Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.Juli 2022 zullen wij niet snel vergeten, met een temperatuur van rond de 35 graden is het tropisch te noemen. Wij merken aan alles dat de temperatuur in beweging is, het nieuws op t.v., en de kranten vertellen het ons: het is een feit, de aarde warmt zich op. Om onze buitenplanten in potten met deze hitte niet te laten verdrogen, gebruiken wij het regenwater uit onze twee regentonnen. Maar deze waren zo goed als leeg. Wat een verademing om dan na de eerste regenbui even door de tuin te lopen en de verfrissing te ondergaan, op te snuiven en te genieten dat de tuin heeft genoten van het hemelwater. Dan te beseffen dat al onze groene, kleine stadstuintjes bij elkaar, een waar nectarparadijs vormen voor de vlinders en de wilde bijen! Dat wij daar dan een onderdeel van mogen zijn….
Het is voor alle leden van Groei & Bloei zomertijd en dat wil zeggen: geen georganiseerde activiteiten. Aan de andere kant is juist de zomer geschikt om op pad te gaan en tuinen te bezoeken. Verderop in deze Nieuwsflits staan verschillende mogelijkheden. Profiteer van deze gelegenheid, doe ideeën op en geniet van andermans tuin! Ontmoet ook vriendelijke ‘tuinmensen’ die het fijn vinden om andere ‘tuinmensen’ te ontmoeten. Nieuwe ledenOok deze maand mogen wij weer een nieuw lid welkom heten: Harrie en Harrie woont in Ruinen. Welkom! Nu met tien leden in Ruinen, vormt zich daar een kleine dependance. Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits. Wie herkent deze bloemen?BloemengroepIn de Flits van mei heb je kunnen lezen dat onze bloemschikgroepen al 50 jaar actief zijn. Ook voor het volgend seizoen 2022-2023 zijn de data voor de cursussen vastgelegd. Heb je interesse, of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl of Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com maandagmorgen en maandagavond. 2022 2023 05 september 09 januari 03 oktober 06 februari 07 november 06 maart 12 december 03 april 2022 2023 06 september 10 januari 04 oktober 07 februari 08 november 07 maart 13 december 04 april
Fotogroep.De leden van de fotogroep hadden voor de maand juli de opdracht: fotografeer citroenen! Hoe zuur de citroenen ook kunnen zijn, ze zijn echt fotogeniek! Voor de maand augustus luidt de opdracht: probeer ‘zomerbeleving’ fotografisch vast te leggen.
Nog meer prachtige ctroencombinaties kun je vinden op de site: Citroenen augustus 2022 Leven in de Tuin De zomerbloemen bloeien in alle mogelijke kleuren. Je kunt er naar blijven kijken, zo mooi is het en met al die kleuren komen ook de insecten. Honingbijen, wilde bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders en nog veel meer. De hele tuin leeft en het is net of er meer vlinders zijn dan vorig jaar. De gezaaide strook met wilde inheemse planten is nu voor een deel gemaaid, daar waren eerder in het jaar veel wilde bijtjes te zien en nog steeds vliegen ze daar. Hele kleine bijtjes, het lijken wel vliegende miertjes, zitten in de Campanula lactiflora. Dat zijn de klokjesbijen. Diezelfde campanula wordt ook royaal bezocht door bladluizen, gevolgd door echte mieren, maar het lijkt de plant niet te deren, die bloeit vrolijk door. Mogelijk helpt het dat er ook veel lieveheersbeestjes op af zijn gekomen. Zo is een enkele plant een biotoop op zich. De hommels en honingbijen zijn weer heel gelukkig met de Kogeldistel en de Veronicastrum, een hoge lang bloeiende ereprijs. Het is niet te geloven hoeveel daar op vliegt en de hele dag maar door.
Prachtige kleuren en kleurencombinaties geven de eenjarige zinnia’s. Ik had er aardig wat gezaaid dit voorjaar en de eerste lichting uitgeplante jonge plantjes zijn zonder uitzondering grondig opgegeten door de slakken. Ook met de tweede lichting is korte metten gemaakt, terwijl ik ondertussen toch aardig fanatiek op slakkenjacht was gegaan. Iedere dag ging ik in de vroege ochtend en in de avondschemering met een emmer water op pad. De lust om nog een keer Zinnia’s te zaaien was totaal verdwenen. Maar ik had nog wat plantjes over en die zijn uitgegroeid tot bloeiende planten in fantastische kleuren. Iedere plant is weer anders, maar dat zal puur geluk zijn geweest, want ik had alle verzamelde zaden door elkaar gehusseld. En ik ga ze volgend jaar toch maar weer zaaien.
YT Plant in het Flitslicht: Klaproosje en Leeuwenbekje van Jantje ReindersHierbij mijn reden waarom ik het Klaproosje - wilde Papaver - en de Vlasleeuwebek (Linaria purpurea) zo waardeer. Het klaproosje herinnert me aan vroeger toen ik met mijn ouders langs het roggeveld wandelde en korenbloemen en klaproosjes plukte. Het is zo’n dapper plantje. dat op de moeilijkste plaatsen straalt! De andere is een mutatie van de Antirrhinum (grote Leeuwebek). En juist door dat anders zijn - met zijn misvormde brede steel -, waardeer ik die. Ik heb veel met mensen die ‘anders’ waren gefietst en gewandeld en dat waren vaak fijne momenten. Daar doet deze bloem me aan denken. Groeten Jantje Wilde planten: Boterbloemen Wat stonden er een maand geleden toch veel Boterbloemen in de weilanden, prachtig geel. Wéér een heel bekende bloem, zou je zeggen. Als kind zag ik overal Boterbloemen, Paarden- en Pinksterbloemen en Witte en Rode klaver - weilanden vol. En aan de slootkant stonden ‘Pispotjes’. Tegenwoordig moet ik Haagwinde zeggen en in België heeft het de bijnaam ‘Onze-lieve-vrouwe-glazeke’. Klinkt lieflijker dan ‘Pispotje’.
Maar nu de Boterbloem. En waar hebben we het dan over? De Scherpe, Kruipende, Behaarde, Grote, Blaartrekkende, Egel-, Gulden- of Knolboterbloem? Deze ken ik ook niet allemaal en ik zal over vier schrijven. Waar let je ook alweer op wanneer je een plant gaat determineren? In elk geval de bloeiwijze, de bladvorm, de stengel, de vruchten, het leefmilieu en de bodem. Bovendien kijk je naar de familienaam. De Boterbloem behoort tot de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae), waar ook de Gele en Witte anemoon en de Waterranonkel bij horen. (De Klaver van vorige maand behoort tot de vlinderbloemenfamilie)
Hoe is men aan de naam Boterbloem gekomen? De boter werd vroeger door de botergele kleur van de Boterbloem geel gekleurd.
De volgende vier worden hieronder iets uitgebreider besproken en zie ook de foto`s die erbij horen: • Scherpe boterbloem Heeft 5 kelkblaadjes, die tegen de 5 loszittende kroonblaadjes aanzitten, een gladde ronde stengel, het blad dat diep ingekerfd veerdelig en behaard is. Hij bloeit van april tot de herfst in de graslanden en in de bermen. Hij houdt van vochtige grond en kan wel 1 meter hoog worden. • Kruipende boterbloem Heeft ook 5 kelkblaadjes, die tegen de 5 loszittende kroonblaadjes aanzitten. Hij heeft lange, bovengrondse uitlopers en kan heel snel tot een grote massa uitgroeien. Het blad is in omtrek driehoekig, grof getand. Groeit op natte weilanden, oevers, etc. Bloeit van april tot juli en kan tot 50 cm hoog worden. • Egelboterbloem De bloemen zijn iets groter dan de vorige twee en ze lijken op dotterbloemen. Het blad is tongvormig met een getand randje en de steel is vaak roodachtig. Groeit in moerassen en aan de oevers. Bloeit van mei tot september en kan 10 tot 50 cm hoog worden. • Blaartrekkende boterbloem De naam zegt het al: het is de giftigste inheemse ranonkelsoort. Heeft de 5 kelkblaadjes teruggeslagen en de 5 vrije kroonblaadjes - met een langwerpig hoofd erin - steekt er bovenuit. Het heeft een dikke gegroefde stengel en de lage bladeren zijn 3 lobbig met ronde tanden. Komt voor aan de oevers van meren en moerassen. Je merkt wel dat het niet altijd eenvoudig is om de verschillen tussen de bloemen te herkennen. Maar het is wel een hele mooie uitdaging. De meeste Boterbloemen zijn in meer of mindere mate giftig. De koeien en paarden eten er ook omheen. Doordat het wortelstelsel ook giftig is, zijn ze vaak verzekerd van een plekje in de natuur. Als de plant gedroogd is, dan is het meeste gif afgebroken. Dus in hooi kan het geen kwaad meer. De volgende maand zal ik iets vertellen over de verschillende Zuringsoorten. BG Donderdag 8 september: wandeling met Joop Verburg.Onze eerste activiteit van het nieuwe seizoen is een wandeling met Joop Verburg. Deze wandeling gaat door de Vlindertuin en een deel van het Vlinderommetje in Zuidwolde. Noteer de datum van 8 september alvast in je agenda! Graag opgeven bij Ypie Terpstra, yterpstra@ziggo.nl In de Flits van september en op de website worden alle gegevens vermeld. Open Tuinen Carrousel DrentheDit jaar gaan weer ruim 80 Drentse tuinen, verdeeld over 4 regio’s, voor u open. De meeste deelnemers aan de Carrousel zijn lid van één van de acht afdelingen van Groei & Bloei in de provincie Drenthe.
Hoogeveen en Meppel 13 en 14 augustus Roden en Zuidlaren 10 en 11 september
https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/ Weerspreuken Als Sint-Dominicus (4 aug.) gloeit, een strenge winter bloeit. Op Sint-Laurentius (10 aug.) een regenvlaag, zes weken lang duurt die regenplaag. Vliegen bijen uit hun hokken, al is het mistig en betrokken, wees rustig en bedaard, het is zo weer opgeklaard. Waren de Hondsdagen (19 juli tot 18 augustus) schoon en klaar, beloven een voorbeeldig jaar. Als de wespen ons komen plagen, volgen regen en onweer in vlagen. Oogst geschoren, winter geboren. Aanhoudend hanengekraai in de vroege morgen, gaat ons mooi weer bezorgen. Voor u gelezen.Open Vechtdaltuinen op 6 en 7 augustus 2022 Entree: € 2,00 particuliere tuinen Zie voor meer informatie van deze negen deelnemende tuinen, www.vechtdaltuinen.nl
Open Tuinen Estafette 2022 Groningen 6 en 7 augustus Midden-Groningen (met Veendam) 20 en 21 augustus Stadskanaal www.opentuinenestafettegroningen.nl
Rondje Tuinen Twente 2022 13 en 14 augustus Entree particuliere tuinen €3.00 pp. Gratis entree bij kwekerij DG en Jagertjeshof www.rondjetuinentwente.jouwweb.nl
27 en 28 augustus 2022 jaarlijkse kwekerijdagen bij Fahner-vasteplanten. De tuinfair/ kwekerij is gratis te bezoeken van 10.00-16.00 uur. Hengelosestraat 10 7561 SG Deurningen (navigatie Deurningen-Dinkelland)
Bloemenfestival Bloemig 1 t/m 5 september in de Kasteeltuinen in Arcen. Vijf dagen lang staat de bloem in al haar vormen, kleuren en geuren in de schijnwerpers. Via een wandelroute kom je, op verrassende plekken in de tuinen, diverse bloemarrangementen tegen. Ontdek hoe bestaande elementen van het park samenkomen met de mooiste bloemencreaties. Professionele bloembinders geven dagelijks bloemschikdemonstraties. Laat je inspireren en krijg tips & tricks voor je eigen bloemwerken. Groene groet van Lammy en Grietje. https://www.kasteeltuinen.nl/nl/evenementen/bloemig/ Floriade Expo 2022 – Almere tot en met 9 oktober In week 27 zijn wij gaan fietsen vanuit Hoogeveen richting Almere. Onze eerste overnachting was in Kampen. Daarna via de polder naar Almere. Op de derde dag van onze fietstocht hebben we de Floriade bezocht. We hebben daar de hele dag doorgebracht en veel paviljoens gezien met presentaties van verschillende landen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben er een paviljoen met innovatieve ontwerpen van planten die in zout water groeien, o.a. mangroves voor de noodzakelijke zuurstof en overige zeeplanten. Er is veel groen, veel bloemperken, een voedselbos en creatieve tuinafscheidingen. Groei & Bloei heeft een tiny house, mooi aangekleed met planten. Verder zijn er nog meer voorbeelden van tiny houses. Voor de inwendige mens is genoeg gelegenheid en de sanitaire voorzieningen zijn goed. We zijn met de kabelbaan van de ene kant van het terrein naar de andere gegaan. We hebben genoten van het uitzicht. Onze terugtocht van Almere naar Kampen hebben we via de dijk boven Lelystad gefietst, een omweg die de moeite waard was. Almere heeft interessante woonwijken wat betreft architectuur. We hebben van een aantal plezierige fietsdagen genoten. Fam. Timmerman.
floriade.com Oplossing: Collage herken je deze bloemen.Actie Groei & Bloei - Bij een activiteit in de periode waarin het juli/augustusnummer in de winkel ligt (1 juli t/m 18 augustus) betaalt het nieuwe lid per 1 september €18,95 (in plaats van € 30,-; een korting van ruim € 11,-).
- Bij een activiteit in de periode waarin in het septembernummer in de winkel ligt (19 augustus t/m 15 september) betaalt het nieuwe lid per 1 oktober €13,95 (in plaats van € 23,-; een korting van ruim € 9,-).
Bij aanmelding ontvangen de nieuwe leden ter plekke het meest recente nummer, of het wordt nagezonden als jullie niet de mogelijkheid hebben om het tijdschrift zelf te geven. Na ontvangst van de aanmeldingsformulieren zorgen wij dat de nieuwe leden snel hun ledenpas en de set van 6 hangpotten thuisgestuurd krijgen.
Lid worden van Groei & Bloei: Word lid. Nieuwsflitsen op de siteBen je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits. Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het mij weten. Even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.
Wij wensen jullie een heel mooie maand augustus toe. Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry. Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com Link website: hoogeveen.groei.nl
Afmelden voor deze nieuwsflits kun je het beste doen via een mail naar: rmvandekamp@outlook.com
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.
|