Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits december 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Voor ons allen was het een grote teleurstelling dat wij als bestuur met pijn in het hart de demonstratie van Hans Zijlstra, waar we toch een jaar naar hadden uitgekeken, moesten afzeggen. Jullie hebben dit inmiddels in de extra Nieuwsflits kunnen lezen. 
Wij willen niet dat mensen ziek kunnen worden, nu de coronacijfers zo oplopen. Dat vraagt voorzichtigheid
Het is niet anders, inmiddels hebben de verscherpte maatregelen door de overheid ons ingehaald. 
Wij hopen dat de landelijke regels in januari versoepeld kunnen worden en wij op 
12 januari a.s. elkaar kunnen ontmoeten in het Herman Bavinckhuis.
 

Ons bestuur zoekt versterking in het meedenken en organiseren van Groei & Bloei-activiteiten. 

Onze vraag is dan ook: wie van jullie heeft een paar uurtjes per week/maand over om als vrijwilliger ons team te helpen met het voorbereiden van de plantenruilbeurs, wandelingen, lezingen, de  Open Tuinen Carrousel e.d.

Wij zoeken ook iemand die bekend is met sociale media, om zo op Facebook en Instagram meer bekendheid te  geven aan Groei & Bloei Hoogeveen/ De Wolden.
De  landelijke  open tuinen week in 2022 heeft als thema: ‘Stadstuin en Balkon tuinieren’.
Ook daarvoor is de vraag: wie wil meehelpen om dit onderwerp vorm te geven?

Wij als Groei & Bloei-leden in Hoogeveen /De Wolden zijn een enthousiaste groep.
Met jullie hulp kunnen we onze vereniging vast nog meer bekendheid geven. 
Heb je interesse, wil je meer weten over de activiteiten of heb je er vragen over,
neem dan contact op met Catja Strik (0650890872) of Marry van de Kamp (0528-240558)

Woensdag 12 januari: Voor Leden door Leden

Deze avond wordt ingevuld door de eigen inbreng van de leden, met zelfgemaakte natuurfoto’s en/of filmpjes. Heb je een groen-passie met een verhaal over iets wat je boeit en wil je deze delen, dit is het moment.
De vraag is dus: wie wil een serie foto’s of een kort filmpje laten zien?
Het mag echt van alles zijn, als het maar iets te maken heeft met de natuur, met groeien en bloeien. 
Vaak heb je prachtige foto’s die uiteindelijk op de computer terecht komen omdat ze de moeite van het bewaren waard zijn maar eigenlijk nooit vertoond worden. Dat maakt zulke reportages nu juist zo aantrekkelijk.
Soms spreekt een foto voor zich, maar als je het nodig vindt, kun je die ook voorzien van een toelichting of een kort verhaaltje.
De presentatie mag maximaal 10 minuten duren.

Geef je op bij Ypie Terpstra: yterpstra@ziggo.nl
Vermeld daarbij ook je onderwerp zodat we een zo gevarieerd mogelijke avond kunnen samenstellen. 
Een laptop, beamer en scherm zijn aanwezig. Je hoeft op de avond alleen een USB-stick met je beeldmateriaal mee te brengen.
 

Winter-snertwandeling op zaterdag 29 januari van 10 tot 14 uur.

Een prachtige wandeling met Jan Mansens langs het stille gedeelte van het Linthorst Homan kanaal.
Noteer dit alvast in je agenda. Wintersnertwandeling op de site.

Bloemschikken

Impressie van bloemschikken van november, zie voor meer stukken: Bloemstukken november 2021.

Fotogroep

Voor de fotografen onder de Groei & Bloeiers was de opdracht voor de november- maand: Spinnen en Spinnenwebben. 
Op zonnige novemberdagen waren er inderdaad verscheidene spinnen te ontdekken, werden er allerlei foto’s geschoten en ook werd er weer een verrassende collage van gemaakt.
Voor december gaat de groep de schoonheid van regenplassen vastleggen.

Tuingroep één

Het onderwerp van deze middag was ‘wintervaste planten’. 
De vraag van Ypie was: ‘hoe houd ik mijn salvia’s over? ‘
Marijke had e.e.a. uitgezocht: Winterharde planten maken heel veel suikers in hun sappen en cellen aan. Die werken als een soort antivries. Niet winterharde planten kunnen dat niet. De cellen in hun wortels bevriezen en barsten daardoor. De wortelkluit zal na het ontdooien wegrotten. Planten die lange tijd op vochtige grond staan lopen meer risico te bevriezen. Dus zorg dat de planten niet te nat staan en schep wat bescherming van bladeren om de plant heen. Dit kan oud blad zijn, dat je vast zet met een ring van b.v. kippengaas of gebruik  de netjes van sinaasappels e.d. die je vast zet met stokjes.
Tulpen moet je diep genoeg poten, dan kunnen ze meerdere jaren terugkomen. Gecultiveerde Triumph tulpen doen het goed.
Na het koffiedrinken, met de heerlijke hapjes erbij, gingen we de tuin in. Ondertussen was het flink kouder geworden.
Zie website om het verhaal verder te lezen?

Er staan 5 kippengaas ringen, zien jullie ze ook?

Leven in de tuin

Blad, blad, overal blad. Een regen van blaadjes dwarrelend in de lucht is wel het allermooist en al helemaal als de zon schijnt met wat tegenlicht.
Blad is een zegen voor de border, de grond slaat niet dicht als het regent en de ondergrondse werkers hebben wat te doen. Daar hebben wij tuiniers dan weer profijt van als de planten weer gaan groeien in het voorjaar. Vogels vinden het ook heel fijn en maken er nogal eens een bende van door ijverig naar wormpjes te zoeken. Zij zien kennelijk niet het verschil van een border met mooi toegedekte aarde naast een schoon geharkt gazon. Blad op het gazon is wat minder geslaagd, maar daar hebben we een aardige oplossing voor gevonden. Een strook kuikengaas, die met een paar ijzeren pennen in de grond wordt gezet vangt het blad van de bladblazer op. Op die manier kan het goed van het gras verwijderd worden en wordt het blad niet uit de border geblazen. 
Met een beetje pech doet de wind dat met herfststormen alsnog, maar ook daar is deels een oplossing voor. 
Ik heb afgelopen zomer salvia’s geplant, de ene kleur nog mooier dan de andere. Rood en wit, de salvia hotlips, maar ook helemaal rood, paarsrood, paars, helder blauw en oranje. Ongelooflijk en ze doen het goed op zandige grond. Alleen, ze zijn niet winterhard. Marijke gaf de tip om een strook kuikengaas dubbel te vouwen en daarvan dan een cirkel te maken. Die cirkel komt rondom de salvia, wordt vastgezet met een pen o.i.d. en daarin komt (goed te verteren) blad. Dat blad kan in ieder geval niet meer worden weggeblazen. 
Ik ben heel benieuwd, de eerste nachtvorst hebben we net gehad, maar die heeft nog geen indruk gemaakt, de salvia’s bloeien vrolijk door. 
YT.

Plant in het Flitslicht

Dopheide - Erica - van Gonny Hendriks 
Onze dochter is geboren op het landgoed " Dopheide ".  Ze  kreeg de naam  Erica .  (Erica Tetralix = Dopheide )  
Op elk geboortekaartje hebben we een takje dopheide geplakt .
Elk jaar krijgt ze op haar verjaardag een klein bosje Ericaatjes.
Het landgoed is vol gebouwd met huizen. Er is nu een Dopheidelaan, als herinnering.
Voor jullie dit oude versje, dat de bloempjes van de Dopheide net roze pareltjes zijn. 

Plant in het Flitslicht rectificatie 

Vorige maand hebben jullie kunnen lezen over de prachtige plant van Gé Algera, die voor haar toch een miskoop beek te zijn. Een oplettende lezer schreef ons dat wij een verkeerde naam aan deze plant hadden gegeven.
Bij navraag aan Wiert Nieuman uit Zoetermeer, gaf hij haar gelijk, dit is zijn antwoord; 
De plant op de foto is een Helianthus en wel Helianthus salicifolius. De naam H. Orgyalis is een synoniem en mag in feite niet meer gebruikt worden. De Nederlandse naam is wilgenblad zonnebloem. Het is vooral een bladplant, hoewel hij in de nazomer ook wel kan bloeien en de bloemen zijn dan geel, zoals van de meeste zonnebloemen.

Wees maar blij dat het geen reuzenpaardenstaart is, want ook deze soort, hoewel soms als sierplant gebruikt, kan woekeren.
Het voordeel van die Nieuwsflitsen is wel dat je plantenkennis er goed op vooruit gaat.

Met vriendelijke groet,
Wiert Nieuman

Opmerking van Gé Algera, Leuk dat er reacties komen . Ik heb mijn bestellijst die ik bij mijn tuinman had ingeleverd nog eens opgezocht.
Hier vond ik een Heliantus (table mountain ) op  die ik wilde hebben. Deze plant die ik in de tuin heb staan had op het laatst wel bloemknopjes die waren zwart,  tot bloei zijn ze niet gekomen.
Gé Algera
 

Voor u gelezen

Nieuwsflitsen op de site,
Op de site van Groei & Bloei Hoogeveen, onder het kopje “Diversen” staan alle Nieuwsflitsen om na te lezen. Ook een index van ’ interessante weetjes’ van een jaarlang Nieuwsfliten.
 

Ontvangen post per e-mail.

‘Ik wil meteen vertellen dat ik de nieuwsbrief mirakels mooi en goed vind. Professioneel! Hartelijk dank voor de energie en tijd die jullie als bestuur hierin gestoken hebben. Knap! Hartelijke groeten, Alida IJkema-Sorgdrager.

Geacht bestuur,
Bedankt voor al jullie werk. Vooral nu!

Jullie namen in mijn ogen een wijs besluit.

Al veel jaren neem ik met plezier deel aan de door jullie georganiseerde bloemschikcursussen. Maar momenteel is mij het risico op besmetting te groot. Ik hoop op betere tijden. 
Jullie allemaal een gezonde en vredevolle tijd gewenst!
Met vriendelijke groeten, Hilga Dekker

Over de Heg,

Op een prachtige, zonnige novemberdag was ik in de voortuin aan het tulpenbollen poten. En wanneer je in de voortuin bezig bent, is er steevast wel iemand die langs komt en een praatje maakt. Ook op deze dag, het praatje ging al snel over de vogels die wij in onze achtertuinen tegenkomen.
De specht had zij al een poosje niet gezien, evenals de eekhoorn.
De eekhoorn miste ik ook al een tijdje maar de specht en alle kleine vogeltjes doen zich te goed aan het strooivoer en ons spechtenblok.
Ja, zei ze, ‘ik zag vorige week aan de overkant in een schoon gemaakte en aangeharkte tuin een Vlaamse Gaai met een eikel tussen z’n snavel en deze in haar keurige border verstopte’.  Ik verbaasde mij over het verstoppen door Gaaien van hun voedsel voor de winter? Dit was ons beiden onbekend. 
Nu weet ik waarom ik op de gekste plekken, vooral in de achtertuin, eikenboompjes of uitgelopen eikels vind.
Daar wilde ik meer van weten. Het internet is dan dichtbij, even intypen en je leest hoe deze prachtige vogel aan zijn naam komt. 
Vlaamse Gaai, Garrulus Glandarius, gaat nu alleen met de naam  ‘Gaai’ door het leven. 
Wanneer er onraad is krast de Gaai alles bij elkaar, zo waarschuwt hij de omgeving. Niet voor niets wordt deze kraaiachtige vogel daarom ‘schreeuwekster’ genoemd.
Zo leren wij elke dag een beetje bij en kom ik dus nu een eikel in de tuin tegen, dan weet ik dat een heel ijverige vogel deze eikel daar heeft verstopt voor latere tijden.
 

Weerspreuken

Brengt St. Nicolaas ijs, brengt de kerstman regen.
Als met Kerstmis de muggen zwermen, kunt u met Pasen de oren wermen.
December koud, voor de boeren goud.
Is december veranderlijk en zacht, is de hele winter zonder kracht.

 

Beste mensen, dit decembernummer is de laatste Nieuwsfits in het jaar 2021.
Wij wensen jullie ondanks coronabeperkingen fijne feestdagen toe.
Graag tot in het nieuwe jaar.

En iedereen een gezond 2022.

Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.