mei luidt de opdracht:  ’met z’n tweeën’. 
Met de restrictie dat er geen personen mogen worden gefotografeerd.

Zaterdag 24 mei: wandelen in de kostbare natuur aan de voet van de VAM-berg met Freddy Mager van IVN en Natuurmonumenten.

Start: van 10-12.00 uur,  bij het oude  Blinkerdje, Vamweg 5 in Wijster. Er is een ruime parkeerplaats.
Maximaal 20 deelnemers
We gaan wandelen door een gebied, dat de afgelopen jaren flink onder handen is genomen. Het is een glooiend, groen parklandschap geworden. Door een goede samenwerking tussen de VAM en het Drents Landschap zijn tientallen hectares landbouwgrond rond de VAM en het Oude Diep, met boeren uitgeruild.
Nu wordt het gebied extensief beheerd. Er wordt twee keer per jaar gemaaid. Op deze manier krijgen verschillende soorten planten de kans om zich te ontwikkelen.
Als je vlakbij de parkeerplaats om je heen kijkt, dan zie je een berg die eigenlijk geen berg is en een natuurlijke waterpartij die een sloot blijkt te zijn.
Er komen prachtige planten voor zoals  knolsteenbreek, karthuizeranjer, guldensleutelbloem, rietorchissen etc. Helemaal voorspellen wat je gaat zien, kunnen we niet maar we doen ons best.
Het wandelen houdt in, dat je geen kilometers in tempo loopt, want Freddy wil ons juist het ontstaan en de flora van de VAM-berg laten zien. Bij navraag is het ± 4 km.
Wanneer je mee wilt, geef je dan op bij Bea.
bw.gorter@outlook.com
 

Terugblik plantenruilbeurs in april 25

We hebben weer een heel geslaagde en gezellige ruilbeurs gehad, met prachtig weer en enthousiaste bezoekers. Alle tafels werden gevuld met mooie en bijzondere planten. Wat mooi dat er zoveel werk van is gemaakt! Onderling is veel uitgewisseld en geruild waardoor iedereen met de nieuwe aanwinsten voldaan naar huis is gegaan. En het leuke is, er is niet één plantje overgebleven, alle hebben een nieuwe liefhebber gekregen.
Er was koffie en thee en de koek van Marry smaakt zoals altijd heerlijk.
YT

Terugblik aardappels en dahlia’s: lezing door Brian Kabbes

Het was een boeiende lezing en het is best moeilijk om van de vele informatie een kort verslag te maken.
De Dahliaknollen werden door de Azteken als voedsel gekookt. Maar je moet wel een Mexicaan zijn om dit lekker te vinden, want gekookt is het wat papperig en slijmerig.

Naar Andreas (Anders) Dahl, een leerling van Linnaeus, zijn de eerste Dahlia’s vernoemd. 
De Dahlia  heeft 2 jaar na zijn dood de naam Dahlia gekregen:
Op het moment zijn er 36 wilde soorten in Mexico te vinden en door verschillende soorten te kruisen 
zijn er nu meer dan 20.000 soorten. 
Er zijn veel planten verwant aan de dahlia, zoals de Cosmea. 

Brian vertelde, dat je het beste de dahliaknol na 12 mei kan planten. Eerst oppotten is niet nodig en zo heb je het minste werk. Het voordeel van laat planten is, dat de knol door de warmte van de grond, explosief gaat groeien, sterke stelen ontwikkeld en beter bestand voor slakkenvraat. 
Probeer het eens uit, door voorgetrokken knollen in potten en kale knollen naast elkaar ín de grond te zetten en zie het verschil.
In december, als de plant bevroren is geweest en er zwart uitziet, kan de knol uit de grond gehaald worden. Alleen dan gaat de dahliaknol echt in winterslaap. Een beetje vorst kan hij wel verdragen, de knol wordt er sterker van en het voorkomt voze knollen. Afgestorven stengels tot 5-10 cm. afknippen. 
Het is handig om dahlia’s te labelen als ze nog bloeien, anders weet je echt niet meer welke knol bij welke naam hoort.  Enkele dagen laten drogen, dan in een krant wikkelen, op een vorstvrije plaats bewaren.

In 1537 ontdekte Gomalo Jimenez, bij de Inca boeren, de verbouw van aardappelen op terrassen.
Nog steeds worden de aardappelen in de Andes op terrassen verbouwd en verkocht op de markt in Bolivia. De aardappelen zijn kleurrijk en divers van vorm, ze zijn familie van de nachtschade.
De aardappel is gevoelig voor de schimmelziekte Phytophthoradie, die knol aantast en daarmee het land, waardoor de akker onbruikbaar wordt.
Berucht is de Ierse hongersnood tussen 1845 -1849, waar miljoenen Ieren omkwamen of gingen emigreren, omdat alle oogst verrot was. 
De zoete aardappel Ipomoea batatas is geen familie van de aardappel en dus geen echte aardappel. 
Deze bloeit met witte/ lila bloemen, als de bekende Ipoema Morning Glory. Het is ook een mooie hangplant.
Brian gaf nog een leuke tip: neem een stek van een tomatenplant en zet deze in een aardappel.
Zet de aardrappel in de grond, en oogst tomaten en aardappelen.
 Marry

Resultaten keramiek workshop

Zaterdag 10 en zondag 11 mei Open Tuinen Carrousel Drenthe

In mei gaan in rayon Drenthe 45 tuineigenaren hun tuinhekjes openen om jou hun tuin te laten zien
10 en 11 mei: Voorjaarstuinen - Open Tuinen Carrousel Drenthe

Leven in de tuin

April heet ook wel grasmaand, maar bloesemmaand zou echt beter passen. Al die bloeiende bomen en struiken in het voorjaar, dat maakt april zo bijzonder. 
De meeste bloei duurt niet lang, je moet er op tijd bij zijn om bijvoorbeeld te genieten van de bloeiende krenteboompjes. Maar ze zijn nog niet uitgebloeid of er bloeien al weer andere. De peren bijvoorbeeld doen het geweldig. Als het ’s morgens wat nevelig is en de zon schijnt op de perenboom, dan zie je een sprookjeswereld. 
We hebben het geluk dat er een mooie perenboom in de tuin staat met daarachter een grasveld vol pinksterbloemen. En ieder jaar komen er meer. Die pinksterbloemen zweven boven het gras. 
Het is niet alleen mooi om te zien, veel bloesem ruikt ook lekker. De sneeuwbol Viburnum Burkwoodii spant de kroon, met een heerlijke lucht die tot ver in de tuin te ruiken is. Of de laurierkers of de zwak geurende geelbloeiende Ribes Odoratum. Die bloeit nu met zachter geel dan de Forsythia en is in het najaar nog mooier met naar bordeauxrood verkleurend blad. 
In april bloeien ook de wolfsmelken,  Euphorbia’s. Een fantastische plant met een mooie structuur; veel zijn wintergroen, ook een groot pluspunt en de geelgroene kleur combineert met eigenlijk alles. 
Kortom, alles is een plezier voor het oog in de maand april. 

YT

WILDE PLANTEN: De Kaardenbol

Vorige maand heb ik over de distel geschreven en de kaardenbol aangekondigd. Je zou zeggen dat de kaardenbol ook tot de distelfamilie behoort, maar hij is familie van de kamperfoelie. Ik heb deze plant zelf al 30 jaar in mijn tuinen staan. Een bevriende collega gaf mij, voor mijn vorige huis, 30 jaar geleden een potje met een kaardenbol erin. Hij vertelde dat deze zich goed zou gaan uitbreiden – en dat is inderdaad gebeurd.
Ik heb er een paar stekjes van meegenomen naar mijn huidige tuin en ook de kinderen stekjes gegeven. Het is een tweejarige plant, en je herkent de rozet al snel. Als je het nog niet vertrouwt, moet je aan de onderkant van het blad, langs de nerf, voelen. Je voelt allemaal stekels – dan weet je het zeker.
De groene stengelbladen van de plant staan paarsgewijs tegenover elkaar en vormen zo een bakje waarin regenwater blijft staan.
In het wild zie je ze weleens in de bermen. En wanneer je bijvoorbeeld naar Duitsland gaat, zie je ze vaak achter het tankstation in de bermen staan. Als je even je benen gaat strekken, dan zie je ze.
In ons land wordt hij ook wel kaardendistel of weverskaarde genoemd. Maar zoals hierboven al aangegeven, is het geen distel en wordt er bovendien niet mee geweven.
Het werkwoord kaarden komt wél uit de textielwereld. Kaarden is als het ware een zachte vorm van het meer intensieve kammen van wolvezels. Kammen is de handeling die aan het spinnen van het gladdere kamgaren voorafgaat.
Een wollen stof werd – als laatste behandeling – vaak met kaardenbollen bewerkt om het weefsel een zacht en pluizig oppervlak te geven. Wollen dekens zijn hiervan het beste voorbeeld.
Een leuke bijkomstigheid is dat er in het najaar een putter in je tuin kan verschijnen, die de zaadjes eruit pikt. De putter heet ook wel distelvink. Het is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen. Als ik dit in mijn tuin zie, word ik helemaal blij.
BG

Plant in het Flitslicht: gele Magnolia van Nini Macville

Een ongewone magnolia

In onze tuin staat een enorme volgroeide magnolia. Dit tot groot genoegen van onze overburen.
Het is een crème met roze grootbloemig exemplaar, geliefd model in de 70-er jaren.
Een handige zakenman belde aan: “Mag ik uw magnolia snoeien? Ik doe het gratis. “
Wetend dat op elke snoeiplek meerdere nieuwe, rare dwars op staande takken ontspruiten, snoei ik de magnolia zo min mogelijk. 
Dus: “Nee, dank u. “
Hij bleek in de lente heel Drenthe te doorzoeken, op jacht naar mooie magnoliabloemen.
In de herfst begint hij dan met een snoeironde en slaat alle takken heel koud op.
En verkoopt ze met kerst.
Uitstekend verdienmodel, dacht ik toen….
Wat hij niet wist, is dat ik aan de andere kant van het huis een jonge magnolia heb geplant: een geelbloeiende!
Effen knalgeel bestaan ze ook. Maar deze heeft een roze tekening op een zachtgele ondergrond. 
Heel ongewoon.
Heel apart.
Niet voor die zakenman.

Wormen in soorten en maten. Een mogelijke oplossing voor een natte tuin.

Vorig jaar 2024 gingen we met de tuingroep op bezoek bij een wormenkwekerij. Worm Systems in Oostwold. Ik was al moe van de vele tuinen die we bezocht hadden en vroeg me af: wat gaan we hier eigenlijk doen. Marry had het gevonden n.a.v. het vastgestampte park in Groningen dat problemen had met de waterhuishouding en 80.000 wormen had uitgezet om de grond weer vitaal te maken.
En daar stonden we dan bij een stapel bakken vol met wormen. Langzaam raakte ik geïnteresseerd. Mijn tuin die in 2015 helemaal nieuw is aangelegd heeft ook een water probleem. Door de veenlagen onder mijn tuin was mijn tuin vaak te nat, het water loopt niet weg. Zie artikel: een natte februari tuin. Vooral 2024 was een rampjaar voor mijn tuin. Veel planten en het gras zeiden nu, bekijk het maar. Dus 2025 zou een renovatie jaar worden.
Ik had al een tuinbedrijf laten komen met de mogelijkheid om mijn tuin te voorzien van drainage en eventueel infiltratieblokken. Dat was het eigenlijk niet. Weer kunststof in de tuin en het afvoeren van overtollig water. Het water moest hier blijven, dieper de grond in. Er moesten zeker twee dingen aangepakt worden: het gras en de bodem. Het gras zag er inmiddels niet uit en lag hoger dan het terras. In de bodem moest meer lucht komen.
In maart is het gras aangepakt. De oude graszoden met plastic zijn eruit gehaald. Zie artikel: plastic in mijn gazon
Extra grond is verwijderd en mijn gras ligt nu lager dan het terras. Ik ben blij dat ik het werk door professionals heb laten doen. Er staan veel struiken en bomen in mijn tuin en het heeft allemaal heerlijk geworteld onder mijn gazon.

Stap twee is het aanpakken van de bodem. Nu komen de wormen in beeld. Mijn tuin heeft al veel wormen maar mist misschien pendelaars. Pendelaars zijn grote wormen en kunnen wel 30 cm lang en een pink dik worden. Het zijn wormen die vooral verticaal de grond in gaan. Ze gaan zelfs door veenlagen. Dat gaat voor drainage zorgen voor mijn natte grond, nu door dit prachtige voorjaar gortdroog in tegenstelling tot 2024 omdat het niet of nauwelijks geregend heeft. 
Gisteren werden 2 dozen bezorgd. Een met pendelaars en de andere met diverse wormsoorten die horizontaal door de bodem gaan. Met het vervangen van het gras was ik heel wat wormen kwijt geraakt. 
De nieuwe wormen heb ik volgens de instructies uitgezet in mijn tuin. Binnen een half uur waren er bijna geen wormen meer te zien. Alleen wat pendelaars in de border waren wat eigenwijs. Die gingen aan de wandel. Een paar hebben de nacht niet overleefd, ze dachten dat het aan de overkant van de straat fijner zou zijn.
Nu is het afwachten.
Wordt vervolgd. 
CS

Voor jou gelezen

Snoei & Groei kalender van Groei & Bloei

Met de gratis Snoei & Groei kalender – ontwikkeld samen met Trees for All – heb je altijd het juiste snoeiadvies bij de hand. Voor deze kalender hebben we expertise ingeschakeld van Tinka Chabot, ecologisch hovenier én lid van Groei & Bloei. ‘Snoeien moet niet, het mag’, is haar filosofie. Haar missie is om tuiniers aan te moedigen meer vertrouwen in hun snoeikunst te krijgen en ze te helpen begrijpen hoe planten echt groeien.

Groei & Bloei Moestuinieren

Alles leren over moestuinieren? Robbert Lauret deelt het komende jaar zijn tips & ervaringen. Kijk hier

Jaar van de woelmuis

De Woelmuis bestaat natuurlijk niet. In Nederland leven wel vijf soorten woelmuizen. Waaronder hele algemene soorten zoals de veldmuis, maar ook de zeer zeldzame noordse woelmuis. De Zoogdiervereniging vraagt in 2025 aandacht voor alle verschillende woelmuissoorten en laat zien hoe leuk, bijzonder en nuttig deze kleine zoogdieren zijn.
www.zoogdiervereniging.nl/jaarvandewoelmuis

Eerste eikenprocessierupsjes uit het ei

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33697

gelezen in Nature Today

Maak van jouw tuin, gevel of balkon een streektuin

Wat gebeurt er als iedereen streekeigen planten in de tuin zet? Dan komen daar dieren op af die nu weinig geschikt voedsel kunnen vinden, zoals de wilde bijen. Elke tuin vormt een stapsteen-een opstapje- naar een natuurgebied in de buurt. Rolf Schutterhelm, mede oprichter van het platvorm Streektuinen, vertelt hoe zelfs de kleinste tuin groot verschil maakt voor de biodiversiteit.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33693
gelezen in Nature Today

3 en 4 mei Zin in de zomer bij kwekerij Arborealis

Adres: Kwekerij Arborealis , Dirk Ruiterpad 2 Wilhelminaoord

 arborealis

Lente ruilbeurs

Op 10 mei van 13.00 – 16.00 uur bij Carpe Vitam in Elim, ruilbeurs van: zaden, planten, tuinspullen.
Zadenbiebs, Hoogeveen, Assen, Elim zijn aanwezig. Ook veel info kraampjes van MeerbomenNu, Ivn,
Velt. Wie zin heeft, er is nog plek.

Ruilbeurs – stekken / zaden / plantjes / spullen – Carpe Vitam

www.carpevitam.net

Goudsbloemen: klein van stuk, groots in impact

Met de aanschaf van deze vrolijke giftbag geef je niet alleen een bijzonder cadeau, maar bied je ook vrouwen in Nepal en India de kans op een betere toekomst. Goudsbloemen brengen meer dan kleur in hun leven; ze betekenen inkomsten, zelfstandigheid en hoop op een duurzaam bestaan. Bekijk het hier

Oplossing zaden:

Mochten jullie geboeid zijn door het lezen van de Nieuwsflits van onze Groei & Bloei afdeling Hoogeveen/De Wolden, dan kunnen wij je aanraden om een abonnement te nemen op het tijdschrift 
GROEI & BLOEI.

Sluit je dan vandaag nog aan bij de groenste & grootste tuinvereniging en ontvang: een leuk mezenkastje of € 20.00 korting.
Met deze link kun je direct lid worden:  Word lid van Groei & Bloei

Een hartelijke groet voor alle lezers-en lezeressen van deze voorjaars Nieuwsflits, van: Bea, Brigitte, Daan, Grietje, Marijke, Ypie en Marry. 
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden
Link instagram: Instagram

 

word lid