Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits november 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.

Oktober en november zijn herfstmaanden waar we niet omheen kunnen, Vooral  wanneer je in je tuin of
in het park in de buurt loopt. Misschien ben je in de gelegenheid om een rondje in het bos te wandelen of te fietsen. Het geel- bruin- groen-rood van de bomen is om van te genieten. Zoveel kleurschakeringen op een klein oppervlak is fascinerend. Daarom is het nu dus HERFST !!

Op 8 oktober heben we de tweede najaarsplantenruilbeurs gehouden. Er werden veel planten aangeboden en er was dus heel wat te shoppen. Als vanouds startten we met koffie en koek om daarna planten te ruilen. Een geslaagde ochtend.

De eerste lezing van het seizoen met Philip Friskorn is achter de rug, wat hebben wij kunnen genieten van alle mooie vogelopnames, met het verhaal erbij! Wij leerden dat de Prairie geen simpele grasvlakte is maar een eindeloze natuurbelevenis, met ook velden vol prachtige bloemen, zoals de Liatris,  Rudbeckia en Monarda. De kleurrijke vogels die Philip ons liet zien, van vuurrood tot  korenblauw en alles ertussenin, waren haast te mooi om waar te zijn. Het was weer een heerlijke, interessante avond.
Philip is een professioneel fotograaf en dat was te zien!

Onze volgende bijeenkomst is met Hans Zijlstra, die een bloemschikdemonstratie geeft. Boeiend om te zien hoe een bloemist zijn materialen tot een prachtige compositie componeert.
 

Nieuwe leden

Deze maand mogen wij Job als nieuw lid welkom heten.Job woont in Ruinen, evenals Marieke, zij woont ook in Ruinen, heeft zich bij ons aangesloten. Beiden harrtelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen/De Wolden., 
Wij hopen jullie snel bij onze activiteiten te ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits, maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom

Wie herkent deze zaaddozen?

Bloemschikken

De deelnemers kwamen naar de maandagavondgroep met bundels rechte stokken. Bloemen en grassen met lange stelen. In deze nieuwsflits ziet u het resultaat.
De dinsdagavondgroep gaat een parallelbloemstuk maken. 
Parallel is meestal recht omhoog. 
Maar het kan ook horizontaal gemaakt worden en dat is veel moeilijker.
In de volgende flits zien we het resultaat.

Fotogroep.

De maandopdracht voor oktober was: probeer als fotograaf een spreekwoord of gezegde in een foto vast te leggen.
Op dit moment exposeert de fotogroep in Het Jannes van der Sleedenhuis aan de Valkenlaan.Met als onderwerp: molens en delen van molens.De expositie hangt op de tweede en derde etage.Best de moeite waard om er even een kijkje te nemen.
zie:Spreekwoorden november 2022 voor alle foto's.

Dinsdag 22 november: Kerstdemonstratie Bloemschikken.

Eindelijk kan en mag de jaarlijkse Kerstdemonstratie  door Hans Zijlstra doorgaan.
Wij zijn blij dat Hans dit jaar alsnog bij ons zijn bloemschiktalent wil komen tonen.
Twee keer kon het niet doorgaan vanwege de corona maatregelen. Wij zien uit naar zijn komst.

Er is wel een verschil met 3 jaar geleden van vóór de corona, dat heeft u misschien zelf ook al gemerkt. De prijzen van de bloemen zijn schrikbarend hoog geworden.
Dit is de reden dat wij, om de kosten te drukken, hebben besloten om van onze leden € 5.00 en van 
niet-leden €7.50 aan entree geld vragen. De zeven bloemstukken die Hans maakt worden door verkoop van lootjes verloot, samen met een paar Groei&Bloei agenda’s!
Het is fijn als jullie je op willen geven voor de avond, dan kunnen we zorgen voor een goede opstelling, waardoor iedereen een goed beeld heeft. 
opgeven bij:yterpstra@ziggo.nl
 

Leven in de Tuin. 

Wat is het nog mooi buiten, veel struiken en bomen zou je zo willen schilderen. Die kunst is alleen niet iedereen gegeven en je zou al die blaadjes ook wel willen vasthouden, want er vallen er nu toch wel heel veel af.
Gelukkig weten we dat blad, dat blijft liggen op de grond, weldadig is voor het bodemleven, grondverbetering en allerlei insecten die daarin overleven.  Die wetenschap helpt wel.  Al die blaadjes geven een mooi dekentje voor komende zwaardere tijden. 

Wij zijn ook gezegend met een paar mooie eiken langs de tuin. Ik houd van eiken, alleen al die eikels. Je kunt ze in de border niet met een bladblazer wegwaaien, want dan gaan de genoemde blaadjes ook mee. Een dilemma, alleen echt op te lossen door met de hand alle eikels en eikenblad weg te halen.  

Een dilemma is ook de Nerine, een bolgewas met nu prachtig bloeiende roze bloemen. Zo mooi, alleen die kleur. Die past niet bij het omringend groen en de oranje verkleurende heesters. Die combinatie kan wel in de zomer, nu is het wel wat discutabel. Maar een dissonant maakt de tuin ook spannend. 

Onbevangen bloeien de asters en chrysanten, die trekken zich van de herfst niets aan. Prachtig in boeketten en al dat paars, ook al is het maar op een paar plekken in de tuin,  valt nu echt op. Veel salvia’s weten van geen ophouden, zo hebben we een fijne herfst.
Y.T.

Plant in het Flitslicht: De Clivia van Tonny Weisbeek

De plant waar ik een fan van ben, is de clivia. 
Ik heb het eerste exemplaar gekregen in 1982. Mijn zoontje ging bij een vriendje spelen en mijn oog viel op een prachtig bloeiende clivia. Zijn moeder had nog wel een jonge stek en zo is het begonnen.
Als er jonge uitlopers komen aan de voet van de ouderplant kun je ze gemakkelijk los maken en oppotten. Ze hebben weinig verzorging nodig. Bloeien doet hij in het voorjaar.
Let op: hij houdt niet van direct zonlicht op zijn bladeren!
In mijn vorige huis had ik zeven exemplaren in mijn serre. Toen we gingen verhuizen, heb ik enkele  weggegeven. Nu heb ik er weer vijf en als hij jonkies heeft, maak ik er anderen weer blij mee. Hij is oersterk! Na de bloei snijd ik de stengel zo dicht mogelijk bij de basis af, zie dan uit naar het volgend voorjaar wanneer de knoppen zich gaan ontwikkelen.
Ik heb hem al 40 jaar en beleef er altijd veel plezier aan.

Wilde planten: Waterplanten 1

Hieronder zie je de ZOEK-kaart om planten in of bij het water te herkennen. 
Dat is toch gemakkelijk zoeken, zou je zeggen. Of gaat het je allemaal al duizelen? Er groeit en bloeit zoveel in of bij het water. Het is jammer dat ze in Hoogeveen op dit moment de vijvers aan het schoonmaken zijn, zodat er nu minder te zien is. Dit schoonmaken is nodig om het water niet te laten “stikken en rotten”.

Ik houd het hier heel praktisch en ga niet alles behandelen in het hele identificatieproces. Ik hoop dat je interesse door middel van deze rubriek wordt gewekt, zodat je bewuster naar alle planten gaat kijken.

Misschien sta je weleens stil bij één van de grote vijvers in de Hoogeveensche parken. Probeer voor jezelf dan eens te kijken hoeveel verschillende planten je ziet. En hoe langer je kijkt hoe meer je ziet, want het is natuurlijk niet een geordend bedje bloemen. Alles zit in elkaar verweven, vooral aan de kant. Ook in het water zitten de planten door en op elkaar.

Waterplanten zijn heel nuttig voor de natuur. Ze houden het water helder en zien er vaak prachtig uit.
Waterplanten houden het water helder door voedingsstoffen uit het water op te nemen, zodat alg geen kans krijgt om te groeien. Ze geven ook zuurstof af voor de vissen en de bacteriën. 

Waterplanten worden grofweg in vier groepen verdeeld:
1.    Zuurstofplanten
2.    Drijfplanten
3.    Lelie-achtigen
4.    Moerasplanten/oeverplanten
In de komende maanden zal ik deze soorten hier bespreken. Het zou leuk zijn wanneer je onderstaande ZOEK-kaart alvast gaat bekijken. Wanneer ik de planten ga bespreken kun je deze kaart erbij pakken.
Bij het I.V.N. Nederland zijn losse zoekkaarten te bestellen. www.veldwerkwinkel.nl
BG

OOGST

Onze walnoot, Juglans Regia, gaf dit jaar een grotere opbrengst dan we verwachtten. De boom zat wel vol vruchten, maar door de droogte vielen veel noten voortijdig uit de boom. Bovendien hebben eekhoorns en muizen zich enorm tegoed gedaan aan de vaak nog onrijpe noten. Je kan aan de knaagsporen zien wie de boosdoeners zijn. 
Maar er blijft nog genoeg over om op te eten, rauw of verwerkt.
De kern van de vrucht lijkt een beetje op hersenen. Men dacht vroeger dan ook dat het eten van walnoten goed voor het functioneren van het brein zou zijn. Nou blijkt dat volgens onderzoekers ook nog te kloppen, maar niet door het uiterlijk van de walnoot, maar door de gunstige vetzuren.
Behalve met de noten kun je ook met de bolsters nog het nodige doen. Je hebt waarschijnlijk wel eens geprobeerd om een  noot uit zijn bolster te pellen. Daar kreeg je zwarte handen van en dat zwart ging er ook niet zomaar van af. Kleurstof uit de bolster!
Als je zwart geworden, een beetje rottende bolsters kookt in een bodempje water kun je een hele mooie warm- bruine tekeninkt maken, die ook nog eens goed watervast is.
Verder werd dit “sap” ook gebruikt als verfstof voor textiel en zelfs als haarverf. Geen verfje om zonder handschoenen aan te pakken.
Marijke.

Foto van Drentse Open Tuinen Carrousel

Afgelopen zomer stelden enthousiaste tuineigenaren in het kader van de Open tuinen Carrousel,
hun tuin open voor het publiek.
Ondanks dat de thermometer in augustus opliep tot over de 30 graden, werden de tuinen goed bezocht. 
Rina heeft bij verschillende tuinen foto’s kunnen maken, vanaf nu zullen wij elke maand een foto van een tuin plaatsen. 

Tuin Hoevenolde in Linde van Roelinda Alkema

Een mooie natuurlijke tuin. Roelinda sproeit en grijpt zo min mogelijk in. De tuin zag er ondanks de warmte en droogte mooi verzorgd uit.
Roelinda: “Ik ben zelf niet zo heel netjes. Een border die weelderig is en zijn gang mag gaan in combinatie met een mooie strakke heg vind ik erg mooi.”
De tuin biedt diverse plekken om in te zitten en te genieten van al het moois om je heen. Verder vind je er een mooie moestuin met een losse indeling. Ook heeft de tuin een mooi formeler deel met prachtige hortensia’s. De verschillende tuinkamers zijn een genot om doorheen te lopen.
Roelinda ontving alle bezoekers heel gastvrij met een lekker drankje of een kopje koffie met wat lekkers. 
Een tuin die het bezoeken zeker waard was.

Voor jullie gelezen. 

Nu er in /uit de novembermoestuin  bijna alle voedsel geoogst is, in de bloemenborder de éénjarigen het loodje hebben gelegd, blijft er veel kale zwarte grond over.
Het is raadzaam om de zwarte grond zoveel mogelijk te bedekken met blad of compost.
Het houdt het onkruid tegen en geeft voeding aan de grond!

Weerspreuken

Een Allerheiligen ( 2 november) met zonneschijn , geeft in de winter veel pijn.
Is de hemel al te blauw , spoedig wordt hij dan weer grauw.
Bomen ontkleed , mensen gekleed.
Brengt Sint Maarten (11 nov.) zonneschijn zal het een koude winter zijn.
Als het blad niet valt voor St. Martijn, zal ‘t een strenge winter zijn.
St. Maarten zet zich met veel dank, bij het haardvuur op de bank.

Oplossing: Wie herkent deze zaaddozen?

Gardenista nieuws

Volgend jaar wordt de derde editie van Gardenista, hét groene festival van onze vereniging, wederom in Laag Zuthem gehouden. De data voor 2023 zijn: woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei. Dat is één dag minder dan de afgelopen editie: 4 dagen in plaats van 5. Het thema voor de derde editie is: GEZOND GROEN.
Het Gardenista team is op zoek naar versterking. Een aantal afdelingen 'in de buurt' is al eerder aangeschreven, want het is logisch om zoveel mogelijk mensen van dichtbij te halen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag meedoen als je wat verder weg woont!
Ben je geïnteresseerd in een van deze taken of heb je vragen? Neem dan contact op met Frits Hoogers, via hoogers@gardenista.nl of 0651602861. Of Wilma Walenberg walenberg@groei.nl

Nieuwsflitsen op de site


Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben of een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten. Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier andere lezers  inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl  

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.