Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits maart 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.

Wie had gedacht dat wij in februari zulke temperatuurverschillen zouden meemaken… Het ene weekend een dik pak sneeuw en 10 tot 15 graden onder nul, een week later prachtig voorjaarsweer met 15 graden boven nul en een heerlijk zonnetje. Voor de schaatsliefhebbers was het natuurlijk prachtig om de ijzers onder te kunnen binden.
En voor de kinderen was het heerlijk om zich uit te kunnen leven in een sneeuwballen gevecht of zich op een slee voort te laten glijden. Voor hen die niet naar buiten konden, het blijft fascinerend vanuit je kamerraam de witte wereld te bewonderen. 
Prachtig, wanneer de natuur zo onder een witte sneeuwdeken is verpakt! 

Als bestuur missen wij jullie enorm. Alle ledenavonden kunnen vanwege de coronamaatregelen gewoon niet doorgaan. Ook de avond in maart met Gerrie Veenstra hebben wij moeten annuleren.
Om toch contact met jullie te houden, hebben alle leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden, een kleine attentie van het bestuur in de brievenbus gevonden. Wanneer straks de gezaaide zaadjes opgekomen zijn en als spruitgroente je plakje kaas of salade siert, dat er dan een gevoel van verbondenheid mag zijn met de afdeling Hoogeveen.
 

Dinsdag 16 maart ‘bijzondere planten ‘met Gerrie Veenstra, gaat niet door !

Bloemschikgroep

Na de verlenging van de Lock down moesten we onze bloemschiksters laten weten dat de bloemschiklessen in maart helaas niet door kunnen gaan.
We hopen op betere tijden

Lammy en Grietje.

Fotogroep

De fotogroep van Groei & Bloei heeft zich in januari bezig gehouden met de opdracht: fotografeer RIET!

Leuk ‘weetje’ van RIET !
Wat is er leuker dan riet aan de waterkant te fotograferen, met prachtige pluimen in de wind, zonlicht erop, boeiend!
Van het Dr. Jac. P. Thijssepark in het Amsterdamse Bos is er op YouTube een interessant filmpje over riet te zien: Riet lijkt gewoon maar dat is het niet.https://www.youtube.com/watch?v=X6BeWM4xXZc  

De Rietsigaar, Lisdodde, (Typha laifolia) staat  in de zomer langs sloten en plassen met haar prachtige bruine pluimen te pronken. In het najaar - als de bruine kolf (sigaar) gerijpt is – komt het rijpe zaad naar buiten. Dan is het tijd voor de fotograaf om dit met de camera vast te leggen.
Vroeger werd het blad gebruikt om matten te vlechten; het pluis werd gebruikt om kussens mee te vullen! Het groene Typhablad wordt gebruikt door bloemschiksters in hun bloemwerk
 

Leven in de tuin

Het allermooist, op de grens van winter naar voorjaar, vind ik de leverbloempjes. Dat zachte blauw boven het dorre bruine afgevallen blad. In mijn vorige tuin bloeiden ze onder de toverhazelaar en als daar dan pimpelmeesjes in zaten was ik helemaal gelukkig. Die beweeglijke meesjes hebben het blauw van de leverbloempjes en het geel van de toverhazelaar. 
Ik zorg goed voor 'mijn' bloempjes; zomers schaduw, nu hebben ze meer licht en ze krijgen kalk, meestal wat klei. Als we wandelen in de bergen in Oostenrijk zie ik ze vaak, je krijgt daar een oog voor geloof ik.  Daar zie je ook op de bergweides krokusjes bloeien, met duizenden tegelijk als de sneeuw net weg is. Dat is een onvergetelijk beeld, maar ook hier zijn ze prachtig.

De allereerste citroenvlinder vloog gisteren in de tuin en op de krokusjes vlogen de eerste honingbijen. Wat mooi dat er imkers in het dorp zijn. Ik wacht nog op de eerste hommel, want dan is het echt voorjaar. 
De krokusjes zijn gelukkig met het zonnige weer, dan gaan ze helemaal open en het mooist zijn ze ook hier als ze massaal bloeien. 

Dan is er een buurtuin waar de cyclaampjes volop bloeien, ook al zo mooi. Daar kon ik  foto's maken, maar je moet oppassen waar je loopt, want ze zaaien zich geweldig uit. Ik geloof dat mieren het zaad helpen verspreiden. En niet alleen de bloempjes zijn mooi, ook het blad is prachtig zilverig geaderd.

Er zijn meer voorjaarbloeiers, maar het drietal hierboven geeft al heel veel voldoening.

YT

Plant in het Flitslicht

Washingtonia filifera van Jannie van de Laan-Wind

Mijn Lievelingsplant, 

Ik ben zó trots op deze Washingtonia filifera dat ik hem niet in de tuin heb, maar hem een prominente plaats in de woonkamer heb gegeven.
In 1975 waren we met vakantie aan de Middellandse Zeekust in Italië. Tijdens een wandeling op de boulevard plukten we een soort eikeltjes van een palmboom.
Pas in 1976 heb ik er 4 in een zwelpotje gedaan. De kiemtijd was 3 maand. Toen ik ze wilde weggooien, zag ik bij alle 4 een groen puntje komen. Twee bleven in leven en die groeiden uit tot palmboompje. Eén deed het bijzonder goed en daar groeide dus deze palm uit.
In aug. 1988 kreeg ik met deze plant een 2e prijs op de liefhebberskeuring in Dedemsvaart.
Inmiddels is de plant 160 cm hoog en de omtrek van de stam is 40 cm. De hoogte van de pot vol wortels is 40 cm. Als de wortels omhoog komen krijgt de palm een grotere pot met palmaarde.
Hij krijgt ongeveer 1 liter water zonder voeding per 2 dagen.
Hij heeft een lichte, zonnige plaats waar hij vrij kan staan want als je er steeds te dicht langs loopt krijgt hij dode punten.
Ik hoop er nog jaren plezier aan te beleven.

Heb jij ook een plant waar je trots op bent en die je graag bekend wilt maken aan andere leden?
Meld je dan aan bij Marry van de Kamp.

Tuinpraat


Dit weer is ongekend voor eind februari,  heerlijke temperaturen een lekker zonnetje, puur genieten.
Wat ga je dan met je tuin doen? Wacht je nog even met snoeien of ga je lekker aan de gang. Inmiddels heb ik geleerd dat een deel van het tuinieren ook gokken is, meestal gaat het goed en soms gaat het fout. Te lang wachten als de temperatuur zo hoog blijft zorgt ervoor dat de verkeerde knoppen  (die knoppen die je eigenlijk af had willen knippen) ineens alle energie krijgen en gaan doorschieten. Dan toch maar lekker snoeien met in het achterhoofd er kan nog een vorstperiode komen. Die kunnen soms extreem laat nog voor veel schade zorgen.
Zo ben ik ooit in een meimaand een oude Wisteria kwijt geraakt bij -17C. de plant was gesnoeid en liep heerlijk uit, die uitlopers waren allemaal bevroren en de plant liep niet meer uit. Heel jammer.

 

Ondertussen kijk ik de bollen die ik afgelopen najaar geplant heb uit de grond. Mijn tuin komt als laatste aan de beurt. Eerst geniet ik van alle bollen die in andere tuinen opkomen dan kom ik er achteraan.  Dat noemen we dubbel genieten. Heeft ook voordelen, de Magnolia komt later en heeft vaak minder vorstschade. 

Omdat mijn tuin in de winter zo nat is ziet mijn gras er niet uit. Mijn mening. Meer mos dan gras en heel veel kale plekken. Daar moet hard aan gewerkt worden om dit weer mooi te krijgen. Reparatie met graszoden is voor mij een optie. Graszaad wordt door de vele vogels opgegeten. 
Dan ga je zoeken op internet. Graszoden zonder plastic a.u.b. zie Plastic in mijn gazon
Graszoden worden heel vaak gekweekt op dunne groene plastic netten. Dan zijn de graszoden dunner (scheelt in gewicht) en kunnen ze vaker oogsten. Hoewel ik ongewild ook graszoden geleverd heb gekregen met plastic ben ik voor de renovatie op zoek naar zoden zonder dit akelige materiaal dat eigenlijk niet in de tuin thuis hoort.
Nu kom je ook afbreekbaar plastic tegen. Dat is geen optie. Echte graszoden zonder poespas. Nog even zoeken, ik heb nog de tijd.

CS

 

Voor u gelezen.

Praten over natuur is mooi,
maar erin rondlopen is nog veel mooier.

André Zwartbol in het Nederlands Dagblad. 

Weerspreuken maart

Maartse buien en aprilse grillen die komen als ze willen.
Droge maart, natte april, koele mei, vullen de schuur en de kelder erbij.
Is op Sint-Rupert (27 maart) de hemel rein, dan zal hij ‘t ook in juli zijn. 
Droogte en veel stof in maart, is de boer heel wat waard. 
Een droge maart is goud waard, als het in april maar regenen wil. 
Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.

Vogelbescherming

Grote Bonte Specht 


Deze specht past zich heel gemakkelijk aan de omstandigheden aan. Daarmee komt hij zelfs in tuinen in de stad. Dichtbij mensen broeden, is voor hem geen probleem. Dus vindt hij gemakkelijk jouw tuin als daarin een oude boom staat of als je een voedertafel hebt geplaatst, waarop hij van alles kan vinden wat van zijn gading is. In de lente en zomer leven spechten van insecten die er in je tuin te vinden zijn. Heb je vogelpindakaas aangeschaft, grote kans dat de specht dan bij je in de tuin komt. 
Let er op: Pindakaas uit de supermarkt is te zout. 
Naast insecten eet de specht vooral in de winter zaden, bessen en noten.
Lok hem met een zogenaamde ‘Spechtenblok’. Dit is gemakkelijk zelf te maken.
Dit heb je ervoor nodig:
•    een openhaardblok of een dikke tak (minimaal 10-15 cm doorsnede)
•    een boormachine met een 10 mm of 12 mm boor
•    haakje en touw
•    vogelpindakaas

Boor verschillende gaten in het hout, ongeveer vier à vijf centimeter diep. Vul deze gaten vervolgens met vogelpindakaas. Schroef een stevige haak boven in het hout en hang het blok met het touw in een boom. Kies vervolgens een plaats waar de specht de tuin goed kan overzien, want spechten zijn van nature schuw.
Hoe maak ik een spechtenblok? – De Speurzoekers
www.despeurzoekers.nl › hoe-maak-ik-een-spechtenblok

Gratis vogelcursus

Zou je vogels in je tuin willen herkennen, dan is de gratis vogelcursus iets voor jou. 
Je kunt kiezen voor een beginnerscursus ‘Vogels in Nederland’ of een beginnerscursus ‘Tuinvogels. Meld je aan en ontvang om de vier dagen een les in je mailbox.
 www.vogelbescherming.nl/online-vogelcursussen
Na de tien lessen van Tuinvogels, kun je je voor de vervolg cursus inschrijven.
Namelijk de beginnerscursus VOGELS IN NEDERLAND. Deze cursus gaat over meer vogels, ook buiten de tuinen. Nico de Haan en Camilla Dreef, behandelen onder meer bosvogels, watervogels en vogels van het waddengebied. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om vogels te leren kijken en vooral van vogels te genieten. 
 

Beleef de Lente

Op zondag 1 maart gaan de camera’s van Beleef de lente weer online. Vanaf dat moment  zal  het liefdesleven van de broedende vogels weer van minuut tot minuut te volgen zijn. De bosuil heeft het eerste ei al gelegd. Nieuwkomer is de gekraagde roodstaart, die nog moet arriveren.
 

Schoonmaken van terras.

Heerlijk in de tuin bezig en dan ineens komt je de azijnlucht tegemoet. Buren die met schoonmaakazijn hun terras van groene aanslag aan het ontdoen zijn. Ik pak mijn boeltje op en ga naar binnen, die lucht slaat op mijn keel. Dus niet goed zou je denken. Dat blijkt ook zo te zijn. Zoals ik al op de website geschreven heb “verbied” de overheid het gebruik van schoonmaakazijn en chloor om het buiten terras/tegelwerk schoon te maken. Deze middelen zijn bedoeld om binnen te gebruiken. Het is alleen zo jammer dat ze er geen ruchtbaarheid aan geven. 
De concentratie van azijn, ook als deze verdund is, is nog veel te hoog voor het bodemleven en de omgeving. De middelen die in de handel zijn op basis van azijnzuur hebben een hele lage concentratie en zijn goedgekeurd. Geven daarom de minste schade aan de omgeving. 

Voor informatie over dit onderwerp kijk dan op:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/12/18/rivm-rapport-risico-s-van-azijn-bij-toepassing-door-particulieren-op-onkruid-en-groene-aanslag

 

Word lid van Groei & Bloei

Na een periode van vorst en sneeuw, verlang je in maart naar het lente zonnetje!
In het magazine ‘Groei & Bloei’ januari-februari staan veel leestips om al een voorjaarsgevoel te krijgen.
Lees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad  is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een Felco snoeischaar ter waarde van € 52.00. Bovendien is bij de ledenpas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. 
Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. 
Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken.
Kijk even op: Word lid van Groei & Bloei.
Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.bloei.hoogeveen@outlook.com
Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. 
En zoals altijd: blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Heb je een leuke winterfoto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale wintertuinen-carrousel maken. Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 

Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.