Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits februari 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.

Het is nu half januari en hoe graag wij jullie als bestuur zouden willen uitnodigen voor onze geplande activiteiten, wij moeten jullie teleurstellen. Hoe spijtig wij het allemaal ook vinden, het coronavirus heeft ons nog in de greep. 
Jammer, jammer, jammer! De geplande snertwandeling en de avond met als onderwerp: ’Hoe hard is winterhard’, kunnen niet doorgaan.
Heel Nederland gaat gebukt onder deze pandemie en wij als Groei & Bloeiers respecteren de maatregelen die de overheid heeft getroffen om de besmetting tegen te gaan.
Wij hopen van harte dat er een coronavrij Nederland in aantocht is en dat ieder de draad van uitgaan en samenkomen kan oppakken. 
Wij, als bestuur, hadden zo’n mooi programma voor jullie uitgedacht met een prachtig mooi programmaboekje…. Maar wij blijven positief denken! 
En wij hopen van harte dat jullie dat ook kunnen blijven doen.
Bedenk maar: na deze tijden komen weer andere tijden!
Ik heb de eerste sneeuwklokjes al gezien en de eerste bloemen van de Helleboris lachen mij toe.

Donderdag, 28 januari ‘snert’ wandeling met Jan Mansens

Gaat niet door.

Woensdag, 10 februari ‘Hoe hard is winterhard met Gerard van Buiten’

Gaat niet door

Bloemenschikgroep

Na de verlenging van de lockdown moesten we onze bloemschiksters laten weten dat de bloemschiklessen in januari en februari helaas niet door kunnen gaan.
We hopen op betere tijden.

Lammy en Grietje.

Fotogroep

De leden van de fotogroep kregen voor december de opdracht om ‘decemberlichtjes’ te fotograferen. Dat hebben zij met elkaar weer prima in beeld kunnen brengen.

Leven in de tuin 

Het leven in de tuin is helemaal tot rust gekomen, de tuin geeft ook een verstilde indruk, zeker als het wit berijpt is. En dan zijn er de vogels die met hun levendigheid voor een mooie balans zorgen. 
Wat  januari zo bijzonder maakt zijn de luchten. Geen moment lijkt hetzelfde en er is steeds meer helderheid. Wat een verschil met december.
De lucht kan helder en ijlig lichtblauw zijn, of heel dreigend donkergrijs afgewisseld met fel witte zon beschenen wolken, soms is er alleen een lichtgrijze mist die de wereld klein maakt. Op dit moment is het ochtend en is de lucht grijzig met lichtgele strepen zon. Met wat geluk eindigt de dag met een prachtige zonsondergang.
Maar de oplettende tuinier, en dat zijn wij allemaal, heeft allang gezien dat de rust betrekkelijk is. Want de eerste bolletjes zijn al weer te zien, de steeltjes van de sneeuwklokjes priemen door de grond. Heel veel stelt het nog niet voor, maar het is een belofte van wat nog gaat komen. 
YT

Plant in het Flitslicht

Voor onze nieuwe flitsrubriek, vragen wij jullie of je je, mooiste - liefste - bijzondere plant - plant met een verhaal, aan de lezers van de Nieuwsflits wilt voorstellen. Je kunt je verhaaltje met een foto naar Marry van de Kamp sturen.
rmvandekamp@versatel.nl 

 

Mistletoe of Maretak van Pieter en Petra Zwaan

Toen we voor het eerst in Limburg kwamen, zagen we hier en daar boven in de bomen van die grote groene nesten zitten. Het bleken maretakken te zijn, een parasiet die op het hout van de boom groeit
We vonden het zo mooi, dat we het ook wel eens hier in Drenthe wilden proberen. Maar hoe kom je aan die besjes, die 15 meter hoog in de boom zitten?
We kwamen in contact met een vrouw, die hoorde dat wij tuinliefhebbers waren en werden uitgenodigd om bij haar de tuin te bekijken.
Daarin stond een appelboom met een maretak op ooghoogte; we vroegen haar of dat moeilijk was om te kweken. Ze vertelde dat het wel meeviel. Alleen, wij begrepen: je moet de witte besjes die er aanzitten er afplukken en op een tak van een appelboom drukken. En dan maar hopen dat het aanslaat. De besjes zaten er toen nog niet aan, maar zodra die er aan zouden zitten, zou ze ons die toesturen.
Zo kwam er in het najaar een pakketje met wat plantjes en ook wat besjes. Wij de tuin in en besjes op de takken smeren. En wat denk je? Niets! Het volgende jaar weer geprobeerd en ja hoor, er kwam een heel klein steeltje, met later daar aan twee blaadjes. 
Het duurde wel een paar jaar voordat er echt een plantje begon te groeien. Een aantal jaren later ging het al harder, tot er nu een enorm exemplaar in de appelboom groeit.
 

Prachtig, vogels in de tuin!!

Ja, dat hebben jullie mij vaker horen roepen. Ik vind het echt fascinerend hoe de verschillende vogels onze tuin hebben gevonden. In twaalf jaar tijd had ik nog geen musje gezien, terwijl ik dat gekwetter juist zo ontzettend leuk vind. Sinds vorig jaar, nu de klimop zijn best heeft gedaan om lekker dik te worden  hebben de mussen zich daarin kunnen nestelen. Je begrijpt…. ik blij!
Ik geniet dagelijks van alles wat vleugeltjes heeft en ons vogelvoer komt verorberen.
Mussen eten, denk ik alles. Maar o, wee, de mezen daarentegen zijn zo kieskeurig. Zij pikken de zonnebloempitten het eerste uit het voer en slingeren de andere zaden alle kanten op.
Weet je wat het gevolg is? Juist ja; een border met korenaren, grassprieten, groen van kooltjes; zelfs is er wel eens een bietje gerooid!
Het overige voer laten ze liggen, met als gevolg dat - door het vocht van de regen -  er jonge spruitjes ontstaan.
Nu is het wel heel vermakelijk geworden, de bruine Sedum zaaddozen - waar ook mezen zich tegoed aan doen - heeft een groene pruik gekregen………………..
een groene graspruik van rond geslingerd  vogelvoer. Dit had ik nooit kunnen bedenken, het gebeurt gewoon in onze eigen tuin!!

Tuinpraat

De tuin in januari.
Geen artikel over wat te doen in je tuin in januari maar o.a. iets over wat je ziet in januari.

Buiten is het donker en nat. De zon komt overdag nauwelijks tevoorschijn. De tuin ligt er wat troosteloos bij.
Wat een troosteloos begin. Januari is mijn maand van reflectie, wat heb ik afgelopen jaar met mijn tuin gedaan, wat viel goed en wat is verkeerd gegaan. En vooral vooruitkijken, wat wil ik met mijn tuin dit jaar gaan doen.

In 2015 ben ik verhuisd naar dit adres en is de tuin helemaal op de schop gegaan. Veel stenen eruit en heel veel groen er in. Een voor Nederlandse begrippen is het een gemiddelde tuin, echter de voortuin is tevens de achtertuin. Ook een uitdaging. Met een afmeting van 8 bij 14 meter een mooi stukje. De tuin is door mij ontworpen en het raamwerk is door een hovenier aangelegd. Inmiddels is de tuin behoorlijk gegroeid en verder aangevuld. Ook merk je dat bepaalde beslissingen goed en minder goed  zijn uitvallen.

Gras in de tuin.
Heerlijk in de zomer, het koelt de tuin. Dat merken vooral andere bewoners met tuinen die ontworpen zijn met bestrating en bakken. Steen en beton nemen de warmte op en geven dat later heel langzaam af, gedurende de nacht houden ze een deel van de hitte vast. Met iedere volgende zonnige dag loopt langzaam de temperatuur van de bestrating verder op. 

In de winter krijgt mijn gazon een enorme klap, de tuin blijkt op een veenlaag te liggen. In de praktijk betekent dit soppen in de winter. 14 handboringen verder en telkens stuitte ik op een ondoordringbare laag op ongeveer 1 tot 1,5m diepte. Tevens wordt het soppen versterkt door het gebruik van ingelegde straatstenen randen om het gazon en de border om het maaien van de randen van het gras te vergemakkelijken en strak af te werken. Mooi plan, echter in de praktijk betekent dit dat de tuin uit diverse “zwembaden” bestaat en het water bij de hoeken en randen lang blijft staan. Door de natte winters en dus natte tuin hebben mijn bollen het ontzettend zwaar. Ik ben nog steeds zoekende naar bollen die deze situatie kunnen overleven. Vooral als je een avond hebt gehad over Bollen in de Border en enthousiast bent geworden over het hele jaar kleur in de tuin.

Mijn voornemen voor dit jaar is om toch maar die stenen randen uit mijn tuin te halen en te kijken wat er dan gebeurt. De hoop dat het water zich beter spreidt in de tuin zowel in de natte als droge perioden.

CS

Voor u gelezen

1 Miljoen bomen en struiken uitdelen

De Nederlandse natuur produceert jaarlijks een overdaad aan jonge bomen en struikjes. De meeste overleven niet, omdat ze worden opgegeten, te weinig licht ontvangen of worden verwijderd door natuurbeheerders. Meer Bomen Nu wil deze boompjes een tweede kans geven op een plek waar ze welkom zijn.

Van november tot en met maart worden in het hele land bomen en struiken verzameld in natuurgebieden, landgoederen en parken. En weggegeven aan iedereen die belooft er goed voor te zorgen. Dit zijn vooral veel boeren die het platteland opfleuren met bio diverse hagen en heggen. Maar we hopen dat ze ook terechtkomen in gemeentebermen, op bedrijventerreinen en bij mensen in de tuin. De actie eindigt rondom de Boomfeestdag 2021 met Boomweggeefdagen voor inwoners. Op de site: meerbomennu​​​​​​​,  lees je hoe de actie werkt en vind je adressen van die inzamellocaties

Weerspreuken februari

Is februari koud, dan wordt de winter niet oud.
Heldere nacht, vorst verwacht.
Sneeuw en regen in februari zijn mest op de akker.
Februari muggendans, geeft voor maart een slechte kans.

Gratis vogelcursus

Zou je vogels in je tuin willen herkennen, dan is de gratis vogelcursus iets voor jou. 
Je kunt kiezen voor een beginnerscursus ‘Vogels in Nederland’ of een beginnerscursus ‘Tuinvogels. Meld je aan en ontvang om de vier dagen een les in je mailbox.
 www.vogelbescherming.nl/online-vogelcursussen

Tuinvogeltelling

Doe je ook mee? Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin of balkon en geef je telling door. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Door mee te doen help je Vogelbescherming Nederland.
www.tuinvogeltelling.nl

Word lid van Groei & Bloei

Wanneer de zon schijnt in januari, krijg je vanzelf een lentegevoel. In het magazine ‘Groei & Bloei’ januari-februari staan veel leestips om al een voorjaarsgevoel te krijgen.

Lees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad  is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een mussenwoning. Bovendien is bij de pas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. 
Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. 
Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken.

Kijk even op: Word lid van Groei & Bloei.

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.bloei.hoogeveen@outlook.com

Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. 

En zoals altijd: blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Heb je een leuke winterfoto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale wintertuinen-carrousel maken. Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 

Link website
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.