Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits oktober 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Voor de tuin- en groenliefhebbers presenteerde september zich toch anders dan dat we van september gewend waren. Men noemde deze septembermaand al ‘de derde zomermaand’. Zelfs de warmste week van de zomer viel in september! Ik hoop dat jullie - net als ik - van deze prachtige nazomer hebben kunnen genieten.

Onze eerste activiteit van het seizoen was de verrassende vleermuizenwandeling. Het was prachtig om de geluiden van verschillende vleermuizen te kunnen horen via detectoren en het was spannend en bijzonder om een uur lang in het donker op kleine bospaadjes te lopen naar het Sultansmeer om watervleermuizen te zien en horen. 

In oktober geven we je de mogelijkheid om op het bekende adres, je plantenstekken te komen ruilen.
Natuurfotograaf Phillip Friskorn neemt ons op 19 oktober mee naar Noord-Europa. Phillip heeft al meerdere keren bij ons zijn prachtige foto’s gepresenteerd. Ook deze avond wordt vast weer bijzonder! Vanaf nu zijn onze lezingenavonden in de Vredehorst, hier kun je gratis parkeren.

De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908 AD Hoogeveen, aanvang 19.45
 

Nieuwe leden 

Deze maand mogen wij Ina uit Zuidwolde en Sharon uit Hoogeveen als nieuw lid welkom heten. 
Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden!
We hopen jullie snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.

Wie herkent deze zaaddozen?

Bloemschikken

We zijn weer enthousiast begonnen met de bloemschiklessen. 
De maandagmorgengroep heeft prachtige kransen gemaakt .                                              
De maandagavondgroep heeft een creatie gemaakt met een ring,  omwikkeld met lisdodde blad.
De dinsdagavondgroep had de opdracht om een herfstbol te maken.
We leren van elkaar, we inspireren elkaar en het is gezellig.
Groene groet  Lammy en Grietje.
Link bloemschikken

Fotogroep

Onze amateurfotografen kregen voor de  maand september de opdracht ‘abstract’ te fotograferen.
Zie hieronder en op de website alle resultaten.
Voor oktober is de opdracht: pech 

Zaterdag 14 oktober plantenruilbeurs

Groei & Bloei Hoogeveen zou geen Groei & Bloei kunnen zijn zonder de jaarlijkse plantenruilbeurs. 
Sinds vorig jaar hebben wij zelfs een voor- en najaar plantenruilbeurs. Het is elke keer weer verrassend hoeveel diverse planten op onze plantenruilbeurs worden aangeboden.
Beste mensen, wanneer je nu in je tuin bezig bent, wil je dan de stekken en pollen, die je over hebt, voor deze ruilbeurs bewaren!! Zonder jullie inbreng kunnen wij geen ruilbeurs organiseren. 
Wanneer er een plant bij jou te veel is, kan die bij de ander in de tuin een juiste aanvulling betekenen.
Na eerst onze bijdrage aan meegebrachte planten te hebben neergezet, is er om klokslag 10 uur koffie / thee. 
Daarna kan ieder rondsnuffelen en zien of er iets van zijn/haar gading bij is.
Als je een keuze hebt gemaakt, dan vragen wij je na te gaan of er al andere gegadigden zijn.
Is dat het geval, dan graag even samen overleggen.

De spelregels zijn: dat wij van leden zonder inbreng van plantjes en van niet-leden een vrijwillige bijdrage verwachten.
Na afloop neemt ieder zijn/haar niet geruilde plantjes weer mee naar huis.

Je kunt ons vinden van 10.00 tot 11.30 uur aan de Stuifzandseweg 51 te Hoogeveen,
op het terrein van tuinbedrijf Millefleurs.
Zoals je wel zult weten is deze plantenruilbeurs bedoeld voor leden en niet-leden.
Het is een feestje wanneer Groei & Bloei-bezoekers op de plantenruilbeurs andere bezoekers met een plantje blij kunnen maken.
Nogmaals, iedereen is welkom, leden en niet-leden!

Donderdag 19 oktober, Natuur in het Spoor van de IJstijd

Natuurfotograaf Philip Friskorn neemt ons mee naar Noord Europa. Dit landschap is te danken aan de voorlaatste noordelijke ijstijd, toen een tweeduizend meter dikke ijskap zand en stenen voor zich uitschoof en bergen hun huidige vorm gaven, om uiteindelijk te stoppen bij Rhenen aan de Rijn.
De sporen van de ijstijd zijn tot vandaag zichtbaar. Beleef deze sporen vanaf de Barentszee via Noorwegen, Zweden, Finland Noord Duitsland en Nederland!
Om de onkosten van deze avond enigszins tegemoet te komen worden er lootjes verkocht waar je een leuk prijsje mee kunt winnen.

De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908 AD Hoogeveen, aanvang 19.45

Workshop Glasfusion 2 nov. 2023

Bij Groei & Bloei kun je op donderdag 2 november a.s. een workshop glasfusion volgen. 
Deze wordt gegeven door Gerard Weisbeek.
In het programmaboekje staat hier alles over te lezen. Mocht je alleen de Nieuwsflits ontvangen, ga dan naar: 2 nov Workshop glasfusion

Programma
We beginnen om half 10 met een kop koffie.
- Uitleg over materialen, soorten glas en gereedschappen die worden gebruikt bij glasfusion.
Algemeen
Koffie, thee en lunch is incl. Een veiligheids- of gewone bril is aan te bevelen. Veiligheidsbrillen zijn aanwezig.
Eindtijd ong.15.30 uur. Daarna gaat het glasobject voor 20 uur in de oven.
Voorbeelden voor glasfusion: Kijk op: www.pinterest.com en type bij search: glasfusion. Onder elke foto staan nog meer voorbeelden
Max. aantal deelnemers : 6 pers., prijs workshop : € 67,50
Met vriendelijke groet, Gerard Weisbeek
Opgave bij Bea Gorter: bw.gorter@outlook.com

Bloemschikdemonstratie door Linda Eising, donderdag 23 november

Zie: Linda Eising voor meer informatie.

Leven in de tuin

Het ruikt zo lekker als je door de tuin loopt: de zilverkaars of Cimicifuga (eigenlijk Actaea) bloeit. De plant doet er een paar jaar over om tot wasdom te komen en houdt van wat vochtige humeuze grond Dat vindt het in de schaduw, en daar lichten nu de lange witte aren op. Vlinders en zweefvliegen zijn er ook gek op en hommels zoemen van bloem naar bloem.  
Er zijn vrij veel soorten, rood- of  groenbladig en als de bloemaren gaan groeien zie je een hoge sierlijke plant. De laagste is de soort Cheju-Do.  Wat een naam, ik zag deze bloeien in een tuin en was op slag verkocht. Dat maakt het zo leuk om tuinen te bezoeken. 
We konden echt genieten van de Open Tuinen in september, wat bloeit er nog veel en wat zijn er mooie tuinen met gastvrije ontvangst. 
De meeste asters komen nu pas op stoom en bloeien in alle kleuren paars, hoewel er ook mooie roze en witte zijn. Ook bij de asters is het een komen en gaan van insecten. Paars is een prachtige kleur om mee te combineren, er is bijna geen kleur die er niet bij past. Rood misschien. In ieder geval combineert het goed met andere asters, hoge salvia’s, zonnehoeden en grassen. 
Grote delen van de border gaan nu uit de hand lopen, vooral waar veel bloeit. Sommige éénjarigen worden zo hoog dat ze opeens omvallen als het even waait en regent. Of ze groeien alle kanten op en overwoekeren de dahlia’s. Dat was niet helemaal de bedoeling en moet volgend jaar anders, maar hoe precies weet ik nog niet. Het najaar biedt bij mij altijd een wat chaotische aanblik, vooral van dichtbij. Als je wat verder weg staat is het een kleurig geheel met veel vlindergefladder erboven. Heerlijk om naar te kijken. 
En over een hele tijd, in het voorjaar, komt alles weer in nette polletjes boven de grond. 
YT

Plant in het Flitslicht: Geitenbaard van Elma Koopman

Eén van mijn favoriete planten in de tuin is de geitenbaard (Aruncus Dioicus) Niet alleen omdat het een mooie hoge borderbloeier is - bij mij staat de plant inmiddels in de groentetuin vanwege ruimtegebrek - maar meer om het verhaal wat erbij hoort. 
De geitenbaard in mijn tuin heb ik als stek gekregen van mijn grootouders toen ik 10 jaar geleden een huis met tuin kocht. De moederplant stond toen al zo'n 50 jaar bij mijn grootouders in de tuin. Toen mijn grootouders hun woning kochten is de geitenbaard als stek meegekomen vanuit de tuin van mijn overgrootouders. Hoe lang mijn overgrootouders de geitenbaard al hadden staan in hun tuin, geen idee. Soms is het niet de plant zelf maar de geschiedenis achter de plant, die hem speciaal maakt.

Wilde planten: Heide.

Misschien is de mooiste tijd al geweest, maar wat kleuren de heidevelden toch prachtig paars!
Het zal je niet zijn ontgaan dat de heide bloeit. Heide zien we op talloze heidevelden en daarnaast ook in de bermen van bijvoorbeeld de A50.
Gelukkig worden hele heidevelden begraasd door schapen, geiten en runderen. Anders zou alles dichtgroeien met grassen, struiken en bomen. De dieren lopen binnen een omheining, welke verplaatst kan worden. Dit zijn meestal zulke grote terreinen dat ze niet alles grasvrij kunnen houden. Een schaapsherder kan een terrein wel heel gericht intensief laten begrazen wanneer de heide daar overwoekerd raakt.

Door een variatie aan begrazers wordt alles onderhouden:
•    Schapen eten het pijpenstrootje tussen de heide weg. Ook knabbelen ze soms aan struikheide.
•    Runderen eten in de zomer ook van het pijpenstrootje, maar `s winters eten ze de wintergroene struikheide. Hierdoor verjongt de heide weer. 
•    Geiten vinden de jonge struiken en boompjes tussen de heide heerlijk.
Wanneer de dieren teveel heide eten, worden ze naar een ander gebied gebracht. Ook kan de kudde worden verkleind. 

En over welke heidesoorten hebben we het dan?
Ik noem hieronder de vier soorten die wij als plantenwerkgroep tegenkomen:
1.    Struikhei
Struikhei is de grootste van deze vier. Het struikje kan 30-100cm hoog worden. Het komt voor op voedselarme, zure, zand-of veengrond. De takken hebben smalle dakpanachtig gerangschikte en lancetvormige blaadjes. De bloeiwijze is trosvormig en de kelk en het kroonblad hebben dezelfde paarse-rode kleur. 
2.    Dophei
Dophei kan 15-50cm hoog worden. Groeit op voedselarme, zure zandgrond en komt veel voor op de Waddeneilanden. De blaadjes zitten in kransen om de steel. De bloemen groeien in hoofdjes bij elkaar en hebben een zachtroze kleur. Ze komen in tegenstelling tot de struikhei meestal solitair voor of in kleine groepjes.
3.    Kraaihei
Kraaihei kan 15-45cm hoog worden. Groeit op vochtige, voedselarme, zure bodem. Het heeft smalle lintvormige bladeren, verspreid aan de stengel. De roze-paarse bloemen bloeien solitair tussen de bladeren en vallen niet erg op. Er komen na de bloei diepzwart gekleurde bessen aan die de kraaien erg lekker vinden.
4.    Lavendelhei
Lavendelhei kan 15-30cm worden en is dus de kleinste van deze vier. Het komt voor op Hoogveen. Op natte voedselarme, zure veenbodem en is vrij zeldzaam, maar komt wel voor in Drenthe. De lancetvormige bladeren zijn aan de bladrand omgerold en zitten verspreid aan de steel. De bloempjes zijn kogelrond en felroze. 

BG

Open Tuinen Carrousel: Tuin van Nienke Moolhuizen

Een zonnige en kindvriendelijke tuin met ruimte voor planten en bloemen. We zijn trots op onze prachtige magnolia met haar kleurrijke bloemen en de plataan die ons voldoende schaduw geeft tijdens warme dagen. In de border van de voortuin hebben we verschillende soorten heide geplant wat in de nazomer en herfst een kleurrijk geheel vormt. In onze achtertuin is ruimte voor kippen en loopt het konijn overdag vrij rond. Onze tuin is nog volop in ontwikkeling en de nieuwste aanwinst is een houthok. 

Herfsttijloos 

De bol van de herfsttijloos (Colchicum autumnale) doet waarvoor hij bestemd is, namelijk bloeien zelfs onder barre omstandigheden.
Zo overkwam het mij deze zomer dat ik vergeten was om op tijd mijn bollen van de herfsttijloos uit hun emmertje te halen. Het is een paar jaar geleden dat ik in het voorjaar het blad van de herfsttijloos zo dominant vond, dat ik Wiert Nieuman van Groei & Bloei gevraagd heb:  ‘Kan ik ook de bollen opgraven en in de schuur leggen’.
Zijn antwoord was terecht: ‘Neen Marry, niet doen! De bollen krijgen vanuit hun blad energie om in de herfst te gaan bloeien’.
Ik heb niet naar zijn advies geluisterd; het blad was zo groot en ik kon op die plek geen zomerbloeiers neerzetten. Dus…schop eronder en alle bollen mochten in een emmer hun blad laten afsterven.
Tot... ja ik ben ze mooi vergeten! Er was een doos op de emmer terecht gekomen en wat je niet ziet dat is er niet. Op maandagmorgen kreeg ik een ingeving van: ik had toch nog bollen?
Juist ja - op zoek - onder de doos waren de bollen bezig waarvoor ze dienen, namelijk bloeien!
Ik heb ze van harte toegelachen; het was geen gezicht.
Wat heb ik - nadat ik ze in een vaas had gezet - genoten van hun schoonheid!
De natuur laat je verrassen: de bollen zorgen zelf wel waarvoor ze geschapen zijn,
namelijk BLOEIEN - ook in een emmer met een doos erop. 
Menigeen zou dit ouwe zooi vinden, maar ik geniet van het verval en de drang van de bol om zijn bloemen te laten zien.
Ik vond dit experiment goed geslaagd, de bollen kunnen tegen een stootje!
De bollen zelf voelden stevig aan, inmiddels hebben ze, zonder blad en bloem een plekje in de tuin gekregen.

Voor jou gelezen

Dahlia’s dieven
Wil je veel bloemen in je dahlia, dan is het goed om ze te ‘dieven’. Dit  doe je door de kleine knopjes weg te halen, zodat de grotere knoppen meer energie krijgen.
Uit: het Nederlands Dagblad.

Zaterdagavond 28 oktober Nacht van de nacht 18.30 tot 20 uur

Laat het donker donker mogen zijn en ontdek hoe mooi een donkere nacht op je over kan komen.
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie.
Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door heel het land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting.
Meester Kosterweg 51 – 7914 RH Noordscheschut
Op onderstaande link lees je alles over de Nacht van de Nacht en vind je een invulformulier om je op te geven.
https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/natuuractiviteiten/nacht-van-de-nacht-2/

30 september tot en met 1 oktober Kunst voor tuin en interieur.
Kunstschilder/tuinontwerper Ton ter Linde exposeert zijn werk samen met beeldend kunstenaar Geert Tabak en beeldhouwster Els van der Glas in Sleen.
Adres: atelier Ton ter Linde, Boelkenweg 8, 7948 CG Sleen
 
Zaterdag 7 oktober Stoofperenfeest in Ruinerwold van 11 tot 16 uur
Stoofperenfeest - 7 oktober 2023 in Ruinerwold, Drenthe: https://www.uitzinnig.nl/evenement/49714-stoofperenfeest.aspx

Nieuwsbrief Meppel

Wie zich afvraagt wat tuinieren eigenlijk in essentie is, ik heb het antwoord. Tuinieren is een werkwoord!' Deze zomer moest ik regelmatig denken aan deze uitspraak van Brian Kabbes. 'Tuinieren is vechten tegen de natuur die maar wil oprukken, de elementen die zowel de tuin en tuinier lijken te willen geselen en tegen de onvermijdelijke en op de loer liggende teleurstellingen. Je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan bij het zien van je ooit blozende, maar nu verwelkte rozenperk, je ooit pronte, maar nu door slakken tot op het bot afgekloven hosta ’s of je allereerste oogst aan wormstekige appels en dito worteltjes. Zoals vaker met teleurstellingen komen ze ook bij het tuinieren zelden in gelijkmatige doses, maar meestal in grote hompen, brokken en kluiten. Voor de volledige column van Brian Kabbes die op 17 juni jl. verscheen in het Dagblad van het Noorden. 
https://meppel.groei.nl/fileadmin/Afdelingen/afdeling_meppel/Archief/Meppel/Documenten/nieuwsbrief_pdf/Artikel_Brian_Kabbes_17_juni_2023.pdf

Ontspannen, neem een tuin- of bosbad.

Gelezen bij het IVN.
https://www.ivn.nl/aanbod/groen-om-te-doen/leren-over-de-natuur/doe-tip-bosbaden-in-je-tuin/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaig

 

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in september.    groei.nl/tuin/tuinkalender/oktober https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/tuinkalender/wat-doe-je-wel-en-niet-in-de-herfsttuin-video?utm_medium=email&utm

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing zaaddozen.

Makkelijk zaden oogsten.

Wie kent niet de Phlomis Russiliana? Een andere leuke vergelijkbare zaaddoos is de Kaardenbol en de Leonotus Leonurus (Leeuwenstaart.)
Al deze planten hebben een prachtige pikkende bolster waar de zaden in verstopt zitten. Als de planten uitgebloeid zijn en de bolsters bruin beginnen te worden (ze gaan ook rammelen als je ze beweegt) moet je ze in de gaten houden. Helemaal laten afsterven betekent dat je geen controle hebt over waar de zaden terecht komen. Wil je ze oogsten dan kun je het volgende doen.
De droge bolsters voorzichtig afknippen, stop ze in een grote pot of bak die je af kunt sluiten en schudden maar. De zaden vallen er zo mooi uit. Evt. zet je de open pot/bak in het zonnetje om de zaden verder af te rijpen en dan weer lekker de samba dansen.

Veel plezier en een goede oogst.
CS

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Hartelijke groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

Onze activiteiten, programmaboekje en de nieuwsflits worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.

 

word lid