Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits november 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Jullie hebben de Nieuwsflits van november geopend. En wat voor Nieuwsflits!!
Wanneer ik hem zo doorlees, merk ik dat het een superlange flits is geworden, maar met heel veel leesbare wetenswaardigheden. 
Wij als bestuur proberen Groei & Bloei Hoogeveen te promoten als een zeer actieve club. 
Ben je met lezen aan het einde van deze Nieuwsflits gekomen…. 
Ik zou zeggen: neem er de tijd voor! Dan begrijp je wat ik bedoel.
In de maand oktober werden er drie activiteiten georganiseerd en deze konden alle drie doorgaan. De verslagen van deze bijeenkomsten staan in deze flits vermeld.
Veel lees plezier!

Welkom nieuwe leden

De volgende personen hebben zich als lid bij onze afdeling aangesloten:

Namen zijn verwijderd i.v.m. privacy wetgeving.

Dinsdag 7 december Kerstdemonstratie bloemschikken

Door HANS ZIJLSTRA uit Groningen

Begin 2020 stond er een bijzonder evenement voor Hans Zijlstra in de planning. Hij mocht Nederland vertegenwoordigen in de FTD World Cup, het wereldkampioenschap bloemsierkunst in Amerika. 
De bloemstylist werd eerste in de Nederlandse kwalificaties en was daarmee één van de 23 deelnemende landen van het WK. ‘Het was een fantastische avontuur, maar ook heel heftig’,  zo vertelt hij.  

‘Ik ben van november tot maart zeven dagen per week bezig geweest met de voorbereiding.
Ik heb eerder wedstrijden gedaan, maar nog nooit van dit formaat’, zo licht hij toe. ‘Dit WK is maar één keer in de vier jaar. Dit waren echt de Olympische Spelen voor mij’. Van de 23 landen wist Hans in de tussenstand een vijfde plek te behalen. Helaas, tijdens de wedstrijd stortte één van de ondergronden in. Hierdoor verloor Hans punten en raakte hij buiten de top 10. 
‘Dan stort je wereld in, letterlijk en figuurlijk.Hans heeft geen moment spijt gehad van deze deelname. ‘Dit avontuur pakken ze mij nooit meer af. In Nederland heb ik inmiddels alles gedaan, van complete bruiloften tot de grootste evenementen. En nu kan en wil ik meer’.


Zoals altijd is de Groei & Bloei bloemschik-demonstratieavond een hoogtepunt in het seizoen. De stukken die Hans voor ons maakt, worden verloot.
Voor leden met een geldig Groei & Bloeipasje, is het bezoeken van deze avond gratis, van niet-leden vragen wij € 6.00, 

a.s. Dinsdag 2 november vindt er een persconferentie plaats met evt. nieuwe maatregelen m.b.t. Corona.
Daarom wordt je verzocht je van te voren aan te melden bij Ypie Terpstra. yterpstra@ziggo.nl 

Bloemschikken

Opdracht voor de maandag morgen groep:
Maak een ondergrond van een oude pot, schaal o.i.d. Maak hierop een bloemstuk dat past bij de gekozen ondergrond.

De maandag avond groep:
De ondergrond bestaat uit een platte schaal, een klein plastic bakje met oase. Anderhalve strokrans en 2 neerpennen. De strokrans kun je omwikkelen met mos of abeelblad. De krans kun je opvullen met herfstmateriaal zoals, besjesm appels, kastanjes, kleine kalebassen, hortensia etc. 

De dinsdag avond groep:
Boeket frame: maak een frame van takken, buigzaam draad,, schijfjes hout etc. Schik hier bloemen tussen door zodat het een samenhangend geheel wordt.

Alle gemaakte bloemstukken zijn te zien op onze website: Bloemstukken oktober 2021.

Fotogroep

Onze actieve fotogroep kreeg als maandopdracht voor oktober, hoe kan het ook anders in de herfst - bessen en zaaddozen.
Leuke opdracht met leuke resultaten. Zie onze website: Fotogroep, Zaden en bessen okt. 2021 


De volgende opdracht is: spinnen en spinnenwebben.

Planten Ruilbeurs najaar 2021

Een impressie door Jannie van der Laan

Al ver van tevoren had het bestuur de datum bepaald: zaterdagmorgen 9 oktober 10 uur moest je, zoals gewoonlijk, aan de Stuifzandseweg 51 zijn, op het terrein van Millefleurs.
Al tientallen jaren was daar in mei de plantenruilbeurs, maar door corona  kon het dit jaar pas in okt. plaatsvinden. Ik vind het ieder jaar een hoogtepunt van Groei en Bloei en zie er erg naar uit. Weken van tevoren zet ik mijn stekjes op de volkstuin in de grond en thuis in potjes.
Kort voor de ruilbeurs ga ik na welke vaste planten gescheurd kunnen worden vlak voor de bewuste datum. Pagina 27 uit het Groei en Bloei programma werd door mij gekopieerd en bij vrienden bezorgd. Ook een ingezonden bericht in de Hoogeveensche Courant van vrijdag de 8e okt. heeft gezorgd voor extra gasten
Op zaterdagmorgen ga ik op de fiets met volle fietstassen en een krat achterop richting Millefleurs en ben blij bekenden te zien die ik al lange tijd gemist heb. Dat wordt vast gezellig!
Marry van de Kamp  heette iedereen welkom, waarna we werden voorzien van koffie/thee en heerlijke kruidkoek (door Marry gebakken).
Er werd flink onderling geruild en bijgepraat. Nuttige tips en gebruiksaanwijzingen vonden een luisterend oor.
Het bestuur had de ruilbeurs prima geregeld. Daarvoor een dikke pluim!
Allemaal tot ziens bij de activiteiten in het komende winterseizoen en in ieder geval op de ruilbeurs van 23 april 2022.
 

Verslag wandeling Kremboongbos met Hero Moorlag.

Excursie Kremboongbos 23 okt. 2021

Aantal deelnemers : 17
Gids : Hero Moorlag van Het Drentse Landschap

Na een paar natte, winderige herfstdagen was het een verademing om er deze zaterdagmorgen op uit te kunnen trekken. Na de koffie bij Marijke en Rob vertrokken we naar het dichtbij gelegen Kremboongbos.
Het bos op het Drijberse veld, 3 km van Hoogeveen, is rond 1900 aangelegd door Frederik s’ Jacobs. Rond 1888 verruilde hij zijn suikerplantage op Java voor een dennen-plantage op de Drentse hei. Hij gaf het de naam Kremboong. Oorspronkelijk ging het om 350 ha. aan bos waarvan na de ontginningen in 1938 ong. 35 ha. van het meest heuvelrijke gebied gespaard bleef. In 1979 kwam dit deel in handen van Stichting Het Drentse Landschap. De rest werd landbouwgrond, op een groot deel werden aardappels verbouwd. Nu zie je rond het bos veel grasland. In het Kremboongbos kom je de Amerikaanse vogelkers tegen, deze exoot werd in de jaren 20 uit Amerika gehaald, de bladeren zouden goede humus zijn voor de ondergrond van het bos. Echter…de vogels verspreiden de bessen zozeer, dat deze vogelkers een plaag werd, ze noemen het ‘bospest’. M.b.v vrijwilligers moeten de nieuwe loten uitgegraven worden om hergroei te voorkomen.
Als ondergroei en bodembedekkers zagen we o.a. hulst, dalkruid, haar- en slaapmos, varens, salomonszegel, rode ( ook wel vossenbes genoemd) en blauwe bosbes. De rode bosbes is erg zuur om te eten, de blauwe is goed eetbaar en wordt gebruikt in jam of gebak. De rode bosbes blijft ’s winters groen, de bladeren van de blauwe vallen eraf. 
Het bos is nu een reservaat: er worden geen beheers-ingrepen meer uitgevoerd. Het enige beheer is er op gericht om exoten uit het bos te verwijderen en de paden begaanbaar te maken voor bezoekers. De bomenpopulatie bestaat uit dennen, eiken, vogelkers, berken, beuken en lijsterbes.
In de Nieuwe Wijk had zich een andere exoot gevestigd, nl. de grote waternavel. 
’s Zomers is in deze brede wijk geen water te zien, omdat het oppervlak er helemaal mee bedekt is. Een probleem is weer de bestrijding ervan.
We gingen vol verwachtingen op pad om vele paddenstoelen te ontdekken, dat viel erg tegen. Waarschijnlijk omdat de herfst dit jaar laat is. We zagen veel aardappelbovisten, al dan niet ‘ontploft’ om hun sporen te verspreiden. Een zwam met een leuke naam: spekzwoerdzwam, omdat hij een beetje elastisch is.
Verder kleverig koraalzwam, melkzwam, kurkstrookzwam, helmmycena, breedplaatstreephoed, gele knolameniet, oranje melkzwam, rode koolzwam, blauwe kaaszwam, witsteelfranjehoed, berkenboleet, tonderzwam. Ook kwamen we op een dode tak oesterzwammen tegen. Echter, geen spoor (!) van de mooie vliegenzwam. 
Tijdens de wandeling kwamen we op een plek waar een heuvel weggegraven was.
Dit is gebeurd door Joodse dwangarbeiders, die in 1942 ondergebracht waren in barakken van Rijkswerkkamp Kremboong. Ze moesten helpen het land te ontginnen. De mannen hadden een vermoeden dat ze t.z.t. naar kamp Westerbork zouden worden overgebracht, en 12 mannen hebben weten te ontsnappen. Ze verstopten zich in 4 holen in het bos en werden geholpen door omwonende boeren, die hun welgezind waren. Velen hebben verschillende onderduikadressen gehad. Een van de Joodse mannen die vluchtte en zo de oorlog overleefde was Ies Jacobs, een kunstenaar uit Amsterdam. Hij heeft er een indrukwekkend boek, voorzien van vele schetsen en tekeningen, over geschreven. Het is te leen in de bieb van Hoogeveen. 
De titel is: Overleven een kunst, levensschets en oorlogsherinneringen.Geschreven door : Ies Jacobs en Tiny Kuiper. 
Na de oorlog zijn de barakken afgebroken, maar vlakbij is een oorlogsmonument, neergezet door de Historische Kring Hoogeveen. Het bestaat uit plaveisel in de vorm van een ster, met daarop een grote kei met een plaquette waarop staat dat er in 1942 in dat gebied, op bevel van de Duitse bezetter, 2 x 200 Joodse mannen werden ingezet om dat gebied te ontginnen. Ies Jacobs heeft het monument in 2009  op 90- jarige leeftijd mogen onthullen. Twee jaar later overleed hij.
Na dit uitgebreide verslag wil ik Hero bedanken voor alle wetenswaardigheden die hij ons heeft gegeven. Tevens willen we de catering (Marijke, Rob en Catja) bedanken voor de lekkere lunch met daarbij de heerlijke paddenstoelensoep.

Tonny Weisbeek
 

Verslag  : Jogchum Reitsma Natuurfotografie.

“Wat gaat Jogchum Reitsma ons laten zien?”
De zaal loopt tegen 8 uur al aardig vol. Wat opvalt is dat er een groot aantal mannen aanwezig zijn.
Misschien juist nu omdat het gaat over macrofotografie?  Er zijn natuurlijk ook veel mannen die fotograferen. 
Precies om 8 uur werd de avond geopend met een vriendelijk woord als welkom en de begroeting van enkele nieuwe leden. 
Wat huishoudelijke zaken werden benoemd en ook even de aandacht voor de beschikbare loten voor de verloting als sluitstuk van deze avond. 
Prachtige bloemstukken en leuke attenties liggen klaar die met de gelukkigen mee naar huis kunnen gaan. 
Jogchum start de avond: ‘Zwitserland van klein naar groot.’ 
Na het analoog fotograferen kwam het digitale tijdperk, waarin hij zich specialiseerde. 
Gemiddeld maakt hij 12 opnames voor één foto, waarna de computer er een zeer scherpe foto van samenstelt. 
We kregen prachtige foto’s te zien, vaak een combi van bloemen en insecten. 
Een heel opvallende was de Zilverstreephooivlinder en Jogchum gaf aan dat deze het heel goed zou doen als testvraag. Examenvraag? 
Via het grootste gebouw in Zwitserland en een bijzondere kerk met prachtig gouden decoraties komen we bij de besneeuwde bergen met veel toppen boven de 3500 meter. 
Fantastische foto’s met al dat wit tussen de bergen waarin de zon, de wolken en de schaduwen een prachtig spel spelen. 
Een goede afwisseling na al die macro-foto’s van bloemen en insecten. 
Als afsluiting  10 minuten “Groei & Bloei nimrod”. 
Macro’s van heel veel soorten vlinders, libellen en bloemen met mooie muziek op de achtergrond. 
Om 10 uur bedanken we de heer Reitsma met applaus en sluiten we de avond af met de verloting. 
Hartelijk dank voor deze prachtige avond. 
Germa 
 

Leven in de tuin.

Het leuke van het schrijven van tuinstukjes is dat je extra goed gaat kijken. 
Wat is nu de moeite waard om over te vertellen? 
Voor mij sprongen de struiken er uit. Wat scheppen ze een prachtig palet door de tussenruimte die ze innemen en door hun vaak onwaarschijnlijke kleuren. 
Je kunt veel kleuren niet eens goed benoemen en ze veranderen ook nog per dag. Als je dat dan op je in laat werken, dan zie je dat veel bladeren iets fragiels hebben. 
Ze zijn veel minder massief dan in de zomer, ze zijn ijler en hun vorm tekent zich scherper af. Ik zag dat heel mooi bij varens in het bos, die nu zo mooi geel getekend zijn. En bij de bladeren van de esdoorn, misschien wel de familie met de mooiste herfstbladeren. Ieder afzonderlijk blad van een gewone esdoorn, de liquidamber of een Japanse esdoorn is anders gekleurd en zo scherp belijnd. Voor leven in de tuin moeten we nu bij de klimop zijn. Wat trekken de bloemen van de klimop toch veel insecten aan, als de zon schijnt is het één en al gezoem en een week geleden vlogen er nog allemaal vlinders op. Nu bijen en vliegen, verschillende zweefvliegen en de laatste wespen. De klimop begint op de grond te groeien en zoekt een boom of muur om omhoog te klimmen. Als de klimop hoog genoeg is wordt de plant volwassen, krijgt ander, ronder blad en gaat bloeien. Nu heeft niet iedereen een geschikte boom of muur in de tuin, maar dat is geen probleem, want van de topstekken zijn struiken te kweken, de Hedera helix Arborescens. Prachtige struiken die wintergroen zijn met glanzend blad en nu stuifmeel en nectar leveren, straks mooie zwarte bessen voor bloemstukjes en de bessen die over blijven worden in het voorjaar gegeten door de merels. 
YT
 

Plant in het Flitslicht

Reuzenpaardenstaart van Gé Algera
Daar staat hij dan, de reuzenpaardenstaart Equisetum telmateia. Vorig jaar heb ik de tuin opnieuw ingericht en nieuwe planten uitgezocht. Ik had veel planten op mijn verlanglijst staan, maar deze stond er niet op. Vergissing van de hovenier of ik ben niet alert genoeg geweest. Vorig jaar nog een hoogte van ongeveer een halve meter en dit jaar is hij uit gegroeid tot wel  drie meter hoog. Solitair zal hij in een grote tuin prachtig uitkomen. Hij is heel decoratief en werd daarom veel bekeken door voorbijgangers. Maar in mijn kleine tuin en smalle border is hij toch niet zo goed op zijn plek; de andere planten naast hem komen in de verdrukking.
Daarom heb ik besloten de reuzenpaardenstaart er uit te halen.   

Egels in de tuin

Weer een update over egels in de tuin. 
Iedere avond wordt mijn tuin bezocht door een egeltje. Hij/zij kan zich tegoed doen aan een klein bakje egelvoer. Niet teveel want de slakken moeten ook opgegeten worden. Bij mijn avondwandeling pluk ik regelmatig een egeltje midden van de straat of kruising. Ze zeggen dat je ze niet op mag pakken maar je wil ze ook niet platgereden zien. Ik zet ze dan in mijn tuin bij het voederpunt. Even later hoor je ze dan heerlijk smakken.

Een paar weken geleden zat er een egel in mijn tuin die niet goed regeerde.
Wat kunnen de kenmerken zijn van een egel in nood.
-    Een egel die schokkend loopt en evt. omvalt
-    Suffig blijft zitten ook bij aanraking
-    Hoesten of niezen evt. vieze oogjes.
-    Als de egel gestrekt blijft liggen met dichte oogjes, een egel moet zich oprollen en de stekeltjes moeten rechtop staan niet plat tegen het lijfje.
-    Een egel hoor je eigenlijk overdag niet te zien, dan klopt er meestal iets niet.
-    Heeft vliegeneitjes of maden op het lichaam.
De egel uit mijn tuin is naar de opvang in de buurt gebracht. Volgens de opvang was hij, het bleek een hij, totaal uitgeput te zijn. Had misschien te hard achter de vrouwtjes in de buurt gezeten. Ik wilde het egeltje na opgelapt te zijn wel weer graag terug. Dat mocht jammer genoeg niet zo zijn.

Overwinteren:
Sinds een paar jaar staat er in mijn tuin een egelhuis. Het eerste huis van wilgentenen was na een seizoen al helemaal verrot. Het tweede huis is van een betere kwaliteit en staat nu al bijna 2 jaar in mijn tuin. Of er een egel in zit weet ik niet. Een paar weken geleden heb ik het voorzichtig opgetild. Het is aan de binnenzijde prachtig bekleed met resten van hanging baskets. Ik ben bang dat het niet bewoond wordt door een egel maar door een muizenfamilie. Als je geen egelhuis in de tuin hebt kun je de tuin nog steeds egelvriendelijk maken. Ruim vooral je tuin NIET op. Laat bladeren liggen, dit is tevens goed voor de biodiversiteit. Leg in een beschutte hoek een berg bladeren neer, misschien wordt het dan een egel overwinteringsplaats.

Waarmee en hoe voer je een egel:
Gemengd egelvoer met meelwormen erin, katten vinden dit voer niet lekker. En een schoteltje water, absoluut GEEN melk. Vogeldrinkbakken, ook geschikt voor egels zijn een perfecte oplossing. Het voederplateau kan heel fraai en duur zijn maar dat hoeft beslist niet. Ik ben begonnen met een kunststof binnen-bloempot die ik gewoon op z’n kant legde met wat voedsel erin, het voer ligt droog en het voer is makkelijk te bereiken. Echter die vond ik de volgende dag op een heel andere plek in de tuin terug. Toen maar een mooie ruime vorstbestendige stenen binnenpot gekocht voor nog geen €3,00. Deze is lekker zwaar en blijft goed liggen. Het voedsel blijft droog en de egel kan er makkelijk bij. De egels gaan normaliter in oktober/november tot april/mei in winterslaap. Dan hoeft er ook niet meer gevoerd te worden. Dit is makkelijk te herkennen want waar gegeten wordt, wordt ook gepoept. Als je dat niet meer ziet dan wordt je fijne egelvoer jammer genoeg opgegeten door een aan andere veelvraat, wie?

CS

Voorjaar in de herfst

Het is maandagmorgen -  oktober -  prachtig mooi herfstweer. Voor mij reden om mijn tuinkloffie aan te trekken en de tuin in te gaan. 
Zien wat mijn handen tegen komen. En dat is best veel.
Elk jaar genieten wij van de prachtige oranje lampionnetjes, Physalis Alkekengi Franchetii, die onder de appelbomen hun best mogen doen. Dat ze hun best doen dat blijkt! Ze zijn in de loop van de jaren dat wij hier wonen en deze tuin hebben aangelegd, mooi bij de buurvrouw vandaan, met hun lange wortels onder de tuingrens doorgekropen,  om ook mooi te zijn in onze tuin.
Ik wist dat het een aardige woekeraar is, maar dat het zo erg zou zijn had ik niet durven bedenken: wortels van een meter, met zijscheuten die overal op komen.
Al jaren ga ik in de herfst  nadat de lampionnen zijn afgeknipt, de strijd aan om ze toch een beetje binnen de perken te houden. 
Emmers vol wortels! Het is veel werk. Maar gelukkig kan ik het nog doen met een glimlach, want zeg nou zelf:  het oranje lampionnetje brengt kleur en fleur in de tuin. 
Alle lampionnen zijn, dacht ik, afgeknipt; emmers wortelstokken in de groen kliko, mooi opgeruimd.
Dat had ik gedacht, een week later ging ik mijn arbeid nog eens bewonderen… Het kan niet waar zijn! Er staat  een witte digitalis te bloeien van ± 50 cm. hoog met daarnaast een vergeten lampionnetje. 
Voorjaar en herfst staan naast elkaar te bloeien.
De natuur in onze tuin blijft ons verrassen!
MvdK

Voor u gelezen

Late Herfst
Wie bij de herfst denkt aan bomen vol verkleurde, vallende bladeren, komt dit jaar tot nu toe bedrogen uit. 
De herfst is veertien dagen later dan andere jaren,
De oorzaak? Het gebrek aan nachtvorst de afgelopen weken. 
Bron: Nederlands Dagblad

De Buxusmot

Best een mooie nachtvlinder uit de familie van de grasmotten. Wit met zwarte randen, spanwijdte vier centimeter. Maar het vrouwtje legt gemiddeld 500 eitjes. Doen tien vrouwtjes dat op jouw buxusheg, dan kruipen uit de eitjes 5000 rupsjes. Heel klein, maar ze groeien snel. Na vervellingen zijn het groene rupsen van vier centimeter. Dan is de buxusheg al kaalgevreten. In wijk De Weide komt vrijwel geen groene buxus meer voor.
De buxusmot is een nachtvlinder uit Oost-Azië (Japan, China). Vermoedelijk is hij in 2007 met verpakkingshout in Duitsland terechtgekomen, of met de invoer van buxusstruiken. In 2007 werden de eerste buxusmotten in ons land gezien in Brabant. Ze verspreidden zich snel tot in Zuid Holland en verschenen plotseling in Noordoost-Groningen. In 2015 kwamen ze in vijf provincies voor en vanaf 2018 in alle provincies, ook in Drenthe, met een concentratie in Hoogeveen en Emmen, Coevorden. De plaag werd compleet. De afgelopen zomer hoefde je maar even de tuin in te lopen om buxusmotten te zien. 
In De Weide bleef geen buxus onaangetast. Bewoners die daarover belden, raadde ik aan vooral geen gif te spuiten, ook niet zogenaamd bio gif. Je doodt dan ook andere insecten en de kans is groot dat mezen vergiftigde rupsen voeren aan hun jongen. Mijn advies: spuit de struiken af met een hogedrukreiniger. Heb je die niet, probeer een te lenen of te huren. Koud water onder hoge druk spoelt alle rupsen en poppen van de struiken. Heel effectief. Niet als de struiken al kaal zijn, maar zo gauw je de eerste aantasting ziet. Dat zag ik in de Meerkoetlaan. Vooral kleine rupsen bleken niet bestand tegen de kracht van het water. Buxusheggen en solitaire struiken kregen weer frisgroene blaadjes. Andere bewoners namen de moeite dagelijks alle rupsjes en poppen met de hand te verwijderen. Bleek ook effectief. Geen natuurlijke vijanden De buxusmot is een invasieve exoot. Trouwens, de buxus is ook een exoot. In landen van herkomst worden beginnende plagen van deze mot de kop ingedrukt door sluipwespen en gewone wespen. Kennelijk zijn deze natuurlijke vijanden niet met de motten naar Europa meegekomen. In ons land voeren mezen, spreeuwen en merels hun jongen met rupsen van de buxusmot, maar ze kunnen niet in de dichte struiken komen. Toch zag je deze zomer wel wespen in aangetaste struiken. Wespen zijn vleeseters. Sommige bewoners hoorden in het donker geritsel van spitsmuizen in aangetaste struiken. Kauwtjes en eksters hebben de rupsen ook ontdekt. Toch is het wachten op natuurlijke vijanden uit China. Een groot aantal bewoners in De Weide wilden daar niet op wachten. De hele heg verdween in de groencontainer. Vervang je de heg, doe dat dan met inheemse struiken als meidoorn, haagbeuk, liguster of klimop. Let wel: volgend jaar komt er een nieuwe plaag van buxusmotten.  Gesnoeid en loopt weer uit. 
Dit artikel stond vrijdag 22 oktober 2021 in de Hoogeveensche Courant en is ook te lezen op de website: De Buxusmot door Hero Moorlag.
En werd met toestemming van Hero Moorlag overgenomen. 

Weerspreuken

De velden in november geschoren, de winter is geboren.
In november kom je tegen harde wind en fikse regen. 
Wie houd van wind, november bemint.
Sneeuw op Allerzielen, 2 november, voorspelt een zacht voorjaar.
St. Elisabeth, 17 november, doet ons verstaan hoe de winter zal vergaan.
November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar alle tips en trips en prachtige foto’s in onze vorige Nieuwsflitsen?
Deze kun je teruglezen op onze site van Groei & Bloei Hoogeveen onder het kopje diversen.
Link

Heb je een leuke foto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale tuinencarrousel maken.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.