Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits september 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Ook de afgelopen zomer zat de natuur weer vol verrassingen. Door het warme voorjaar bloeide bij ons in de tuin alles wel veertien dagen eerder dan dat we gewend waren. Onze Albizia bloeit altijd vanaf 16 juli. Dit jaar gaf hij de laatste week van juni al bloemen. Net als de kogelstruik, die in plaats van eind augustus te bloeien nu half augustus al is uitgebloeid en onder de kleine groene kegeltjes zit.
Eind juli fietste ik door de Drentse bossen over het ‘Woldenpad’ en werd daar verrast door de bloeiende paarse heide! Heide bloeit normaal eind augustus. Dus 9 augustus: paarse hei, met schapen op de achtergrond, een puur Drents plaatje!

September, start van het seizoen 2023 - 2024 
Let op, vanaf nu zijn onze lezingenavonden in: De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen, aanvang 19.45

Alle leden van Groei & Bloei hebben het programmaboekje ontvangen en kunnen lezen dat als eerste activiteit de vleermuizenwandeling in Avereest staat gepland. 
De vleermuis, zo’n mooi klein (griezelig) bijzonder beestje.  
In ons vorige huis was een vleermuis verdwaald en in onze woonkamer beland. Wat een spektakel om het beestje weer buiten te krijgen! Een vangnet opgehaald bij de achterburen, de lichten uit. Daar stond ik – Marry - midden in de kamer en  vloog het beestje rakelings over mijn hoofd, van voor naar achter en weer terug. Met het net boven mijn hoofd was het niet moeilijk om hem te vangen. Raam open…. Voordat wij het net konden openen, had hij zich met z’n scherpe tandjes al een gat in het net gevreten en was hij op weg naar zijn insectenmaaltijd. 

In deze Nieuwsflits hebben wij verschillende tips voor je verzameld. Klik op de desbetreffende ‘link’ en je wordt weer heel wat wijzer.
Ik wens je veel leesplezier!

Reacties van lezers van de Nieuwsflits

‘Zonet  het nieuwe groei en bloei programmaboekje van onze afdeling ontvangen en heb hem gelijk gelezen. Ziet er weer zeer verzorgd uit. En mooi het aanbod van workshops .
Laten we nou net gisteren een paar tegels “gewipt” hebben in het kader van zorgen voor meer groen en biodiversiteit.
Je snapt het al: de paarse morgenster is zojuist gezaaid. We laten het verder aan de natuur over’.

‘Altijd ben ik blij wanneer ik de Nieuwsflits in mijn mailbox zie verschijnen.
Wat weten jullie er toch een informatief en leuk blad van te maken.
Elke keer enorm genieten en ook leren. Heel veel dank en jullie verdienen een mooie zomer!’

‘Het is weer een prachtige Nieuwsflits geworden.’ 

‘Mooi hoor de nieuwsflits, wat een wonder dat die plant nog steeds leeft.
Maar liefde doet veel!’

‘Met veel plezier heb ik de Nieuwsflits weer gelezen.
Vooral jouw verhaal over ‘ons moeder’

‘Dit is een zeer verzorgde nieuwsbrief.
Ik wil deze graag blijven ontvangen.’
‘Nieuwsbrief goed ontvangen .
Leuke berichten en "wijsheden" staan er in !
Hartelijk dank ….’.

Wie herkent deze zomerbloeiende bomen?

Bloemschikken

Maandag 11 september starten de bloemschikcursussen voor het nieuwe seizoen. De opdrachten voor de bloemschikcursussen zijn weer door de docenten verstuurd. We zullen jullie laten genieten van de resultaten van de diverse groepen in de komende nieuwsflitsen. Heb je interesse of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl  of

Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com 
Kijk voor verdere info: www.hoogeveen.groei.nl
Bloemengroetjes Lammy en Grietje.
Zie voor alle data: link bloemschikken op onze site.
Link: bloemschikken

Fotogroep

Onze amateurfotografen kregen voor de  maand augustus de opdracht ‘oud’ te fotograferen.
Zie hieronder en op de website alle resultaten.
Voor september is de opdracht: ‘abstract.’ 

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2023

9 en 10 september Hoogeveen en Meppel 

De ’Drentse Tuinen Carrousel’ sluit in september het zomerseizoen af, als laatste in het Rayon, door de tuinen in Meppel en Hoogeveem open te stellen.
Ben je benieuwd naar andermans tuin?
Het is echt de moeite waard om eens achter de heg van een andere tuinliefhebber te kijken.
Op deze speciale dagen zijn de tuinen gratis te bezoeken.
Zie voor verdere informatie over de open tuinen de website van:
Hoogeveen.groei.nl
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl
www.hettuinpadop.nl
 

Vleermuizenwandeling vrijdagavond 22 september

Onze eerste activiteit in het nieuwe seizoen is op vrijdagavond 22 september: de vleermuizen-wandeling met Jan Mager. Jan geeft eerst een korte presentatie en hoopt dan al de laatvlieger en/of dwergvleermuizen te kunnen waarnemen. Daarna gaan we op stap. We passeren al snel de provinciegrens als we over het bruggetje van Bartje richting het Spookmeertje lopen.  Een wandeling van ongeveer een half uur over een rolstoel-onvriendelijk paadje. Jan beschikt over een aantal batdetectors van IVN-Hoogeveen. Hiermee kunnen ook deelnemers de geluiden van vleermuizen opvangen. Tijdens eerdere excursies hebben we onderweg en bij het Spookmeer 5 soorten waargenomen. De kans daarop is kleiner vanwege de afname van insecten. 
Start: 19.30 uur verzamelen bij het kerkje van Oud Avereest 5 in Balkbrug
Onkosten € 3,50 pp
Wanneer je mee wilt, graag opgeven bij Bea Gorter; bw.gorter@outlook.com 
Link Nature to Day: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=31209 

Zaterdag 14 oktober plantenruilbeurs

Wanneer je na de zomer je planten gaat vermeerderen door scheuren of stekken en je hebt deze zelf niet nodig, wil je deze dan bewaren voor de plantenruilbeurs op 14 oktober? Zet deze datum in je agenda!
In de Flits van oktober lees je hier meer over.

Mocht je net als ik geen kracht hebben om je plant te scheuren, zou je een moker kunnen gebruiken. 
Ik was mij door slakken opgevreten hosta zo zat, dat ik besloot mij niet langer te ergeren aan de ‘gatenkaas’.  Gewoon eruit halen en de  Brunnera Kaukasische vergeet-mij-niet erin zetten. 
Helaas, met mijn kippenkracht kreeg ik toch zelfs met de zaagschop de hosta er niet uit. Oef, wat nu, de moker opgehaald, zie daar, het was wel even lachen maar de zaagschop ging de grond in, de hosta is verleden tijd! Dank zij de moker!

Workshop glasfusion 2 nov. 2023

Workshop Glasfusion

Bij Groei & Bloei kun je op donderdag 2 november een workshop glasfusion volgen, deze wordt gegeven door Gerard Weisbeek.
In het programmaboekje staat hier alles over te lezen. Mocht je alleen de Nieuwsflits ontvangen, ga dan naar: 2 nov Workshop glasfusion
Programma
We beginnen om half 10 met een kopje koffie.
- Uitleg over materialen, soorten glas en gereedschappen die worden gebruikt bij glasfusion.
- Snij oefeningen met olie gevulde glassnijders, uitleg over verschillende manieren van breken.
- Keuze maken uit de glasvoorraad, transparant, opaal (ondoorzichtig), translucent glas doorzichtig/doorschijnend en heeft meestal meerdere kleurpatronen in het glas.
Verder kun je gebruik maken van fritten (glaskorrels van verschillende groftes) noodles, glasverf en/of stringers (glasstaafjes van 1mm)
Algemeen
Koffie, thee en lunch is incl. Een veiligheids- of gewone bril is aan te bevelen. Veiligheidsbrillen zijn aanwezig.
Eindtijd ong.15.30 uur. Daarna gaat het glasobject voor 20 uur in de oven.
Voorbeelden voor glassfusion: Kijk op: www.pinterest.com en type bij search: glassfusion. Onder elke foto staan nog meeer voorbeelden
Max. aantal deelnemers : 6 pers., prijs workshop : € 67,50
Met vriendelijke groet,
Gerard Weisbeek
 

Leven in de tuin 

We zitten nu in de overgang van zomer naar herfst. Er bloeien nog veel planten in mooie warme tinten en ook aardig wat wit bloeiende. Zoals de herfstanemoon, de aster divaricatus, die het ook heel goed doet in de schaduw, de kattensnor en de eenjarige Hibiscus trionum: een grote witte bloem met een mooi donkerpaars hart met gele meeldraden. Dat wit met donker paars met wat gele stippen is zo mooi. De hibiscus zaait zichzelf ieder jaar uit, bij voorkeur aan de rand van de border. Ze worden nogal hoog, maar omdat de plant vrij transparant is, is dat geen probleem. Je kunt ze overigens gemakkelijk zelf zaaien. De witte planten geven de border iets luchtigs, vooral als ze een beetje verspreid staan. ‘Trionum’ betekent in het Latijn 3 uren en dat slaat op de bloeitijd; elke bloem bloeit maar 3 uur en sluit dan weer. Dat betekent dat de planten vooral in de ochtend en het begin van de middag bloeien, daarna zijn alle bloemen gesloten tot de volgend ochtend (wanneer er weer nieuwe bloemen gaan bloeien).
Van de vaste planten is de Mexicaanse zonnebloem, Tithonia rotundifolia, echt opvallend. Ik had zinnia’s gezaaid en er kwam een wel heel hoge zinnia tevoorschijn na het uitplanten; dat bleek een gele Tithonia. Die is gegroeid tot een enorme pol, achter in de tuin, op een niet echt beschutte plek. De vorige plantenruilbeurs leverde nog twee rood/oranje bloeiende planten op en die doen het ook al heel mooi. Ze worden hoog, bloeien lang, van juli tot oktober, staan stevig, leveren mooie snijbloemen, trekken insecten en houden van wat arme tot neutrale droge grond. Ideaal dus. De Tithonia is eenjarig dacht ik, maar de gele is al een paar jaar oud en wordt steeds groter en ik ben benieuwd wat de rode gaan doen. Mogelijk gaat het fout in natte winters, of sterven ze na een paar seizoenen af. 
’s Morgens vroeg is het zo mooi stil in de tuin, anders dan overdag. Door de dauw zie je dan de mooiste spinnen en spinnenwebben en ieder web is een kunstwerkje op zich. 
Ik heb daar niet altijd waardering voor, want als je wat onoplettend of haastig loopt, zoals in mijn geval naar het compostvat achter de schuur, dan raak je zelf regelmatig verstrikt in een web en heb je dat kleverige spul in je gezicht en in je haar zitten. Hopelijk zonder spin of verpakte insecten. 
YT 

Plant in het Flitslicht: Dahlia van Conny Kaal

Een jaar gleden was mijn tuin nog een grote modderpoel. Waar en hoe moest ik beginnen…..
Ik hou van natuurlijk tuinieren (chop and drop) en bijzondere planten en dan ook nog eens veengrond die ik helemaal niet ken. Van de Veluwse zandgronden naar de Zeeuws klei en nu het Drentse veen. Kortom een leuke uitdaging. De hovenier heb ik het zware werk laten doen, al vrij vlug had ik hierdoor een voortuin waar ik al wat mee kon doen. Veel stekjes en plantjes uit mijn vorige tuin kregen hier alvast een tijdelijke plek.
Maar ja, in een nieuwe tuin wil je ook graag wat nieuws. Aangezien ik van bloemen en bijzondere dingen houd vond ik bij mijn favoriete bollenkweker iets bijzonders. Dahlia’s…. je zou zo zeggen hoezo bijzonder… ik vond er eentje met een zwarte bloem en geel hart en niet de klassieke bolvorm maar meer een margrietachtige vorm. En zowaar het lukte, voor het eerst een Dahlia in mijn tuin (in mijn vorige tuinen was dit nooit een succes).
Dit voorjaar kon ik eindelijk goed in mijn achtertuin aan de slag. Opnieuw naar de bollenkweker. Heel veel verschillende dahlia’s staan nu her en der door mijn tuin, worden ook zeer gewaardeerd door de insecten. In de avond, bij een laatste inspectierondje door de tuin, zag ik iet raars, iets zwarts midden in een dahlia bloem die zijn langste tijd al had gehad… een hommel hotel…. Ik had nog nooit slapende hommels gezien en wist niet dat zij overnachten in een dahliabloem. Kortom opnieuw iets bijzonders in mijn tuin.

Wilde planten: Planten waarvan de naam eindigt op: KRUID en niet geel zijn

De vorige maand schreef ik over de planten die eindigen op: Kruid. Ze waren allemaal geel van kleur. Deze keer zijn het ook planten eindigend op Kruid maar dan de witte, roze en blauwe versie.
Ik kies de meest gangbare soorten want dat spreekt vaak meer tot de verbeelding.
Neem bijvoorbeeld het fluitenkruid. Wie kent deze plant niet. Op het eerste gezicht is het een alledaagse plant die overal voorkomt. Maar als je goed naar de bloemen kijkt, zie je hoe mooi ze eruit zien. Soms als ik fiets is het fietspad zo smal door het vele fluitenkruid, dat het je moeite kost om droog te blijven. Nu eens geen giftige plant, maar een smaakmaker in eten en de wortel zou een preventief middel tegen kanker kunnen zijn.
Kleefkruid ontleent zijn naam aan het vast blijven zitten aan je kleren wanneer je er langs strijkt. Zoals je op de foto kunt zien zitten er allemaal haakjes aan de stengel en de vruchten. Deze plant is ook eetbaar en werkt vocht afdrijvend. Het lijkt erg veel op lievevrouwebedstro maar die heeft geen kleefhaakjes. De plant verspreid zich doordat mensen en dieren de zaadjes meenemen die blijven kleven aan kleding en vacht.
Groot kaasjeskruid is te vinden in tuinen, langs wegbermen en zelfs in de stad waar het tegen paaltjes en gebouwen groeit. De bloemen zijn donkerroze met donkere strepen. Ze lijken wat op stokrozen, die ook tot de kaasjeskruidfamilie behoren. Deze plant trekt erg veel insecten aan. De jonge blaadjes geven een nootachtige smaak aan de salade. Verder kunnen ze ontstekingswerend zijn en verzachtend werken voor de luchtwegen.
Knoopkruid kom je overal tegen: in wegbermen, op grasland en zelfs in tuinen. Deze plant geeft veel nectar waardoor er veel bijen en hommels op afkomen. Er wordt wel thee van de bladeren, stengels en wortels getrokken. De jonge blaadjes kunnen als spinazie gebruikt worden, maar je kunt het ook in pesto verwerken. Knoopkruid heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Slangenkruid gedijt vooral in de kalkrijke duinen en ik heb ze dus veel gezien op Schiermonnikoog en afgelopen week, tijdens de strandopruimdagen, op Ameland. Ik vind het een prachtige plant met die rechtopstaande blauwe bloemen en een zweem roze erdoor. Er komen veel vlinders, bijen en vliegen op af. Deze plant moeten we maar niet gaan eten want alles eraan is giftig.
Robertskruid is een onopvallend plantje, als ondergroei van bossen, struiken en braakliggende terreinen. De groene bladeren hebben rode nerven en stelen. Het is een geneeskrachtig kruid, desinfecteren en als bloedstelpend te gebruiken. De bloemen hebben een bittere smaak.
Wildemanskruid staat vermeld op de Nederlandse Rode lijst van planten als niet meer aanwezig in het wild. Komt nog wel voor in tuinen. Het is een harige plant met purperkleurige bloemblaadjes met een opvallend geel hart. Zelf vind ik de uitgebloeide bloem als vrucht het mooiste. Het is een dopvruchtje met een veerachtig pluimpje.

BG

Tuin van Josefien en Gerard Lummen

Onze tuin, van zo’n 275 m2, bestaat uit een achtertuin die via de zijkant naar voren loopt.
De achtertuin bestaat uit een gazon met meerdere brede borders waarin (fruit)bomen, struiken en veel vaste planten staan. In de voortuin, die wordt omsloten door een beukenhaag, staat een zilverberk met vaste planten en 1-jarigen.

Bloemschik websites

De bloemschikkers onder jullie hebben ongetwijfeld al wel eens gekeken op de landelijke bloemschik-pagina's op www.groei.nl En ook op ons intranet staat regelmatig informatie over bloemschikken voor bestuurs- en commissieleden.
Maar wisten jullie dat er sinds enige tijd ook een andere bloemschik-site is, die meer op de vereniging gericht is? Kijk maar eens op https://bloemschikken.groei.nl 
Op deze pagina staat onder meer informatie over de regiowedstrijden, maar ook over landelijke evenementen waaraan onze bloemschikkers mee kunnen doen zoals het Appeltern Plantenfestijn. En: er is ruimte voor leuke nieuwtjes en foto's van de afdelingen. Op die manier kunnen jullie ook bij elkaar inspiratie opdoen en omdat het een openbare site is, aan je leden laten zien wat er zoal gebeurt op bloemschikgebied. Daarnaast is het natuurlijk gewoon altijd leuk om foto's van mooie bloemstukken te bekijken.
Dus, heb je leuke foto's van een cursus, een workshop, een demo of een excursie of heb je een bijzondere bloemschikactiviteit die je graag ook aan de collega-afdelingen en bloemschikkende leden wilt laten zien, geef dat dan door. Dat mag via het secretariaat of rechtstreeks naar bloemschikken@groei.nl

Voor jou gelezen

Spinnen tellen op 9 en 10 september

Hoe gaat het met de spinnenstand in de Nederlands tuinen?
Dat wordt geïnventariseerd op deze dagen. Doe je ook mee? https://www.tuintelling.nl/tellingen/spinnentelling/5a6424f0-8b65-11ed-acb4-0d0d184857a8

Egels tellen op 16 en 17 september

Door de groei van dorpen en steden zie je steeds vaker egels in tuinen. 
Tijdens de Egeltelling september brengt de tuintelling dit in kaart. Doe je ook mee?
www.tuintelling.nl/tellingen/egeltelling/f6223220-6ca6-11ed-a4ec-8b594e331495

Bodemdierendagen - 22 september t/m 8 oktober

Natuurlijk kun je het hele jaar door bodemdieren zoeken. Maar tijdens het 'officiële' bodemdierenseizoen van de Bodemdierendagen verzamelen we de gegevens voor de Bodemdieren Top 3 van Nederland!
www.tuintelling.nl/tellingen/bodemdierendagen/3aba6630-2097-11ee-a87e-a9de52d44d87

Ambrosia

Begin augustus las ik in de krant en hoorde ik `s avonds op het nieuws over het plantje Ambrosia.
In 2015 vond ik onder de vogelvoedertafel een mooi plantje. Geen idee wat het zou zijn.
Mooi laten staan en groter laten groeien! Inderdaad, een mooie plant.
Foto gemaakt en deze naar Naturalis gestuurd.
Spoedig was het antwoord: ‘Marry, dit is de Ambrosia artemisiifolia, deze kan door het vogelvoer in je tuin zijn beland. Maar doordat hij bloeit van augustus tot oktober, wordt het hooikoorts seizoen zodanig verlengt en geeft extra overlast voor hooikoortspatiënten en wordt beschouwd als een te bestrijden plant. Dus verwijder hem uit je tuin’. 
Inderdaad heb ik de plant verwijderd en niet gewacht op zijn bloesem. Dus ken ik zijn bloeiwijze niet. 
In 2015 was ik ook niet met onze Flits bezig, anders……………………….. 
Ambrosiapollen kunnen ernstige hooikoortsklachten veroorzaken. In verhouding tot andere hooikoortsplanten:
•    verspreidt een bloeiende ambrosia veel pollen in de lucht;
•    veroorzaken de pollen een heftigere allergische reactie dan andere pollen;
•    en bloeit de ambrosia laat in het seizoen, van eind augustus tot eind oktober. Daardoor duurt het hooikoortsseizoen twee maanden langer.
In Nederland komt ambrosia nog niet veel voor. Maar door de warmere en langere zomers kan ambrosia zich makkelijker verspreiden. Het is daarom belangrijk om de verspreiding van ambrosia te remmen en 
de planten zo veel mogelijk te verwijderen.
 

Top tien Heuchera-cultivars in tien kleuren

Van frisgroen tot dieppaars: gevestigd sortiment van purperklokje in vele tinten. Heuchera is een geslacht met alleen kruidachtige planten die behoren tot de Saxifragaceae. Daar horen ook Tiarella en Tellima bij, nauwe verwanten van Heuchera. Alle soorten komen voor in Noord-Amerika, waar hij alumroot of coral-bells wordt genoemd. In Nederland is de officiële naam purperklokje, maar in de volksmond wordt meestal de naam Heuchera gebruikt.
Gelezen ‘In de Hovenier’  auteur: Marlien van der Linden 
www.vakbladdehovenier.nl/article/43264/top-tien-heuchera-cultivars-in-tien-kleuren

Kunstwerk ‘Oranjebloesem’ in Paleis het Loo

Eén van de hoogtepunten in de nieuwe ondergrondse zalen van Paleis het Loo is het kunstwerk ‘Oranjebloesem’ binnen de tentoonstelling ‘Meesterwerk’, over de grootse verbouwing van het paleis. Linda Nieuwstad werkte met haar team zo'n vier maanden aan het werk, dat uit 25 bloemen, 20 knoppen, 125 bloemblaadjes en 9 sinaasappels bestaat. Als materiaal dienden restanten behang van het oude Loo, in combinatie met eigentijdse materialen. De tentoonstelling is nog tot 3 september te zien. 
Meesterwerk | Paleis Het Loo: https://lindanieuwstad.nl/nl/project/oranjebloesem-voor-paleis-het-loo/

Groei & Bloei agenda 2024 

De nieuwe Groei & Bloei agenda is uit!
Winkelprijs € 16,95 - Nu € 14,95
Deze aanbieding geldt t/m 15 september 2023.
Je ontvangt de agenda in de eerste helft van september. 
Er is in de agenda :  
Veel ruimte voor afspraken en eigen notities
Handig weekoverzicht
Elke week een tuin tip
 Prachtige foto’s
 Metalen ringband en een handig leeslint
 24 x 17 centimeter
 124 pagina's
Bestellen via: https://shop.groei.nl/47946/agenda/48322/agenda-2024

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in september. groei.nl/tuin/tuinkalender/september

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing zomerbloeiende bomen.

Zo nemen wij afscheid van de zomer en begroeten wij de herfst met al zijn bladverkleuringen en zijn specifieke herfstgeuren.

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Hartelijke groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

 

word lid