Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.Mag ik aannemen dat jullie als lezers en lezeressen van de Nieuwsflits, die je elke maand in je mailbox ontvangt, van bloemen en planten houden? Het lijkt me haast vanzelfsprekend. En eigenlijk begint je groene leefomgeving in je eigen tuin. Hoe klein je tuintje ook mag zijn of je groene balkon of zelfs de vensterbank, wat kun je eindeloos van planten en bloemen genieten. Ze maken je blij. En elk seizoen is weer anders: het zaaien en het verzorgen van de planten, het genieten van de bloemen of de vruchten die de plant je schenkt, maar ook de afbraak aan het eind van de zomer wanneer de herfstkleuren zich aandienen; het heeft alles z’n eigen charme. In deze Flits word je een tip gegeven om je straat te vergroenen door in de boomspiegel bollen of planten een plek te geven. Een aanrader om dit te lezen! September is tegelijk de maand dat de activiteiten van onze Groei & Bloeiafdeling weer worden opgepakt. Heerlijk toch? Voor deze maand staan het bloemschikken en de vlinderwandeling gepland. Vergeet dus niet door te geven dat je meedoet c.q. meegaat!
Heb je deze zomer kunnen genieten van andermans tuin of heb je de Open Tuinen gemist? In september ben je alsnog in Roden en Zuidlaren van harte welkom. Zie verder in deze Flits. Wie herkent deze bloemen?Bloemschikken. Maandag 5 september starten de bloemschikcursussen voor het nieuwe seizoen. Heb je interesse of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl of Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com . De opdrachten voor de bloemschikcursussen zijn weer door de docenten verstuurd. We zullen jullie laten genieten van de resultaten van de diverse groepen in de komende Nieuwsflitsen. De maandagmorgengroep heeft als opdracht: maak een " herfstbal ". Het arrangement mag gemaakt worden van een halve of een hele " bal ", je kunt er aan denken om de bal te laten hangen of op een hoge pot te zetten. Of je kiest een eigen creatieve creatie. Materialen: bessen/ blad/ schors/ mos/ en verder vrij. Groene groet Lammy en Grietje
maandagmorgen en maandagavond.
2022 2023 05 september 09 januari 03 oktober 06 februari 07 november 06 maart 12 december 03 april
dinsdagavond.
2022 2023 06 september 10 januari 04 oktober 07 februari 08 november 07 maart 13 december 04 april Fotogroep. De maandopdracht van de fotogroep was ‘Zomerbeleving’, een opdracht die goed paste bij de warme augustusmaand. Ook nu werden prachtige opnames ingezonden en kon er een mooie collage worden gemaakt.
Voor nog meer foto's: Fotogroep, zomer 2022 Donderdag 8 september: wandeling met Joop Verburg.Onze eerste activiteit van het nieuwe seizoen is een wandeling met Joop Verburg. Deze wandeling gaat door de Vlindertuin en een deel van het Vlinderommetje in Zuidwolde. Er wordt gewandeld van 13.30 uur tot 16.00 uur met een pauze. Start: Parkeerplaats bij de begraafplaats, Meppelerweg in Zuidwolde. De onkosten zijn € 3.50. Graag opgeven bij Ypie Terpstra, yterpstra@ziggo.nl Zaterdag 8 oktober plantenruilbeurs.Het is elke keer weer verrassend hoeveel diverse planten op onze plantenruilbeurs worden aangeboden. Lieve mensen, wanneer je nu in je tuin bezig bent, wil je dan de stekken en pollen die je over hebt voor deze ruilbeurs bewaren!! DUS GRAAG JE STEKKEN BEWAREN!! Zonder jullie inbreng kunnen wij geen ruilbeurs organiseren. Zoals je wel zult weten is deze plantenruilbeurs bedoeld voor leden en niet leden. Iedereen is welkom. Leg deze datum vast in je agenda of noteer die op de kalender! Leven in de Tuin. De najaarsbloeiers zijn nu te bewonderen en wat een weelde, niet alleen in de eigen tuin maar ook in de vele Open tuinen. Heerlijk om je daar aan te vergapen en een praatje te maken met de eigenaren. Ieder is ook zo enthousiast. Een wat gek woord vergapen, maar je kunt er letterlijk met open mond naar staan kijken. Ik word blij van de warme kleuren van Heleniums, Crocosmia S, Rudbeckia’s, Salvia’s en Dahlia’s. En er zijn ook nog eens zoveel soorten van elk.
Bij mij heeft het helder oranje slaapmutsje zich zelf een plek gegeven en die bloeit, ongelooflijk, al maanden lang. Een andere verrassing is de eenjarige Hibiscus trionum. Op allerlei plekken komt die tevoorschijn. Twee jaar geleden had ik ze gezaaid, maar daarna niet meer. Vorig jaar was er geen enkele plant, wonderlijk. Ik kan er geen foto van maken, witte bloemen willen niet gefotografeerd worden met een mobiele telefoon. Daar komt meer bij kijken. Ik zal als het dan hopelijk rijp is, zaad meenemen naar de ruilmarkt, want ze zijn echt heel mooi.
En dan de grootste verrassing. Ik heb in een bak bij de kamerdeur peterselie geplant. Gewoon een plantje uit de supermarkt, die in stukjes verdeeld en je hebt er heel lang plezier van. Een plantje had zich uitgezaaid naast het terras en daarop zat een rups, een hele mooie. De rups van de koninginnenpage. Haast niet te geloven en ik vond er nog één. De twee rupsen zitten nu in de grote bak en eten en eten, je ziet ze groeien. Ik zorg nu extra goed voor de plantjes, zodat ze lekker sappig zijn. Ik had speciaal venkel gezaaid en geplant in de hoop op eitjes en rupsen van deze vlinder. Daar kan ik niets vinden, maar vlak bij huis wel.
YT Plant in het Flitslicht: De pottentuin van Lammy van ElpGa je ook op vakantie is de vraag, nee nee ik kan echt niet weg. Ik heb 140 potten met bloemen en dat kan ik de buurvrouw echt niet aan doen. Dan vraag je je natuurlijk af hoe ik aan zoveel bloemen in potten kom. Bij mij is het tegel erin en potje erop. Ja ja je begrijpt het al, op leeftijd. Ik kan nog wel een beetje wieden en vegen maar dan houdt het wel op. Met de tuinslang of gietertje bloemen water geven is een feest voor mij.
Ik houd elke winter veel bloemen over. Ik pot ze in het voorjaar in het zonnetje weer op. Zoals Franse-, Zwitserse- en Gewone geraniums en verschillende soorten Fuchsia's. Valt er een stekje ergens af dan zet ik die ook weer in een potje en je raadt het al, die komt ook weer aan. Ik kan nu eenmaal niets weggooien. Heb zelf Agapanthus (blauw) gezaaid, wil goed. Ze bloeien geloof ik het tweede of derde jaar al. Bloemen die ik krijg op verjaardag of zomaar probeer ik ook over te houden. Zelfs de gekregen bos rozen nadat ze zijn uitgebloeid ook in de tuin gestoken en ja hoor bloeien ook. Had veel papaverzaad gekregen maar komt in de tuin sporadisch op dus ook in potten gezaaid. Prachtig om al die kleuren te zien verschijnen. Van een bloemschikster had ik 6 dahlia’s gekregen, ook allemaal in potten gezet. Ook deze bonte kleuren zullen me verrassen. Heb ook zonnebloemen van vogelzaad gezaaid. Doet het ook goed. Worden niet zo groot. De paarse Kattenstaart langs de kant van de sloot vind ik ook zo mooi, ook in 2 potten gezaaid. Die komen elk jaar weer op en zijn winterhard. Deze noem ik Kanta Slota. Wat vind je van de witte en de gele Toorts, heb ik ook prachtig in potten staan. Kun je ook zelf zaaien. Komen daarna elk jaar weer op. Zaaien zich ook bij andere potten in. Ik laat ze dan staan en bloeien maar. Ik ben begin mei jarig dus veel bonnen voor bloemen gekregen. Daar koop ik Petunia's en andere perkplantjes van. Deze bloeien de hele zomer. Uiteraard ook in potjes gezet. Al met al een weelde aan bloemen in mijn tuin. Ook een mooi zitje in een hoekje van de tuin om een wijntje of kopje koffie te drinken. Dan is het genieten van al die prachtige gekleurde bloemen om me heen. Een lust voor het oog. Daar geef ik mijn vakantie graag voor op.
Bloemengroetjes Lammy. Wilde planten: Zuring.Dit is ook weer een plant, welke we in onze jeugd veel hebben gezien. Ik had vorige week een gesprek hierover met één van mijn zussen. Zij herinnerde zich dat we vroeger met Zuring speelden door er soep van te maken om dit waarschijnlijk aan de poppen te geven. Dit herinner ik mij niet meer, maar ben dan ook een paar jaar jonger.
In de Nieuwsflits van juli schreef ik tot welke familie de Klaverzuring behoort. Niet bij de Vlinderbloemenfamilie, zoals de Klavers. Dan zou je denken dat ze bij de familie van de Zuring behoort: nee dus. Het is een eigen familie: de Klaverzuringfamilie.
De Zuringsoorten behoren tot de Duizendknoopfamilie, waar vele kruidachtige planten ook onder vallen zoals boekweit, rabarber, Japanse duizendknoop (een exoot welke bestreden wordt). Zoals bij vele planten zijn er wel 200 verschillende soorten Zuring en dan voornamelijk in Noord-Europa. Dit wordt veel teveel om over te vertellen en daarom beperk ik mij tot zes soorten welke ik met de Plantenwerkgroep vaak zie.
En dan begint de determinatie: hoe ging dit ook alweer???? De bloeiwijze, de bladvorm, de stengel, de vruchten, het leefmilieu en de bodem. En ook hier kun je vóór Zuring weer Water, Moeras en Krul, etc. zetten.
Even in het algemeen over de eigenschappen van De Zuring: Veel blad en een penwortel, waardoor dit lastigste onkruid op grasland moeilijk te bestrijden is. Giftig voor veel dieren. Geneeskrachtige werking: mild laxerend, gal opwekkend, verkoelend. Wordt gebruikt bij chronische huidziekten, leverstoornis, bloedarmoede etc.
Hieronder ga ik uitgebreider in op een zestal soorten (zie ook de foto per soort): 1. Ridderzuring Moeilijk te bestrijden mede doordat de zaden jarenlang overleven. De bladen zijn groot en breed. Chemische middelen helpen wel, maar zijn niet milieuvriendelijk. Ben je door een brandnetel geprikt, dan helpt het blad van de ridderzuring hiertegen. De plant kan 1,5 meter hoog worden. De bloemen kleuren rood en groen. 2. Veldzuring De bladeren zijn langgerekt-pijlvormig en aan de voet van het blad omsluiten ze de steel. De bloemen zijn donkerrood. Zoals bij de meeste zuringsoorten zitten de bloemen in kransen aan vertakte aren aan de bovenste stengel. Hij is minimaal 0,5 meter hoog en komt voor op vochtige grasbermen, weilanden en ruigtes. Het verse jonge blad kun je in salades verwerken door dit even kort in zout water te leggen. 3. Schapenzuring Het blad is spiesvormig met zijwaarts gerichte voetslippen. Het wordt graag door schapen en geiten gegeten. Het groeit op droge, schrale, zure en kalkrijke grond en wordt ongeveer 0.3 meter hoog. Vroeger werd het verwerkt in vleesgerechten. Ook weer met rode bloemetjes. 4. Krulzuring De plant heeft kantige gegroefde stengels. De bladeren zijn langwerpig lancetvormig met gekroesde randen, waar je deze plant goed aan kunt herkennen. De bloemen zijn groenig. Het groeit vaak op verstoorde plaatsen zoals langs greppels, braakliggend grond, weilanden in de uiterwaarden etc. De plant kan 0,5-1,5 meter hoog worden. Niet eetbaar maar wordt wel gebruikt bij ziekte. 5. Waterzuring De plant wordt 1.5 meter hoog. De donkergroene, lancetvormige, leerachtige bladeren kunnen wel 0,5 meter lang zijn. De stengels zijn erg vertakt. De bloemen vormen een lichte roodbruine dichte sterk vertakte pluim. Groeit aan de oevers van zoet water. Het jonge blad is mals om te eten. 6. Moeraszuring Kan 1 meter hoog worden en groeit op open en natte plekken en vooral in rivierkleigebieden. Is erg giftig. Heeft ook lancetvormige bladen met rechtopstaande enigszins bochtige steel. Groenachtige gele bloemen vormen een losse vertakte open pluim. De kinderen gaven de poppen vroeger nog niet zulk slecht voedsel! Volgende maand: Varens. BG Lavendel en bonte Liguster laten zich goed stekken.De lavendel in onze tuin krijgt van mij in het voorjaar en na de bloei in augustus een snoeibeurt. In augustus snoei ik dan de lavendeltakjes diep terug, maar knip wel zó dat er nog grijze blaadjes overblijven. Zou ik tot in het hout knippen, dan overleeft de lavendel de snoeibeurt niet. Het is jammer om al die afgeknipte takken en takjes weg te gooien. Ik zoek een paar mooie lange grijze stengels uit, knip de uitgebloeide bloemen eraf, verwijder de onderste blaadjes en steek ze in een potje met potgrond dat ik achter het schuurtje in de schaduw zet. Druk daarbij wel de potgrond rond de stek goed aan en vergeet niet water te geven. Hopelijk zitten er volgend seizoen wortels aan en kan ik dan anderen verblijden met een mooie lavendelstek. Om een stek mooi bossig te houden, knip ik in het vroege voorjaar de top eraf, zodat de stek zijtakjes gaat vormen. Ook deze uitlopers houd ik best kort, zodat het een mooie volle plant wordt. Op dezelfde manier heb ik van de bonte liguster al menig plantje kunnen vermeerderen. In onze tuin staan diverse vormen van Liguster o.a. een bolvorm, een struik die de schutting bedekt en een lage heg, achter de schutting, zodat onkruid in de steeg geen kans krijgt. Het stekken is altijd het proberen waard! Krijg je teveel plantjes… op de ruilbeurs maak je menigeen blij met jouw gestekte plantjes. Marry Hoogeveen in het Geel, ‘Pre van Goghjaar’.Door de droogte heeft de ingezaaide rotonde aan de Hoofdstraat in Hoogeveen het deze zomer niet gemakkelijk gehad. Toch hebben de zonnebloemzaadjes hun best gedaan! Open Tuinen Carrousel DrentheDit jaar gingen weer ruim 80 Drentse tuinen, verdeeld over 4 regio’s, voor jullie open. De meeste deelnemers aan de Carrousel zijn lid van één van de acht afdelingen van Groei & Bloei in de provincie Drenthe. Als hekkensluiter gaan in september de tuinen open in: Roden en Zuidlaren 10 en 11 september link https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/ Voor jullie gelezen. Weerspreuken
Is het 1 september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer. Vallen de bladeren vroeg, dan wordt de herfst niet oud. Schijnt de herfstzon met zomerkracht, maakt veelal de winter zacht. Op de 5e september wordt bewezen, wat het voor weer de hele maand zal wezen. Trekvogels in septembernacht, ze maken de kersttijd zacht. Het najaar, het ideale moment om te planten?Een bloeiende lente plant je in de herfst!
Door planten in de herfst te delen en te planten, neem je een voorsprong op de lente en kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin. Voordelen;
1. Waterverbruik Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid steevast hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. In het najaar hoef je dus minder vaak en minder lang te lopen met de gieter, en zullen de planten minder snel uitdrogen. 2. Wortels ontwikkelen In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. 3. Winterslaap Een voordeel ten opzichte van planten in het voorjaar is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken. In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die in het najaar gekocht worden volledig ontwikkeld. 4. Vaste planten In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. 5. Volle grond Zodra de planten in rust gaan, in oktober, is het gevaar voor verdrogen geweken. Dit is het moment waarop bomen, heesters en vaste planten uit de vollegrond gerooid kunnen worden. Kwekers slaan deze planten op in koelcellen of kuilen ze in voor levering in het hele winterhalfjaar. In oktober, november is bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. De planten kunnen meteen op hun eindbestemming de grond in. Ze gaan dan niet meteen groeien, maar de grond rondom hun kluit heeft voor het voorjaar ruimschoots de tijd om goed contact te maken met de wortels. Plantmateriaal uit de vollegrond is vaak goedkoper dan in container gekweekt materiaal. 6. Verbeter de biodiversiteit Naast praktische en financiële overwegingen om in het najaar te planten, is het grote voordeel dat de tuinbezitter al meteen in het vroege voorjaar kan genieten van al het groen dat ontluikt. Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan overigens het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. 7. Een levende tuin begint bij de bodem De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. En al die kleine beestjes vormen weer het voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde vitale planten en (fruit)bomen in de tuin. Vitale bodems slaan bovendien CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden. Heel belangrijk nu we steeds vaker met periodes van droogte te maken krijgen. Gezonde bodems zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Link. www.vergetenplantseizoen.nl Bodemdierendagen 23 sept t/m 5 oktMaak kennis met de onderburen! De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden. Link . www.bodemdierendagen.nl Nationale Boomspiegelfeest 1 t/m 9 oktoberZet je buurt in bloei. Met planten en bloemen om je heen krijg je een beter humeur en red je wilde bijen. Stichting Guerrilla Gardeners organiseert samen met Operatie Steenbreek het Nationale Boomspiegelfeest om de boomspiegel op de kaart te zetten. Het Boomspiegelfeest is een jaarlijks terugkerend evenement, met als doel het duurzaam, dus voor de lange termijn, vergroenen van boomspiegel in stad en dorp, dus bij jou in de straat! Link duurzameweek.nl Guerrilla Gardeners Koolwitjes in de klas ?Op de site van de Vlinderstichting staan veel interessante weetjes over vlinders. Sta je voor de klas en wil je met de kinderen het proces van eitje- pop en vlinder kunnen volgen, bestel dan een kweekpakketje bij de Vlinderstichting.
www.vlinderstichting.nl Oplossing: Herken deze bloemen.Nieuwsflitsen op de siteBen je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits. Link nieuwsflits Nieuwsflits.
Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten. Even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.
September, de maand dat de kleuren in de tuin a.h.w. een metamorfose ondergaan. Veel zomerbloeiers maken plaats voor herfstbloeiers en blad aan bomen en struiken krijgen de specifieke herfstkleur. Nu met de warme droge zomer achter ons , heeft onze tuin eind augustus al een herfstuiterlijk. Maar ook dit heeft zijn ‘tuincharme’ ! Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry. Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com Link website: hoogeveen.groei.nl Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.
|