Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits maart 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Het is zover, maart, lentemaand! Eerlijk gezegd heb ik hier heel erg naar uitgezien. 
De afgelopen weken met zoveel overlast van hemelwater is niemand ontgaan. 
Evenmin de storm drieling Dudley, Eunice en Franklin. Wat bracht dit een ravage voort met ontwortelde bomen, dakpannen, dakbedekking die het luchtruim in werd geblazen! We waren er in Drenthe allemaal getuige van. 
Ook zijn we getuige van het openspringen van de vele krokusjes en een tulpenblad dat tevoorschijn komt.
Tussen de buien door konden wij de wintertuin wat opruimen, door alle dode stengels af te knippen en de blauweregen en rozen te snoeien.
Het wordt voorjaar!! En…Een nieuw seizoen, nieuwe kansen! 
Wat we allemaal  uit de grond tevoorschijn zien komen, we kunnen ons er op verheugen. 
Peter van ’t Rood, weet daarbij wat wij niet zien, maar wat er wel degelijk is! Hoe het komt dat er in de grond zoveel leven is. Heb je dinsdag 15 maart al in je agenda gezet?
Evenals zaterdag 9 april, vroege vogelwandeling en zaterdag 23 april, een belangrijke datum om je teveel aan plantjes te komen ruilen op onze  stekjesbeurs.

Alle lezingenavonden zijn voor leden gratis te bezoeken, niet leden betalen € 3.50.
Om de onkosten van deze avonden te drukken, zijn er lootjes te koop voor leuke prijzen, graag contant betalen. Sinds de reconstructie van de parkeerplaats op Het Stoekeplein, is het betaald parkeren tot 21.00 uur.
Deze Flits geeft weer heel veel informatie, ik wens je veel leesplezier.

Drie keer scheepsrecht!  Of : alle goede dingen bestaan uit drie delen.

Onze derde, herhaalde oproep in de Flits van februari, zette zoden aan de dijk!
Liefst drie leden hebben zich opgegeven + één.
Wat zijn wij daar blij mee!!
Een van hen is Grietje Loof, zij gaat voor ons de digitale Media op Facebook verzorgen.
Bettie Brals, Rina Goeree, en Bea Gorter gaan het bestuur ondersteunen door verschillende taken op zich te nemen. 

Nieuwe leden

Wij kregen bericht uit Zoetermeer dat Henriëtte, uit Hoogeveen zich heeft aangesloten bij Groei & Bloei Hoogeveen en de Wolden. Van Harte welkom. Wij hopen je spoedig op onze lezingenavonden en activiteiten te ontmoeten

Reacties enthousiaste lezers van de Nieuwsflits

Graag wil ik de redactie van Groei en  Bloei Hoogeveen heel hartelijk danken voor de altijd interessante nieuwsbrieven.
Met veel plezier lees ik alles en geniet van de prachtige foto’s en  wetenswaardige rubrieken.
Helaas kan ik de bijeenkomsten en cursussen niet bijwonen en ook niet als vrijwilligster helpen omdat ik in Den Haag woon. We hebben een huisje in Ruinen met een  grote tuin en we komen er zoveel mogelijk maar helaas niet met regelmaat.
Afgelopen zomer heb ik met plezier een aantal tuinen bezocht die opengesteld waren.
Ik hoop nog lang van Groei en Bloei te genieten en wens jullie ook nog veel plezier en succes met het vinden van hulptroepen, Vriendelijke groet, Hanneke 


Hartelijk dank voor de nieuwsflitsen!
Wat staat er veel info in! Knap dat jullie dat elke maand weer weten samen te stellen.
En ja, ik zou het leuk vinden om op de verzendlijst te komen.
Dank je wel!
Trouwens, ik vond het leuk om vanmiddag met jullie kennis te kunnen maken.
Groeten, Jolanda

Lezing bodemleven of wat leeft daar onder mijn tuinschoenen door Peter van 't Rood

Dinsdag 15 maart,

 
We weten allemaal dat planten water en voedsel opnemen via hun wortels. Maar dat bij de opname van voedingstoffen het bodemleven een cruciale rol speelt is nog tamelijk onbekend. En zeker de manier waarop dat gebeurt is intrigerend: een wonderlijk spel van samenwerking, bescherming en concurrentie tussen wortels, schimmels, bacteriën en andere vormen van bodemleven. Daar gaat de lezing van Peter van ’t Rood over: het leven in de bodem, van de grotere vormen zoals wormen en pissebedden tot de microscopische wereld in de grond: schimmels, bacteriën en dergelijke en waarom zij zo essentieel zijn voor de gezondheid van planten.
Eerst worden de verschillende groepen in het bodemleven behandeld, waarbij met name wat dieper wordt ingegaan op de wormen, bacteriën en schimmels. Daarna worden allerlei processen in de bodem zichtbaar gemaakt, met de rol van de verschillende organismen en hun onderlinge samenwerking en concurrentie. Af en toe maken we een toepasselijk uitstapje, zoals naar het Caribisch deel van ons koninkrijk. Ook krijg je adviezen hoe je zelf het bodemleven in je tuin kunt stimuleren. Eigenlijk is de titel “lezing” niet zo op zijn plaats, omdat met woorden niet valt te beschrijven hoe het er onder onze voeten aan toe gaat en dus staan foto’s, schema’s en bijzondere filmpjes centraal.

Impressie van een leerzame avond.

Gerard van Buiten sprak op 16 februari jl.. over de achtergronden van de planten in onze tuinen.
Zijn eerste opmerking was, ‘winterhard, ik weet het eigenlijk ook niet.
Winterhardheid wordt steeds grilliger, mede door de klimaatverandering’. 
Veel aangeboden eenjarige planten kunnen met een beschermende laag de zachte winters overleven en een tweede seizoen weer tot bloei komen.
Waarom doet het ene plantje het op die plek in de tuin wel en op een andere plek niet.
Je denkt dat je bijvoorbeeld twee dezelfde planten gekocht hebt maar je weet niet wat de oorsprong van de plant is. Groeide hij aan de loef- of lijzijde van de bergen. Overwintert de plant onder de grond, of onder een dikke sneeuwlaag.
Wat zijn de consequenties wanneer wij de planten hier in de lage landen in de grond zetten terwijl ze liever van een zonnige berghelling houden. 
Hij vergeleek de kleigrond van de Hortus in Utrecht, met de zandgronden van Drenthe.
Een plant die niet van natte voeten maar van rullige aarde houdt, moet je niet in de kleigrond zetten.
Huislook kan bovengronds goed overleven, zet je hem in een pot op de tuintafel, krijgt hij natte voeten en verrot. Ook de half heester Fuchsia, kan in een zachte winter door blijven bloeien.
De Eucalyptus moet in de winter droge voeten hebben, bij vorst kan het vocht in de bast bevriezen. Laat daarna los, einde plant. 
De Camelia Japonica, kan buiten op de juiste standplaats goed overwinteren. De plant heeft als hij bij vorst in de schrale oosten wind staat bescherming nodig. De Camelia heeft een klein wortelgestel en slaat het water op in zijn bladeren, de verdamping van de bladeren gaat bij schrale wind gewoon door. Inpakken in een vliesdoek gaat dit tegen. Ook de pindakaasstruik Clerodendron trichotom kan goed overwinteren, Gerard gaf de tip  om hem in het voorjaar bij de grond af te snoeien voor grotere bloemen, waar de vlinders en bijen van kunnen profiteren. 
Als toeschouwer en liefhebber van tuinplanten, konden we van prachtige foto’s genieten met de vele tips die Gerard bijna bij elke plant wel te vertellen had.

Bloemenschikken

De resultaten van de opdracht voor februari - ‘werken met verschillende ringen’ - zijn te zíen op de website in de vorm van een filmpje en foto's. Voor de maandagavondgroep gaan we een stuk maken met catalpatakken.
Lammy en Grietje. 

Zie website: Bloemschikken 7 februari.

Fotogroep.

Onze amateurfotografen kregen de opdracht voor februari om streepjes, gestreept, of strepen te fotograferen. Het mocht van alles zijn. Met deze opdracht kwam er veel creativiteit tevoorschijn.
Zie voor nog meer strepen: Strepen februari 2022
Voor de maand maart is de fotogroep gevraagd om voor de Goede Herderkerk ‘Proeverij’ te verwoorden in foto’s. Moeilijke opdracht, maar o, zo spannend! Wat zal het worden ‘Proeverij’ te verwoorden in foto’s.

Op dit moment is er een expositie van de fotogroep te bezien in de Goede Herderkerk - met als onderwerp: molens en gedeelten van molens. Op zondagmiddag 3 april a.s. is de Goede Herderkerk open voor bezoek.

Leven in de tuin. 

Ach die arme krokusjes en sneeuwklokjes, die willen zo graag wat zon om de eerste insecten te kunnen lokken met stuifmeel en nectar. Het is ze niet gegund. Ik wil dat natuurlijk ook graag, want vruchtzetting betekent zaad dat zich kan verspreiden. Zo komen er steeds grotere plekken waar ze groeien en juist die grotere aantallen geeft een adembenemend effect. Gelukkig zijn sneeuwklokjes goed te delen en te verplaatsen, maar het is ook mooi als moeder natuur dat voor ons doet. 

Wat moeder natuur betreft, daarover las ik in Groei en Bloei een boeiend artikel. Ruig Wild. 
Een Deense ecoloog liet zijn tuin verwilderen en dat gaf een ongelooflijke groei van soorten planten en insecten. De aarde is een plek vol met prachtig leven, maar wij mensen nemen wel heel veel ruimte in beslag. We kunnen natuur meer ruimte geven, maar dat is maatschappelijk een complex gebeuren. Gelukkig kun je, als je in het bezit bent van een tuin, zelf heel wat doen. En alle tuinen samen bieden een enorm potentieel aan mogelijkheden. Zie: nrc.nl/dewildetuin

Bijvoorbeeld zorgen voor een beplanting die het gedurende het jaar rond nectar en stuifmeel geeft. Zorgen voor waardplanten voor vlinders. Er is een bomenplan: met het planten van een extra boom in iedere tuin nemen we veel koolstof uit de lucht. Bomen geven schuilplaatsen en voedsel aan vogels en insecten. Het blad van bomen en struiken zorgt voor een gezonde humuslaag. Die humuslaag zorgt weer voor een gezond bodemleven. 
En dan Ruig Wild. Nu is je hele tuin gecontroleerd laten verwilderen nogal een grote stap en dat past ook lang niet overal. Maar het kan ook op veel kleinere schaal. Meedoen aan het project betekent meedoen met onderzoek hoe via rewilding,  herwilderen, de biodiversiteit toeneemt. Het gaat als volgt: je zoekt in je gazon een stuk van 1 vierkante meter op, liefst wat zonnig. Daar doe je het hele jaar niets aan en dan kijk je wat er gebeurt. Welke planten komen er bij en welke insecten. Je wordt geholpen met het determineren. In Groei en Bloei lees je hoe je je op kunt geven om mee te doen. Je kunt ook een link vinden op onze eigen website, die heb ik gebruikt. Ik ben heel benieuwd.

Dat de natuur zonder deze plannen ook al druk bezig is in de tuin, zien we al weer duidelijk. Zoveel takken krijgen dikke blad- en bloesemknoppen. De gele kornoelje bloeit al; dat geldt ook voor de leverbloempjes en het longkruid. Nog even en dan komt er iedere dag nieuw blad, bloemen en bloesem bij. Zelfs als het veel regent.

Plant in het Flitslicht, Pelargonium van Toos Daems

Genieten achter de geraniums

In 1968 kwam ik in het bezit van een huis met een mooi stukje grond. Die grond moest er aan geloven en werd na verloop van jaren een lust voor het oog, mijn paradijsje. Planten en zaden kwamen overal vandaan. Ik herinner mij nog dat mijn dochter en ik, tientallen jaren geleden, naar de Floriade gingen. Onze ogen vielen ergens op, de Japanse wasbloem. En natuurlijk gekocht. Ieder jaar pronkt die nog bij mijn dochter.
Inmiddels woon ik in een appartement met balkon. Mijn groene vingers blijven jeuken. Wat lukt er? Want Jan de wind speelt hier de baas. De Pelargonium kan de strijd aan en ik ben de trotse bezitster van vier kleuren: wit, roze, licht rood en donkerrood. Ze kunnen heel wat kou verdragen, maar bij strenge vorst mogen ze even binnen logeren en uitslapen. 
In het voorjaar opnieuw grond, stekken en dan heel lang genieten als oudje van 94 achter de geraniums.

OPEN TUINEN CARROUSEL DRENTHE

Dit jaar wordt het de 5e keer dat de  OPEN TUINEN CARROUSEL DRENTHE
wordt gehouden.

Tuinbezitters uit heel Drenthe stellen hun tuinen open gedurende 4 weekenden, verspreid over de maanden mei, juli, augustus en september. In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 augustus is het de beurt aan de afdelingen Hoogeveen/ De Wolden en Meppel om hun tuinen open te stellen.
Het Landelijk open tuinen weekend valt op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Hieraan kan elke tuin meedoen, dus ook tuinen van onze afdeling.

We willen graag een zo groot mogelijke diversiteit laten zien, zowel in uitstraling als in oppervlakte. Van boerderijtuin tot stadstuin, strak of romantisch, moestuin of een pluktuin met veel éénjarigen. Kortom van Postzegel tot Park.
Dat je in de tuin nooit klaar bent weet iedere tuinbezitter, die graag in de tuin bezig is.
Dat hoeft je er dan ook niet van te weerhouden om mee te doen.
Mijn ervaring is dat het heel leuk is om ervaringen uit te wisselen. Ik leer er doorgaans wat van en er worden ook nog leuke contacten gelegd.

We zouden het dan ook leuk vinden als je je tuin wilt open stellen tijdens het Open Tuinen Carrousel- weekend op 13 en/of 14 augustus. Je kunt ook deelnemen aan het Landelijk open tuinen weekend van 18 en 19 juni. Ook hier kun je kiezen voor één dag of allebei de dagen.

Heb je vragen of wil je je opgeven voor één van de twee weekenden of voor allebei, mail of bel met Marijke Kloosterman.
marijke.kloosterman@hccnet.nl      0528-331388 

Milieu vriendelijk tuinieren 

Minder tegels in de tuin. Een totale metamorfose van tegeltuin naar groene oase.

Mijn buren, de huidige bewoners van Reuvenkamp nr. 15,  kochten deze woning met een totaal betegelde tuin. In de tegels stonden een paar gemetselde bakken met wat planten erin. 
De “tuin” werd geteisterd door wind; deze had - gezien het open karakter - vrij spel. In de zomer werden de tegels zo warm dat het niet fijn was om buiten te zijn. De hele tuin stond vol met windschermen en parasols om het wat aangenamer te maken. Ook het onderhoud van dit grote terras viel enorm tegen. Het huis en de tuin staan in een groene wijk, dat betekent dat het terras iedere dag vol ligt met bladeren en klein gruis van de omliggende bomen.

Om het tuinproces te lezen en het einresultaat te zien: Minder betegeling in de tuin.

Voor u gelezen

‘Basiscursus wilde bijen’ door Joop Verburg

Natuurvereniging Zuidwolde zal in het voorjaar van 2022 opnieuw  een ‘basiscursus wilde bijen’ organiseren. In een tijd van ernstige bedreiging van de natuur en in het bijzonder van insecten is het belangrijk om meer te weten over het leven van insecten. Bijen vormen een onmisbare groep insecten in verband met de bestuiving. Hun  levenswijze is veelvormig en complex en zeer interessant. Er zijn wel 360 soorten bijen in Nederland. Daaronder de honingbij, die natuurlijk ook aandacht krijgt. Daarnaast gaat het om een twintigtal soorten hommels met hun semisociale leven. De overige soorten zijn solitaire wilde bijensoorten: zandbijen, metselbijen en parasitair levende bijen. Het zal er in deze basiscursus niet om gaan om zoveel mogelijk soorten te herkennen en op naam te brengen, maar vooral om de diversiteit in levenswijze en hun relatie met bloemen en planten. Welke natuurlijke omstandigheden hebben bijen nodig? Welke bedreigingen ondervinden zij? En vooral:  Hoe kun je je eigen omgeving,  je eigen tuin, beter inrichten voor insecten en voor bijen in het bijzonder?     
Joop Verburg zal  de theorielessen verzorgen. Bij de cursus hoort ook een tweetal  praktijklessen in het veld. De cursus wordt gegeven aan maximaal 40 deelnemers op 3 maandagavonden 7, 21 en 28 maart 2022 van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Boerhoorn, welzijnscentrum in Zuidwolde. De twee veldexcursies (voorzien in april en medio juni) worden nader afgesproken  met de deelnemers. Kosten voor de cursus voor leden van NVZ  € 30,= en voor niet-leden  € 50,=  Bij het cursusgeld is ook het cursusmateriaal en de verzorging op de cursusavonden en bij de excursies inbegrepen. 
Laatste nieuws: Dankzij een subsidie van provincie  Drenthe kan ook een workshop insectenhotels maken zonder meerkosten aan de cursus worden toegevoegd.
Aanmelding kan via info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Roodgatje, soort zandbij (op wilgenkatje)

Groei & Bloei, 150 jaar, Gardenista en de Floriade in 2022 Wat vragen wij van jou?

Bij de opbouw en de afbouw van het festival help je mee om het terrein in te richten of juist weer schoon op te leveren. Tijdens het festival bemens je de informatiebalie, kassa, bent gastvrouw of gastheer of waak over de aankopen van onze bezoekers. Dit is maar een greep uit de werkzaamheden. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein.

Waarom vrijwilliger worden tijdens Gardenista?

  • Als vrijwilliger van Gardenista werk je een of meerdere dagen in een team van enthousiaste mensen die allemaal passie hebben voor groen!
  • Iedereen heeft zijn eigen talent en dat mag gezien worden. Je kunt je opgeven voor specifieke werkzaamheden zoals het opbouwen van het terrein, gastheer/vrouw, etc.
  • Per dag krijg je een vergoeding van 25,- en uiteraard zorgen we voor koffie en lunch!
  • Kom je van ver? Dan zijn er leuke en betaalbare campings en hotels in de buurt. Maak er een gezellig weekend van rondom Gardenista en Zwolle!

Vind jij het leuk om mee te helpen om van Gardenista een prachtig festival te maken? Hou je van aanpakken en ben je klantvriendelijk? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kijk op Gardenista.nl/vrijwilligers.

Groei & Bloei heeft in 2022 wat te vieren. Allereerst:
Het 150 jarig bestaan
Gardenista op de buitenplaats den Alerdinck van 22 mei tot 29 mei
Onze aanwezigheid op de Floriade in Almere van 14 april tot 9 oktober.

Groei & Bloei:
De vereniging G&B kwam voort uit de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). De KMTP werd opgericht door landgoedeigenaren, kwekers en handelaren in bloemen en planten in 1872. Doelstelling was de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van leefmilieu en de flora. Sinds 1980 is destijds koningin - nu prinses Beatrix beschermvrouwe van Groei & Bloei.
De belangstelling voor tuinen wordt gedeeld via activiteiten in de vorm van lezingen, workshops en excursies.

Gardenista:
Dit evenement vindt voor de tweede keer plaats. Deze keer op De Buitenplaats den Alerdinck. Het evenement is in 2021 tot 2 keer toe gecanceld i.v.m. Corona. Wij hopen in 2022 te kunnen genieten van dit groenfestival van Groei & Bloei. alle info op: link gardenista.nl/info/

Flits Tips

In maart kun je de knolbegonia's een voorsprong geven in de groei, door ze uit de winteropslag te halen en in potten te zetten. Leg de knollen met de holle kant naar boven op een laagje grond, dek ze af met een laagje grond van 5 cm. Plant de knol half mei in de volle grond. 

Zaai begin  maart makkelijk kiemende planten,  waar bijen/insecten op af komen, zoals: Goudsbloem, Kaasjeskruid, Korenbloem, Phacelia. Zaai niet alles tegelijk; doe het over  ± 3 á 4  weken weer. Zo verspreid je de bloei en is er voor de insecten langer voedsel beschikbaar.

Hangbegonia's anders overwinteren, zie webpagina, Begonia's anders overwinteren.

Weerspreuken Maart 

Is het weer op Sint-Gregorius (12 maart) dol, dan kruipt de vos reeds uit zijn hol. Maar is hij schoon en zonder vlagen, hij schuilt nog veertien dagen.
Sint-Mathilde (14 maart) komt uit drie hoeken, met hagelstenen bakt zij koeken.
Die zich zelve wel bemint, wachtte zich voor maartse zon en aprilse wind.
Daar is geen maart zo goed of het sneeuwt op de boer zijn hoed.
 

Gelezen bij Groei & Bloei Meppel

Groei en Bloei tuinreis 2022 naar Zuid-Duitsland


Van 15 t/m 19 juni 2022 gaan we op tuinreis naar het Zuiden van Duitsland. Het belooft een hele mooie reis te worden. Tussen Stuttgart en de Bodensee bezoekt u diverse fraaie privétuinen, 2 botanische tuinen en het schitterende, kleurrijke bloemeneiland Mainau (met 8000 rozenstruiken)
In de folder leest u alles over de reis: welke tuinen worden bezocht, het hotel waar u verblijft, de prijs en voorwaarden
Tot 31 maart kunt u zich inschrijven voor deze reis. Voor inlichtingen kunt u  Baukje Miedema bellen Tel.no. 0522 -253900
Groei en Bloei leden en niet-leden, ook van andere afdelingen, kunnen deelnemen aan deze reis.
Wij adviseren de deelnemers een goede reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, en in de gaten te houden dat u aan de inreisvoorwaarden voldoet. 
Link Meppel  https://meppel.groei.nl/nieuwsbrief-2022-2-februari 

Nieuwsflitsen op de site,

Op de site van Groei & Bloei Hoogeveen, onder het kopje ‘Diversen’ staan alle Nieuwsflitsen om na te lezen. Evenals een index van ’interessante weetjes’ in een jaargang Nieuwsflitsen 2021.
Beste mensen, wij hopen dat - nu de regels van corona grotendeels verledentijd zijn, jullie nog meer van al het groen om je heen kunt genieten. 
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl        

         
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.