Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juli 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.

Wat zal het voor velen onder ons een verademing zijn nu de coronaregels versoepeld zijn en wij er weer op uit mogen gaan.
Dat komt ons, als Groei & Bloeiers goed van pas.
In juni heeft het landelijke Opentuinen weekend plaatsgehad. Het heeft weer veel ‘tuinvolk’ op de been gebracht. Volgens mij zijn tuinliefhebbers altijd geïnteresseerd  in een praatje over planten die zij tegen komen - of dat nu zon- of schaduwplanten zijn. Ach, over een tuin valt altijd wel iets te vertellen.

Op 10 en 11 juli a.s. gaat de ‘Open Tuinen Carrousel’ in Drenthe van start. Het aanbod is zeer gevarieerd. Zo zijn er tuinen bij in de bebouwde kom, aangepast aan de woning en vaak op een paar vierkante meter, een klein paradijsje! 
Tuinen in het buitengebied zijn vaak ruimer van opzet, zoals de zogenaamde  boerderijtuinen, die passen in de agrarische omgeving.
Gratis een dagje genieten van andermans tuin!
In deze Nieuwsfits staan alle gegevens hierover vermeld.

Graag  wil ik alle eigenaars van tuinen bedanken voor hun gastvrijheid en het openstellen van hun privétuin.

Welkom nieuwe leden

Wij willen de heer O. Wolters in Pesse graag welkom heten in onze afdeling Groei & Bloei / de Wolden.
Graag zien wij u op een van onze activiteiten. 

Bloemschikken

Wat is het weer genieten. Bloemen uit een pluktuin, prachtige pioenrozen en gouden regen. We kijken uit naar de zomer en de bloemschiklessen. Bloemengroet van Lammy en Grietje. 

Fotogroep

De maandpdracht voor de Groei & Bloei fotogroep luidde ‘Spiralen’
Het bleek een boeiend thema.
Het resultaat was dan ook dit keer erg verrassend.
Volgend thema: maak een foto met de kleur blauw!

Leven in de tuin.

Vanochtend vroeg liep ik door de tuin en hoorde vogels zacht en melodieus roepen. Ik keek omhoog en zag behendige en snelle glijvluchten door de toppen van de eiken. Het waren jonge groene spechten. Dat is nog eens een mooi begin van de dag.

Omdat insecten het heel moeilijk hebben bedacht ik vorig jaar dat ik graag een strook met bloemen wilde waar ze volop aan hun trekken zouden komen.

Ik heb twee verschillende zakjes zaadmengsels besteld bij De Cruydthoeck  en toen zijn we begonnen met het afplaggen van een deel van het gazon. Dat ging verbazingwekkend gemakkelijk.  De grasmat, die gek genoeg wel mooi groen was, lag nogal los door ijverig knaagwerk van echt veel engerlingen. Het was een heel wit gewriemel, maar de kippen van de buren vonden ze heerlijk.  In september hebben we gezaaid en al snel kwamen de eerste plantjes tevoorschijn.  In het voorjaar groeiden ze, maar alles was nog niet zo spectaculair. En nu opeens is het prachtig: er bloeien o.a. korenbloemen, papavers, kamille en bolderik.

We hebben inderdaad veel meikevers in de tuin en ook rozenkevers. Maar heel erg is het niet. De hele winter zijn merels druk bezig om ze boven te halen, dat kost ze wel de nodige moeite, ze zijn tijden aan het hakken met hun snavels, maar de beloning is dan ook groot. Nu is er de egel bijgekomen, die haalt ze met wat graafwerk ook tevoorschijn.

De rozenkevers, die nogal traag vliegen als ze boven de grond komen, worden bejaagd en gegeten door hele gezinnen van spreeuwen en jonge mussen. Het is zo leuk om daar zittend op een stoel rustig naar te kijken.

YT

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2021 

Nu de lockdown van de coronapandemie wordt versoepeld, is het mogelijk om 
het opentuinenweekend van Groei & Bloei door te laten gaan.
Het is verrassend om in de diverse tuinen eigenaars en tuinliefhebbers te ontmoeten.
De opengestelde tuinen zijn van 10.30 tot 17.00 uur te bezoeken.
Zie voor het laatste nieuws over het opentuinenweekend de websites:
www.groei.nl of de site van Hoogeveen, Open Tuinen Carrousel 2021

Op de volgende data zijn er tuinen in Drenthe te bezichtigen:  
   10 en 11 juli:   Hoogeveen en Meppel
      10 en 11 juli:   Coevorden en Emmen
   14 en 15 augustus:  Roden en Zuidlaren
   11 en 12 september:  Assen en Beilen

Zie voor verdere informatie onderstaande website.
https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/index.php
Wil je deze zomer meer tuinen bezichtigen, dat kan!
Op; www.bezoekmijntuin.nl vind je honderden tuinen waar je welkom bent.

Plant in het Flitslicht

Baardiris van Kitty Bisschop.

Juni en eindelijk mooi zomers weer! We hebben er lang op moeten wachten. In mijn tuin begint dan ook alles uitbundig te bloeien. Mijn voortuin staat vol papavers. Ik vind het prachtig. De hommels en bijen komen ook dagelijks langs. Achter ziet het er iets anders uit. De grote Iris bloeit. ik weet niet meer of ik die ooit heb gekocht of gekregen. Maar die doet het hier prima en ik vind hem erg mooi. Er bloeit ook nog een kleine Iris en die heeft na de bloei weer mooie zaaddozen In mijn tuin mogen de planten zich uitzaaien. Elk jaar weer een verrassing wat er opkomt. Akelei in allerlei kleuren en verschillende Allium’s. En nog veel meer, maar ik ben niet zo goed in de namen van planten.
Groetjes, Kitty
 

Voor u gelezen

Eksters zijn niet aaibaar. 

Hoewel het buitengewoon intelligente vogels zijn, worden ze door menigeen verguisd. Wanneer je eenmaal het predicaat hebt van eierrover en kuikenverslinder, kom je hier niet gemakkelijk meer vanaf. Bovendien zouden er ´teveel zijn´ en ‘komen er steeds meer bij’, zo wordt vaak gemopperd. Zeker in het broedseizoen worden eksters met argusogen bekeken. Maar is dit beeld terecht?
Bij het Servicecentrum van Vogelbescherming komen regelmatig verontruste telefoontjes binnen over de aanwezigheid van eksters. Ze maken herrie, zijn altijd met veel en ze vormen een bedreiging voor de andere tuinvogels. Zeker wanneer er wél eksters in de tuin zitten en de andere vogels het laten afweten, is de conclusie snel getrokken: de aanwezige eksters hebben ‘onze’ vogels verjaagd of opgevreten. De verbazing is dan ook soms groot dat eksters beschermde vogels zijn. En dat eksters zich nuttig maken als aaseter en sociale, intelligente dieren zijn.
Rovers
Ook eksters hebben in het broedseizoen een nest jongen groot te brengen. En ze vullen hun dieet aan met her en der een eitje of een jong vogeltje. Dat maakt ze niet populair. Maar hun menu bestaat voor een veel groter deel uit emelten, kevers, wormen en wat wij aan voedsel laten slingeren. Het af en toe verorberen van een nestje van bijvoorbeeld een merel, hoort er ook bij. 
De hoeveelheid eksternesten zegt toch genoeg?
Eksternesten zijn behoorlijk fors en zeker in het najaar en de winter springen de verlaten eksternesten in de kale bomen enorm in het oog. En niet zelden zitten er meerdere nesten bij elkaar in de buurt. Maar al te snel wordt dan de conclusie getrokken dat er dus (te) veel eksters zijn; de nesten zijn immers het bewijs!
De realiteit is anders. Allereerst bouwen eksters in het broedseizoen vaak meerdere nesten; lang niet al die nesten zijn dus bezet. Daarbij komt dat een deel van de nesten die wél in gebruik zijn, door andere bewoners wordt bezet. Ransuilen, maar ook torenvalken en boomvalken weten de nesten prima te waarderen als broedplaats. En mede om die reden zijn eksternesten ook beschermd. Ook buiten het broedseizoen mogen ze niet zomaar worden verwijderd en de stevige nesten waaien vaak niet zomaar uit een boom. Waar de populatie eksters gelijk blijft, kan het aantal nesten dus logischerwijs wél toenemen.
Terreur
Goed, de hoeveelheid nesten zegt dus niet direct iets over de aantallen eksters. Maar hoe zit dat dan met die groepen van ‘tientallen eksters die de buurt terroriseren’? Tot hun derde levensjaar leven eksters in 'jeugdbendes'. Daarin doen ze de ervaring op die een ekster nodig heeft om jongen groot te kunnen brengen. Vrijgezelle eksters zonder territorium, die dus niet broeden, vormen zo groepen van soms enkele tientallen. Toegegeven, als er zo´n bende in de buurt zit is de aanname dat het aantal eksters toeneemt te begrijpen. Datzelfde geldt voor de winter, wanneer eksters slaapgemeenschappen vormen. Gebeurt dat nu net bij jou in de buurt, lijkt een stijging van het aantal eksters aannemelijk.
En als er dan bijvoorbeeld ook nog eens grof gesnoeid of gekapt is in (gemeentelijk) groen en er veel struiken zijn verdwenen, zal een aantal kleinere zangvogels al snel geneigd zijn hun heil elders te zoeken. Maar de opportunistische eksters gedijen prima wanneer er slechts bomen en gras resteren. En ja, dan spring je wel in het oog natuurlijk.  Geen kleine vogels, maar wel een hoop eksters; dat lijkt een causaal verband!
Afname!
Ogenschijnlijk. Want het onderbuikgevoel bij veel mensen dat het aantal eksters in Nederland voortdurend enorm toeneemt is zeker niet juist. Vergeleken met de jaren 80 is het aantal eksters juist fors afgenomen. Die afname duurde tot ongeveer 2000; sindsdien zien we dat de eksterpopulatie min of meer stabiel blijft. De grafieken van de jaarrond tuintelling laten ook zeker geen stijging zien in de afgelopen jaren. In diezelfde periode is er bij de meeste tuinvogels geen daling te zien, daarmee gaat het over het geheel genomen behoorlijk goed. Kortom; het beeld dat eksters hele populaties tuinvogels verorberen, kan naar de prullenbak worden verwezen.
Door Marc Scheurkogel Medewerker 
Met toestemming overgenomen van Vogelbescherming Nederland.

Hardheidszone voor planten

Weerspreuken juli

De eerste juli kil en wak, brengt veel koren in de zak.
Geeft Margriet geen zonneschijn, het hooi zal licht bedorven zijn.
Is juli heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog.
Is juli regenachtig, dan is augustus twijfelachtig.
In juli de morgen rood, `s avonds verkeert het weer in nood.
In juli veel zonnebrand, wenst een ieder op het land.
Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen

Gardenista 

Dit jaar vindt Gardenista van 22 tot en met 26 september plaats op historische buitenplaats Den Alerdinck bij Zwolle. Een prachtige buitenplaats waar je alle ruimte hebt om coronaproof en volgens de RIVM-maatregelen te genieten van showtuinen, workshops, optredens en eeuwenoud natuurschoon.
In het koetshuis kun je interessante groenlezingen volgen, maar het grootste deel van het programma speelt zich in de buitenlucht af. Daar vind je kwekers en andere groenexposanten met extra grote stands, ruim opgezette horeca met zitjes, grote en kleine showtuinen en demonstraties, workshops.
De Bloemschikcompetitie Gardenista 2021 is meer dan een bloemschikkampioenschap! De bloemschikcompetitie vindt plaats op dinsdag 21 september.
Wie gaat de uitdaging aan?
Zie voor verdere informatie Groei & Bloei Hoogeveen.

Kom naar Gardenista
Den Alerdinck is uitstekend te bereiken. Pak de trein naar Heino en stap daar op de festivalpendelbus. Wie liever met eigen vervoer komt, dat kan natuurlijk ook. Hier vind je een uitgebreide routebeschrijving voor alle soorten vervoer!
Om te garanderen dat het op het festivalterrein niet te druk wordt, wordt mogelijk een tijdsslot gehanteerd. Je kunt je kaarten nu al online bestellen!

Gardenista is hét groenfestival in Nederland met aandacht voor duurzaamheid, ecologie, groenstyling, tuinen en cultuur. De opkomst tijdens het eerste festival in 2019 trok maar liefst 15.000 bezoekers aan, dus dat belooft wat voor de tweede editie.

Toegangskaarten zijn te bestellen via:  https://gardenista.nl/tickets/

Word lid van Groei & Bloei, zomeractie.

Lees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad  is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een Metallo snoeizaag. Bovendien is bij de ledenpas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. 
Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. 
Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken.
Kijk even op onze site: site adres Word lid van Groei & Bloei.

 

 

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
Email: rmvandekamp@versatel.nl of Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. 

Groei & Bloei geeft jullie het advies: Geniet van de zomer!! Geniet van de tuin en alles wat groeit & bloeit!

Heb je een leuke foto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale tuinencarrousel maken.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders

 

word lid