Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits april 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Het is VOORJAAR.
De lente - waar we zo naar hebben uitgezien - is, met de stijgende temperaturen en zonovergoten dagen van de laatste weken, rondom ons aanwezig.
De vogels laten van zich horen en fluiten dat het een lieve lust is. Overal schieten de bomen in het blad, geurt en kleurt de bloesem onze tuinen, de lanen en straten in het dorp.
Voorjaar, weer een nieuw tuinseizoen! Werk aan de (tuin)winkel!
Het winterseizoen van Groei & Bloei loopt haast ten einde. In april zijn er nog een paar belangrijke activiteiten.

Als eerste de vroege vogelwandeling en als tweede het uitstapje naar de bergen in Kirgizië;
als derde en afsluiter van het seizoen - maar zeker niet onbelangrijk - de stekjes- en plantenruilbeurs.
In het teken van het ‘pre van Gogh jaar ‘ wordt samen met I.V.N. en Kunstroute Hoogeveen de rotonde aan de Schutstraat ingezaaid met zonnebloemzaad. 
Je kunt dit allemaal lezen in deze Nieuwsflits.
Wij sluiten het seizoen af; maar ook weer niet, want in mei gaan de eerste tuinen van de Tuinen Carrousel Drenthe open. Daarover lees je in de Nieuwsflits van ons meinummer.

Nieuwe leden.

Ook deze maand mochten wij 2 nieuwe leden inschrijven
Hester woont in Ruinen en  Rennie in Tiendeveen.
Hester en Rennie, hartelijk welkom bij onze afdeling Hoogeveen en De Wolden.

Zaterdag 9 april  Vroege vogelwandeling Dwingelderveld

Het wordt  een vroege wandeling voor de zintuigen, vroeg in de ochtend met alle geuren en geluiden die bij het ontwaken van de natuur horen. Trek stevige schoenen aan. 
We gaan via het Achterlandsveen en de Drostenveen de heide op.
De onkosten zijn € 3.50 pp.
Je kunt je opgeven bij Ypie Terpstra, email; yterpstra@ziggo.com 
Er kunnen maar een bepaald aantal mensen mee, dus meld je vroegtijdig aan.

Woensdag 13 april  Hemelse bergen van Kirgizië door Brian Kabbes 

Het Tien Shangebergte (de Hemelse Bergen) in Kyrgyzstan is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Ingeklemd door grote buurlanden als China, Kazachstan en Oezbekistan biedt de voormalige Sovjetrepubliek Kyrgyzstan (Kirgizië) een ongekende rijkheid aan flora en fauna. Brian Kabbes ondernam verschillende avontuurlijke reizen naar dit land, waarover hij tijdens deze diavoorstelling vertelt. 
In een land zo groot als de helft van Duitsland komen meer plantensoorten voor dan in heel Europa! Tijdens zijn tochten werd er geslapen bij lokale herders in hun vilten joerten en was het mogelijk het dagelijkse leven van deze semi-nomaden van dichtbij mee te maken. Ook daarover zal Brian vertellen. Naast indrukwekkende landschappen en vele boeiende planten komt ook de overige natuur ruim aan bod. Tijdens deze voorstelling reist u mee door de Hemelse Bergen, bezoeken we de spectaculaire woestijnen in het binnenland en de uitgestrekte, bloemrijke weides. Het belooft een boeiend verslag te worden, vol avontuurlijke verhalen.

Alle lezingenavonden zijn voor leden gratis te bezoeken, niet leden betalen € 3.50.
Om de onkosten van deze avonden te drukken, zijn er lootjes te koop voor leuke prijzen, graag contant betalen. Sinds de reconstructie van de parkeerplaats op Het Stoekeplein, is het betaald parkeren tot 21.00 uur.
 

Vrijdag 22 april om 2.22 uur in de n.m. Nationale zaaidag Groei & Bloei Kunstroute  en I.V.N. Hoogeveen ‘Heel Hoogeveen kleurt geel’

Grietje Loof van IVN-Hoogeveen heeft ons benaderd of wij, samen  met het IVN en Kunstroute, deze zomer - in het teken van het pre-‘Van Gogh jaar’-  heel  Hoogeveen in het geel willen onderdompelen.
We kennen allemaal het schilderij ‘De zonnebloemen van van Gogh’. 
Ook is de zonnebloem de bloem van de Oekraïne….da’s een mooi gebaar!

Er worden op deze vrijdagmiddag 222 zonnebloempitten gezaaid, als link naar 22 april 2.22 uur n.m. en wel op de rotonde Schutstraat- Limburg van Stierumstraat.
Het is de bedoeling dat we vanaf het Schippershuus, met de trommelslager voorop naar de rotonde lopen. Daar gaan we planten met de groep vrijwilligers, die mee wil doen.
De tuingroepen zijn al bezig met het zaaien van zonnebloemen voor de stekjesbeurs.
In de Hoogeveensche Courant zal er t.z.t meer informatie verschijnen.
Link site: https://bijenstichting.nl/zaaidag/ 
 

Zaterdag 23 april Planten- en stekjesruilbeurs 

Het is een feest voor Groei & Bloei wanneer ze de bezoekers op de plantjesruilbeurs gelukkig kan maken.
De bedoeling van deze ruilbeurs is dat je planten komt brengen en halen.

Bewaar jouw teveel aan zaailingen en gescheurde planten voor de ruilbeurs.
Groenten zijn ook welkom. We bieden met zorg gekweekte onbespoten planten aan.
Een leuk moment om low budget nieuwe/andere planten te scoren.
Na eerst onze bijdragen aan planten een plekje te hebben gegeven, is er om klokslag 10 uur een kopje thee of koffie. Na de koffie kan iedereen rondsnuffelen en zien of er wat van zijn/haar gading bij zit.
Als je de keuze hebt kunnen maken, even nagaan of er andere liefhebbers voor jouw keuze zijn.
In dat geval even samen overleggen.
Na afloop neemt ieder zijn/haar niet geruilde plantjes weer mee naar huis.
Het zou handig zijn, wanneer je in het bezit bent van een  klaptafeltje, deze mee te nemen.
Wij vragen van leden en niet leden die geen plantjes te ruilen hebben een kleine bijdrage van €0.50 per plantje om Groei &Bloei te ondersteunen.
Je kunt ons vinden vanaf 10 tot 11.30 uur aan de Stuifzandseweg 51 te Hoogeveen,
op het terrein van tuinbedrijf Millefleurs.

Wat vond Peter van ’t Rood allemaal onder de grond.

Kort verslag van de lezing op dinsdag 15 maart 2022 over het Bodemleven van Peter van ' t Rood. 
We hebben deze avond een zeer interessante lezing gehad over het bodemleven in onze tuinen. 
Ik wist wel dat  er veel insecten in onze  tuinen leefden, maar dat we zoveel schimmels en bacteriën  hadden, daar had ik geen idee van. 
Zo mooi om te horen dat het bodemleven zo'n belangrijke plaats inneemt bij de opname van voedingsstoffen,  dat ze onderling samenwerken en elkaar kunnen beconcurreren. 
We hebben prachtige foto's gezien en mooie,  bijzondere  filmpjes en Peter van ' t Rood vertelde enthousiast en gaf ons erg veel informatie. Ik kijk nu met andere ogen naar het leven in mijn tuin na deze lezing en nog bedankt voor de tips die we meekregen. 
Het was weer een boeiende avond! 
 Gea Kooistra.
 

Groei & Bloei Bloemenschikken 50 jaar actief

Het bloemschikken is elke maand weer verrassend. De opdrachten voor de groepen zijn steeds verschillend. Wat hebben de deelnemers weer bedacht bij de opdracht ? 
We inspireren elkaar met originele ondergronden en materialen. Elke les komt er minstens een techniek aan bod. De opdracht voor de maandagmorgengroep was een langwerpige tafelschikking met voorjaars-materialen.
Op maandagavond heeft de groep gewerkt met catalpatakken. Deze takken zijn wit van binnen en blijven ook wit. De dinsdagavond groep had een bijzondere opdracht: maak een schikking van donker naar licht, of van vers naar  gedroogd.  De ondergronden waren vrij.

Corrie De Kraker begon 50 jaar geleden met het bloemschikken in Hoogeveen.
Zij wordt dit jaar 100 jaar.
In de week van 11 april vieren we op de bloemschiklessen ons 50 jarig jubileum van het bloemschikken.
Jullie horen weer van ons; groene groet van Lammy en Grietje.
 

Fotogroep, 3 april expositie in De Goede Herderkerk  

Op zondag, 3 april zet De Goede Herderkerk aan de Boekweitlaan de deuren open van 15 uur tot 17 uur voor de buurtbewoners en belangstellenden, onder de uitnodigende aankondiging: ‘Proeverij’. 
Op dit moment exposeert onze fotogroep de foto’s van molens en onderdelen van molens in deze kerk, dus een mooie gelegenheid om deze middag eens langs te gaan.
De organisatie heeft tevens aan de fotogroep gevraagd of zij  ‘Proeverij’ in beeld zouden kunnen brengen.
Best een leuke uitdaging! Zie hieronder een kleine impressie.
Op deze zondagmiddag zijn alle gemaakte foto’s  over ‘Proeverij’ als reportage te zien. 
De volgende opdracht voor onze groep: fotografeer de kleuren geel en blauw, als eerbetoon aan Oekraïne. 

Tuingroepen

De tuingroepen hebben na de winter hun bijeenkomsten weer opgepakt.
Tuingroep 1 heeft zich bezig gehouden met het onderwerp zaaien en verschillende tuinboeken besproken  
Tuingroep 2 is creatief bezig geweest en heeft voorjaarsstukjes gemaakt.

Leven in de tuin. 

Wat kun je met veel voldoening kijken naar een stuk(je) tuin, dat je net onder handen hebt genomen. Ook al doe je niet eens heel veel, toch ziet het er dan schoon en opgeruimd uit. Tenminste in mijn ogen, want er ligt nog wel wat blad  om de grond niet te snel uit te laten drogen. Dat is wel wat een dilemma, want daar kruipen ook graag naaktslakjes onder.
Als alle oude stengels en het onkruid weg zijn, zie je de voorjaarsbloemen weer veel beter. De narcisjes, longkruid, primula’s  en de helder blauwe lage anchusa.  
En de helmbloem, paarsig of geel. Vooral bij de gele is het net alsof de bloempjes geschikt zijn in varenblad. 
Het daslook komt weer boven, ik heb nog niet genoeg om pesto van te maken, maar volgend jaar vast wel. Dat is heerlijk. Ze vragen humeuze grond en daar werk ik aan, maar dat duurt een paar jaar. Dan kunnen ze zelfs woekeren, maar zo ver is het dus nog niet.
Ook zijn er weer prachtige polletjes met jong groen blad, zoals van de daglelies. Je kunt je niet goed voorstellen dat de planten straks de hoogte en de breedte in zullen schieten, nu is alles overzichtelijk en laag.
Vorig jaar vond ik het blad van de Sauromatum venosum, de voodoo-lelie, zo mooi in de halfschaduw. Ik heb daarom de knollen uit de grond gehaald om ze niet te laten bevriezen, hoewel ik niet zeker weet of dit nodig is. Ik heb ze in de kelder gezet, maar daar kwamen in het donker lange witte puntige stengels tevoorschijn. Daar blijken de bloemen in te zitten. Nu staan ze beschut buiten en de bloemenknoppen worden al zichtbaar in de lange, nu paarse, schutbladen. Ze doen het gelukkig goed buiten, want als ze gaan bloeien ruiken ze sterk naar aas. Ik ben erg benieuwd, het ziet er spannend uit. 
En in mei mogen ze weer in de grond. 
YT

Plant in het Flitslicht: Hortensia van Clari Scholten 

Elke zomer geniet ik van de hortensia’s in mijn tuin.
De gewone hydrangea Microphylla met z'n grote bloemen in prachtige kleuren bloeit de hele zomer!
Als ze beginnen te kleuren in september, pluk ik ze om mooie boeketten van te maken.
Gecombineerd met  b.v. Sedum, Chelone  en Hedera.
Ze drogen dan mooi op in weer nieuwe kleurschakeringen.
Zo genieten we heel lang van deze bloemen!
Hartelijke groeten Clari Scholten.
 

Cornus mas, de vrolijke voorjaarsbode.

Ik ben de gelukkige bezitter van een Cornus mas of Gele Kornoelje. Een kleine boom of forse struik, die wel een hoogte van 5 tot 6 meter kan bereiken. Jammer genoeg is hij door zijn omvang en hoogte niet zo geschikt voor de gemiddelde tuin.
Hij bloeit van januari tot maart met helder gele bloemetjes in bundeltjes, verdeeld over de nog kale takken. Qua bloeiperiode zit hij tussen die van de toverhazelaar/Hamamelis en de Forsythia in.
In de zomer is het geen opvallende verschijning, maar in de herfst krijgt het blad een prachtige oranje-gele herfstkleur.
Hij kan ook nog rode eetbare bes-achtige vruchtjes geven. Die schijnen wat zuur te zijn, maar kunnen wel verwerkt worden in jam of sap. Daarom wordt deze Cornus ook wel aangeplant in een voedselbos.
Marijke.

Onderhoudsvriendelijk tuinieren.

Het thema is niet milieuvriendelijk tuinieren. Hoewel tuinieren op deze manier (mijn manier) heel milieuvriendelijk is.
Jaren geleden bij mijn eerste tuin dacht ik nog ik moet een arsenaal aan tuingereedschap hebben om goed te kunnen tuinieren. Het meeste hangt al jaren keurig in de garage niets te doen. Er wordt niet geschoffeld, geharkt, nauwelijks geschept. Op deze manier blijft het bodemleven intact en kunnen schimmels, bacteriën en kleine “beestjes” hun werk optimaal doen. 
Het hele verhaal over milieuvriendelijk tuinieren staat opde site: Onderhoudsvriendelijk tuinieren.
C.S.

Voor u gelezen

Ecohopen
De hoop van Jan Wester in Leeuwarden is: het groenafval zo min mogelijk te versjouwen.
Hij mocht van de gemeente Leeuwarden gaan experimenteren met groenafval in de gemeenten.
Na zeven jaar groenbulten te maken van takken en groenafval, deze met aarde te dekken en bloemenzaad erover uit te strooien, is het experiment een groot succes geworden.
Het zijn dus geen composthopen, ook al composteert het wel en ruikt het naar bosgrond.
Lees het interessante  verhaal op de site: groenleeftinleeuwarden.nl
Uit, het Nederlands Dagblad, zaterdag 5 maart j.l.
 

Hoe help ik de hommel en bij in het vroege voorjaar?

In maart en april zien we de eerste hommels langs vliegen, op zoek naar nectar. 
Deze halen ze uit de vroegbloeiende eerste voorjaarsbloemen, krokusjes, sneeuwklokjes en narcissen.
Wij weten allemaal dat hommels, ( wilde) bijen belangrijk zijn voor ons voedsel. Zij zorgen voor het bestuiven van appelbloesem, aardbeien, paprika’s, tomaten en andere gewassen.
Zonder bijen heeft de mens geen voedsel; evenals de vogels geen bessen en zaden.  
Link:   https://bijenstichting.nl/

Zadenbibliotheek Drenthe

Magda, kwam op de fiets een Zaden Bibliotheek tegen, vond dit zo leuk, 
dat ze dit graag aan de Nieuwsflitslezers door wil geven.
Bij de De Hansehof, Landwinkel(zorgboerderij/winkel) Smalbroek 14, 9411 TT Beilen kan men biologische zaden lenen, gratis meenemen / brengen.
Zie de website: https://www.zadenbibliotheekdrenthe.nl/

De Zadenbibliotheek Drenthe is een initiatief van Lida Adriaansen van Indianroot en wordt in samenwerking met DNK aangeboden in Bibliotheek DNK.
 

Weerspreuken april

Het groen des velds, het oog bekoort, doch zelden houdt april haar woord.
Op één april geen zon, vaak water in de ton. 
Aprilvlokjes brengen meiklokjes.
De heren en aprillen, bedriegen wie ze willen.
De vrouwen en aprillen, ze hebben beide hun grillen. 
April maakt de bloem en mei bekomt de roem. 
De echtelijke staat is als de maand april, nu zonneschijn, dan storm, dan weer stil.

Gardenista

Link naar site

De Keukenhof na twee jaar weer open.

Het zal je niet ontgaan zijn dat de Keukenhof na twee jaar corona, zijn deuren heeft opengezet voor publiek. Mocht je Lisse te ver vinden dan kan je via onderstaande link het allemaal bekijken.
Link Keukenhof: https://keukenhof.nl/nl/ontdek-het-park/

Voorjaarsactie Groei & Bloei

Ben je nog niet geabonneerd op ons blad Groei & Bloei, dan mis je elke maand heel veel informatie.
Misschien is het nu de tijd om je te abonneren en zo’n prachtige kweekset in de wacht te slepen. 
Link abonnee

Nieuwsflitsen op de site,

Op de site van Groei & Bloei Hoogeveen, onder het kopje ‘Diversen’ staan alle Nieuwsflitsen om na te lezen. Evenals een index van ’interessante weetjes’ in een jaargang Nieuwsflitsen 2021.
Beste mensen, wij hopen dat jullie nog meer van al het ontluikende groen om je heen kunt genieten. 
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl    

Het boekje/nieuwsflitsen en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.