Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits januari 2021

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.


Nu wij over tien dagen het jaar 2020 hopen te verlaten, kunnen wij niet anders zeggen dan dat het voor ieder van ons een bijzonder jaar is geweest.
Heel Nederland, zelfs wereldwijd werden wij geconfronteerd met een pandemie, die corona wordt genoemd.
Dat betekende voor onze Groei & Bloei afdeling dat vanaf maart de lezingen, wandelingen en de Open Tuinen Carrousel niet konden doorgaan.
Alles heel spijtig!
Als bestuur hadden wij jullie voor het seizoen 2020-2021 in ons programmaboekje bijzondere lezingenavonden en activiteiten beloofd.
Helaas tot op heden kon alleen de wandeling in augustus door de Oude Kene en de avond van 7 oktober jl. doorgaan. Alie Stoffers wist ons die avond in een coronaproef veilige zaal te boeien met haar verhaal over bollen in de tuin. 
 

Donderdag 14 januari foto inspiratieavond, door leden voor leden

Het is duidelijk, dat wij - tot onze grote spijt - door de strengere corona maatregelen deze inspirerende avond niet kunnen laten doorgaan.
 

Donderdag, 28 januari ‘snert’- wandeling met Jan Mansens.

Wanneer de coronamaatregelen na 19 januari versoepeld worden, kunnen wij donderdag 28 januari met Jan Mansens gaan wandelen, in een voor ons onbekend stuk bos in Tiendeveen.
Het bos dat ± 100 jaar oud is, kenmerkt zich door de begroeiing van bosbes en salomonszegel, oude wijken en doorkijkjes naar het Linthorst Homankanaal. 
Met een beetje geluk zijn er ijsvogeltjes te spotten.
De bedoeling is, dat wij starten bij Rob en Marijke Kloosterman, Kerkweg 30 a Tiendeveen, om half tien.
Uiteraard beginnen wij met koffie, waarna wij gezamenlijk vertrekken naar het startpunt van de wandeling.
Geeft de coronamaatregel na 19 januari a.s. ruimte om elkaar te ontmoeten, dan heeft Rob na de wandeling de soep en het brood voor ons klaar staan.
Onkosten leden € 5,- niet leden € 7,50.
Opgave verplicht op het bekend e-mailadres van Ypie Terpstra: 
yterpstra@ziggo.nl. Tel. 06-15217148
Meld jij je aan, dan het liefst per email en dan ook je telefoonnummer doorgeven!
 

Bloemschikken in coronatijd op de Weideblik.

Fotogroep Groei & Bloei.

De leden van de fotogroep van Groei & Bloei hebben elkaar onderling gestimuleerd om foto-opdrachten uit te voeren en deze elkaar digitaal toe te sturen.
Het resultaat kun je vinden op onze website.Fotogroep
 

Leven in de tuin.

De herfst is nu toch wel overgegaan in de winter en op een paar hardnekkige eiken na is al het blad van de bomen. Daarmee is ook de meeste kleur verdwenen en wat overblijft is groen en vele variaties bruin. De kunst is nu om voldoende groen te hebben. 

En lest best de struikklimop. Prachtig blad, ook ideaal voor kerststukjes, tot laat in het jaar nectar gevend en in de winter zwarte bessen. Schitterend.

Waar ik heel blij mee ben is de Nandina Domestica, hemelse bamboe. Een struik met prachtig varenachtig blad, een open groeiwijze, in de zomer mooie toefjes witte bloemetjes en tot lang in de winter zitten er nog rode besjes aan. Als het wat vriest zit er een zilveren randje om alle blaadjes. 
Mijn Nandina staat nog niet zo lang in de tuin en heeft nog niet geboeid. Hij of zij stond eerst wat te kwijnen in de volle wind, maar is verhuisd naar een meer beschutte plek en is daar als een raket omhoog geschoten. Ik wist niet dat ze zo hoog kunnen worden en er zal nog wel wat bij komen.
Een andere sierlijke struik is de Pieris Japonica, rotsheide is de wat wonderlijke Nederlandse naam. In het voorjaar geeft de Forest Flame oranje blad dat verkleurt naar zacht groengeel.
Mijn derde favoriet is Viburnum Tinus, sneeuwbal. Donkergroen, compact en nu bloeiend met witte en iets roze bloemetjes. De Tinus kan echt groot worden zag ik in andere tuinen in het dorp. 
Omdat er wat roze in de bloemetjes zit, heb ik er een donkere roodbloeiende kerstroos voor gezet en de eerste knoppen komen al tevoorschijn! Kerstrozen houden van humus en kalkhoudende grond. Ik strooi er altijd wat klei omheen, dat werkt prima. 

In de wat lagere regionen groeit in de schaduw Pachysandra, Dikkemanskruid; ideaal voor kerststukjes. Een combinatie met longkruid, groenblijvende varens en geranium macrorrhizum geeft ondanks het miezerige weer een heel tevreden gevoel. En al helemaal als er ook nog wat vogeltjes rondscharrelen. Van longkruid zijn er zoveel variaties, het ene blad is nog mooier dan het andere. Ze zijn vroegbloeiend en fijn voor de eerste dikke koninginnenhommels. 

En lest best, de struikklimop. Prachtig blad, ook ideaal voor kerststukjes, tot laat in het jaar nectar gevend en in de winter komen er aparte, wat sombere zwarte bessen. 

YT

Stekelige Schoonheid

Mahonia media ''Winter Sun''.
Wat een toepasselijke naam voor deze groenblijvende struik.
Hij bloeit nu, in december, met heldergele, stevig rechtopstaande bloempluimen, die eruitzien als stralende kronen in de winterzon. Daarna kunnen er als toegift ook nog blauwe bessen aan komen.
Het samengestelde blad is jammer genoeg nog scherper dan dat van hulst. Heel erg stekelig. Maar de schoonheid van de bloei wint het van de ongenaakbaarheid van het blad.
Deze Stekelige Schoonheid heeft zijn plekje royaal verdiend.

MK
 

Welkom nieuwe leden.

Na de zomervakantie hebben de volgende leden zich bij onze afdeling aangesloten.

Mevr. A.M.L Blijboom
Mevr. R. Kleine 
Mevr. H.M. Zweers
Dhr. D. Doornbos
Dhr. H.J. Mateboer

Als Groei & Bloei vereniging heten wij je van harte welkom en wanneer de mogelijkheden het toelaten, willen wij jullie graag op onze ledenavonden ontmoeten.
 

Voor u gelezen. 

Via Joop Verburg ontving ik een link naar de Vlinderstichting voor het downloaden van een boekje waarin tips over wat je voor vlinders en andere insecten zelf kunt doen. Misschien een mooie en leuke inspiratiebron voor 2021.
https://assets.vlinderstichting.nl/docs/3db7e526-dccc-42a6-a4c4-913316e61cda.pdf

Gratis vogelcursus

Zou je vogels in je tuin willen herkennen, dan is de gratis vogelcursus iets voor jou. Je kunt kiezen voor een beginnerscursus ‘Vogels in Nederland’ of een beginnerscursus ‘Tuinvogels. Meld je aan en ontvang om de vier dagen een les in je mailbox.   www.vogelbescherming.nl/online-vogelcursussen
Tuinvogeltelling
De cursus ‘Tuinvogeltelling is de perfecte voorbereiding voor de nationale Tuinvogeltelling. Doe je ook mee? Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin of balkon en geef je telling door. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Door mee te doen help je Vogelbescherming Nederland.
www.tuinvogeltelling.nl

 
Vogels in de winter afhaalpakket
22 december en 23 januari
kunnen kinderen een voedsel-knutselpakket afhalen bij het Struunhuus.
Kijk voor de openingstijden op de website
https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen

Weerspreuken over december.

   1   Als 't in Louwmaand mistig is, wordt de lentemaand heel fris.
   2   Als de dagen gaan lengen, gaan de nachten strengen.
   3   Als de kat in Januari in de zon zit, ligt ze in februari achter de kachel.
   4   Schijnt de zon op nieuw jaar, dan komt er een goed appeljaar.
   5   Januari zonder regen, is voor de boerenstand een zegen.
   6   Als in januari de muggen zwermen, dan kun je in maart de oren wermen. 
 

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.hoogeveen@gmail.com 

Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. Of wil je de flits niet meer ontvangen geef dit dan door aan Catja Strik: email: cpmstrik@ outlook.com
 
Als bestuur wensen wij jullie - ondanks misschien alle belemmeringen - goede feestdagen toe en een prettige jaarwisseling.
En voor 2021 vooral gezondheid! 
Nu Nederland in een lockdown zit, wensen wij jullie doorzettingsvermogen. 

Het winterse verval in de tuin kan ook weer zeer boeiend zijn. 
En zoals altijd, blijf heerlijk van je tuin en de natuur genieten!
Creëer voederplekken in je tuin, dan blijf je je verbazen over hoeveel verschillende vogels op jouw voer afkomen.

Heb je een mooie winterfoto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en de Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Email: cpmstrik@outlook.com
Zij verzorgt onze website en zij kan er dan  van al die foto’s een digitale wintertuinen-carrousel maken.
Een warme groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.