Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits mei 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Het activiteitenseizoen van onze afdeling wordt gedurende de zomermaanden even op een laag pitje gezet. Wij, als Groei & Bloeiers, hebben de neus nu in de richting van onze bloemen- en moestuin staan.
We kunnen terugzien op een mooi winterseizoen met interessante lezingen.
Voor het seizoen 2023- 2024 zijn de voorbereidingen in volle gang om jullie een mooi programmaboekje met interessante lezingenavonden, wandelingen en workshops  aan te bieden. 
Het streven is om in  juni het boekje bij jullie af te kunnen geven.

De tuingroep is in de zomer actief door met elkaar tuinen en kwekerijen te bezoeken. 
De leden van de fotogroep  trekken er samen op uit. Heerlijk……zomertijd!

Graag wil ik jullie attenderen op de wandeling met Jan Mansens op 6 mei en de avondwandeling op 7 juni over de begraafplaats Zevenbergen.

De voorjaarsplantenruilbeurs werd goed bezocht, menig plantje wisselde van eigenaar en kan zo in de tuin van de nieuwe eigenaar zijn wortels vaste grond geven.

Nieuwe leden.

Deze maand mogen wij Sjoukje uit Hoogeveen en Marchien uit Veeningen als nieuwe leden welkom heten: hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen!
Wij hopen jullie snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.

Wie herkent deze Voorjaarsknoppen?

Bloemschikken

De opdracht voor april was een paasschikking. Een schikking waarin veel eieren werden verwerkt. De opdracht was verder vrij. Als je zelf iets leuks in gedachten had en het graag wilde maken, dan was dat goed. Laat ons verrassen. 
Groene groet van Lammy en Grietje. Bloemschikken april 2023

Fotogroep

De fotografen hebben zich voor de maand april bezig gehouden met fietsen en fietsonderdelen. Van oud naar nieuw, van groot naar klein, versierd of van het witte fietsenplan.
Van trapper tot naaf en als ik 4 maal met m’n fietsbel bel nou dan weet je het wel! Kortom het was weer een leuke opdracht. Zie hieronder en op de website de resultaten.
De maandopdracht voor mei werd aan alle leden van de fotogroep op 20 april rondgestuurd. Met Koningsdag in het vooruitzicht gaat de groep zich bezig houden met de kleur: ORANJE !
Spannend om straks de resultaten te zien, het ene Oranje, of het andere OrAnJe, dat kunnen wel eens leuke plaatjes opleveren.
Fietsen mei 2023.

Tuingroep

De tuingroepleden hebben in de tuinkamer van Tonny leuke voorjaarsstukjes gemaakt.

Natuurwandeling zaterdag 6 mei

Tussen 8.30 en 11.00 uur  neemt Jan Mansens ons mee voor een heerlijke vroege wandeling naar ‘Het Zwarte Gat’ bij Zuidwolde.
Kosten voor de wandeling zijn: €3,50. Voor meer info zie  Wandeling met Jan Mansens.
Opgeven bij: Ypie Terpstra: yterpstra@ziggo.nl

Avondwandeling woensdag 7 juni

Tussen 19,30 en 21 uur neemt Erwin Hooge ons mee over de Begraafplaats Zevenberg in Fluitenberg.
Bij de begraafplaats Zevenberg is gekozen voor een begroeiing met inheemse kruiden en grassen,  deze worden op een extensieve wijze beheerd. Bij de aanleg is rekening gehouden om een zo gevarieerd mogelijke begroeiing te creëren. Het resultaat is een begraafplaats waar zowel kalk-minnende planten als hei-schrale planten naast elkaar floreren.
Kosten voor de wandeling zijn €3,50. Voor meer info. zie de site: Wandeling met Erwin Hooge
Zet deze datum alvast in je agenda!

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2023 20 en 21 mei start de open tuinen met Voorjaarstuinen in Drenthe

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei zijn de volgende tuinen open in Hoogeveen en De Wolden.

1 Gerard & Tonny Weisbeek, Hollandscheveld
2 Theetuin d’ Olde Iesbaon,  Kerkenveld
3 Brigitte Hofman, Ruinen
4 Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Ruinen
5 Tuin atelier ’t Noamdhuussie, Ruinen
6 De Heerlyckheid,  Ruinen
7 Vlindertuin De Wolden, Zuidwolde

Zie voor verdere informatie:
https://hoogeveen.groei.nl/activiteiten/open-tuinen-carrousel-drenthe-2023
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl
https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/hoogeveen-meppel/

Terugblik: vaste planten in de praktijk door Cor Bras

Op dinsdag 11 april jl. verzorgde Cor Bras van Wico planten de lezing “Vaste planten in de praktijk”. Tijdens deze avond vertelde hij over de methode die hij gebruikt voor het vinden van de juiste plek voor een vaste plant. Hij maakt hiervoor gebruik van de Hansen/Müssel methode.  Deze methode is niet gebaseerd op zon, half schaduw en schaduw maar op bos, bosrand, open plaatsen en oever. Door een plant te plaatsen waar hij van nature voorkomt, krijg je sterkere planten die het prachtig gaan doen.  
Op zijn website www.wicoplanten.nl staat een korte uitleg over de methode plus een handige lijst van vaste planten met hun standplaats volgens Hansen/Müssel. 
Tot slot vertelde Cor nog hoe belangrijk het is om het hele jaar rond goed rond te kijken in de tuin. Vooral om te kijken of alle planten het naar de zin hebben, of dat er misschien iets verplaatst moet worden. Hij gaf aan dat je niet al te overhaast te werk moet gaan, planten moeten de tijd krijgen om aan te slaan.  Gelukkig voor ons had Cor Bras ook nog enkele planten meegenomen dus naast een zeer interessante lezing kon de tuin ook wat nieuwe aanwinsten verwelkomen.
Elma Koopman

Leven in de tuin


Nu is er te veel om over te schrijven. Om wat te noemen: er bloeien prachtige biologische botanische tulpjes, rode Little Beauty en rode tulpjes die iets hoger en slanker zijn en van binnen geel, Clusiana chrysantha.  Beide hebben meerdere stengels uit één bol.  
Er zijn al heel mooie combinaties, zoals lievenvrouwenbedstro met daslook.
Of heel veel bloesem. De bloesem van de krentenboompjes zweefde als wolken tussen de bomen, die van de perenbomen lijkt geschilderd door Vincent van Gogh. 
En als grote verrassing, een gazon vol met pinksterbloemen. 
Dat, in combinatie met het gegeven dat onze vierkante meter gazon tot weinig extra levendigheid geleid heeft, maakt dat we nu het middenstuk van het gazon niet meer gaan maaien. Spannend, want wat gaat er gebeuren. Allemaal paardenbloemen? Die zijn wel heel insectvriendelijk, maar ik heb ze liever niet te veel in de borders. 
De plek van de vierkante meter was niet zo handig gekozen, te veel schaduw. Het gazon, of wat daar voor door gaat, krijgt veel meer zon. 
Dan is onze langste en zonnige border iets breder gemaakt. Dat biedt weer leuke mogelijkheden. Ik heb een bordercursus gevolgd en leerde o.a. dat  sommige struiken de vaste planten helpen overeind te blijven. Ik heb naast wat er al staat, twee berberissen geplant, Orange Rocket en een geelgroene. Vooral de laatste is nog ienie mienie, maar beide geven mooie combinatiemogelijkheden. 
Ik was ook weer erg gelukkig met onze Plantenruilbeurs, want dan bedenk je in gedachten al waar nieuwe plantjes een plekje gaan krijgen.. 
YT
 

Plant in het Flitslicht: de Kievitsbloem van Petra Rundervoort

Een van mijn lievelingsbloemen is deze witte  kievitsbloem, oftewel officieel: Fritillaria meleagris Alba.
Ooit heb ik een voorjaarsbakje met bloemen gekregen, waar ook deze mooie witte Kievitsbloem in zat. Heel fragiel. Na verloop van tijd was het bloembakje minder mooi en heb ik de plantjes in de tuin gezet. Het volgend jaar kwamen de witte druifjes en andere plantjes weer tevoorschijn. Helaas geen kievitsbloem. Vorig jaar was hij er ineens wel, met een bloempje en tot mijn grote plezier is hij er nu weer met drie bloemen. De kievitsbloem behoort tot de leliefamilie.
Er zijn ook bloemen met paars geblokte bloembladen.
Op een van mijn wandelingen met mijn teckel, zag ik in een van de parken in Hoogeveen heel veel kievitsbloemen onder een boom, dat was genieten dus.
Wist u dat de kievitsbloem ook wel Zwolse tulp wordt genoemd? Het is een plant van de streek langs de Overijsselse Vecht, de weteringen in Zwolle, het Zwarte Water en op enkele plekken langs de IJssel. Veel meer te vinden hierover bij: https://landschapoverijssel.nl/kievitsbloem

Wilde planten: Exoten

Graag wil ik jullie aandacht vragen voor de planten die vallen onder de Exoten. En in het bijzonder de invasieve exoten. Dit was ik al van plan en in februari viel mijn oog op het onderstaande artikel. Wil je hier meer over weten dan  zou je informatie kunnen vinden via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NVWA laat half miljoen waterplanten vernietigen

14-FEB-2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een bedrijf in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om grote vlotvaren, een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld.
Het verschil tussen Salvinia minima en grote vlotvaren is lastig te zien. Vermoedelijk is de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet geraakt met grote vlotvaren. De invasieve uitheemse waterplant heeft Salvinia minima op het bedrijf uiteindelijk verdrongen.-

Hier lees je wat er kan gebeuren wanneer een invasieve exoot ergens geplant wordt. Maar meestal gaat het per ongeluk. In de tuin hebben we misschien allemaal wel exoten zoals: laurierkers, mahoniestruik, Japanse duizendknoop of late Canadese guldenroede. En als je deze plant niet langer wilt hebben, wat doe je hier dan mee? Deze plant moet zeker niet gedumpt worden in de natuur, maar kan ook beter in de grijze dan in de groene container om voldoende verbrand te worden.

Waarom is dit zo belangrijk?
Als een invasief exoot zich thuis voelt in onze omgeving, dan gaat ie zich explosief en snel vermeerderen. Dit gaat dan ten koste van de inheemse soort, die overwoekerd wordt.
Tijdens onze determinatiewandelingen van de plantenwerkgroep zien we dit fenomeen ook in het water. Neem nu bijvoorbeeld de Grote Waternavel. Het is een plaag aan het worden, want ze groeien zo snel dat ze een dichte laag op het water vormen. Maar ze gaan ook de hoogte in, zodat er verder niets meer kan leven. Dit brengt logischerwijs schade aan de inheemse planten. Ook geeft het wateroverlast en hebben de stuwen hier veel last van. 
Invasieve exoten mogen niet in-, door- en uitgevoerd worden. Ze mogen ook niet gekweekt, gebruikt of geruild worden.

Het zijn vaak prachtige planten en bloemen. De volgende komen we veel tegen:
•    Reuzen berenklauw
•    Reuzen balsemien
•    Japanse duizendknoop
•    Grote waternavel
•    Oosterse hop
•    Watercrassula

In mijn stukjes rond de waterplanten had ik het over Pijlkruid. Zelf vind ik dit een prachtige plant, maar nu blijkt er ook Breed pijlkruid te zijn en dat is een invasief exoot. Wij zien vaak Klein kroos en laat nu Smal kroos de verkeerde soort zijn. Je moet het maar weten…

In het wild zal men de Rimpelroos moeten vervangen voor Egelantier of Hondsroos, De Mahoniestruik voor Gele kornoelje, Hulst of Gewone vlier. Ga zo maar door. 
Er zijn gelukkig genoeg inheemse alternatieven waar we ook volop van kunnen genieten.

BG

Foto van Drentse Open Tuinen Carrousel

Afgelopen zomer stelden enthousiaste tuineigenaren, in het kader van de ‘Open tuinen Carrousel’,hun tuin open voor het publiek.Ondanks dat de thermometer in augustus opliep tot over de 30 graden, werden de tuinen goed bezocht. Rina heeft bij verschillende tuinen foto’s kunnen maken, vanaf nu zullen wij elke maand een foto van een tuin plaatsen.

Tuin van Tonny Weisbeek

Onze tuin van 2.100 m2 bestaat uit grote gazons omzoomd door borders, met mooi uitzicht over het omringende landschap. Je vindt er veel rododendrons, hortensia’s en een border met rozen. Tevens is er een moestuin met een kas waarin tomaten en komkommers groeien. In het voorjaar worden in deze kas veel 1-jarigen gezaaid, die in de zomer hun plekje vinden in de border tussen de vaste planten. In het najaar zijn er veel dahlia’s te bewonderen.
Wat verder de moeite waard is, is een collectie glaskunst, die te bewonderen is in het tuinhuis en in het atelier, waaronder glas-in-lood, Tiffany en objecten van glasfusing, gemaakt door de eigenaar.

Voor jou gelezen

https://weekvandegroenetuin.nl/

Fotowedstrijd Leven in de Tuin

Ook dit jaar wordt er weer een fotowedstrijd georganiseerd, dit keer met als thema ‘Leven in de tuin’. Een levende tuin vraagt erom gefotografeerd te worden! Leg het leven in jouw tuin, moestuin, balkon of gevel‐ of stadstuin vast en stuur je foto in. Laat je creativiteit de vrije loop en ding mee naar mooie prijzen! Fotograaf Martin van Lokven zal de drie winnende foto’s kiezen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek. De wedstrijd loopt van 15 mei t/m 13 juni 2023. Meer informatie hierover volgt op www.groei.nl

Plantjesmarkt Zwolle

Zaterdag 6 mei van 10 tot 15 uur, is er gelegenheid om je plantjes te komen ruilen of weg te geven op deze ruilmarkt. Gratis toegang.
Adres: De Kas van Kaat, Kuyerhuislaan 8d 8025 AS Zwolle

Afdeling Emmen

Workshop wilgentenen vlechten (klimspiraal/vetbolhouder) resp. 20 mei en 3 juni
https://emmen.groei.nl/activiteiten/workshop-wilgentenen-/-vetbolhouder-vlechten

dagexcursie Twente 24 mei 
https://emmen.groei.nl/activiteiten/dagexcursie-twente.

Weerspreuken

1.    De meitak op een werk zetten (=het werk afmaken)
2.    Zo broos ( fris) als een mei blaadje
3.    Een natte mei geeft boter in de wei 
 

NK tegelwippen, 2023 heel Holland wipt.

Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 spelen we het NK Tegelwippen. Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter of geveltuin! Inderdaad doet de gemeente Hoogeveen ook mee. 
Hoogeveen staat in de top 10 van versteende tuinen.  Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, oftewel; daar liggen veel tegels en straatstenen. Terwijl een groene omgeving juist zo belangrijk is bij extremer weer. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Dat geldt ook voor de gemeente Hoogeveen ( aldus de Hoogeveensche Courant) 
Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!
Wie zelf zijn tuin wil aanpassen door tegels eruit te halen om er een groene tuin van te maken 
kan bij de gemeente een subsidie aanvragen.
 www.subsidieaanvragen.nl/hoogeveen 
nk-tegelwippen.nl 

Oplossing: Voorjaarsknoppen!

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.
Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers  inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Een hartelijke voorjaarsgroet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl 
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.

 

word lid