Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits augustus 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.

Midden in de zomer toch een Nieuwsflits van je Groei & Bloeivereniging! 
Als bestuur willen wij op deze manier graag contact met jullie onderhouden.

Voor het komende seizoen zijn wij als bestuur er weer in geslaagd om jullie een boeiend programma aan te bieden. 
Alle leden hebben in juli ons nieuwe programmaboekje in de brievenbus gekregen, zodat 
ze onmiddellijk kunnen zien bij welke activiteit en op welke datum kan worden ingestoken.
In juli, bij de succesvolle Open Tuinen Carrousel in Drenthe, lagen de programmaboekjes in deelnemende open tuinen. Bezoekers konden ze zo meenemen, om kennis te nemen van wat onze actieve “club”  te bieden heeft. Menigeen weet niet dat Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden zoveel organiseert.

Wij hopen van harte dat ons geplande programma komend seizoen door kan gaan.
Uiteraard onder de voorwaarden die voor corona/ coronaproof gelden. 
Wij wachten af; het is nog geen oktober, wanneer de eerste activiteit staat gepland.

Als bestuur kregen wij ook dit keer veel lovende woorden over het nieuwe programmaboekje 2021- 2022.
Alle lof gaat daarbij naar Rob en Marijke Kloosterman, die dit met hun creatieve en kunstzinnige kleurenkennis tot een prachtig exemplaar wisten te creëren. 
Ook alle adverteerders willen wij bedanken, door hun financiële inzet kwam het boekje tot stand. 

Bloemschikken

Zomerplukboeket door Grietje Timmerman

Fotogroep

De fotogroep van Groei & Bloei houdt nog steeds via de digitale mogelijkheden contact met elkaar. Dat is dus echt een voordeel bij een nadeel; men kan de gemaakte foto naar elkaar opsturen, waarna Tineke de Weerd er een mooie collage van maakt.
De digitale maandopdracht voor juli luidde: fotografeer de kleur BLAUW. Zie alle originele foto's bij de fotogroep: Thema Blauw juli 2021.
Volgend thema: maak een foto van zomerse waterdruppels.

Leven in de tuin.

En dan opeens zijn ze er: de vlinders. Ik maakte me al zorgen, want het waren er wel heel weinig dit jaar. Maar nu zijn ze er volop en zo blij met de bloeiende kogeldistels, de vlinderstruiken, Veronicastrums en Verbena bonariensis. Prachtig is het gefladder en daarnaast het gezoem van hommels, bijen en zweefvliegjes. De hommels slapen ook in de hoge Veronica’s, met de pootjes er omheen geklemd. Wel slim denk ik, het ontbijtbuffet is de volgende ochtend royaal gedekt. Maar misschien zijn het wel mannelijke hommels, die niet in het nest mogen. Ik heb geen idee, bij bijen is dat aardig bekend, maar van hommels weet ik het niet.

De uitbundigheid van al die bloeiende planten is in sterk contrast met de planten in de schaduw; hun gloriemoment is het voorjaar. Maar ook nu is er nog zoveel te beleven. Opeens komt in juni het voetblad tevoorschijn, schijnbaar uit het niets. Tenminste, ik denk dat het voetblad is, Podophyllum peltatum,  ik heb het helaas niet goed onthouden. Maar wat een plant en wat een prachtige gevlekte stengels, daar word je ook helemaal blij van.

Gelukkig had ik er niets overheen geplant, want dat is nog een hele kunst. Het afgelopen weekend waren de Open Tuinen. In Ruinen alleen al deden vijf tuinen mee, in iedere tuin was zoveel te beleven. In een van de tuinen tuin heb ik een paar beeldjes gekocht en die staan en kleuren zo mooi tussen juist die schaduwplanten.

YT

Terugblik op de Open Tuinen Carrousel Drenthe juli 2021.

Op 10 en 11 juli waren de tuinen van afdeling Hoogeveen /De Wolden en die van afdeling Meppel open. Ook die van de afdelingen Coevorden en Emmen deden nu mee omdat openstelling in mei nog niet mogelijk was. Er waren voor de bezoekers dus heel veel tuinen om uit te kiezen zowel in aantal als in diversiteit.
En divers was het. Van hele grote parkachtige tuinen tot stadstuinen van zeer beperkte afmetingen. Van streng binnen de perken tot weelderig, wild en overvol. Het blijkt dat de moestuin een steeds belangrijker plek krijgt. Eigenlijk de eetbare tuin. Niet alleen voor het lekker maar ook voor het mooi.

Onze afdeling deed mee met 23 tuinen, waaronder ook Natuurmonumenten, het IVN en de Vlindertuin. We hebben onze deelnemers na afloop van het weekend 2 vragen gesteld waarop we 16 reacties hebben ontvangen.
De vragen waren: Heeft het weekend aan je verwachtingen voldaan en wat zijn je ervaringen? En : Heb je wat gemist, wat kan beter?
Daarop kwamen de volgende reacties;
Het weer werkte enorm mee. Een groot voordeel voor een evenement wat zich voornamelijk in de open lucht afspeelt.
Het aantal bezoekers per tuin varieerde sterk. Van 20 tot meer dan 100 bezoekers, verdeeld over 2 dagen.
Het bleek dat de meeste mensen heel gericht kwamen, soms omdat een paar tuinen dicht bij elkaar lagen, maar meestal ook naar aanleiding van de omschrijving van de tuin op de website.
Bij de meeste tuineigenaren ontstonden boeiende en levendige gesprekken over de manier van tuinieren en natuurlijk over de planten. Dit werd als heel belangrijk en positief ervaren. Oude tuincontacten werden bestendigd en nieuwe contacten werden gelegd.
Een minpunt was de geringe publiciteit. Een aantal plaatselijke krantjes hebben er aandacht aan besteed mede door toedoen van de deelnemers. In Hoogeveen is het gestuurde bericht niet geplaatst. Dat moet komend jaar duidelijk verbeterd worden.
En de vraag of de tuinen nog beter zichtbaar kunnen worden. Bijvoorbeeld door meer uithangbordjes, posters of vlaggen. 

Maar ondanks dat wisten de bezoekers de tuinen toch te vinden. Het gaat ook niet om groot of klein, spic en span of wild met hier en daar een onkruidje. [Wat is onkruid?] Waar het wel om gaat is dat de liefde en aandacht voor tuinieren en voor de natuur je toe straalde en dat deed het. Al met al, een geslaagd weekend.

Als je er over denkt om je tuin een keer open te stellen tijdens de Open Tuinen Carrousel Drenthe of heb je vragen, neem dan contact op met marijke.kloosterman@hccnet.nl

Marijke.
 

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2021 

Zoals het er nu op lijkt, kan in augustus het opentuinenweekend van Groei & Bloei doorgaan.
Het is verrassend om in de diverse tuinen eigenaars en tuinliefhebbers te ontmoeten.
De opengestelde tuinen zijn van 10.30 tot 17.00 uur te bezoeken.
Zie voor het laatste nieuws over het opentuinenweekend de websites:
www.groei.nl of de site van Hoogeveen, Open Tuinen Carrousel 2021

Op de volgende data zijn er tuinen in Drenthe te bezichtigen:  

      14 en 15 augustus:  Roden en Zuidlaren
      11 en 12 september:  Assen en Beilen

Zie voor verdere informatie onderstaande website.
https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/index.php
Wil je deze zomer meer tuinen bezichtigen, dat kan!
Op  www.bezoekmijntuin.nl vind je honderden tuinen waar je welkom bent.

Groei & Bloei Open Tuinendag in Hoogeveen, IVN

Ook bij het IVN Struunhuus in het Steenbergerpark hadden we tuin en deuren open. Op zaterdag en zondag 10/11 juli kwamen bezoekers met allerlei verschillende vragen aan onze tafel zitten. Leuke gesprekken werden gevoerd en diverse vragen werden gesteld en waar mogelijk kwam het antwoord.
Wat vooral opviel waren de vragen over de slak. Die vermaledijde slak.
‘Wat voor tip hebben jullie bij IVN’.
Want de slak is dit voorjaar en begin zomer massaal aanwezig in Neerlands tuinen. Het weer, warm en vochtig, daar gedijt de slak het beste bij. Paden vol slak, kaalgevreten stengels, geen sla, of afrikaantje, geen Zonnebloem of Cosmea. Bladeren met gaten …
’Ik ben er zo klaar mee’, zo was de diepe zucht.
Maar wat zijn we met elkaar toch lief voor de slak. We gaan de slak vangen, over de schutting zetten, of verderop in het openbaar groen. We zorgen, ondanks onze boze gedachten, toch goed voor de slak en zaaien maar weer een zaadje of halen een nieuw plantje.
Sommige mensen denken na over een andere inrichting van de tuin, maar waar begin je en wat is dan handig. ‘Zoveel kennis heb ik er dan ook niet van’. Er werd wat afgezucht. Tuinieren is dus helemaal niet zo simpel.
Bij IVN willen we graag in gesprek over 'De levende tuin, die maak jezelf’. Aan de hand van de 6 V’s, voedsel, veiligheid, variatie, vocht, voortplanting en verbinding kunnen we proberen om een levende tuin te maken. Misschien is het tijd voor een korte cursus.
Hoe dan ook, het was leuk om een keertje mee te doen met IVN. Slak of geen slak, tuinieren is altijd leuk. Ook bij IVN

(Er zijn trouwens ook planten waar slakken bij uit de buurt blijven.)
Grietje Loof
 

Pareltjes uit de Open Tuinen

Tuinfoto's Open Tuinen Carrousel Hoogeveen te vinden op de site. Pareltjes uit Open Tuinen 
Foto's van deelnemende tuinen zijn altijd welkom, stuur ze naar: Groei.Bloei.Hoogeveen@outlook.com dan zetten we ze op de site.

Slakken verhalen

Omdat wij veel nieuwe email adressen mochten inschrijven, leek het mij goed om deze keer in herhaling te vallen als antwoord op de zucht  over de slakken. 
Onderstaand artikeltje heeft in een vorige Nieuwsflits gestaan.

Bananenslakken.

Bananenslakken?  Ja, u leest het goed; bananenslak.
Deze bananenslak uit Noord-Amerika leeft niet tussen de bananen, maar op 
de grond.
Net als echte bananen varieert de kleur van de bananenslak van groenig tot bruin en kunnen ze ook bruine vlekken hebben. 
Naaktslakken hoeven niet op veel liefde en populariteit te rekenen. Je griezelt als 
je er per ongeluk op stapt en ze met blote handen op pakken doe je liever niet. 
Het woord slak komt van slecke, slijk, vanwege hun glibberigheid en de ‘a’ is er ingekomen als associatie met slap.
Slijk en slap, de aardse tegenhanger van lucht en leegte.
Zompigheid tegenover ijlheid. De slak is bij uitstek aards.
Hun Latijnse naam Gastropoda betekent buikpotig. Die `buik` is een gespierde onderkant en om gemakkelijk vooruit te komen gebruikt hij een glijmiddel. 
Dat slijm is geen vloeistof of vaste stof, maar eerder een bijzondere vloeibaar-kristalsubstantie en kan tot honderd keer zijn volume aan water opnemen.
Als de slak verticaal wil, maakt hij een ander soort slijm, met meer grip. Ook maken zichzelf ermee schoon. Aan de staartpunt zit een slijmprop waaruit hij een abseilkoord kan maken om van hoge plaatsen af te dalen. En als ze in winterslaap of zomerrust gaan, omhullen ze zich met een dikke slijmlaag. Voor andere dieren is het slijm onaangenaam; het maakt de tong ongevoelig. Wasberen, ganzen of eenden die slakken eten rollen ze daarom eerst door de modder. Mmm, naaktslak met modder, een soort primitieve kroket.
Via feromonen in het slijm maken ze duidelijk dat de paring mogelijk is en dat gaat er vreemd aan toe.
Aan de rechterkant van hun kop stulpt door vloeistofdruk een penis naar buiten, die bijna net zo lang als de slak kan worden. Omdat ze hermafrodiet zijn, kunnen ze elkaar bevruchten. Elk brengt een penis in er volgt een tweezijdige bevruchting, soms een eenzijdige bevruchting. Daarna gebeurt het meer dan eens dat de slakken elkaars penis proberen af te bijten en op te eten. De ontmande slak kan dan niet meer zelf bevruchten, maar wel bevrucht worden. Het nut van dit vreemde gedrag is niet bekend, misschien de concurrentie uitschakelen?
Ik realiseer me dat de naaktslak er door deze verhalen misschien niet geliefder op wordt, maar interessanter toch beslist wel. 
Dit verhaal is overgenomen uit het Nederlands Dagblad met toestemming van bioloog Klaas Nanninga.
Klaas Nanninga verzamelde in vijftig jaar een eigen natuurhistorisch museum bij elkaar aan de Korreweg in Groningen.
 

Vogels voeren met slakken

Catja vertelde van de borstel tegen slakken. 
Deze borstel leg je om de hosta, sla en elke plant die een slak lekker vindt.
Prima idee! Ja, in een speciaalzaak zijn ze te koop.
Mooi zo, ik ga de vogels vanaf heden voeren met slakken
Mooi schaaltje opgezocht, allemaal prima voor elkaar.
De eerste slak die ik vond mocht het uitproberen, in de kortste keren liep hij/zij over de borstel heen naar de vrijheid.
Nummer 3 en vier maakten er een wedstrijdje van, ik had het nakijken!!
Gewoon blijven lachen, nou ja, truc mislukt !!!

Plant in het Flitslicht

Clematis Princess Diana van Marja Strijker

Mijn keuze voor de maand juli is gevallen op een klimplant.
En wel, de Clematis Princess Diana
Waarom deze keus in een vol bloeiende zomertuin met prachtig bloeiende hortensia’s, dahlia’s, floxen en rozen.?
Ik leg het uit.
1. Deze klimplant heeft een prachtige hardroze kleur.
2. De vorm is ook heel bijzonder te zien op de foto’s.
3. Dan is daarnaast de bloeitijd zeer lang.
    Van begin juni tot in oktober, de hele zomer dus.
4 Deze Princess Diana is heel mooi te combineren met andere clematissen.
   Zelf heb ik er o.a. clematis Arabella bij geplant.
   Beiden hebben een lange bloeitijd, waardoor je er de hele zomer plezier van hebt.
5 Daarnaast heb ik ook een combinatie gemaakt met de roos
    pink Cloud, bijna de zelfde kleur, maar heel verschillend van vorm.
    Ik ben  helemaal weg van deze klimplant o.a. door bovenstaande punten.

Marja Strijker

Tuinexcursie door de afdeling Emmen op 14 augustus.

De afdeling Emmen, heeft een excursie op zaterdag 14 augustus georganiseerd naar 3 prachtige tuinen en een kwekerij naar Salland. Er zijn nog een paar plaatsen vrij in de bus. Misschien zijn er van uw afdeling leden die nog graag mee willen. De kosten zijn €55,00 p.p. inclusief de entree van de tuinen, bus, lunch en koffie en thee. De opgave moet vóór 30 juli binnen zijn. Verdere informatie en de wijze van aanmelden over deze excursie zie: http://www.emmen.groei.nl/

Zaden oogsten.

Het is weer zover. De tuin staat vol met uitgebloeide bloemen. Bloemen die we eventueel heel makkelijk kunnen vermeerderen door het zaad op te vangen en weer uit te zaaien. 
Het is belangrijk om de zaden zoveel mogelijk te laten rijpen aan de plant. De kans op succes wordt hierdoor een stuk groter. Soms ben je te laat en zijn ze door de plant al weggeschoten. Het juiste moment leer je door ieder jaar naar je planten te kijken.

Bijvoorbeeld, de papaver, in soorten en maten. Deze plant laat ons afscheid nemen met een prachtige bol vol met zaden. Is de bol mooi groen en dicht, laat hem dan nog lekker even aan de plant zitten. Pas als hij bruiner wordt en het kroontje open gaat staan is de tijd rijp om de bol er af te knippen. De zaden rammelen dan in de bol. Dit geldt ook voor b.v. de Akelei.

Nu heb je ook zaden waarvan je denkt? Hoe krijg ik die eruit. B.v. de Phlomis Russiliana, ( brandkruid), Kaardenbol, Leonotis Leonurus etc. Na de bloei blijven prachtige bolsters over met stevige stekels. Ook hier geldt, laat ze zo lang mogelijk aan de plant. Is de tijd rijp voor plukken, knip ze af, doe ze in een grote pot (zie collage). Dans de Samba. Je zult zien dat de meeste zaden eruit vallen. Laat de pot voor een paar dagen open staan en doe het nog een keer. Zo oogst je op een hele gemakkelijke manier zaden. Dit kan natuurlijk met heel veel zaadknoppen, b.v. de papaver.

CS

Voor u gelezen

Weerspreuken 

Augustus rijpt alle bessen, maar september viert de successen.
Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer
Laurentius ( 10 aug) met veel zonneschijn, beduidt een jaar vol goede wijn.
In Augustus zure druiven, in oktober zoete wijn.
Menigeen heeft het al ondervonden, wervelwinden zijn aan augustus verbonden.
Wanneer de Leeuwerik hoog in de lucht zweeft, zo brengt het ons mooi weer.

Biologische Bloembollen

Onze webshop staat weer vol met lentebloeiers! Dit jaar ook mooie biologische bloembollen. Deze bollen worden 100% natuurlijk geteeld in een gezonde bodem, met respect voor mens, plant, dier en milieu. Daar wordt iederéén gelukkig van. Je kunt jouw favoriete bloembollen nu al reserveren. Je krijgt de bollen in het najaar thuisgestuurd. Gebruik kortingscode VOORJAARSBLOEM22 in je winkelmandje en ontvang 10% korting op alle lentebloeiers. Geldig t/m 08-08-2021.

Ontdek de Bio Bollen nieuwsbrief Gr & Bl. site promoten 
https://www.tuinen-shop.nl/pc/bloemen-2/bloembollen/biologisch/ 

Word lid van Groei & Bloei, zomeractie.

Lees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad  is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een Metallo snoeizaag. Bovendien is bij de ledenpas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. 
Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. 
Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken.
Kijk even op onze site: site adres Word lid van Groei & Bloei.

Groei & Bloei zomeradvies:  

Is het bij jullie ook zo dat, wanneer je door je tuintje loopt, je innerlijk tot rust komt?
En wanneer je plantjes (onkruid) op de verkeerde plek ziet staan, dat je dan de neiging krijgt om aan het werk te gaan? En dat, wanneer je daar aan toe geeft, het je een ontspannende voldoening geeft? 
Daarom:
Geniet van de zomer en van alles wat in de tuin groeit & bloeit!

Heb je een leuke foto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale tuinencarrousel maken.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.

 

word lid