Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juni 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

De zomer is nu echt in aantocht. Heerlijk! Van de voorjaarsbloeiers hebben wij zo langzamerhand afscheid moeten nemen. Deze hebben plaats gemaakt voor de papavers en pioenrozen. 
De rozenknoppen staan op springen om hun zoete geur te verspreiden. Een enkele akelei staat nog te pronken met hun balletrokjes in de wind; nog even en dan is die schoonheid ook voorbij, om  plaats te maken voor de zomerklokjes en alle zomerbloemen. Ach, wat kan ik toch genieten van alles wat in de tuin staat! Alhoewel, ook de bermen in Hoogeveen tellen mee met hun diversiteit aan bloemen.

Rob en Marijke Kloosterman hebben voor alle Groei & Bloei activiteiten voor het seizoen 2022-23, weer een prachtig programmaboekje gemaakt. Op dit moment ligt het bij de drukker; dus nog even en het rolt bij onze leden in de brievenbus.  

In deze Nieuwsflits kun je lezen op welke datums  je deze zomer de opengestelde tuinen kunt bezoeken.
Je kunt ook lezen wanneer Henk Derks ons mee wil nemen om de Gierzwaluwen te bewonderen.
Bea, gaat ons vertellen wat zij zoal in de bermen, bossen en weilanden aan wilde planten tegen komt.

Wist je trouwens dat je sinds heden Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden ook op Facebook kunt vinden?

Wie herkent deze bloemen?

Het antwoord staat verder in de Nieuwsflits

Nieuwe leden.

Ook deze maand mogen wij nieuwe leden begroeten:
Gloria in Nieuwlande
Dhr. Bos in Hoogeveen.
Maaike in Hoogeveen
Jelle in Ruinen
Ingrid in Pesse
Karin in Balkbrug
Fijn, dat zij zich bij ons hebben aangesloten!

Bloemengroep

Juni, het begin van de zomer, in de tuin komen de akelei, de vergeet-mij-niet en vele andere bloemen tot bloei. Elk seizoen zit zo vol verrassingen aan kleuren, vormen en geuren. De zomer betekent een overvloed aan bloemen. Voor het bloemschikken is het zomerreces ingegaan. We hopen dat jullie genieten van alles wat er groeit en bloeit. 
Groene groet van Lammy en Grietje.

Fotogroep

Voor de maand mei was de opdracht: maak een panoramafoto; het mag geen landschap zijn!
Dat was een spannende opdracht, toch is het resultaat weer prachtig!  
Voor de maand juni, worden er Vlinders gefotografeerd.

Kijk voor nog meer panoramafoto's: Panorama/geen landschap.

Tuingroepen

Tuingroep 2 heeft in mei de tuin in Kerkenveld bezocht, een heerlijke middag.

Vrijdagmiddag 27 mei hebben 8 personen van tuingroep 1 een bezoek gebracht aan de tuin van Trijnie Hofstede en haar man in Erica. Opvallend waren de vleesetende planten rond de vijverpartij. Schitterend!
Aansluitend zijn we naar het tuincentrum van hun zoon Roy gelopen. Daar maakten we van de gelegenheid gebruik om bijzondere planten te kopen. Een geslaagd uitje!

Leven in de Tuin

Nu kunnen we echt ons hart ophalen, zoveel verschillend jong groen met daartussen al heel veel kleurige bloemen. Het vrolijke geel en oranje van de Meconopsis cambrica, de schijnpapaver, die het prima doet in de halfschaduw. En dan de Geums, Nagelkruid, er zijn zulke mooie soorten voor een plekje voorin de border met ook prachtige namen: Mai Tai,  Mrs. Bradshaw of Lady Stratheden. Die kleuren hebben zo iets bijzonders. Een geweldige combinatie is een zacht oranje Geum voor de Blaasspirea- Physocarpus Little Angel, met hetzelfde oranje in ieder blad. En als de zon er dan doorheen schijnt met wat tegenlicht….

Het is ook een fantastisch hostajaar, ik heb ze zelden zo mooi gezien, door de droogte hebben de slakken lang op zich laten wachten. Nu met de recente regen komen ze weer massaal tevoorschijn, maar het blad is al goed stevig en kennelijk niet meer echt lekker. 

Ik had vorig jaar herfst geprobeerd om de salvia’s over te houden in de tuin, in een ring van gaas met veel blad er in. Ik vond de salvia’s zo mooi, met ook weer ongelooflijke  kleuren.  Het is maar zeer ten dele gelukt, de meeste zijn echt verdwenen. 
Alleen de klein bladige soorten, zoals Salvia Hotlips, die ook al bloeit, hebben de winter doorstaan. 
Ik ga deze herfst leren hoe ik ze moet stekken. Leve de tuinclub!  

Het ‘gazon’ is echt een kleine ramp, de bedoeling is dat het een rustig groen geheel is, waar de borders mooi op uitkomen. Maar het gazongras wordt geannexeerd door het gras witbol, samen met kruipende klavers en kruipende boterbloem. Eerst denk je, leuk wat bloemetjes ertussen, maar dat stadium zijn we voorbij, ze zijn zeer groeikrachtig.

Een succes is de strook langs de weg, vorig jaar ingezaaid met wilde bloemen. Toen bloeiden er veel papavers en korenbloemen, en nu helemaal niet. Maar wel veel margrieten, dagkoekoeksbloem, een hoge weegbree en vele gele composieten. Ik weet niet hoe die allemaal heten, maar samen ziet het er gezellig uit en ze trekken veel wilde bijtjes. 

YT

Plant in het Flitslicht: de roos van Tiny Hiddink

Mijn lievelingsbloem is de roos.
Rozen zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten . Een bloem met een geweldige uitstraling en tere schoonheid. Een bloem met zeggingskracht in vreugde en verdriet.
Of hij nu in de tuin staat te pronken of als snijbloem wordt verwerkt in boeket of bloemstuk, hij valt altijd op door zijn schoonheid.
Ik hoop nog vaak daarvan te kunnen genieten .
Tiny

Dinsdagavond 14 juni: excursie Gierzwaluwen

Wanneer je vragen hebt over de Gierzwaluw, dan kan Henk Derks die beantwoorden.
Hij is de Gierzwaluwexpert in Hoogeveen.
Henk wil ons graag op dinsdagavond 14 juni meenemen, om deze bijzondere vogeltjes te leren kennen.
Wij verzamelen om 19.30 uur aan de Satellietenlaan in Hoogeveen achter het gebouw van
Multifunctioneel Centrum: MFC de Magneet.
Wij willen graag weten op hoeveel personen wij kunnen rekenen.
Bijdrage: € 3.50 Graag contant betalen.
Graag aanmelden bij Marry van de Kamp.
rmvandekamp@outlook.com 

Wilde planten

Toen ik een paar jaar geleden bij de Plantenwerkgroep van het IVN terechtkwam, ging er een wereld voor mij open. Voorheen heetten heel veel planten: onkruid. Nu weet ik wel beter en heeft alles een naam.

Met de Plantenwerkgroep lopen we door een afgesproken veld en noteren alle namen van alle planten. Er is altijd wel iemand in de groep die de juiste naam weet te roepen. Ik ben direct begonnen met het fotograferen van de planten en bloemen, die in mijn hoofd ‘onkruid’ heten. Aan het eind van de wandeling maak ik ook een foto van het notitieblaadje van Henny Bisperink. Vervolgens puzzel ik thuis de foto’s en de namen bij elkaar en heb zo een spiekbriefje voor een volgende wandeling.

We noteren soms meer dan 100 verschillende planten op een middag. We struinen meestal 2 uur lang in prachtige natuurgebieden zoals bij de VAM, de Koeweide in Hoogeveen, het Scharreveld, het Bollema gemaal, Nolde bij Zuidwolde, Oosterhesselen en Gijsselte.

En hoe gaat zoiets dan? 
We onderzoeken per keer meestal een klein gebied, want het determineren begint al als we uit de auto stappen. Soms zittend op de knieën - en dat valt voor ons oudjes niet mee - proberen we erachter te komen welke plant het is. Daar gebruiken we een loepje bij, want de aanwijzingen zitten in de details: gaatjes in het piepkleine blad (hertshooi), kransgewijze blaadjes (walstro), 3-tallig blad (klaver), handvormig blad (ooievaarsbek), etc. Voor de bloemen zijn de hints weer anders: klokvormig (gentiaan), lipvormig (orchidee), gezwollen (blaasjeskruid), eenzijdig gerichte tros (salomonszegel), schermen (fluitenkruid), etc. En dat gaat nog verder met de vruchten, stengel en bladaanhechting. En dan komt vaak Het Grote Boek erbij van David Attenborough genaamd ‘Wilde Bloemen’ of de ANWB Bloemengids. Je begrijpt dat je dit niet zomaar onder de knie hebt. Wij roepen dan ook meerdere keren: “FREDDY!”, want die weet alles; een lopende encyclopedie.

Bij ons in de groep voert Freddy Mager alle gegevens in voor Floron. Dit is de organisatie die onze inventarisatie van wilde planten in een database zet. Deze gegevens kan de overheid gebruiken bij het beheer. Op deze manier kunnen ze zien welke planten verminderen, verdwijnen of toenemen t.o.v. de jaren hiervoor.

In het najaar, wanneer het natter en kouder wordt, gaat deze Plantenwerkgroep automatisch over in de Paddenstoelenwerkgroep. Daar sluiten zich nog een paar andere mensen bij aan.
En hier gaat het weer op dezelfde manier, maar nu we paddenstoelen determineren roepen we: “BERNHARD!”, want Bernhard de Vries is bij uitstek dé Paddenstoelenman.

Het zijn heel leerzame, maar zeker ook erg gezellige middagen. Je bent de hele middag heerlijk buiten in de natuur. Naast de meer structurele Plantenwerkgroep organiseert IVN ook eenmalige excursies. Op de website van IVN staat meer informatie hierover.

Mijn eerste ontdekking bij de Plantengroep was dat onkruid een naam heeft. Mijn tweede verbazing is dat elk plantje een complete familie heeft. Was ik al blij Zuring te herkennen? Nu word ik gevraagd de verschillende soorten Zuring te noteren… De komende maanden zal ik jullie via deze rubriek aan verschillende planten- en bloemenfamilies voorstellen. Als eerste duiken we in de verschillende soorten Klaver. Dus kijk alvast of je meerdere klavers herkent, dan maak ik een rondje met mijn fototoestel en schrijf er een stukje over.
BG

Open Tuinen Carrousel Drenthe

Dit jaar gaan weer ruim 80 Drentse tuinen, verdeeld over 4 regio’s, voor u open.
De meeste deelnemers aan de carrousel zijn lid van één van de acht afdelingen van Groei & Bloei in de provincie Drenthe.
Assen en Beilen 18 – 19 juni
Coevorden en Emmen  18 - 19 juni en 9 en 10 juli
Hoogeveen en Meppel 18 -19 juni en 13 en 14 augustus
Roden en Zuidlaren 18 – 19 juni en 10 en 11 september

Op de website is alle informatie te vinden: o.a. een omschrijving per tuin met foto’s, adres en de dagen waarop de tuin is geopend.
Check altijd eerst even de website voordat u op pad gaat i.v.m. eventuele wijzigingen.
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl

Voor jullie gelezen

In maart schreef Ypie over het Rewilding van je gras.
Nu wereldwijd de bijen, wilde bijen en insecten dramatisch in aantal minderen, lees je veel vaker over het verwilderen van een klein stukje van je grasveld. Probeer eens met een hoekje van je grasveld om deze consequent niet te maaien. Verbaas je eens wat er spontaan op komt. 
Het niet maaien van het gras wordt gepromoot door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland.
Er zijn verschillende redenen om niet te maaien.
1.    Je helpt de insecten doordat er bloemen gaan bloeien die stuifmeel en nectar leveren
2.    Meer bijen en insecten in de tuin is goed voor bestuiving van je gewas.
3.    Je gazon wordt er gezonder van, het gras krijgt langere wortels en kunnen zo beter water en voedingsstoffen opnemen. Daar wordt het gras alleen maar sterker van.
4.    Als je minder vaak maait, zal je gras veel beter bestand zijn tegen droogte en wordt het minder snel een dor hooiveld in de zomer. En het is ook nog eens beter voor de waterrekening. Win-win!
5.    Je vervuilt minder. Veel grasmaaiers draaien op benzine en de uitstoot hiervan draagt bij aan luchtvervuiling. Maar ook als je een elektrische (accu)grasmaaier hebt, kun je hem gerust laten staan als je wat extra energie wilt besparen.
6.    Je ontdekt iets nieuws. Als je eens een maandje niet maait, kom je tot nieuwe inzichten. Misschien ontdek je dat een keer in de drie weken maaien ook genoeg is, of dat je wat langer gras eigenlijk mooier vindt. Wellicht kom je erachter dat klaver lekker zacht is en dat je daar meer van wilt. Of dat je te vaak de sproeier gebruikte. Experimenteer en leer!
7.    Wordt je zo enthousiast van je kleine stukje bloemenweide, dat je besluit om al je gras te laten groeien. Heb je een groot grasveld, maai dan een gedeelte van je gazon of maai er een pad doorheen. 
             Bron: Nieuwsbrief Gardeners World

‘Liesjes planten paradijs’

Hallo, mijn naam is Elise Posthuma en ben een grote liever hebber van plantjes! De liefde voor deze mooie, vrolijke, fleurige hobby heb ik te danken aan mijn ouders. Zij hebben mij van kleins af aan deze hobby al aangeleerd! Zodra het kon en het weer het toe liet hielp ik mijn ouders al in de tuin met het 
wegplukken van de dode uitgebloeide bloementjes en het bijhouden van de tuin. Toen  ik een jaar of 8 was kreeg ik van mijn vader een stukje tuin toegewezen waar ik mijn eigen plantjes in mocht zetten. Dit was voor mij natuurlijk helemaal het einde omdat ik nu mijn eigen plantjes mocht verzorgen. Zaadjes zaaien, water geven, verpotten en uiteindelijk de plantjes in mijn eigen stukje tuin mogen zetten en als het dan zover was kon ik mijn eigen tuintje gaan oogsten. 

Ook in de loop der jaren is de plantenhobby niet versleten. Na mijn trouwen ging ik in Hoogeveen wonen en hadden ik en mijn man een flat met een redelijk groot balkon. Ook dit balkon stond vol met potten waar mooie buitenplanten in stonden en die ik verzorgde. Twee jaar later verhuisden we naar onze huidige woning. Voor mij was dit een feestje omdat ik nu eindelijk mijn hobby kon uitvoeren in mijn eigen tuin! 

Zo rond de zomer vorig jaar kwam ik op Facebook de groep van de stekjesroute tegen. Dit is een route door heel Nederland en België waarbij je je eigen plantjes/stekjes kan ruilen voor andere plantjes/stekjes. Dit vond ik zo leuk dat ik besloot dat ik hier ook mee aan wilde doen. Ik begon met het stekken van mijn eigen Pannenkoekplant die ik van mijn moeder had gekregen. En meldde mij aan op de route kaart. En ja hoor het ruilen kon beginnen. Mijn woonkamer veranderde langzaam in een mooi planten walhalla. Heerlijk dat groen in huis! Ik kon steeds meer planten stekken om deze vervolgens weer in mijn eigen ruilkastje te zetten want de ruilers bleven maar komen. Dit jaar wilde ik het nog wat groter aanpakken. Naast dat er dit seizoen ook weer kamerplanten in staan, staan er nu ook tuinplanten, moestuinplantjes en verschillende zaden in het ruilkastje. 

Zie ik je binnenkort bij Planten/stekjes ruilbieb “Liesjes Planten Paradijs”?
De ruilbieb staat aan de Carstenstraat 23 in Hoogeveen.

Elise (Ruilkast eigenaar).

Bijbibliotheek

Het I.V.N. heeft vorig jaar in het Steenbergerpark en Dwingeland, een kastje neergezet met de naam ; ‘Bijbibliotheek’. Ook in deze kastjes zijn plantjes, zaadjes, tuintijdschriften en plantenboeken te vinden/ ruilen.
 

Weerspreuken juni

Heeft Sint-Margriet 10 juni geen zonneschijn, dan zal het een natte zomer zijn.
Als de noordenwind in juni staat, komt het onweer veel te laat.
Zo heet het is in juni, zo koud het is in december.
Is de zomeravond mistig, dan is het weer met gaven kwistig.
Is juni nat en guur, dan wordt alles slecht en duur.

Cephalanthus- kogelstruik

In onze voortuin staat een 25 jaar oude kogelstruik. Een pracht struik!! Echt, in juli en augustus een bijenplant.  Maar voor onze voortuin wel iets te groot; vandaar dat hij elk voorjaar wordt gesnoeid.
In het verleden had ik gelezen dat je deze struik kon vermeerderen door ‘afleggen’. Dat deed ik dus regelmatig, maar dan duurde het wel ruim een jaar voordat er wortels aan groeiden.
Totdat ik er achter kwam dat de takken op een vaas heel makkelijk wortel schieten.
Dat is toch leuk! Nu kan ik menigeen plezieren met takken van de Cephalanthus.
Heb je belangstelling, laat het mij weten door een mailtje te sturen of te bellen.
Marry.
Tel 0528-240558 of rmvandekamp@outlook.com

Gardenista

Verslag Gardenista

https://www.groei.nl/actueel/nieuws/prinses-beatrix-woont-groen-jubileum-bij

Floriade Expo 2022 – Almere tot en met 9 oktober 

Groene steden zijn leefbare steden. Floriade Expo 2022 in Almere toont oplossingen die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. Met een hoofdrol voor bomen.
floriade.com

Oplossing: Herken je deze bloemen?

Acties Groei & Bloei juni 2022

Lid worden van Groei & Bloei doe je via onze website van Groei & Bloei Hoogeveen/De Wolden via de WORD LID button.

Nieuwsflitsen op de site,

Op de site van Groei & Bloei Hoogeveen, onder het kopje ‘Diversen’, staan alle Nieuwsflitsen om na te lezen. Evenals een index van ’interessante weetjes’ in een jaargang Nieuwsflitsen 2022 en 2021.

Beste mensen, of je deze zomer met vakantie gaat of heerlijk thuis blijft, blijf genieten van al wat groeit en bloeit om je heen!
Wij wensen jullie een heel mooie zomer toe.
Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl

Het boekje/nieuwsflitsen en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.