Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits mei 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.


Nog steeds in de ban van corona, moesten wij als Groei & Bloeibestuur het seizoen met een onvoldaan gevoel afsluiten. Van alle activiteiten die gepland stonden, konden er maar twee op aangepaste wijze doorgang vinden: de wandeling in augustus jl. met Hero Moorlag in de Oude Kene en in oktober de avond over de bollen in de border door Alie Stoffers.
Wat zijn wij blij dat wij via de Nieuwsflits jullie op de hoogte kunnen houden!

Intussen zijn voor het nieuwe seizoen weer sprekers benaderd en wordt er hard aan het  nieuwe programmaboekje gewerkt. 

Wanneer wij terug zien op de maand april, daarin deed het gezegde ‘april doet wat hij wil’, zijn naam alle eer aan. Immers, een hagel- of sneeuwbui evenals een dikke regenbui kwamen langs, er stond een harde wind en o wat genoten we van een heerlijk zonnetje, wanneer je tenminste uit de wind stond.
Bij ons insectenhotel was het een gezoem en gevlieg van jewelste; uit de wind en in de zon daar wilden de wilde bijen hun eitjes het liefste neerleggen! En op zo’n zonnige dag kwamen de citroenvlinders en dagpauwoog uit hun winterslaap zich koesteren in de zon. 
Bij thuiskomst zag ik de dagpauwoog op de Blauwe druifjes zitten. 
Ik had haast medelijden met dit gehavende exemplaar, waar zou hij zijn winterslaap hebben gehouden? Hopelijk had hij nog genoeg energie om voor een nieuwe generatie te zorgen. 
 

Plantenruilbeurs op 8 mei gaat niet door.

Storing

Je kunt ons tijdelijk niet direct via de geplaatste E-mail linken bereiken. Het wordt weer ouderwets kopiëren en plakken.

Sorry voor het ongemak

Bloemschikken in coronatijd op de Weideblik.

Grietje en ik willen graag nog iets van ons laten horen. We missen de bloemschiklessen heel erg. We hopen dat jullie thuis nog leuke stukjes maken. Stuur een foto van je mooie stuk op naar mij. LvanElp@online.nl  Catja kan hem dan op de site zetten. bij bloemschikken. Zo blijven we dan meer bij het bloemschikken betrokken. Ook leuk om te zien wat er zoal gemaakt is. Alvast een mooie zomer. 
Nog een tip: Bloemschikken en plexiglas.
In deze tijd denken we dan aan schermen in winkels om ons te beschermen. In de landelijke Groei & Bloei gebruikt Frits Hoogers plexiglas als ondergrond voor het bloemschikken.
Ook de lezingen en rondleidingen online zijn interessant. 
Bloemen groetjes van Grietje en Lammy

Fotogroep

Noodgedwongen door de coronamaatregelen houdt de Fotogroep digitaal onderling contact. De foto opdracht voor april was ‘ontluiken’. 
Deze opdracht gaf genoeg inspiratie om mooie plaatjes te maken.  
Fotogroep: Ontluiken april 2021 voor nog meer foto's.

Welkom nieuwe leden.

De volgende leden hebben zich bij onze afdeling aangesloten:
Mevr. E. Benjamins
Mevr. B.W. Gorter
Mevr. E.M. de Mortier 
Mevr. I. Post 
Als Groei & Bloei vereniging Hoogeveen en de Wolden heten wij jullie van harte welkom en wanneer de mogelijkheden het toelaten, willen wij jullie graag op onze ledenavonden ontmoeten.
 

Leven in de Tuin

Wat valt nu echt op, dacht ik toen ik in de tuin liep om te kijken waarover ik wat zou willen schrijven. 
Het is de bloesem aan de bomen en struiken, maar vooral de bloesemknoppen die nog uit gaan komen. Die knoppen vind ik vaak nog mooier dan de bloemen zelf; het is een belofte van wat komen gaat, cadeautjes die nog uitgepakt gaan worden. 

Zo staat de stoofpeer bijna in bloei met heel veel knoppen die wit zijn met iets roze, zo prachtig. 
Prachtig zijn ook de roze knoppen van de Viburnum Carlesii (sneeuwbal); deze zijn helemaal roze en daaruit komen straks de lekker ruikende bolbloemen tevoorschijn. Of de felroze knoppen van de sierappel Red Sentinel. De moeite waard om echt bij stil te staan.
Er zijn veel beloftes in de tuin, want de meidoorns hebben knoppen, de vlierstruiken, de lijsterbessen en de moesappel. 
De pruim bloeit al weken volop, nu samen met de krentenboompjes. Die witte bloesem is het mooiste als ze door de zon beschenen wordt tegen de achtergrond van een donkergrijze lucht. 

In de afgelopen herfst had ik grote witte blauwe druifjes geplant bij de zilveren bladeren van de Brunnera Jack Frost (Kaukasische vergeetmeniet). In de enige lezing die we vorig jaar hebben gehad, over combinaties van bloembollen en planten, klonk dat ook als een spannende belofte. Die belofte komt niet helemaal uit de verf, want het duurde lang voor er wat boven de grond kwam. Toen ik eens goed keek, zag ik dat alles grondig werd opgegeten door slakken. Ook de bladeren van die witte druifjes vielen nogal in de smaak. Dat was niet de bedoeling. De slakken krijgen nu kommetjes met bier en het is niet te geloven hoeveel van die kleine naaktslakjes daarin terechtkomen. 
Mijn plan om geen slakken meer te vangen, omdat ze ook van groot ecologisch belang zijn, bleef niet heel lang overeind. 

YT

Victoriaanse Cloche, Esschert Design

De Cloche

(Beschermhoed voor jonge planten/zaailingen)

De ouderen onder ons kennen ze misschien nog. Jaren geleden toen we voor tuinprogramma’s aangewezen waren op b.v. Gardeners World kwamen ze regelmatig voorbij. De mooie statige Victoriaanse Cloches. Schreeuwend duur waren ze.
Nu zijn ze van glas (kwetsbaar) en van plastic in soorten en maten te koop. Ik ben jaren geleden begonnen met hoedjes van ELHO. Langzaam spaar je dan een verzameling van verschillende afmetingen. Dat doe ik nu niet meer. De supermarkten kwamen namelijk met bekertjes/ emmertjes in diverse maten voor, blauwe bessen, snoepgroenten etc. Mooi stevig, doorzichtig plastic. Veel te mooi om dit product direct in de oranje afvalbak te gooien. Ik spaar ze en gebruik ze om:
plantjes om te potten en als cloches in de tuin.
Mijn tuin staat nu vol met omgekeerde emmertjes.
CS

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2021

De deelnemers aan de Open Tuinen Carrousel Drenthe in Coevorden en Emmen verzetten - in overleg met het hoofdbestuur van Groei & Bloei - de datum voor hun open tuin van 15 en 16 mei naar 10 en 11 juli. 
Zo kunnen zij aansluiten bij Meppel en Hoogeveen die hun tuinen op deze datum open zetten voor belangstellenden. 
Op de site kunt u alle deelnemende tuinen vinden.

https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/index.php

Plant in het Flitslicht

Penstemon van Marijke Koopman

Er werd mij gevraagd om iets te schrijven over mijn favoriete plant, nu is dat niet zo makkelijk want ik heb natuurlijk een tuin vol met favorieten maar als ik dan een moet kiezen is dat de Penstemon of wel de schildpadbloem hij of zij is er in verschillende kleuren maar mijn favoriet is toch wel de Penstemon digitalis “Husker Red” het is niet zo’n bekende soort althans ik zie hem niet zo vaak toegepast alhoewel het een oersterke plant is althans dat is mijn ervaring .

Ze bloeit van juni tot augustus met witte klokvormige bloemen aan donkerrode stengels tot 90 cm hoog, voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk dat de plant niet te nat staat in de winter.

Ook in de herfst verkleurt de plant met de zaaddozen naar vurig rood  dit geeft een mooi silhouet in de winter .

Na de winter terug knippen, ze verlangt zon( waar ze het beter doet)tot lichte schaduw ,in het voorjaar kun je ze vermeerderen door scheuren ook kun je goed vermeerderen door het zaad . Hommels en bijen houden van deze plant zijn dan ook heel blij met deze plant.

Ze houd van niet al te vochtige tuingrond en wat compost in het voorjaar.

Ik heb deze plant al ongeveer 10 jaar en door het delen en zaaien  daarom op veel plekken in mijn tuin ik vind het een echte aanrader.

Plastic in graszoden.

April,

Dit is de tijd om het gazon aan te pakken. Zaaien of graszoden leggen. Om aan te geven hoe dit moet is niet nodig. Het internet geeft dat precies aan. 

Plastic in graszoden is het thema.
Wij als rasechte tuinenthousiastelingen willen geen plastic verborgen in de tuin. En dat gebeurt -jammer genoeg- wel bij div. graszoden- leveranciers. Dat wil je absoluut niet. Het groene plastic is niet afbreekbaar en je vindt het telkens in kleine stukjes terug in je tuin. De grasmat is zo dun dat je het ook niet kunt verticuteren want de messen snijden door het plasticnet en brengen dan weer kleine stukjes naar boven. Een grasmat verwisselen, betekent dat de hele mat eigenlijk gezeefd moet worden om bij het groenafval afgevoerd te  worden. Maak je het jezelf gemakkelijk, dan gaat het naar het restafval. Dit moet je niet willen! 

Daarom dit advies:
Let dus op bij het kopen van grasmatten, dat je deze zonder plasticgaas aanschaft! Want anders ligt al dat onafbreekbare plastic in je tuin.

CS

Voor u gelezen. 

Weerspreuken mei

Als het dondert in mei, valt er dikwijls hagel bij.
Avonddauw en zon in mei, hooi met karren op de wei.
Dauw in mei en april maken goede augustus en september.
Donder in mei geeft gras in de wei. 
Een bijenzwerm in mei, goed teken voor de wei.
Het is een wenk, reeds lang verjaard,
maar het vriest even vaak in mei als in maart.

Grote mezensterfte op Schiermonnikoog

Waarschuwing
Na onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu en de Vogelbescherming is gebleken dat de massale mezensterfte op Schiermonnikoog wordt veroorzaakt door de haren van honden en katten die behandeld worden met gif tegen teken en vlooien.
Wij doen hierbij dan ook beroep op u om de vrijgekomen haren na een borstelbeurt in een afvalemmer te gooien.
Daarmee voorkomt u dat de haren niet meer in de nesten van mezen en andere vogels terecht kan komen.
Hiermee voorkomt u de grote vogelsterfte die nu optreedt.
Wij rekenen op uw medewerking zodat de mezen stand zich kan herstellen. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Bron; Nieuwsbrief Galerie Wiek XX

Tulpenroute Drenthe.

Even ertussen uit. Genieten van zoveel kleur dat kun je doen met de Tulpenroute  Drenthe. Voor meer info zie:
https://www.waanzinnigewereld.nl/tulpenroute-drenthe/

Groen Bibliotheek

In het Park Dwingeland en het Steenbergerpark in Hoogeveen, staat sinds 22 april een ‘Klets’ bankje en een boeken kastje,
een zogenaamd ‘Groen Bibliotheek’.
De inhoud van dit kastje zijn tuinboeken en boeken over bloemen en planten, klein tuingereedschap dat men mag lenen. Iedereen mag uit het kastje lenen, maar ook boeken bijplaatsen. De zakjes zaad mag men meenemen en in eigentuin zaaien.
Bron; Hoogeveensche Courant, www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen 

 

Stinzenflora

Maandelijks ontvang ik de nieuwsbrief van "De Tuin in vier seizoenen" en daar viel mijn oog op www.stinzenflora-monitor.nl, een site, opgezet door de stichting Noordelijke Lustwarande. Zij hebben als doel om bezoekers te inspireren om vaak eeuwenoude stinzenflora te bekijken op bijzondere historische locaties in Noord Nederland en Noordwest Duitsland. Zij zeggen - ik citeer -: ‘Het groene erfgoed van tuinen en parken met vaak royale vijverpartijen, lanen en bijzondere boomgroepen is het hele jaar een bezoek waard, maar door de stinzenplanten vooral in het voorjaar’. 
Op https://stinzenflora-monitor.nl/  vind je informatie over de stinzenplanten, wanneer ze bloeien en waar. Je vindt er de locaties van de historische staten, stinzen en borgen. Het gaat om 15 locaties. 7 in Friesland, 4 in Groningen en 4 in Noordwest Duitsland.
Ik vind het zeer de moeite waard. 
Marijke Kloosterman

Word lid van Groei & Bloei !

Lees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad  is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een Felco snoeischaar ter waarde van € 52.00. Bovendien is bij de ledenpas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. 
Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. 
Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken.
Kijk even op onze site: site adres Word lid van Groei & Bloei.

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
Email: rmvandekamp@versatel.nl of Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. 

En zoals altijd: blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
In deze coronatijd kan de tuin zelfs als therapie werken.

Heb je een leuke foto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale tuinencarrousel maken.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.