Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.Hoera, ondanks de coronapandemie mochten wij afgelopen weekend de Lente welkom heten! Voor mij en ik denk voor ons allemaal, is ze zeker WELKOM! Heerlijk, wanneer je de mezen hoort fluiten, de houtduif met nestmateriaal ziet scharrelen, de Prunusknopjes op springen staan….Kom maar op met alles wat voorjaar heet!! Het afgelopen seizoen is toch wel op een heel bijzondere manier door onze vingers geglipt; alle lezingen en wandelingen konden niet doorgaan. Eén troost : een ieder zit in hetzelfde schuitje. Voor de tuineigenaren komt er een heerlijke drukke tijd aan van zaaien, poten en verpotten. Genietend, in afwachting of het gezaaide spul ook boven de grond wil komen, kijken we uit naar wat er boven komt.
Zaterdag 10 april : Vroege vogelwandeling over het Dwingelderveld met Jan Mansens - gaat niet door! Woensdag 21 april : lezing Brian Kabbes, ‘Hemelse bergen van Kirgizië’ - gaat niet door! Zaterdag 8 mei: Plantenruilbeurs - gaat niet door!Reacties van de leden op de zakjes met zaad. Deze week ontmoette ik Gea Kooistra. Ze was blij verrast met de attentie van Groei & Bloei. ‘Wat een werk moet dat zijn geweest!’, was haar reactie. ‘Alle lof en waardering!’.
O, wat verwennen jullie ons!
Hartelijk dank voor de leuke attentie die ik in mijn brievenbus vond. Een heel leuk idee! Ik wilde jullie mailadres gaan opzoeken, maar toen zag ik deze Nieuwsflits, (maart red.). Ziet er ook mooi en gezellig uit. Hartelijke groet, Mieke Schmid
Hallo bestuursleden, Ik wil jullie graag bedanken voor de leuke attentie. Groetjes, Ge Kouwen
Dank jullie allemaal voor de leuke verrassing. Jammer dat ik de bezorger heb gemist. Ik ga ervan uit dat ik jullie binnenkort eens in levenden lijve kan ontmoeten Groeten, Lieke
Dat jullie dat allemaal persoonlijk rondbrengen, geweldig, hartelijk dank!
Bedankt voor de leuke attentie. Komt super uit voor míjn moestuin en kas. Groet Mirjam Offerein.
Bloemschikken in coronatijd op de Weideblik.Hallo Bloemschiksters,
Helaas konden de bloemschiklessen geen doorgang vinden vanwege de sluiting van De Weideblik i.v.m. de corona maatregelen. Onze hoop is gevestigd op september. Op de site staan de data voor het nieuwe seizoen. Op https://www.groei.nl/bloemschikken/videos-bloemschikken/voorjaarsvideos/voorjaar-met-pim-van-den-akker vinden jullie een vrolijke demonstratie bloemschikken van Pim van den Akker.
We wensen jullie een fijn voorjaar en een hartelijke groet van Lammy en Grietje.
FotogroepDe Fotogroep van Groei & Bloei heeft zich in maart bezig gehouden met de opdracht: fotografeer beschadigde bomen! Wanneer je geconfronteerd wordt met een dergelijke opdracht, is het echt een uitdaging: waar vind ik zo’n boom? Maar opeens zie je overal beschadigde bomen. Dat kan zijn gebeurd b.v. doordat ze zijn aangereden door een auto, dat het gesnoeide bomen betreft, oude wilgen die helemaal gespleten zijn, stammen die aangetast zijn door zwammen, gekliefd door blikseminslag - noem maar op. Het was opnieuw een boeiende opdracht en het resultaat was een prachtige verzameling. KnutselenIeder jaar wordt ik wel gevraagd voor een leuke knutselopdracht met een van mijn dochters. Zo ook deze opdracht.
Een grote houten plantenbak op wielen als afscheiding van het terras.
De maten van de plantenbak heb ik laten afhangen van de beschikbare lengten van de te gebruiken planken. Ik wilde geen restmateriaal overhouden. Alles is gezaagd door het Bouwcentrum. Zo mooi recht als zij kunnen zagen, lukt mij niet.
Je kunt de plantenbak van ieder gewenste houtsoort maken. Ik heb gekozen voor Red Cedar omdat mijn pergola en tuinkast ook van deze houtsoort zijn.
Maten van de planken: 160x15,5 en 39x15,5. Op de balkjes geschroefd met 1 cm tussenruimte. De balkjes zijn van hardhout 3,7x3,7. Hiervan zijn staanders gezaagd met op de bodem een raamwerk waarop de bodemplanken geschroefd zijn. De wielen kunnen in de hoeken geschroefd worden. Alle gebruikte schroeven zijn van RVS. Voor de bekleding aan de binnenzijde een grote lap stevig plastic. 1 cm onder de rand dubbelvouwen en vastnieten. .Voor de waterafvoer stukjes elektra buis en rozetten.
Wielen: grote zwenkwielen, 2 wielen kunnen blokkeren. goedkoopste gevonden bij IKEA. Gezien de grootte van mijn bak ook een in het midden onder. Vulling: polystyreen en goede aarde. Waarom polystyreen? Het gewicht. Kleikorrels maken de bak veel te zwaar.
CS Leven in de TuinWat is het toch heerlijk om in het voorjaar in de tuin te werken. Er is van alles te zien en te horen: zoemende hommels, zingende vogels, al dat frisse en pure groen, bloeiende plantjes, struiken en bloesem.
Het perzikenboompje is vorig jaar geplant, maar bloeit nu al. Ik zag allemaal mieren in de bloesem, misschien zorgen die ook voor bestuiving? Ik kan haast niet geloven dat er al vruchten aan zullen komen.
Het nieuwe blad van de akelei is prachtig, het blad van de daglelies ook en dat van de helmbloem en nog veel meer natuurlijk, maar deze drie springen er uit.
Helmbloem bloeit al volop, samen met verschillende soorten longkruid, ook met prachtig blad. Anchusa met die blauwe vergeet-me-niet achtige bloempjes en de pachyphragma met witte bloempjes, die lijken op die van de pinksterbloem. De pachyphragma macrophylla, wat een moeilijke naam voor een klein plantje, is één van de favoriete planten van Hans Kramer van kwekerij De Hessenhof. Het plantje is wintergroen en groeit op donkere droge plekken. Bijvoorbeeld onder bomen, struiken en in de schaduw. De witte bloempjes lichten nu mooi op. Zijn Kwekerij bestaat dit jaar 30 jaar en ter ere daarvan heeft hij 30 beste vaste planten geselecteerd. De moeite waard om even te googelen. Je wil ze allemaal wel hebben, maar dat is net iets te hebberig.
Dan was er een verrassing, het bloeien van de pieris floribunda. Ik zal wel een speciale variant hebben gekocht, want de bloesem is mooi donkerrood ipv wit. Ik ben nu al benieuwd naar de kleur van het nieuwe blad.
Dan zijn er nog andere verrassingen, de struiken die deze winter niet hebben overleefd. Dat geldt in ieder geval voor de pindakaasstruik, wel heel erg jammer. Maar heel veel heeft wel gehaald en dat is ook een wonder. Zo had ik een vingerplant in de tuin gezet en die is nog helemaal groen. Ongelooflijk.
YT Open Tuinen Carrousel Drenthe 2021De deelnemers aan de Open Tuinen Carrousel zijn waarschijnlijk al weer druk bezig om hun tuin klaar te maken voor de open tuinen dagen in juli. Op zaterdag 10 en zondag 11 juli. Het jonge groen schiet de grond uit en het is voor de meesten hard werken om de tuin in topconditie te krijgen, want zo wil je hem meestal wel presenteren. Niet vergeten er in die tussentijd ook van te genieten. We hebben dit jaar 23 deelnemende tuinen en er zijn weer heel boeiende en verrassende tuinen bij. Een aantal van hen doet ook mee met de Landelijke open tuinen dagen in juni. Op zaterdag 19 en zondag 20 juni. We gaan er van uit dat we deze zomer op één of andere manier weer tuingasten kunnen ontvangen.
Alle deelnemers van afdeling Hoogeveen/De Wolden en hun informatie over de tuinen is te vinden op onze website www.hoogeveen.groei.nl Wil je gedurende de zomermaanden ook nog andere tuinen gaan bekijken, dan vind je de informatie over alle tuinen die meedoen in heel Drenthe op www.opentuinencarrouseldrenthe.nl De flyer, die we eerdere jaren verspreidden, wordt dit jaar niet gedrukt, maar je kunt hem wel downloaden en printen, zodat je alle adressen en openingstijden van deelnemers bij de hand hebt. De sites worden steeds bijgewerkt, dus check nog even voor je op pad gaat.
Marijke. Plant in het Flitslicht Bergenia - schoenlappersplant van Age Spaan Ik heb geen speciale voorkeur voor planten of struiken. Wat mij aanspreekt en past in mijn gedachte, pas ik vaak toe. Diversiteit, ondergebracht in vakken, veelal op kleur en doorkijkjes vormt de basis. Van Gaultheria (bergthee) naar Bergenia (schoenlappersplant). In 1973 is de tuin aangelegd door een hoveniersbedrijf, die in alles de vrije hand had, zelfs in de keuze van planten, struiken en bomen. Hoewel ik van thuis uit graag mocht tuinieren, ontbrak het mij gewoon aan tijd om mij daartoe in te zetten, maar geleidelijk veranderde dat. Onderhoud deed ik dus zelf en gaandeweg werd de kennis en interesse op tuingebied groter. Na een aantal jaren begonnen niet alleen de plantenbakken aan de voorkant te verpieteren, ook de Gaultheria "droogde" op en de voorzijde was niet oogstrelend meer. Ik heb toen zelf de tuin aangepakt. Bloembakken en alle Gaultheria ‘s eruit. Op zich was dat jammer, want in de goede tijd was het een uitstekende bodembedekker, met opvallende oranjerode bessen in het najaar. Maar.....bij mij was de voortuin in aanleg voor twee-derde beplant met dit struikje, maar van pracht was het een kwaal geworden. Ten einde raad alles eruit. Na deze kaalslag vond herbeplanting plaats met een voorname plaats voor de Bergenia of schoenlappersplant, waarvan ik een groot bed aan de voorkant heb en elders wat kleine vakken. Het zijn vier soorten: de donker purperrode trossen op lange steel, de kleine witte, de karmijnroze en een roze met groot blad. De laatste is erg gewild voor bloemschikken. De bladeren blijven 's winters groen en nemen soms hele mooie herfstkleuren aan. Op zich stelt de plant geen hoge eisen aan de grond. Wordt de plant wat kaal en "houtig", dan haal ik alles eruit, verbeter de grond steek de planten bij en herplant ze weer. Resultaat is weer een uitbundige groei en bloei. Het oog wil ook wat! Heb jij ook een plant waar je trots op bent en die je graag bekend wilt maken aan andere leden? Meld je dan aan bij Marry van de Kamp! Voor u gelezen. Nederland zoemt De Nationale Bijentelling van 2021 staat gepland, dit jaar op 17 en 18 april 2021. We roepen iedereen in Nederland op om dat weekend een half uur mee te tellen naar bijen, in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Als wij meer weten over bijen, kunnen wij de bij beter helpen. En dat is hard nodig want de 385 wilde bijen soorten worden van alle kanten bedreigd. Ook voor ons heeft dit gevolgen, want 80 % van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving. Daarom de jaarlijkse Nationale Bijentelling. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. www.nationalebijentelling.nl De meeste bijen kunnen maar een paar honderd meter vliegen. Daarom hebben ze van het vroege voorjaar tot in het najaar bloemen en planten nodig die niet ver van elkaar staan. Zoek planten die na elkaar bloeien zodat er het hele seizoen voedsel te vinden is. NestgelegenheidDe bijen in de tuin help je door ruimte te creëren waar ze hun broedsel kunnen leggen. Hang een bijenhotel op een warme plek met de opening naar het zuiden, hier kunnen metselbijen hun eitjes inleggen. Zorg voor rommelhoekjes in je tuin van bladeren en takken. Ook vogels doe je hier een plezier mee. Wacht met snoeien tot het voorjaar. Veel stengels van uitgebloeide vaste planten zijn hol, dit geeft de bijen schuil gelegenheid om te overwinteren, knip deze stengels in het voorjaar af en zet ze rechtop in een verloren hoekje van de tuin, de stengels vergaan vanzelf. Weerspreuken aprilApril regen, geeft boeren zegen. Een natte april beloofd veel vruchten. Is Isidoor voorbij, dan is ook de noordenwind voorbij. Men poot de aardappelen wanneer men wil, ze komen toch niet in april (=Boerenregel. Aardappelen komen pas in mei uit). Verschaft april veel mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen. Beleef de Lente Op zondag 1 maart zijn de camera’s van ‘Beleef de lente’ weer online gegaan. Geniet mee van het liefdesleven van vogels in de lente! Het echtpaar uil heeft haar drie eieren al getoond! www.vogelbescherming.nl Watertorenvalken In Hoogeveen hebben de torenvalken hun nest weer betrokken in de watertoren. Daar hebben ze misschien wel het mooiste uitzicht van Drenthe. Volg de torenvalken live.
Foto watertoren ? Site link https://wmd.nl/nieuws/torenvalken-in-hoogeveen Word lid van Groei & BloeiLees je regelmatig onze Nieuwsflits en ben je nog geen lid van ons interessante blad is het misschien tijd om nu een abonnement te nemen met een leuke korting of gratis een Felco snoeischaar ter waarde van € 52.00. Bovendien is bij de ledenpas een boekje met diverse kortingsbonnen inbegrepen. Evenals kortingen in de Groei & Bloei webwinkel. Als lid kun je gratis onze ledenavonden in Hoogeveen bezoeken. Eveneens kun je met je ledenpas avonden van andere afdelingen bezoeken. Kijk even op: Word lid van Groei & Bloei. Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp. rmvandekamp@versatel.nl of groei.bloei.hoogeveen@outlook.com Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. En zoals altijd: blijf heerlijk van tuin en natuur genieten! Heb je een leuke foto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen en De Wolden delen, stuur deze foto dan naar Catja. Zij verzorgt onze website en kan van de ingezonden foto’s een digitale wintertuinen-carrousel maken. Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com Link website Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry. Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.
|