Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juli 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Heerlijk… juli, zomermaand! Dat wordt dus genieten!

Intussen is bij alle leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden, bij alle adverteerders en op diverse plekken in Hoogeveen ons nieuwe programmaboekje voor 2022-2023 afgegeven of in de brievenbus gedeponeerd. Langs deze weg hebben we samen weer heel wat kilometertjes per auto of per fiets erop zitten en veel van onze leden ontmoet. 
Groei & Bloei bestaat 150 jaar en onze afdeling mag zich daar dan een klein, maar zeer actief onderdeel van noemen!
Deze ‘zomer Nieuwsflits’ staat weer vol van tips en trips. Zo kun je meedoen met de vlindertelling in eigen tuin, op eigen gelegenheid gaan genieten van andermans tuin, georganiseerd  door de Drentse Tuinen Carrousel of naar de bioscoop,  waar de natuurfilm draait over de nationale weidevogel ‘de Grutto’  samen met het IVN of op eigen gelegenheid.  
 

Wie herkent deze bloemen?

Bloemengroep

150 jaar Groei en Bloei. Deze maand een extra dik nummer van ons blad.. Weer veel mooie tuinen en tips en drie florale toppers: een guirlande, een biedermeier en een krans van kronkelhazelaar, wilgentakken  en restjes vilt. Het maken van deze stukken wordt stap voor stap uitgelegd in de werkbeschrijving . 
Bij onszelf, heb ik op onze tuintafel twee gekregen stukken boomschors liggen. Deze heb ik gevuld met verschillende vetplanten. Ze vragen niet veel water.

In de Flits van mei heb je kunnen lezen dat onze bloemschikgroepen al 50 jaar actief zijn.
Ook voor het volgend seizoen 2022-2023 zijn de data voor de cursus vastgelegd.
Heb je interesse, of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl
of Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com 
We starten op 5 en 6 september weer met het nieuwe seizoen. Zie voor alle data: Bloemschikken op onze site.

Fotogroep

De opdracht voor de maand juni was: fotografeer vlinders.
Een leuke opdracht! Maar men kwam erachter, dat er in juni heel weinig vlinders aan het fladderen waren.
Zij die een paar jaar geleden de vlindercursus bij Joop Verburg hebben gevolgd, hadden dit eigenlijk moeten weten.  Toch.. vanuit het archief en de creativiteit van de deelnemers werden er vlinderfoto’s ingestuurd, met een leuk resultaat. Zie nog meer vlinderfoto's op de site: Vlinders juni 2022.
Zie ook de link van de vlinderstichting waarom er in juni geen vlinders fladderen.
De opdracht voor de maand juli luidt: fotografeer citroenen.
https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/waarom-zie-ik-weinig-vlinders

Leven in de Tuin

Wat gebeurt er veel, nu de zon lang en veel schijnt en wat fijn is het om buiten te zijn. Lekker wandelen, fietsen en er is van alles te doen en te beleven in de tuin.
De overal bloeiende krenteboompjes zijn zo mooi. Ze bloeien kort, maar daarna komt het bronskleurige blad. 
Vorig najaar heb ik wat biologisch gekweekte botanische tulpjes gekocht en ik ben er helemaal weg van. De meeste zijn laag en geven spetters kleur tussen de ook nog lage beplanting, maar er is ook een tulpje op een langere, dunne en toch wel stevige steel waarvan de gesloten bloemknop rood is en die glanzend geel bloeit als de knop zich opent in de zon. Het is de Clusiana Cynthia, een wat gewichtige naam voor een sierlijk tulpje. De laag bloeiende zijn de tulpjes Tarda en Little Beauty, die laatste met een heel toepasselijke naam. Uit één bolletje komen meerdere bloemstengels en met wat geluk vermeerderen ze zich. 
Dan bloeien nu ook de statige en bossige wolfsmelken, zoals de Euphorbia amygdaloides Purpurea. Er zijn zo veel verschillende en je hebt er ook veel plezier van: ze zijn wintergroen en bloeien lang met massa geelgroene bloempjes die mooi combineren met voorjaarsbloemen. Ze hebben iets stevigs in contrast met het jonge en nog tere groen van andere planten. Het zijn bijna kleine struikjes. De plant verdraagt geen strenge vorst, maar stelt verder weinig eisen. 
De winter lijkt nu echt voorbij, het wordt groener en groener. Heerlijk.
YT

Plant in het Flitslicht: De gele roos van Emmy Benjamins

Ieder jaar roept het weer herinneringen aan mijn vader op, die gek was op rozen. 
Maar ik mocht er toen alleen naar kijken. De liefde heb ik dus een beetje overgenomen. 
Ik sta nog in de beginnersfase van het tuinieren. Maar toch..... 
Wanneer de gele roos in mijn tuin haar schoonheid laat zien, gaan mijn gedachten naar mijn vader.

Groetjes Emmy

Dode beestjes


Op een mooie, warme middag stonden twee meisjes bij ons aan de deur, een schaaltje en een papiertje met verschillende onleesbare dierennamen in de hand, met de vraag: 
‘Heb je ook dode beestjes in de tuin?’
Ik, dode beestjes?? ‘Ja, want dan doen wij ze in dit schaaltje!’, was het antwoord.
Uiteraard mochten ze in de tuin gaan zoeken; maar dode beestjes vonden ze niet.
Ik vertelde hen dat ik wel levende beestjes had en daar erg blij mee ben.
Er werden grote ogen opgezet :  levende beestjes? die wilden ze graag zien.
Eerst gingen we naar de boomschijf met dichtgemetselde gaatjes. Daarnaast hangt het insectenhotel met deurtje, zodat zij de buisjes met ‘broed’ konden zien. 
Daarna mee naar het compostvat; de deksel eraf. De meisjes konden net over de rand kijken.
Even graven en omscheppen en ziedaar: levende beestjes -wurmen in diverse kleuren, pissebedden en naaktslakken.
De reactie was: o, o, o, dat zijn veel wurmen, die lusten onze kippen graag!!
Natuurlijk heb ik ze het proces tot het worden van compost uitgebreid verteld en de modder laten zien.
Ik heb ervan genoten en hopelijk hebben de dames er wat van geleerd.
Marry

Wilde planten: Deze maand Klaver (trifolium).

Vorige maand schreef ik al over mijn verbazing rond alle namen van wilde bloemen (daarvóór dus ‘onkruid’ geheten). Nu ga ik elke maand verder in op planten die tot dezelfde families behoren. Geen wetenschappelijke stukjes, maar puur wat ik in de natuur - en dan vooral met de IVN plantenwerkgroep - tegenkom.

Maar eerst even over vroeger: ik heb drie zussen en wij werden vaak het Klavertje Vier genoemd. We schelen allemaal 1,5 jaar en dan is het verschil ook niet zo groot. Klavertje vier heet Geluksklaver, omdat de vier blaadjes geloof, hoop, liefde en geluk symboliseren. Eigenlijk best leuk om bij het Gorter-Klavertje-Vier te horen dus.
Op Gardenista heb ik dit jaar een Geluksklaver in een pot gekocht, waar 2 van de 3 zussen ook bij waren. Puur toeval. Hoewel … toeval bestaat toch niet?
Bij de plantenwerkgroep hoorde ik dat Klaver in het Latijn Trifolium heet. Nu kon ik ook zonder klassieke talen bedenken dat tri het iets met drie te maken moest hebben: drie blaadjes. Maar toen kwam de vraag: “Is Geluksklaver, met zijn 4 blaadjes, dan wel een echte klaver?”. Het blijkt van niet. Naast klaver heb je namelijk klaverzuring, waar deze soort onder valt.

Nu dus over de echte Klaver. Iedereen kan zich wel een voorstelling maken van de Rode en Witte Klaver. Vroeger stonden de weilanden er vol mee. In de bermen, welke niet vaak gemaaid worden, kom je ze gelukkig nog steeds tegen. Zijn dit dan de enige Klaversoorten? Nee, want dan zou ik hier niet over schrijven! 
Ze behoren tot de hele grote Vlinderbloemenfamilie, waarbinnen er alleen al 200 Klaversoorten zijn (over de hele wereld dan). Hiervan zien wij zo door het jaar heen ongeveer 10 soorten. Dit vind ik ook al heeeeel veeeeel; ik kende ze tot voor kort in ieder geval nog niet.

Ik zal jullie meenemen in deze Klaverwereld. Maar voordat ik de soorten ga noemen (en je kunt ze ook op de foto‘s zien) is me het volgende opgevallen. Als je denkt dat je al een heleboel namen weet, dan moet je er ook nog de woorden: Gewone-Moeras-Water-Klein-Groot-Smal-Ruw-Gestreept-Rode-Witte-Gele-Wilde- vóór gaan zetten om nog meer onderscheid te maken. Niet alleen bij Klaver overigens, maar dit maakt een onuitputtelijke lijst aan wilde plantennamen in het algemeen. Om het gemakkelijk te maken??

Welke Klaversoorten komen wij op onze struintochten tegen?
    Rode klaver
    Witte klaver
    Basterd klaver
    Inkarnaat klaver
    Kleine klaver
    Hopklaver
    Gewone rolklaver
    Wondklaver
    Citroengele honingklaver
    Bochtige klaver
Duizelt het je al?
Om dit te kunnen determineren moet je wel een aantal zaken weten. 
Denk aan de vorm van het blad. De Kleine Klaver en de Hopklaver hebben wel beide gele bloemetjes, maar de groene bladeren zijn bij de Kleine rond en bij de Hop meer eivormig. 
De Citroengele honingklaver heeft ook gele bloemetjes, maar die groeien meer in een aar-vorm. De Wond- en de Rolklaver hebben beide ook gele bloemen en grotere schermen, maar het blad ziet er totaal verschillend uit. Bij de Witte, Rode en Basterd Klaver let je vaak op de kleur. Die van de Basterdklaver is namelijk wat rozer. De Inkarnaat klaver kan daarentegen helderrode bloemen hebben en wordt vaak in de bermen ingezaaid.

Zoals je ziet zijn er soms maar kleine verschillen en dat maakt het determineren op zo’n wandelmiddag juist zo leuk en leerzaam. De één herkent dit en de ander weet weer dat. De echte plantenkenners zullen veel aanmerkingen hebben op dit stuk, maar als je op deze manier eens naar de bermen en velden gaat kijken, loop je met heel veel plezier rond; zeker als je de Klavers gaat herkennen.

De volgende keer stel ik de Boterbloem familie aan jullie voor. Op dit moment staan sommige velden ermee vol.

BG
De hele tekst met alle klavers in beeld kun je nogmaals lezen op onze site: Klaver, door Bea Gorter.

Open Tuinen Carrousel Drenthe

Dit jaar gaan weer ruim 80 Drentse tuinen, verdeeld over 4 regio’s, voor u open.
De meeste deelnemers aan de carrousel zijn lid van één van de acht afdelingen van Groei & Bloei in de provincie Drenthe.

Coevorden en Emmen   9 en 10 juli
Hoogeveen en Meppel 13 en 14 augustus
Roden en Zuidlaren 10 en 11 september

Op de website is alle informatie te vinden: o.a. een omschrijving per tuin met foto’s, adres en de dagen waarop de tuin is geopend.
Check altijd eerst even de website voordat u op pad gaat i.v.m. eventuele wijzigingen.
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl
 

Voor jullie gelezen

Tuinvlindertelling: 15, 16, 17 juli


Wanneer is de telling en hoe vaak moet je tellen?
De tuinvlindertelling is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli 2022. 
Elke telling word gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kunt ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin.
Of download de herkenningkaart om zelf uit te printen. link vlinderkaart
Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?

1 Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich immers zien.
2 Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze 
   waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen   
   het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 
   dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 
   dagpauwogen.
3 Wanneer kan je het beste de vlinders gaan tellen?
4 Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 
    25 graden? Dan kun je beter voor 11 uur ’s ochtends gaan tellen of na 17 uur
5 Geef je telling door aan de Vlinderstichting

Vlinders hebben het zwaar in Nederland. Zorg ervoor dat ze in jouw omgeving een plekje hebben om te leven. Alle beetjes helpen en iedereen kan meedoen. 
1.    Koop planten, waar vlinders hun nectar van kunnen drinken.
2.    Denk dan ook aan een aantal rupsenplanten, (waardplanten) want zonder rupsen geen vlinders.
3.    Gebruik nooit gif in je tuin. Dat doodt alle insecten en verstoort de natuurlijke balans.
Zorg voor een veilige plek in de winter. Ruim dus niet alles op, maar geef rupsen en poppen een plek om te schuilen.
Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.
Gelezen bij de Vlinderstichting.

Weerspreuken

Wil het in juli niet heetten, zal men in augustus zweten.
Prijkt juli in hete gloed, dan zijn in het najaar de vruchten goed.
Fluit de merel heel den dag, dan komt er wel een regendag.
Is 's avonds laat de spin ter been 't zal gaan regenen tien voor één.
Mistsluiers in de vroege nacht geven julidagen volle pracht.
Regent het met Sint Margriet ( 20 juli) dan regent het zes weken of helemaal niet

Emailbrief van IVN Hoogeveen: Film over de Grutto 

Op 7 juli gaat er een film in première die eigenlijk iedere Nederlander zou moeten zien: 'De Grutto'.
In een interview in de NRC, zegt Ruben Smit, de maker van de film, het volgende: 
‘De grutto laat zien dat het ook voor ons, mensen, gevaarlijk aan het worden is’
"We hebben kennelijk niet door dat de biodiversiteitscrisis ons allemáál treft.”
“Ik word bijna emotioneel van de totaal verkeerde discussie over boeren en natuur”, zegt filmmaker Ruben Smit. De ecoloog heeft een film over de grutto voltooid, die vanaf volgende week in de bioscopen draait. Eerder maakte Smit furore met films over de Oostvaardersplassen en over de Waddenzee. Dat politiek, boeren en een deel van de burgers elkaar over stikstof in de haren vliegen, noemt hij „pijnlijk”. Smit: „Het gaat nu over verschillende kampen. Wat mij aangrijpt, is dat we kennelijk niet doorhebben dat de biodiversiteitscrisis zo groot is, dat die ons allemáál treft.”
Het hele interview lees je hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/28/de-grutto-liever-ijsland-dan-nederland-a4134936
Ruben Smit, die al jaren de prachtigste films maakt over de Nederlandse Natuur, De Nieuwe Wildernis, het Wad en de Levende rivier, leeft als ecoloog ook zo dichtbij de Natuur en ziet de achteruitgang nog veel meer dan wij doen.
Nu zijn we bij onze afdeling bezig om een filmavond te organiseren waarin wij als Natuurvrienden samen kunnen kijken naar de film de Grutto. Mocht je interesse hebben laat het dan per omgaande weten. We doen ons best om het op een mooie datum te plannen bij Vue Hoogeveen.

Met vriendelijke groet namens het bestuur,

Grietje Loof 

Floriade Expo 2022 – Almere tot en met 9 oktober

Groene steden zijn leefbare steden. Floriade Expo 2022 in Almere toont oplossingen die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. Met een hoofdrol voor bomen.
floriade.com

Oplossing: Collage herken je deze bloemen.

In de Nieuwsflits van juni is op de foto ‘herken je deze bloemen’ een foutje geslopen. 
Op de foto staat niet de Azalea maar de Bergenia,  schoenlapper!
Ons excuus.

Acties van Groei & Bloei

U ontvangt:

    gratis het juli/augustus-nummer van 
    Groei & Bloei 

    gratis 6 Elho hangpotten 'Corsica
    Vertical Forest' (adviesprijs € 41,-) 
    in een kleur naar keuze (zolang de voorraad strekt)

    een mooie Actiekorting    op de contributie
    voor de rest van het jaar 2022: voor dit 
    tuinplezier betaalt u geen € 30,- (juli-december) 
    maar slechts € 18,95! 

Je opgeven voor Groei & Bloei via onze site: Word lid.

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgave van de Nieuwsflits - zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste mensen, of je deze zomer met vakantie gaat of heerlijk thuis blijft, blijf genieten van al wat om je heen groeit en bloeit!
Wij wensen jullie een heel mooie zomer toe.
Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl  


Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.