Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits november 2024

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Op dit moment spatten de herfstkleuren je tegemoet. Wanneer je over de Melkweg in Hoogeveen gaat, is de kleur warmrood van de bomen zo prachtig, om er even bij stil te staan.Je hoeft niet naar de Melkweg te komen om te genieten, ook in je eigen omgeving is het vast heel kleurrijk. De inhoud van  deze Flits is kleurrijk door de verschillende onderwerpen.
Allereerst de kerstdemonstratie die gegeven wordt door Thijs Harmens. Het is boeiend om als toeschouwer te zien hoe een bloemstuk tot stand komt. Hoeveel of hoe weinig materialen  gebruikt kunnen worden voor een prachtig resultaat. Komt het zien en beleven in de Vredehorst.

Herfst betekent ook op paddenstoelenjacht. Hero en Bea, van de plantenwerkgroep, hebben verschillende soorten kunnen fotograferen. 
Ook wordt er aandacht besteed aan het 10 puntenplan van Groei & Bloei.
Onder de rubriek voor jou gelezen, staan verschillenden ‘linken’. Even op klikken en je komt op de betreffende site of het onderwerp.

Wie herkent deze zaaddozen?

Bloemschikken   

De dinsdagavondgroep kreeg de opdracht om eens rond te kijken in de keuken. Met het materiaal uit de keuken werden arrangementen  gemaakt. Het mocht met bloemen maar ook met ingrediënten uit de keuken. Cursisten kwamen met heel veel verschillende materialen. Zoals een bakblik, pannen, uienpot en lepels enz. Het was weer verrassend. Kijk ook even op onze site: Bloemschikken oktober 2024

Fotogroep 

Voor oktober was de opdracht: Troosteloos en uitgelaten! Kijk ook even op de site.
Twee totaal verschillende opdrachten. De amateurfotografen moesten echt hun ogen en fantasie gebruiken om er twee plaatjes van te maken.
Kijk maar eens of het hen is gelukt.  
Op dit moment hangen de foto’s van ‘Verstilling’ in het Jannes van der Sleedenhuis, locatie Wolfsbos 
Op de eerste en tweede verdieping, je kunt er zo even gaan kijken.
Valkenlaan 5 7905 AA Hoogeveen

Dinsdagavond 26 november; Kerstdemonstratie door Thijs Harmens

Bloemist Thijs Harmens gaat voor Groei & Bloei de kerstdemonstratie verzorgen.
Uiteraard houdt Thijs heel veel van bloemen en heeft daar zijn beroep van gemaakt en met succes!
Als zzp’er werkt hij voor verschillende bedrijven en grote projecten.
Thijs vindt het heerlijk om met zijn bloemwerk mensen blij te maken.
Het liefste werkt hij op beurzen en evenementen. Projecten in binnen- en buitenland, van New York tot Congo en van Marrakesh tot Stockholm.

In creaties voor bruidswerk en persoonlijke rouwarrangementen kan hij zijn creativiteit kwijt.
Hij werkt vaak samen met andere ondernemers om zo te kijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen.
Voor Groei & Bloei Hoogeveen geeft hij graag een eigentijdse kerstshow  met verschillende materialen in prachtige kleurencombinaties.
Kerst mag volgens Thijs er best uitspringen.
Wij bieden hem een mooi, ruim podium met goede verlichting in de kerkzaal van de Vredehorst.

Je bent welkom in De Vredehorst Zuidwoldigerweg 32 Hoogeveen
Aanvang 19.45 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur
Leden betalen € 5.—voor niet- leden € 8,--

Wanneer je van plan bent te komen, graag opgeven bij yhterpstra@outlook.com, dan weten we hoeveel stoelen we ongeveer neer moeten zetten om iedereen een maximale beleving te kunnen geven.

Terugblik: 100 jaar Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart

Monique Bruin-Slot wist ons met haar spontane uitstraling te boeien met het verhaal over 100 jaar tuinen in Dedemsvaart. Prachtige dia’s werden getoond met een bijpassend verhaal.
Mien, (1904- 1999) kwekersdochter, groeide op midden tussen de plantjes die haar vader achter het huis kweekte. Ze kwam er als jong meisje achter, dat zij  ook geboeid werd door de planten van haar vader. Samen met haar broers en zuster heeft ze altijd planten gekweekt, verzorgd, vertroeteld en veredeld.

Mien kreeg contacten in Amsterdam. Ging cursussen volgen in Berlijn, waar de eerste Hogeschool voor Tuinarchitectuur in Europa was opgericht. In Delft heeft zij colleges in architectuur gevolgd, waardoor er een samenwerking tot stand kwam tussen architecten en Mien Ruys. 
Zij hield van tuinontwerpen met rechte lijnen, de tegels op de paden werden iets uit elkaar gelegd, zodat er gras tussen kon groeien voor een verzachtend beeld.
In de zestigerjaren begon zij schuine lijnen te gebruiken en verdiepte tuinen te ontwerpen door bielzen te gebruiken. Dit werd een groot succes. Uiteraard mogen de bielzen niet meer gebruikt worden vanwege de vervuiling van het milieu. In de tuin in Dedemsvaart  moesten de bielzen vervangen worden. Daar  wordt nu dus puur eikenhout voor gebruikt. De tuin was volgens haar geen tuin, wanneer er geen boom in stond.

Tot op hoge leeftijd heeft zij zich beziggehouden met tuinontwerpen. 
In 1982 kwam de schutting in beeld, door afrasteringpalen rechtop te zetten. Op deze manier kreeg de tuin een heel andere uitstraling.
Mien mocht graag nieuw materiaal uitproberen, zelf heeft ze de eerste zo bekende grindtegel
gemaakt. Een houten kistje, onderin een krant, grind erin en cement erop, drogen en de eerste
Mien Ruys-tegel was klaar. 

De dertig verschillende tuinen aan de Moerheimstraat 84 zijn het levenswerk van Mien Ruys. Eén van de belangrijkste tuinarchitecten uit de twintigste eeuw. Ze experimenteerde met tuinontwerpen, beplanting en materialen. Dit zorgde voor een vernieuwende stroming binnen de tuinarchitectuur.

Door de inzet van vele vrijwilligers is ‘De Tuinen van Mien Ruys’ in 2023 in de prijzen gevallen. De prestigieuze European Garden Award 2023 in Duitsland. In de categorie ‘management erfgoedtuinen’ kreeg de aansturende stichting de eerste prijs.
Voor ons als Nieuwsflitslezers een aanrader om in het volgend seizoen een kijkje te gaan nemen!
Neem je Groei & Bloeipasje mee, want dat betekent korting op de entreeprijs.
Marry.

Terugblik: Plantenruilbeurs

Zaterdagmorgen 19 oktober wisselden, ondanks de regen, weer vele plantjes van eigenaar.
Wat een uitkomst dat wij gebruik mochten maken van de grote schuur.
Tussen de vele machines van Millefleurs mocht Groei & Bloei de tafels zetten.
Er bleef zelfs nog een zithoekje over om er een praatje te maken, te genieten van de koffie en de koek.
De regen buiten, de gezelligheid binnen!!
Het was weer een groot succes.

Leven in de tuin 

Deze  keer geen stukje over de eigen tuin, maar over De Prunushof in Wilp bij Deventer.
Deze locatie was gekozen voor de Landelijke Besturendag van G&B op 12 oktober.
We zaten met z’n allen in een grote kas met daar achter een prachtige grote tuin.  
De eigenaren waren vroeger kwekers van vooral struiken en hadden en hebben een voorkeur voor bijzondere struiken en planten. Deze tuin is alle seizoenen mooi en heet niet voor niets Prunushof.  
Er staan heel veel soorten te bloeien in het voorjaar.
Nu waren de grassen op hun hoogtepunt, de zon scheen en ze waren prachtig in het tegenlicht. 
Bijzonder was dat er veel dennen, compacte en hogere, in de tuin stonden. Ik vond het opvallend mooi en ’s winters zullen ze veel structuur geven. ’s Zomers ruiken ze vast heerlijk. Midden in de tuin stond een lange heg van Abelia’s, met nog veel bloemen en insecten. Het is fijn om een struik te hebben die laat in het seizoen voor insecten wat te bieden heeft.
De tuin is te bezoeken voor groepen en er zijn Open Dagen. 

De dag zelf had “Samenwerken” als thema. Zo vertelde een lid van de afdeling Midden Groningen over de samenwerking met de Fraeylemaborg in Slochteren. Daar organiseren ze met veel succes ieder jaar een Tuinfair. 
Verder hebben we onze ervaringen met de Planten- en Stekkenruilbeurs uitgewisseld. Boeiend om te horen hoe anderen dat doen en belangrijk om niet-leden en ook jongere mensen kennis te laten maken met Groei en Bloei.  

Je kon ook planten kopen en je kunt wel raden dat er na afloop van de dag een lange rij liefhebbers stond, die allen wat moois uitgezocht hadden. Weinigen konden dat maar weerstaan. 
Ik ben naar huis gegaan met een bijzondere fluweelboom die mooi rood verkleurt en Grietje met een 
Belamcandia chinensis, met nu  prachtige zaaddozen. Dat is wel een naam die je even op moet zoeken. En beiden hebben we natuurlijk een Abelia meegenomen. 
YT

Wilde planten: Paddenstoelen

In de Nieuwsflits van oktober heb ik beloofd om over eetbare kwelderplanten te vertellen. Dat ga ik in december doen. Hieronder beschrijft Hero Moorlag ons bezoek aan de Beeldentuin, omdat het paddenstoelenseizoen aangebroken is. Daarom leek mij dit stuk hier meer op zijn plaats.

Bezoek IVN-ers aan Beeldentuin Big Art & Garden bij Gees: 15 oktober 2024.              

De plantenwerkgroep van IVN-afdeling Hoogeveen inventariseert in het voorjaar en de zomer diverse gebieden rond Hoogeveen op wilde planten. Tegen de herfst gaat de werkgroep over op het inventariseren van paddenstoelen. We waren op 15 oktober met elf personen in de Beeldentuin, waaronder mycoloog Bernard de Vries, al jaren vraagbaak voor iedere Hoogeveense paddenstoelenzoeker. Hij geeft uiteindelijk de juiste namen van gevonden soorten. Zijn collega, mycoloog Annelies Jansen, was eveneens aanwezig en maakte de lijst met wetenschappelijk namen. Bea Gorter maakt van elk bezoek een Excel lijst van gevonden soorten.
Direct in het begin van de zoektocht vonden we de donkere vorm van de Bundelridderzwam en de lichte vorm. De soort behoort tot de groep bundelridderzwammen, waartoe bruinplaat-, sombere- en bruine bundelridderzwam behoren. Op meerder plekken vonden we de donkere en de lichte vorm.
De groep verplaatste zich tergend langzaam. Elf paar ogen speurden de grond af op eikenwallen en in bosjes op zoek naar de kleinste paddenstoelen. 
We vonden onder andere: Gewone Fopzwam, Helmmycena en Elfenschermpje.
Ik maakte een uitstapje in het bos op zoek naar de Ginkgo die ik bij een eerder bezoek had gevonden. Het is Ginkgo biloba, de enige ginkgosoort die de IJstijden heeft overleefd. Een levend fossiel, een overlever. In Japan is hij heilig en wordt daar Japanse Notenboom genoemd of Tempelboom. Het bijzondere in de Beeldentuin is, dat er een mannelijke en een vrouwelijke ginkgo naast elkaar staan. En, nog meer bijzonder, de vrouwelijke boom draagt vruchten, een beetje gelijkend op abrikozen. Dat heb ik nog maar één keer eerder gezien. Het lijken pruimpjes. 
Het lijkt vreemd dat de ginkgo is ingedeeld bij de naaldbomen. De bladeren hebben een aparte nervatuur, wellicht is daarnaar gekeken bij de indeling. Er zijn trouwens meer naaldbomen of -struiken die vruchten dragen, zoals de Taxus en de Jeneverbesstruik. 
Van de bladeren van Ginkgo biloba wordt een extract gemaakt in druppelvorm. Dit middel moet Alzheimer voorkomen. In ieder geval verbetert het middel de concentratie en het geheugen en de doorbloeding van handen en voeten. Prachtig om eens zoveel vruchten aan een vrouwelijk boom te zien. Vroeg me af of er kiemplanten in het bos zijn gevonden.Verder vonden we enkele Roodgerande houtzwammen en iemand kwam met een kastanjebolster waaraan geen stekels zaten. Bleek van de Dwergkastanje te zijn, Aesculus pavia.
Hero Moorlag.
Opmerking: Een kort bezoek van ruim twee uur is altijd een momentopname. In november en december verschijnen weer andere soorten, tenzij enkele flinke nachtvorsten spelbreker zijn. De inventarisatie is nooit volledig, maar 49 gevonden soorten is een mooi resultaat.

Groei & Bloei 10 puntenplan, maak je eigen compost

Nu is het tijd dat planten hun bladeren verliezen, het is herfst! De vraag is misschien; wat doe je met al dat blad. Vegen, vegen en nog eens vegen? Ja, wel je straat vegen, maar strooi het blad over de border. 
In de natuur worden alle gevallen bladeren en plantenresten gerecycled. Dit kan ook in je eigen tuin door het tuinafval en ongekookt plantaardig keukenafval te composteren. 
De verhouding is ongeveer 60% bruin (afgestorven materiaal zoals herfstbladeren) en 40% groen (vers ongekookt GFT afval). 
Wat water (niet te veel) en een portie geduld levert je na een jaar prachtige gratis voeding voor de grond.
Wormen toevoegen versnelt het proces en geeft je compost nog meer voedingswaarde: wormenmest is namelijk enorm goed voor de bodem. Wormen eten jouw afval en poepen dat uit!
Die poep is jouw compost, makkelijker kunnen we het niet maken.

Probeer het eens op kleine schaal uit, door in een glazen pot/ vaas wat grond uit je tuin te doen. Wat wormen opzoeken (zitten vaak op vochtige plekjes in je tuin) en wanneer je een pissebed tegen komt,
mag deze ook in de vaas.  De vaas vullen met koffiedik, papieren koffiezakjes, theezakjes, losse thee, appelschillen, ( klein gesneden) groenteresten enz.
Wanneer de vaas goed gevuld is, afdekken met plastic folie waar je wat gaatjes in prikt. 
Dit geeft lucht en voorkomt dat de wormen door je huis gaan kruipen.
Wormen leven onder de grond, houden dus van duisternis.
Wikkel om de vaas een krant, zodat er geen daglicht bij kan komen. Zet hem weg en wacht af.
Zie ook: compostvaas maken
Na ± 21 dagen is jouw afval compost, strooi het over de tuin, je planten zijn er blij mee.
Zo zie je maar weer, dat afval helemaal geen afval hoeft te zijn.
Marry

Plant in het Flitslicht: blauwpaarse Morning Glory van Hero Moorlag

Na drie weken vakantie ziet de tuin er niet uit. Werk aan de winkel! Hier en daar brandnetels, zevenblad en bramen en haagwinde in de klimopheg. Brandnetels trek je gemakkelijk uit de grond. Bramen knip je bij de grond af. Van zevenblad (hanenpoot) moet je de wortelstokjes rooien. Maar hoe raak je die woekerende pispotten kwijt? Je moet tussen de struiken zoeken naar de oorsprong van de planten en ze dan met wortel en al uit de grond scheppen. Laat ze maar hangen tussen de struiken, ze gaan dan vanzelf dood. Morning Glory kan je moeilijk ‘uitschelden’ voor pispot. Prachtig zijn de soorten waarvan je de zaden in tuincentra kunt kopen. In de natuur staan akker- en zeewinde, roze windes laag bij de grond woekerend, wilde planten waaraan niemand zich stoort.

Zijn die pispotten dan van nut en generlei waarde voor de natuur?  Niets is minder waar. De grote witte bloemkelken worden bezocht door bijen, hommels en zweefvliegen. Haagwinde en de roze akkerwinde zijn de waardplanten voor de windepijlstaart, een fraaie nachtvlinder. Van haagwinde zou je zaden kunnen winnen om die zaaien bij een rek van gaas, samen met zaden van Morning Glory. De pispotten hinderen dan niet je bloemen en struikjes in de border. Het blijft lastig met deze plant. Ze kunnen zich zo sterk uitbreiden, dat je heg wit ziet van de pispotten. Dan worden ze beschouwd als een hardnekkig onkruid. Daarbij komt dat elke bloem een doosvrucht aanmaakt met veel zaden. Volgend jaar komen er dus nog meer pispotten en worden de planten woekeraars die schier onuitroeibaar zijn. Zo denken we niet over Morning Glory. Wij hebben gekozen voor de blauwpaarse variëteit en ik gebruik de Canadese naam, geleerd van mijn neef die manager was in een tuincentrum in Ontario. Inderdaad Morning Glory, want deze winde bloeit tot ongeveer één uur, waarna de bloemen zich sluiten. Elke ochtend twintig of meer paarse bloemen. Prachtig! Je kunt uit de uitgebloeide bloemen gemakkelijk de zwarte zaden winnen, drogen en bewaren om ze het volgend voorjaar te zaaien. Je kunt in tuincentra zaden kopen van roze, rode en hemelsblauwe Morning Glory. Deze windesoorten zijn echt een feest in de tuin. Wellicht is het goed ze eens te mengen met witte pispotten.
Lees het hele verhaal Woekerende haagwinde (pispotje) schier onuitroeibaar.

Voor jou gelezen

Nu er in het stukje ‘Wilde planten’ over paddenstoelen te lezen is, viel Bea in Natura Today het volgende op:  een nieuwe soort paddenstoel, de ‘Barsthoed’ gevonden in de kop van Noord Holland.
Klik op onderstaande link en lees het hele verhaal.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32973

Handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkdag 1 en 2 november

Tijdens de Nationale Natuurwerkdagen op 1 en 2 november zijn er allerlei klussen te doen in heel Nederland. Wil jij je handen uit de mouwen steken? Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen hebben we je hulp hard nodig. Daar gaan we op zaterdagochtend 2 november aan de slag met het opschonen van het ven en maken we een broeihoop voor ringslangen.
We beginnen de dag om 8.45 uur met een kop koffie en eindigen rond 13.00 uur. Wil je ons helpen? Meld je even aan en dan zien we elkaar op 2 november.
Gina Bisschop

Meld je aan:
Handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkdag | Natuurmonumenten

Maandagavond 4 november, Bloeiend Ruinen organiseert een avond over Steenuilen in Zuidwest Drenthe

De avonden van Bloeiend Ruinen zijn dit seizoen in Dorpshuis ‘t Neie Punt in Ruinen en beginnen om 19.30 uur. Deelname kost € 5, inclusief een kopje koffie/thee en lekkers.
Graag ter plekke digitaal betalen. 
Adres; Jan Wierengaweg  109
7963 MC Ruinen   
Aanmelden via een mail naar bloeiend.ruinen@gmail.com

Aanvraag gratis bouwtekening egelhuis

Leer hoe je egels het beste kunt helpen. Nu met verbeterde bouwtekening voor egelhuis én voederhuis. Je ontvangt het direct per e-mail!
Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Ze hebben onze hulp dus hard nodig!

https://www.natuurmonumenten.nl/aanvragen/egelpakket?

Oplossing: Gloriosa zaaddoos.

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl  onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen van onze Nieuwsflits 

Mochten jullie geboeid zijn door het lezen van de Nieuwsflits van onze Groei & Bloei afdeling Hoogeveen, dan kunnen wij je aanraden om een abonnement te nemen op het tijdschrift GROEI & BLOEI.

Wil je iemand blij maken? Geef Groei & Bloei cadeau! Nu met €20.- korting

Wanneer je besluit om een abonnement te nemen, of weg te geven, ga dan naar: www.hoogeveen.groei.nl . Wanneer je binnen 2 uur reageert, krijgt onze afdeling provisie van jouw lidmaatschap. Altijd leuk om hieraan bij te dragen!

Wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry vd Kamp 
rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.
 

Een hartelijke groet voor alle lezers-en lezeressen van deze Nieuwsflits, van
Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden