Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits november 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

We hoeven maar naar buiten te kijken en we zien dat de natuur een metamorfose ondergaat.
De herfstkleuren zijn rijkelijk aanwezig. Dat is toch volop genieten. Roestbruin, fel rood, geel en groen!
De natuur is zich aan het voorbereiden op de winter. Wij mogen hiervan genieten. 
Alle jaargetijden zijn een boeiende belevenis. Het zegt: de natuur is in beweging, elke dag anders; somber wanneer de zon zich niet laat zien, maar wat is de nevel door de bomen magisch….. 
Het is HERFST en dus zijn intussen de vruchten van het land en de moestuin geoogst - manden, wagens en karren vol. Blij met de voorraad voor de winter!

Voor donderdagavond 23 november a.s. staat onze jaarlijkse bloemschikdemonstratie gepland.
Dat wordt weer een avondje genieten! 
De locatie voor deze activiteit is ‘De Weideblik’ De Ploeger 10. Even verderop in deze Flits lees je hier alles over.

Nieuwe leden 

Deze maand mogen wij Jeanette uit Zuidwolde en Pim uit Tiendeveen als nieuw lid welkom heten. 
Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden!
We hopen jullie snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.
 

Wie herkent deze bessen?

Bloemschikdemonstratie door Linda Eising, donderdag 23 november 

SPRANKELEN

…op zoek naar inspiratie voor het maken van een mooi (kerst)bloemstuk? 
…of houd je van bloemen, bloemschikken en/of de natuur? 
…of wil je gewoon genieten en wellicht een prachtig bloemstuk winnen? 

Dan ben je van harte welkom bij de “Sprankelende” demonstratie bloemsierkunst, op donderdag 23 november 2023, verzorgd door Linda Eising. Sprankelend van energie, enthousiasme en ideeën zal Linda voor ons de demonstratie verzorgen. 
Linda combineert in het dagelijks leven haar eigen onderneming ‘Flora Projects’ met het docentschap 
bij ‘Terra’. Daarom is ze bij uitstek geschikt iedereen stap-voor-stap mee te nemen in alles wat ze deze avond voor ons gaat maken. Van materiaalgebruik, werkwijze tot ondergronden. Ze zal de diverse kneepjes van het vak met ons delen en natuurlijk kun je vragen stellen. Technisch goed werken vindt ze belangrijk; plantaardige materialen moeten op zo'n manier verwerkt worden dat deze optimaal houdbaar zijn en alles moet stevig in elkaar zitten. 
Zoals gebruikelijk bij de demonstraties maken jullie als bezoekers kans om aan het eind van de avond in het bezit te komen van een van de creaties. De gemaakte bloemstukken worden n.l. verloot , samen met een aantal prachtige Groei & Bloei agenda’s. Ook is er gelegenheid om veel van de materialen die Linda in haar stukken verwerkt, te kopen zodat je er thuis mee aan de slag kunt. 

Het belooft dus een avond met een heel gevarieerd en sprankelend programma te worden!
Om deze avond financieel mogelijk te maken, vragen wij van onze leden € 5,00 en van niet-leden €7,50 aan entreegeld.
Wanneer je van plan bent te komen, graag opgeven bij Ypie: yterpstra@ziggo.nl

Let Op  deze demonstratieavond wordt gehouden in ‘De Weideblik’
De Ploeger 10, 7908 LL, Hoogeveen
Aanvang 19.45 uur

Bloemschikken

Het is fantastisch wat onze docenten aan opdrachten bedenken voor de diverse groepen.
De maandagmorgen groep kreeg de opdracht een waaier te maken met herfstmaterialen. Het kon op een lage of hoge ondergrond.
De maandagavond groep heeft een creatie gemaakt op een krans van de verdroogde buxus. Ook hebben we blad bloemen gemaakt van vijgenbladeren.
De dinsdagavond groep kreeg de opdracht om planten te verwerken in een bloemstuk. Sommige planten hebben mooie bladvormen en andere een mooie bloeiwijze. Totaal verschillende opdrachten en geen bloemstuk is gelijk. Meer prachtige stukken op de site: click

Groene groet, Lammy en Grietje.

Fotogroep

De fotografen zijn voor de maand oktober bezig geweest om het thema  ’Pech’ te fotograferen.
Best een pittige opdracht. Maar het zette ons fotografenbrein wel aan het denken!
Je hebt ‘pech’ of je kunt ‘PECH’ hebben. Ook nu zijn ze er in geslaagd om ‘pech’ als onderwerp vast te leggen.
Tot eind december is de expositie ‘mooie luchten’ in Weidestein te bewonderen.Link site

Terugblik plantenruilbeurs

De najaarsplantenruilbeurs van zaterdag 14 oktober werd weer goed bezocht. 
Het aanbod was zeer divers, kamer- vet- en schaduwplanten, pollen en stekjes, groenten, waaronder komkommer en stoofperen, diverse soorten zaden - het was in  één woord: genieten! 
Menigeen ging met een glimlach op het gezicht en een plantje (planten) in de hand huiswaarts.  

Workshop Glasfusion 2 nov. 2023

Bij Groei & Bloei kun je op donderdag 2 november a.s. een workshop glasfusion volgen. 
Deze workshop wordt gegeven door Gerard Weisbeek.
In het programmaboekje staat hier alles over te lezen. Mocht je alleen de Nieuwsflits ontvangen, ga dan naar: 2 nov Workshop glasfusion
Opgave bij Bea Gorter: bw.gorter@outlook.com 

Leven in de tuin

Vorige week kon ik nog mooie boeketten uit de tuin halen, maar dat lukt nu bijna niet meer. De zinnia’s, salvia’s en asters geven nog niet helemaal op, maar het zijn achterhoedegevechten. Alhoewel, de herfstchrysant beleeft nu haar hoogtijdagen. Je hoort dat ze heel gemakkelijk te stekken zijn, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Er zijn natuurlijk prachtige combinaties te maken met bijvoorbeeld koperkleurige chrysanten en verkleurend blad van struiken. Mijn moeder stekte ze wel, voor de langste dag, en ik heb nog steeds haar wat flodderige, losjes groeiende licht paarsroze chrysant in de tuin.
De boehmeria, familie van de brandnetel, bloeit nu ook met rode bloemstengeltjes en daaraan rode aartjes. Niet heel opvallend, wel als je dichtbij staat en ze groeit in de schaduw, dat is ook een pluspunt en straks  is er een mooie najaarskleur. Dat hebben we nog even te goed. Zijn we niet gelukkig dat we van de natuur en in het bijzonder van bloemen, struiken en bomen houden? Er is altijd wat te zien wat de moeite waard is. 
Nu valt het oog op prachtig verkleurende bomen en struiken, het liefst ook nog met bessen. Bijvoorbeeld de verkleurende appelbes (aronia) naast de rode rozebottels van de jawel, bottelroos. Of een hulst samen met het mooie kleurende blad van de cornus mas. De bloemknopjes voor het vroege voorjaar zijn  al goed te zien. Het krentenboompje heeft nog enkele gele blaadjes, de takken zijn donker tegen een groene achtergrond. Die zie je daardoor niet en dan lijkt het alsof de blaadjes stil zweven in de lucht. 
YT

Plant in het Flitslicht: de kattensnor - Cleome spinosa - van Petra de Blaauw

Vorig jaar, het zal ongeveer juni zijn geweest, vroeg een buurvrouw of ze mij een plezier kon doen met een paar plantjes die ze over had. Ik vroeg naar de naam, het was de kattensnor: had er nog nooit van gehoord en nam haar aanbod aan. Ze benadrukte dat het prachtige bloeiende planten zouden worden.
Nu, geen woord teveel. De nog kleine steeltjes in een border gezet vlakbij een raam zodat ik er zicht op had. De groei zat er goed in, de plek was juist gekozen en in juli verschenen de eerste knoppen en al snel de bloemen, iedere dag was het verrassend te zien hoe de bloem open ging en ook de snorharen tevoorschijn kwamen.
Prachtig, na een regenbui hingen er druppels aan, het groeide en bloeide maar, steeds groter en met meer tinten roze. Langzamerhand begonnen aan het einde, van de inmiddels  heel lange snorharen, peulen te groeien, ook dat was heel boeiend.                                                           
September begin oktober heb ik ze geplukt en het zaad bewaard, zodat ik nu dit jaar weer heb kunnen genieten van heel veel kattensnorren maar nu in potten, dat ging ook heel goed. Ze hebben stevige stengels en kunnen goed tegen de wind.

Wilde planten:  Walstro

Op het moment dat ik dit schrijf, is het weer totaal omgeslagen. Het is herfst. Voor de natuur is dit herfstige weer echt welkom, maar voor mij heb ik liever iets hogere temperaturen. Misschien is het jullie opgevallen dat ik de planten en bloemen met bijzonder kleine details meer waardeer dan de grovere soorten. Een plant die onder deze categorie valt, is Walstro. Ik weet nog dat ik deze plant voor de eerste keer bewust heb kunnen bekijken. Kijk op de foto's: ze zijn herkenbaar aan hun vierkante, vaak ruwe stengels en smalle spitse bladen in kransen. En met ‘details’ bedoel ik de smalle spitse bladen in kransen. De één heeft spitsere bladen dan de ander. Maar wat zijn er veel verschillende soorten Walstro! Te veel om hier over te schrijven, maar ik zal een poging doen met de meest voorkomende.
Walstro(Galium) bestaat uit ongeveer 400 soorten. De naam komt waarschijnlijk van 'wiegstro', wat als wiegbedekking werd gebruikt. "Gala" betekent melk. Geel Walstro werd vroeger als stremsel gebruikt bij het maken van kaas. De meest voorkomende soorten die wij als plantenwerkgroep tegenkomen zijn Geel Walstro, Glad Walstro, Liggend Walstro, Moeras Walstro en Kleefkruid.
1.    Geel Walstro 
Komt voor in weilanden, duinen, en heggen, maar ook langs wegen, oevers en op droge zandgrond. De plant kan 1 meter hoog worden. Zoals de naam al aangeeft, bloeit de plant met gele bloemen van 2-4 mm grootte en geeft een geur van honing af. Naast het gebruik als stremsel wordt de gele kleurstof van de bloemen ook gebruikt als geeloranje verfstof.

2.    Glad Walstro 
Deze plant groeit in graslanden, dijkhellingen en in struweelranden. Glad Walstro kan 30-120 cm groot worden. De witte bloemen staan dicht bij elkaar in veelbloemige en vertakte pluimen. Omdat ze zo lang kunnen worden, liggen ze vaak over andere planten heen.

3.    Liggend Walstro
Liggend Walstro groeit op schrale, tamelijk zure grond die droog moet zijn. Ze komt voor in heiden, op kapvlakten, arme bossen en soms in droge, zandige bermen. De plant vormt een grote, dichte mat op de grond met liggende stengels zonder bloemen. Daartussen vormen zich opstijgende stengels met kleine witte stervormige bloemen. De opstijgende stengel kan 30 cm hoog worden.

4.    Moeras Walstro 
Deze plant groeit niet op zure grond maar doet het goed op enigszins voedselrijke, licht basische grond. Ze groeien in oever- en moerasvegetatie, met hoge grassen, elzenbroekbossen en natte graslanden. Zoals de naam al aangeeft, moeten de plaatsen nat, nat/droog of regelmatig overstroomd zijn. De plant klimt omhoog en is daardoor variabel van hoogte. Ze kunnen goed klimmen door de stekelhaartjes. De bloemknoppen zijn vaak roze en de bladen hebben stompe bladtoppen.

5.    Kleefkruid 
Met deze plant hebben we allemaal weleens kennisgemaakt. Want deze plant blijft aan je kleding haken of in de vacht van je hond. Kleefkruid is vaak te vinden tussen het fluitenkruid, de dovenetels en de brandnetels. Het groeit graag op voedselrijke, vochtige bodem en klimt omhoog. Het heeft kleine witte bloemetjes, waaruit groene bolle vruchtjes ontstaan met veel haakjes. Het blad werd vroeger gebruikt om wonden mee te stelpen en bij diverse huidproblemen. Verder werd het gebruikt bij problemen met de urinewegen. Nu zijn het vooral kinderen die elkaar tijdens de avondvierdaagse met kleefkruid versieren.

BG

Open Tuinen Carrousel: tuin van Germa Kitslaar

In 1994 kwam ik op een wonderlijke manier terecht op ’t Heuveltje en ging kijken op nummer 2.
Ja, die vakantiewoning stond te koop. Uiteindelijk lukte het mij dat ik ook vanaf die tijd het mijn vakantiewoning mocht noemen. In december 1999 ging ik er definitief wonen. Zo’n 1.000 m2 in een bosrijk gebied. De uitdaging om er iets van te maken ging toen van start en zo’n uitdaging houdt niet op.
Nee, het is geen super georganiseerde tuin geworden, wel kwam er veel meer gras aan de voor- en zijkant. Aan alle kanten werden zitjes geplaatst, lekker om altijd ergens van de rust te kunnen genieten, in of uit de zon.
Mijn nieuwste uitdaging: een groentetuin achter het huis, daar waar eerst mijn zwembad lag. Verandering betekent beweging.

Woensdagavond 17 januari: Presentatie door eigen leden

Groei & Bloeileden, die hun gemaakte foto of filmpje graag met anderen willen delen, krijgen deze avond de gelegenheid  om 10 minuten hun afbeeldingen van tuin, vogels, vlinders en alles over natuur aan onze gasten te tonen. Ben je geen lid, heb je wel een paar mooie plaatjes, dan mag je ook meedoen en je bij Ypie melden.
Het kan van alles zijn, als het maar met de natuur of met groeien en bloeien  te maken heeft.
Meestal heb je zelf wel foto’s die je niet zo snel op de lezingen ziet.
Soms spreekt een foto voor zich, maar je kunt hem ook voorzien van een toelichting of een kort verhaaltje. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk.
De presentatie mag maximaal 10 minuten duren.
Geef je op bij Ypie Terpstra: yterpstra@ziggo.nl
Vermeld daarbij ook je onderwerp zodat we een zo gevarieerd mogelijke avond kunnen samenstellen.

Voor jou gelezen

Moestuincursus voor beginners en licht gevorderden wordt gegeven in Nieuwlande
Wil je meer weten over hoe eigen groenten te verbouwen op een ecologische manier? Wil je liever niet spitten, niet te veel onkruid wieden, maar wel optimaal genieten van je werk? In deze cursus zullen we samen bekijken hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen zonder dat dat ten koste gaat van de natuur of van je oogst. 
https://beweegt.velt.nu/ecovangrondtotmond

Waarom je de bladblazer beter in je schuur kunt laten staan
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/leve-de-blaadjes-ban-de-bladblazer

Het roodborstje bij jou in de tuin, komt misschien wel uit Zweden
www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/de-roodborst

Nationale parken van de toekomst, lezing op 9 november in Dwingeloo
Door Sanne van Gemerden, Nationaal Park Dwingelderveld
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-dwingelderveld

Vind je vogels in de tuin ook zo gezellig? Hang dan een nestkastje op
www.natuurmonumentenshop.nl/week-van-de-nestkast;

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!  Daar staan tuintips en wat je in november in de tuin kunt doen.  
groei.nl/tuin/tuinkalender/november https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/tuinkalender/wat-doe-je-wel-en-niet-in-de-herfsttuin-video?utm_medium=email&utm

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies
 

Oplossing bessen

Hartelijke groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers, wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Onze activiteiten, programmaboekje en de nieuwsflits worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.