Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De WoldenSeptember 2024, Groei & Bloei Hoogeveen staat in de startblokken om het nieuwe seizoen te verwelkomen. Alle leden hebben intussen het prachtige programmaboekje thuis ontvangen. Rob en Marijke, hartelijk dank voor al het werk dat jullie aan dit boekje hebben besteed. Het is, net als alle voorgaande jaren, jullie gelukt om met diverse kleuren een artistiek, uniek boekje te maken. Een echt visitekaartje voor onze afdeling.
De eerste activiteiten van onze vereniging zijn: de excursie met Joop Verburg en de herfstworkshop bloemschikken onder leiding van Linda Eising in Hooghalen. Heb je interesse om deel te nemen aan deze activiteiten, meld je dan even aan bij Bea. Zie verder in deze Flits!
In september zijn best veel landelijke activiteiten. Je kunt naar een Open Tuin, een Kwekerij, meedoen met World Cleanup Day, de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld! Op Landgoed de Wiersse wordt een Ambachtelijke Plantenmarkt gehouden.
Zo zie je maar weer, dat jij je niet hoeft te vervelen! Met het lezen van deze Flits wens ik je veel plezier en je weet…. heb jij ook iets te melden, vertel het ons. Graag een mailtje naar Marry. rmvandekamp@outlook.com Nieuwe ledenDeze maand mogen wij als nieuwe lid welkom heten; Elzelou, uit Zuidwolde. Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden! We hopen je snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten. Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits, maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom. Biologische bloembollen actieGroei & Bloei heeft dit najaar een prachtige aanbieding van biologische bloembollen in samenwerking met Bloemoloog. - Een pakket bollen nuttig voor de bloeiboog
- Een pakket verwilderingsbollen
- Een pakket voor lasagnebeplanting in een pot
En nu wordt het leuk, want de aanbieding geldt exclusief voor jullie leden t/m 12 september! En de bestellers krijgen er de eerste week na het uitkomen van de Nieuwsflits, een cadeautje bij: bolletjes van Ornithogalum (vogelmelk), ook goed voor insecten. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!
Alle info op: Biologische bloembollen actie
Bollen voor verwildering.Wie herkent deze "straat-schoonheden"?Deze plantjes kozen hun eigen plekje tussen de stenen. BloemschikkenMaandag 9 september starten de bloemschikcursussen voor het nieuwe seizoen. We kunnen veel stukken maken met materiaal uit de natuur. Veel materiaal kunnen we gebruiken. Bijvoorbeeld bessen, sedum hortensia enz. De stukken op de foto's zijn gemaakt met lisdoddeblad, aangevuld met sedum en hortensia. We gaan er weer wat moois van maken. Groene groet van Grietje en Lammy FotogroepOnze amateurfotografen kregen voor de maand juli de opdracht: fotografeer ‘Bouwval’! Maar waar vind je in Drenthe nog een ‘bouwval’? Ja hoor, er blijken er nog genoeg te zijn - van een heel klein onderkomen tot een ware boerderij. Link bouwval Voor augustus was de opdracht: fotografeer één bloem in je tuin. Link: bloem in de tuin. Van het resultaat werd a.h.w. een boeket samengesteld. Wanneer je de onderstaande collage bekijkt, mag het resultaat ‘geslaagd’ genoemd worden. De volgende opdracht luidt: september is appelmaand, fotografeer een appel! Ook hierin kan men zich weer gaan uitleven.
Dit jaar sluiten wij de opentuinendagen af in september. Je kunt op 7 en 8 september naar de regio Coevorden en Emmen Wanneer je meer over een opengestelde tuin wilt weten, op de site staat alle informatie vermeld. Link ; www.opentuinencarrouseldrenthe.nl
Groei & Bloei agenda 2025Daar is 'ie alweer, de Groei & Bloei agenda 2025! Met prachtige foto's, veel ruimte voor afspraken en notities, verse tuintips en info over het Groei & Bloei tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren. Ook leuk om cadeau te geven. Bestel hem nu, dan vis je niet achter het net! T/m 15 oktober geen verzendkosten! Verzending binnen 2 weken https://shop.groei.nl/47946/agenda/69515/bestel-nu-agenda-2025 Zaterdag 21 september Excursie/wandeling met Joop Verburg Joop neemt ons mee langs het zuidelijke deel van het Vlinderommetje in Zuidwolde, aangelegd in 2021 en officieel geopend in 2023. We starten bij Bunningshof, het verenigingsgebouw voor de Natuurvereniging Zuidwolde, waarbij de route rondloopt in de nieuw aangelegde natuurgebieden rond dit gebouw. De route loopt vervolgens door het bosgebied van de Ekelenberg met bijzondere bosflora en speciale bloemenweitjes met kans om de Sleedoornpage te zien. Verder loopt de route langs de zuidrand van de woonwijk Middelveen, een landschapspark met veel bijzondere planten.
Start: 10.00 uur vanaf Bunningshof Ekelenbergweg Zuidwolde. Route: kies op de routeplanner: Middelveenseweg 13, 7920 RM Zuidwolde, dat is tegenover Bunningshof. Kosten: €3,50 Opgave: bij Bea Gorter, bw.gorter@outlook.com Donderdagavond 26 september Najaarsworkshop Bloemschikken door Linda EisingEen creatieve, inspirerende workshop waarin je met een zelfgemaakte creatie naar huis gaat. Tijdens de workshop heb je keuze uit 2 voorbeeldstukken. Na een duidelijke uitleg ga je, onder haar professionele begeleiding, naar jouw eigen wensen van kleur en stijl, je creatie maken.
Kosten: inclusief materiaal, gebruik van gereedschap, koffie, thee, fris en wat lekkers. €32.50 Datum: donderdagavond 26 september van 19.30-21.30 uur Locatie: Hoofdstraat 24. 414 AC Hooghalen Vóór 12 september opgeven, i.v.m. de inkoop van de materialen. Opgave: bij Bea Gorter, bw.gorter@outlook.com Dinsdagvond 15 oktober 100 jaar Tuinen van Mien Ruys Zet deze datum alvast in je agenda! Leven in de tuinDeze keer geen stukje over de tuin, want we zijn met vakantie in Tirol in Oostenrijk. Ik heb het geluk dat mijn zus in Pertisau woont in het Karwendelgebergte, een prachtig natuurgebied. Het leek me leuk om kort iets over de planten te schrijven die we onderweg al lopend tegen zijn gekomen. Want veel van die planten zijn bij ons tuinplanten.
Zo zie je overal de monnikskap bloeien, de paarse en ook de lichtgele, die het meest giftig is van de hele familie. Het is überhaupt één van de giftigste planten. De vrouwenmantel zie je in de weides en de alpenvrouwenmantel meer langs de paden in de bergen. Die heeft veel kleinere blaadjes met een heel fijn zilveren gekarteld randje. De bergkorenbloem, centaurea montana, in paars en helder blauw bloeit volop, samen met de engelwortel. Op wat stenige delen bloeit de majoraan met kruiptijm. En je ziet de blaadjes van voorjaarsbloemen zoals de akelei, de aurikel en heel veel leverbloempjes. Het alpenroosje, een kleine rhododendron, was net uitgebloeid, ze kleuren de hogere hellingen met warm rose. Op heel veel bloemen vliegen insecten; een mooie grote vlinder was de keizersmantel. En dan nog een paar prachtige alpenbloemen. De struikvormige belladonna, met grote glanzende donkerpaarse bessen. Je ziet gewoon dat ze giftig zijn. Overal bloeien de helderwitte bloemetjes van de parnassia en de twee gentianen die nog bloeien zijn de paarse en de langstelige gentiaan, hemelsblauw met meerdere bloemen aan de steel.
Het is misschien een wat saaie opsomming, maar wandelen in de bergen is zo mooi, er is zoveel te zien en iedere keer ben je blij dat je zo van planten kunt genieten. Van de mooiste oude bemoste bomen tot de kleinste plantjes. Daarvan had ik het liefst een foto gemaakt van de teufelskralle, phyteuma orbiculare, prachtig donkerblauw bloeiend, maar dat is niet gelukt. YT Wilde planten: Kwelders 3Heb jij je ook zo zitten te verbazen over de natuur? Door al die regen en toch ook een paar warme dagen in het voorjaar, kwam alles heel snel en overvloedig in bloei. Niet alles bleef lang bloeien, om nog maar te zwijgen over al die naaktslakken. We hebben heel wat “gesopt” met de plantenwerkgroep. De bermen hebben geprofiteerd van het natte voorjaar. Wat waren de bermen geel door het jacobskruiskruid. De boeren zijn niet erg blij met deze giftige plant, maar langs de kant van de weg was het toch een plaatje.
Hoe de kwelders er bij stonden weet ik niet want daar ga ik pas later in het jaar naar toe. Maar het is er zeker erg nat geweest. Gelukkig kunnen de meeste planten ertegen, alleen bloeien ze dan wat korter.
In de laatste Nieuwsflits vertelde ik dat ik wat meer zou vertellen over de kwelderplanten. We onderscheiden lage-, midden- en hoge kwelderplanten. Kwelderplanten kunnen in het algemeen goed zout water en veel zon verdragen. De meeste planten hebben een strategie ontwikkeld om niet te veel zout op te nemen en zo veel mogelijk zoet water vast te houden. Op het lage kweldergebied groeit onder andere: • Zeekraal: heeft vette vlezige bladeren met zoutklieren, waardoor het teveel aan zout uitgescheiden kan worden. Bovendien kan hier zoet water in opgeslagen worden. In de herfst zijn ze niet te missen door de prachtige donkerrode kleur. Ze kunnen ongeveer 30 cm hoog worden. • Engels slijkgras, “spuugt” overtollig zout uit. Er zitten zoutkristallen op het grijsgroene blad. Het behoort tot de grassenfamilie, heeft stijve bladeren en eindigt in een harde fijne punt. Kan 130-175 cm hoog worden. • Gerande schijnspurrie, heeft langwerpig, dik en vlezige bladeren met een lichtroze rand op de witte bloemen. Bij hoog water sluiten de bloemen zich. Komt uit de anjerfamilie. Kan tot 50 cm hoog worden en is bestand tegen hoge zoutconcentraties. Op het midden kweldergebied groeit: • Zeeaster, ook wel Zulte (door de zoute smaak) genoemd, heeft smalle, langwerpige lancetvormige bladeren. De bloeiwijze bestaat uit lila tot blauw gekleurde lintbloemen. De plant kan tot 150 cm hoog worden, maar meestal minder dan een meter. Het blad van de zeeaster kan geoogst en gegeten worden. In de winkel heet het meestal Lamsoor, maar lamsoor is niet eetbaar. • Lamsoor, is ook een zoutminnende plant, met spatelvormige bladeren. Aan de onderkant van het blad zitten zoutklieren, die het overtollige zout uit de plant halen. De bloemen zijn overwegend paars van kleur. De plant kan tot 50 cm hoog worden. Zeeaster en lamsoor lijken erg veel op elkaar. In de volgende Nieuwsflits ga ik verder met de midden kweldergebied planten. BG
Via de mail ontvang ik elke week een overzicht van nieuwsfeiten, rond de natuur, van Nature Today. Ik heb hier eerder naar verwezen. Deze week sluit onderstaand artikel goed aan bij mijn kwelder wilde planten. Ze groeien dan niet in de kwelder maar op bijvoorbeeld de zeedijken, welke regelmatig overspoeld worden. Dit zijn ook zoutminnende planten. Link: Klifplanten Plant in het Flitslicht: Olijfboom van Henk LunenborgWij hebben best lang gezocht naar een olijfboom. Hij moest iets groter zijn en niet te duur. Uiteindelijk zijn we geslaagd bij de Welkoop. “Onze olijfboom” in een pot op het terras is niet alleen een prachtige toevoeging aan het aanzicht van ons huis, maar het brengt ook een mediterrane sfeer met zich mee. Deze veelzijdige boom kan dienen als decoratie, maar ook als een interessante toevoeging, aangezien de olijven gebruikt kunnen worden om je eigen olijfolie te maken. Het kweken van een olijfboom in een pot op het terras is een goede keuze voor diegenen die niet beschikken over een grote tuin . Met de juiste zorg en aandacht kan een olijfboom in een pot goed gedijen en zelfs vrucht dragen. Al hebben wij achter ons huis best wel een ruime tuin, toch hebben wij toch gekozen om het boompje in een pot te zetten Bij het kiezen van een pot voor je olijfboom is het belangrijk om te zorgen dat de pot groot genoeg is om de wortels van de boom ruimte te geven om te groeien. Een pot met drainagegaten aan de onderkant is ook essentieel om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.
De plaats van de olijfboom op het terras is ook belangrijk. Deze boom houdt van zonlicht, dus een plek waar hij minimaal 6 uur direct zonlicht per dag krijgt, is ideaal. Het is echter ook belangrijk om de boom te beschermen tegen sterke wind, omdat dit de gevoelige takken kan beschadigen. Bemesting is ook nodig, vooral tijdens het groeiseizoen, om de boom van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Met de juiste zorg en aandacht kan een olijfboom in een pot op het terras een prachtige aanvulling zijn op je terras of stoep, en veel plezier geven “ evenals een paar eigen geteelde olijven." Wij beleven veel plezier aan onze boom, en proberen hem goed te verzorgen.
Hartelijke groeten van Henk World Cleanup Day op vrijdag 20 september 2024. World Cleanup Day is de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld. Inmiddels doen er 180 landen mee. In Nederland is IVN Natuureducatie de organisator van World Cleanup Day. Supporter van Schoon ondersteunt World Cleanup Day.
Doe jij ook mee?
Voor meer info: https://www.supportervanschoon.nl/ Plantenmarkt Landgoed de Wiersse in Vorden, Op zaterdag 28 en zondag 29 september 2024 vindt de tweede editie van de Ambachtelijke Plantenmarkt plaats. Landgoed de Wiersse organiseert dit in samenwerking met Gardeners’ World. De focus van de markt ligt op duurzaam en ambachtelijk gekweekte planten. Let op: de beschikbaarheid van tickets is beperkt, het kan uitverkocht raken. www.dewiersse.com/plantenmarkt/ Grote WaternavelIn 2023 schreef Bea in de serie over waterplanten over de invasieve exoot: de Waternavel. In dagblad Trouw van 19 augustus 2024 staat, op de pagina Duurzaamheid & economie, een groot artikel van Rob Buiter rond de grote Waternavel. Hieronder een paar stukjes uit het artikel.
Grote waternavel groeit uit tot een plaag op het water
Exoot • De woekerende grote waternavel zorgt op steeds meer plekken voor overlast in sloten en andere waterwegen. Wat kan er gedaan worden om de plant terug te dringen? Leuk voor in de vijver, dachten tuinliefhebbers. De grote waternavel - destijds nog te koop in tuincentra - groeit echter zo snel, dat overtollige planten in de natuur werden gedumpt om daar uit te groeien tot een plaag. Drijvende planten vormen een pakket van soms wel dertig centimeter dik op sloten en plassen, dat de waterafvoer belemmert. Ook verstikt de plant andere planten die van nature in sloten voorkomen. In tegenstelling tot de gewone waternavel is de grote een snel woekerende plant, waarvan de biomassa iedere vier tot zeven dagen kan verdubbelen. Naast bestrijden is voorkómen van invasies met grote waternavel nog altijd het beste, benadrukt Koppenaal (onderzoekster). "Als de waterkwaliteit flink zou verbeteren en er veel minder meststoffen van het land in het water stromen, krijgt de invasieve plant ook minder kans om te gaan woekeren."
ROB BUITER Oplossing: "Straat-schoonheid"Nieuwsflitsen op de site Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.
Heb je geen programmaboekje ontvangen? Kijk dan even op de site: programmaboekje
Beste lezers en lezeressen van onze Nieuwsflits
Mochten jullie geboeid zijn door het lezen van de Nieuwsflits van onze Groei & Bloei afdeling Hoogeveen, dan kunnen wij je aanraden om een abonnement te nemen op het tijdschrift GROEI & BLOEI.
Wil je iemand blij maken? Geef Groei & Bloei cadeau! Nu met €20.- korting
Wanneer je besluit om een abonnement te nemen, of weg te geven, ga dan naar www.hoogeveen.groei.nl Wanneer je binnen 2 uur reageert, krijgt onze afdeling provisie van jouw lidmaatschap. Altijd leuk om hieraan bij te dragen!
Wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp - rmvandekamp@outlook.com Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.
|