Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De WoldenDe maand mei werd vroeger de ‘bloeimaand’ genoemd. Op 1 mei vierde mijn moeder haar verjaardag en het was voor haar een groot feest wanneer mijn vader ‘s morgens zorgde voor een grote bos seringen op tafel uit ons voortuintje. Nu bloeien de seringen half april volop. Over klimaatverandering gesproken! Voor jullie is hier weer een Nieuwsflits met - hoe kan het ook anders- heel veel informatie. Wij kunnen terugkijken op een seizoen vol activiteiten, met nog één activiteit te gaan op zaterdag 11 mei. Je wordt dan uitgenodigd om mee te gaan wandelen door het Steenbergerpark. Het is leuk en interessant om meer te weten te komen over de bomen en de begroeiing in een prachtig park in Hoogeveen.
De laatste twee jaar is de lijst van lezers van onze Nieuwsflits zo gegroeid dat het misschien goed is om sommige handige tips nog eens te noemen. Vandaar de herhaling van het schepje van de wasmiddelenfles. Bij het lezen van de “TERUGBLIK’ van onze activiteiten is het net of je nog een keer de middag of de avond meemaakt! In de zomermaanden zijn er geen activiteiten. Alleen de tuin- en fotogroep gaan nog door met tuinen te bekijken en op pad te gaan om foto-opdrachten in te vullen. Wij zien jullie graag op donderdag 17 oktober op de eerste avond in het nieuwe seizoen, waar Monique Bruins Slot komt vertellen over de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Alhoewel, in ons nieuwe programmaboekje worden in augustus en september weer activiteiten aangeboden. Daar lees je in de volgende Nieuwsflits over. Ik wens jullie veel leesplezier met deze Flits en weet: wanneer er onder een artikel een link of een gekleurd woord staat, dat je hier even op kunt klikken, zodat je op de desbetreffende site komt. Nieuwe leden Deze maand mogen wij Jetty uit Ruinen en Martinus uit Hoogeveen begroeten. Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden! We hopen jullie snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten. Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits, maar ook alleen met jullie voornaam ben je van harte welkom. Wie herkent deze voorjaarsknoppen?Zaterdag 11 mei wandelen/ excursie met Bjorn OlthofHet Steenbergerpark is een bruisend park met heel veel activiteiten voor jong en oud. Hier huisvest ook het IVN in het Struunhuus. Van hieruit worden vele natuurbelevenissen georganiseerd. Het park is uitgeroepen tot het leukste plekje in Drenthe om te spelen, sporten en te bewegen. Wij gaan met Bjorn mee voor een excursie rond de verschillende bomen (en struiken) die elk een eigen verhaal hebben. Bjorn heeft veel kennis van de vele verschillende soorten bomen in het park, hij kan ons daarover veel vertellen. Graag bij Bea opgeven dat je mee gaat. bw.gorter@outlook.com Start: 10.00 uur vanaf de Weideblik, De Ploeger 10a in Hoogeveen. BloemengroepDe maandagmorgengroep kreeg de opdracht om een natuurlijk frame te maken. In het frame kon je een korenschoof boeket schikken. Ook kon je een frame op een schaal of op een pot leggen. Er zijn verschillende materialen gebruikt. Bijvoorbeeld: appeltakken, touw, bloemen van eierdozen, cornustakken, berkentakken, bamboe, handgeschept papier, pitriet en takken van de hazelaar.
Zie ook: Bloemschikken april 2024 FotogroepVoor april kreeg de groep de opdracht: fotografeer een puinhoop. Voor de maand mei werd de opdracht gegeven: fotografeer structuur in de natuur. Van puinhoop naar structuur, was een leuke tegenstelling! Zie ook: Fotogroep, Structuren april 2024 De volgende opdracht is kort en krachtig: fotografeer ‘rond’! Leven in de tuinHet is weer zo genieten van alle in lichtgroen en brons veranderende bomen, vooral als tegen een loodgrijze wolkenlucht de zon op de bladeren schijnt. Ook bloeiende fruitbomen geven dan een nog mooier beeld met alle witte bloemetjes. De overvloedige regen doet ze goed lijkt het. De poollucht is helder en fris en ik heb het idee dat de IJsheiligen een paar weken naar voren geschoven zijn. De IJsheiligen, na de eerste week van mei, viel vaak samen met het bloeien van de meidoorn. En die bloeit nu ook volop. Meidoorn ruikt zo lekker.
In de tuin is het nog vrij rustig met de vaste planten die nu opkomen en struiken die in blad komen. Geum of nagelkruid bloeit nu en er zijn zulke mooie selecties. Het zijn voorjaarsplanten die de tuin lang kleur geven: helderrood, zacht geel of zalmroze met tere en toch sterke bloemetjes. Ze blijven het goed doen als ze om de paar jaar gedeeld en herplant worden. Zo krijg je er steeds meer en je kunt natuurlijk plantjes weggeven.
Tuinen in de halfschaduw zijn nu op hun mooist. De Engelse bossen indachtig met hun ondergroei van boshyacinten, heb ik onder de schijnbeuk de bolletjes geplant. Vorig jaar waren er veel aangeboden op de ruilbeurs, dat was een gelukje. Ze doen het geweldig, samen met o.a. hondstand en heuchera’s met mooie bladkleuren. Ik las dat deze hyacinten zich wel erg goed kunnen uitbreiden en daar lijkt het nu ook wel op, maar daar is wat aan te doen. Je knipt alle zaadbollen eraf, zodat ze zich niet kunnen uitzaaien. Dat lijkt me wel een heel gedoe en het kan ook makkelijker en rigoureuzer. Na de bloei knip je het blad en stengels af met de heggenschaar. Dan komen er volgend jaar wel minder op, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. En dat moet ook niet natuurlijk.
YT Wilde planten: Wilde PeenWat ik een heel fascinerende plant vind, is de wilde peen. En dan bedoel ik de processen van de bloem. Ik heb hem ook in mijn eigen tuin gezet (hoezo wilde plant?!). Deze keer zal ik niet te veel vertellen, aangezien de collage prachtig laat zien hoe de bloem zich ontwikkelt. Dan kun je ook zien, waarom de wilde peen ook wel vogelnestje wordt genoemd. De naam “wilde peen” is afgeleid van onze welbekende “oranje peen.” De geur van de wortel van de wilde peen doet ook denken aan die van de oranje variant, maar deze wortel is wit van kleur en vertakt, zonder een penwortel. De plant is tweejarig en het beste resultaat wordt behaald in het tweede jaar, vooral na een koude winter. We zullen dus moeten afwachten na de zachte winter van dit jaar. De bloem is een schermbloem, variërend van wit tot lichtroze, met vaak een violette bloem in het midden in een vlindervorm. Wanneer de bloemschermen uitgebloeid zijn, buigen ze naar binnen en lijkt het op een vogelnestje. In de laatste fase sluit de bloem zich totaal, maar staat nog altijd leuk in een bloemstukje. BG Plant in het Flitslicht: Pannenkoekenplant van AnnekePilea peperomioides, beter bekend als de pannenkoekenplant is een plant uit de brandnetelfamilie. Deze plant kreeg ik ooit als een klein stekje van mijn dochter. En wat een plezier heeft deze plant gebracht. De verzorging is erg simpel. Wekelijks wat water, een lichte plaats, uit direct zonlicht. De pannenkoekenplant is niet alleen makkelijk om te verzorgen, maar ook om te stekken. De kamerplant maakt vanzelf kleine stekjes aan. Deze groeien uit de grond naast de moederplant. Je kunt deze babyplantjes stekken door ze uit te graven. Ik heb al heel wat plantjes cadeau gegeven voor verjaardagen, bingo of (rommel)markten. Zoals bijgaande foto’s laten zien kan de pannenkoekenplant ook bloemen krijgen, dit is wel zeldzaam. Maar het is mij nu voor het eerst gelukt. Dit is een teken dat deze plant(en) het echt naar hun zin hebben bij mij.
Hartelijke groet, Anneke Krikken. Terugblik: workshop keramiekOp 2 maart jl. zijn mijn dochter en ik naar Tiendeveen geweest om de eerste workshop keramiek bij Marijke te volgen. Het begon al goed. Al kwebbelend reden we het adres finaal voorbij. Ik had in mijn beleving toch heel duidelijk de locatie opgeslagen, in mijn grijze massa. Dus kwamen we te laat. Maar daar werd niet moeilijk over gedaan, sterker ze waren nog niet begonnen. Na een gedegen uitleg over het materiaal en de mogelijkheden gingen we aan de slag. We hadden nog net niet het puntje van de tong tussen de tanden, zo geconcentreerd was iedereen bezig en tussendoor gaf Marijke aanwijzingen en adviezen. Aan het einde van de middag had iedereen een water/voederbakje of (fantasie)vogel gemaakt. Alles kon de oven in, wat een paar dagen later zou gebeuren. Tijdens de tweede workshop gingen we glazuren, waarover we eerst ook duidelijke uitleg kregen. Marijke had al voorwerk gedaan en het glazuur in bakjes klaar gezet. Wat nog een heel karwei was. Hmm best spannend, want het resultaat van glazuren zie je pas wanneer je werkstuk voor de tweede keer uit de oven komt. Dus nu wachten op het eindresultaat, wat we over twee weken ophalen. Ik geloof dat ik namens iedereen wel kan zeggen, dat het twee geslaagde middagen waren en de moeite waard om eens te proberen. En als het goed is krijg je een eigen kunstwerk mee, om bij je thuis mee te pronken. Marijke, we vonden het echt een leuke activiteit, bedankt.
Emmy en dochter Linda. Terugblik: BiosteeDe familie Enting runt een familiebedrijf in Zuidveld. Wij werden ontvangen met een kopje koffie en kregen uitleg hoe het bedrijf zich de laatste 10 jaar steeds meer heeft ontwikkeld richting duurzaamheid en het toekomst bestendig maken. Naast een groot aantal melkkoeien worden er ook Black Angus vleeskoeien gefokt. Daarnaast worden er biologische vollegrondsgroenten geteeld. Daar staat dierenwelzijn bij voorop en ook een zo natuurlijk mogelijke behandeling van grond en producten, kortom alles zo biologisch mogelijk.
Dat is goed te merken. De koeien zijn mak, hebben veel ruimte en liggen er rustig bij. Ook het gras in de weidegrond is rijk aan kruiden zoals weegbree, klaver en paardenbloemen. Er is een brede strook om de weide - de ‘botanische rand’ - met soorten die meer insecten en vogels aantrekken. Er werd opgemerkt dat de verschraling die in natuurgebieden wordt toegepast, wel een nadelig effect heeft op biodiversiteit, omdat insecten en dus vogels ook voedsel moeten kunnen vinden.
Het gaat wel om productie maar niet om die coute que coute te maximaliseren. Dat blijkt wel uit koeien, die er met pensioen blijven en soms ouder dan 20 jaar worden. Het doet mij sterk denken aan de boerderij van mijn grootouders, waar wel een veel beperkter aantal koeien werd gehouden (een 20-tal), maar waar de bedrijfsvoering veel natuurlijker was dan op alle grote bedrijven van tegenwoordig. Daar gaat het alleen maar om maximaliseren en economie. De familie Enting weet toch dit ‘vroegere model’ te realiseren met een groot bedrijf met 160 melkkoeien. Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Het is een voortdurend proces. De biologische certificering hebben ze al sinds 2017 maar er wordt steeds naar nieuwe mogelijkheden gezocht.
Sinds een paar jaar is er ook een boerderijwinkel geopend, waar biologische producten gekocht kunnen worden zoals groenten, melkproducten en biologisch vlees. Het is zeker de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen. Het gezin Enting met hun twee zoons en dochter laten zien dat duurzame bedrijfsvoering kan, mits het maar de tijd krijgt om om te schakelen. Verdere informatie is te vinden op hun website: www.boerenbeef.nl. Fred de Geus, Terugblik: Brian Kabbes, demonstratie plantenvermeerderingGroei & Bloei Hoogeveen organiseerde een fantastische avond voor haar leden en belangstellenden. De zaal liep heel snel vol en iedereen werd al enthousiast. Brian Kabbes is een gedreven man die zijn avond vulde met heel veel informatie over stekken en zaaien. Eerst over de winterstekken. Activiteit voor oktober en november. Uitleg over kopstekken en tussenstekken. Hij was er heel duidelijk over: 2/3 van de stek in de grond en niet meer dan één per bak. Voor de grootte van de stek adviseerde hij de lengte van een snoeischaar. En gebruik geen stekpoeder. Maak geen extra beschadigingen aan de stekken. Kopstekken met scherp mes ontdoen van onderste bladen en de topbladen inkorten. Zorg voor de beste stekgrond: RHP. Advies voor overige zomerstekken: tot 21 juni. Ook werd het zaaien met een voorbeeld uitgelegd. Potjes minimaal 11 cm. hoog en ook met goede grond. Hij liet zien hoe grind van 2-6 mm te gebruiken om beter resultaat te krijgen, direct op de zaadjes. Er werden heel wat adviezen gegeven, zo ook om in de herfst geen planten meer in de tuin te verzetten, dan zijn de planten al in de winterfase. Gebruik daar het voorjaar voor, dan willen de planten groeien. Er werd volop gebruik gemaakt om in de pauze de meegebrachte planten te kopen. Daar kan iedereen de hele zomer van gaan genieten. De avond werd afgesloten met de verloting van veel praktische tuingerichte artikelen. Dank voor deze leerzame avond. Tot een volgende gelegenheid. Germa Kitslaar Vermeerderingstips van planten en struiken van Brian KabbesWinterstekken kun je maken van struiken als deutzia, vlinderstruik, jasmijn, rozen, forsythia, ribes en alle soorten bessen. In oktober, november, als alle blad van de bomen is zoek je een mooie rechte tak van eenjarig hout. Niet al te dun, tussen duim- en pinkdikte, dikker als een potlood. Je knipt de tak onder een knop, met ongeveer de lengte van een snoeischaar, en dan weer schuin boven een knop. Zo weet je wat onder en boven is, want je kunt de stekken niet ondersteboven planten. Lees het hele verhaal in: Groeninfo, Vermeerderingstips. Terugblik: PlantenruilbeursAfgelopen week was een hele goede week voor Groei & Bloei. Eerst een hele inspirerende, leerzame avond over stekken en zaaien met Brian Kabbes en dan op zaterdag de plantjesmarkt. De markt is weer goed bezocht en er werden heel veel planten geruild. Iedereen ging voldaan naar huis. Het was gezellig druk tot het laatste moment.
Ook legt zo’n dag de kwetsbaarheid van ons bestuur bloot als 2 bestuursleden getroffen worden door privé aangelegenheden. De dag begon wat chaotisch, we misten even een heel belangrijke speler, Marry. Ondanks dat had ze een koek voor ons gebakken en kwam ze deze alsnog brengen voordat ze met spoed weer vertrok. Wij konden toen even bijkomen met koek en koffie. Eerst mocht iedereen even snuffelen. Daarna konden we gaan kopen of ruilen. Gelukkig hadden de meeste mensen (of ze iets te ruilen hadden of niet) een klein bedrag over voor de verkregen planten, want zo kunnen we deze evenementen blijven organiseren. Hele discussies werden gevoerd bij de tafels over, wat voor planten het waren, hoe je ze moest verzorgen, waar in de tuin? De aparte tafel met het bordje ‘PLANTEN VAN JANTJE’ willen wij graag even uitleggen. Jantje, een lid van onze tuingroep, is in januari overleden. Haar wens was dat wij veel plantjes uit haar tuin zouden halen en die aanbieden op de plantenruilbeurs. Alle plantjes, dat waren er heel veel, hebben nu een mooie nieuwe tuin gekregen. Jantje was een bijzondere en gepassioneerde tuinvrouw. De weergoden waren ons redelijk goed gezind. Twee kleine buitjes mochten de pret niet drukken. Even een waarschuwing voor mensen die nog jonge zaailingen meegenomen hebben. Het weer is ongekend koud voor deze tijd van het jaar. Sommigen mogen i.v.m. de koude nachten nog niet in de tuin tenzij je ze onder een hoedje zet. Liever nog even in de kas of tegen de gevel zetten. C.S. Wat te doen met teveel plantjesStaan er in jouw straat bomen in een boomspiegel met zwarte grond rond de stam, door plantjes in de boomspiegels te planten krijgt jouw straat een vrolijk aanzien! Mocht je dus wat plantjes van de ruilbeurs over hebben, dan zou je jouw straat hiermee op kunnen fleuren. Succes verzekerd! Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024, - 11 en 12 mei Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen
- 15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
- 6 en 7 juli regio Hoogeveen/ De Wolden en Meppel; hieraan kunnen alle tuinen binnen onze afdeling deelnemen
- 10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
- 7 en 8 september regio Coevorden en Emmen
Link ; www.opentuinencarrouseldrenthe.nl Mijn tuin in een veranderd klimaat: Water in mijn tuin deel 2Vol enthousiasme ben ik mijn tegelrand om het gras gaan slopen met de gedachte dat de rand het probleem is voor het zwembad effect in mijn tuin. De weergoden zijn mij goed gezind. De buien blijven maar komen. Het effect in de tuin is hetzelfde. Binnen no time staat mijn tuin weer blank. Ook het park staat weer onder water. Wat wil je ook, eerst deze week 20 mm uit mijn regenmeter gegooid nu weer, na een dag, 10mm. Een snelle conclusie is dan dat het niet aan de klinkerrand om het gras ligt. De rand is weer netjes teruggelegd. Dan ziet mijn gazon er straks weer lekker strak uit.
Op dit moment lees je veel over het ingraven van een waterbuffer in je tuin. Internet afgestruind en vervolgens iemand gevraagd naar de kosten voor het aanleggen van een grote buffer onder mijn terras. Deze buffer slaat het overtollige water op en geeft het bij droogte geleidelijk weer af aan de omliggende grond. De werkzaamheden die daarvoor nodig zijn had ik zwaar onderschat en dus ook het kostenplaatje dat daarbij hoort. Dat heb ik niet zomaar op de plank liggen. Wat nu? Water opvangen voor later is geen optie, direct afvoeren ook niet. Accepteren dat het in de winter en bij stortregens blank komt te staan. Dus kijken naar mijn beplanting.
Nu hoorde ik dat i.v.m. de natte winter bij heel veel tuineigenaren de Crocosmia het niet gered heeft. Wat schetst mijn verbazing, de mijne komt met heel veel bladeren op. Die staat blijkbaar op een goede plek. Heel veel struiken, zowel groen blijvend als bloeiend, doen het prima. De parelstruik stond er heel mooi bij maar nu na al die regen is het een verzopen aanblik. De Ginkgo Biloba staat er wel maar doet het niet echt lekker. Hij staat er al vanaf 2014 en is nog steeds erg mager. Misschien te nat? Voor de boom ligt ook een grote waterschaal voor vogels. Nu krijgt de boom in de winter al veel water te verstouwen en in de zomer giet ik telkens de waterschaal leeg om de schaal en het water schoon te houden. Misschien iets te veel water door het jaar. Dus dit jaar geen schaal meer omkieperen bij de boom, dat wordt nog een uitdaging want een gevulde grote schaal is niet te tillen..
De bollen/knollen voor verwildering zoals .b.v. Vogelmelk, Daslook, Sneeuwklokje, Blauw druifje als ook de Narcissen en Camassia doen het goed. De tulpen hebben het moeilijk behalve de Super Parrot die komt ieder jaar terug. Als ik dan nu door de tuin loop dan zijn er maar weinig kale plekken van planten die het loodje gelegd hebben na die natte winter. Dat denk ik althans want die kale plekken zijn ingenomen door zaailingen of andere planten. Mijn tuin heeft toch deels ongemerkt in al die jaren een schifting gemaakt. De plantenlijst (opgemaakt in 2020) is aan vervanging toe. Dat betekent dat wat er nu in de tuin staat het doet in natte winters en droge zomers.
Om in de zomer van regenwater te kunnen genieten staat er inmiddels een hele grote regenton. Die krijgt het water van een overkapping en een berging. De hoop was, ton aansluiten en het houdt eindelijk op met regenen. Niets is minder waar. De ton wordt nu lekker gevuld dat is het positieve. Laat nu de echte lente en zomer maar komen. C.S. Voor jou gelezenSlakken houden niet van knoflooklucht- milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen slakken.
2 knoflookbollen, hele bollen, geen ‘teentjes’. De knoflookbollen kneuzen en pletten. 1 liter water koken, de knoflook voorzichtig in het kokende water laten glijden en 10 minuten laten koken. Af laten koelen en zeven, bijvoorbeeld door een nylonkous. Het verkregen knoflooksap bewaren in een afsluitende fles. Per 1 liter water 2 grote eetlepels knoflooksap toevoegen, in een plantenspuit of andere vernevelaar gieten. Goed doorroeren Hiermee de planten bespuiten Herhaal het om de twee á drie weken. Regenwormen helpen bij aanpak zompigheidDat regenwormen onder de grond goed werk verrichten, dat zien onze Groei & Bloei leden in hun tuin en composthoop/vat dagelijks. De gemeente Groningen kwam hier ook achter. Door renovatie van het evenemententerrein in het Stadspark, was het bodemleven grotendeels verloren gegaan vanwege de zware kranen en spullen die erover heen reden, er werd nieuwe grond aangevoerd, hierdoor was het bodemleven verdwenen. Door alle regen kon de grond het water niet afvoeren en was het één zompige bedoening. Wormenkweker Bernhard Mekelenkamp kwam met de oplossing om zijn gekweekte wormen de - tuinworm en pendelaar- het werk te laten doen. Hij zette 600.000 wormen uit. De tuinworm blijft in de bovenste 70 cm; de pendelaar graaft van beneden naar boven. Ze kruisen elkaar en zo worden de gangetjes met elkaar verbonden waardoor het water weg kon zakken. De wortels van de planten pakken de gangetjes van de wormen en kunnen zo dieper naar beneden groeien. In nieuwbouwwijken wordt het bodemleven ook vaak helemaal verruïneerd. Niet met opzet, maar het gebeurt wel. Als mensen dan plantjes in de tuin zetten en ze slaan niet aan, dan is dat vervelend. Bij tegelwip-acties is het toevoegen van wormen een goed idee. Als je ergens tegels wipt komt er wel grond tevoorschijn, maar deze grond mist heel veel bodemleven omdat er lang bestrating over heeft gelegen. Wormen kunnen dus de gevolgen van extreme regenval en die van langdurige droogte verzachten. Dat komt goed van pas in tijden van klimaatverandering. Gelezen in Het Nederlands Dagblad Home - wormssystems.com Het tweede leven van een wasmiddelenflesDe laatste twee jaar is het adressenbestand van de digitale Nieuwsflits zo gegroeid dat ik graag de volgende handige tip wil herhalen. Omdat ik van dit schepje als hulpmiddel zoveel plezier beleef, geef ik deze tip nog een keer door. Al jaren zit er bij mij een gebruikte wasmiddelenfles in de zak met potgrond. Hoe hij daar komt ? Goeie vraag! Ik heb hem er zelf ingestopt. Waarom? Het is een ontzettend handig schepje om de tuinaarde / potgrond uit de zak te kunnen scheppen. Je hebt nodig: wasmiddelenfles met oor. Voor het gebruik: 1. spoel de fles goed om, zodat alle zeepresten eruit zijn, 2. schroef de dop er weer op, 3. zet de fles op de kop met de dop naar beneden, 4. teken met een stift vanaf twee cm. boven het oor een schuine lijn naar de bodem van de fles. 5. snij nu met een stanleymesje langs de lijn, zodat de bodem uit de fles valt. 6. resultaat een handig gebruiksvoorwerp. Vocht vasthouden in potten op balkon of terrasEen simpele manier om vocht in je plantenbakken vast te houden is: 1 Vul een pantykousje met lavakorrels, 2 Knoop het boveneinde dicht, 3 Maak het goed vochtig, 4 Leg het onder in je plantenbak-pot 5 Vul hierna je pot met potgrond 6 Zo heeft je plant langer plezier van vochtige aarde. Veilig nestmateriaal voor de vogels in je tuin:Je kunt vogels veel verschillende soorten nestmaterialen aanbieden. Bijna alles mag, maar zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat (dus bijvoorbeeld geen plastic of synthetische stoffen). Ontroerend en grappig hoe ze met snavels vol af en aan vliegen. Ook boeiend om te zien wat ze kiezen. Nestmateriaal voor de bouw van het nest: • Takjes en bladeren in alle maten • Lange dennennaalden • Modder • Snoeiafval • Schapenwol https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/nesteldrang-zo-helpt-u-vogels-bouwen? Of op onze site: Groeninfo: Nestmateriaal Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!Daar staan tuintips en wat je in mei in de tuin kunt doen. groei.nl/tuin/tuinkalender/mei Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden. https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies Oplossing: VoorjaarsknoppenNieuwsflitsen op de siteBen je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.
Beste lezers en lezeressen, Wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp - rmvandekamp@outlook.com Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.
|