Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits maart 2024

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen/De Wolden

Soms denk je toch echt dat het lente is, temperaturen van 10 en 11 graden en dat in februari. Een ongekende werkelijkheid!  Wanneer je door je tuin loopt en alle voorjaarsbloeiers ziet ontluiken, waan je je al in eind maart. Je zou er de lente van in je ‘Koppie’ krijgen! 
Deze Nieuwsflits van maart staat bol van alle voorjaarsbloeiers. 
Wetenschappers zeggen dan ook dat het voorjaar een maand eerder is dan 50 jaar geleden en dat dit met klimaatverandering te maken heeft…! 
Maar veel regen geeft wateroverlast, met als gevolg: drassige tuinen en plantsoenen.
Gelukkig kunnen wij, zo vertelde Els van Kooten op onze ledenavond, onze planten in de tuin hierop aanpassen. 

Graag wil ik de oproep tot ‘ondersteuning voor het bestuur’ onder jullie aandacht brengen. Wij zijn een zeer actieve vereniging en dat vraagt organisatie. Wanneer de werkzaamheden gedeeld kunnen worden,  geeft dat ruimte en kunnen wij het met z’n allen langer volhouden. Wanneer je het stukje van ‘ondersteuning’ leest en denkt: ‘Dat is misschien iets voor mij’, app, mail of bel ons, schroom niet om met één van ons contact op te nemen.

Deze maand  komt Piet Boersma een dia-lezing houden over kleine Engelse tuinen. Dat wordt weer een avondje genieten!  (zie hieronder)
De bloemschikgroepen en de fotogroep van Groei & Bloei hebben weer hun best gedaan, om met hun hobby iets creatiefs neer te zetten.
Kortom, deze Flits geeft weer veel informatie uit de ‘groene keuken’ van Groei & Bloei Hoogeveen.

 

Wie herkent deze lentebloeiers?

We willen het graag nog een keer onder de aandacht brengen ‘oproep tot ondersteuning bij bestuurstaken’

Waar zijn we naar op zoek?
Naar enthousiaste mensen die mee willen helpen om Groei & Bloei Hoogeveen/De Wolden naar een hoger niveau te tillen met leuke activiteiten.
De huidige werkzaamheden en activiteiten worden nu door het bestuur gedaan. Wij zoeken nu naar ondersteuning bij deze activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de website, Facebook en Instagram, de Nieuwsflits, ledenadministratie, lezingen, ‘Open Tuinen’, bloemschikken,  wandelingen, excursies en workshops. Het aantrekken van jongere leden is ook een mooi en belangrijk item.
Je kunt ons ondersteunen bij een van onze taken of je kunt een project dat je na aan het hart ligt en past bij Groei & Bloei op je nemen. In beide gevallen word je begeleid en ondersteund door een van de bestuursleden. Meer info: Bestuur, ondersteuning
Voor een ondersteunende taak hoef je geen lid te zijn.
Voorbeelden van nieuwe projecten zijn o.a.:
De stekkenwand in de bibliotheek, meedenken met een buurttuin achter de Goede Herderkerk, en hand en spandiensten bij sociaal tuinieren. Al deze activiteiten gaan binnenkort van start maar we hebben er op dit moment nog geen capaciteit voor. 
Contact: Catja Strik, cpmstrik@outlook.com
Voor uitgebreide info kijk op: Ondersteuning.

Bloemschikken.

De opdracht voor de maandagavond bloemschikgroep luidde: ‘Vlechten met berkentakken’ .
Op een vaas van ongeveer 12 cm doorsnee, maakten we een hart dat we vlochten van berkentakken. 
Daarbij twee of drie bloemen die wilden buigen: b.v. zuidenwindlelies, voorjaarsbolletjes, skimmia en besjes van de klimop. 
Bloemschikken februari 2024

Fotogroep

Onze fotogroep heeft zich beziggehouden met de kleur ’blauw’. Met daarbij voorbeelden té over tot uitvoering van de opdracht: op blauwe maandag, met blauwe ogen, een blauwtje lopen, iemand bont en blauw slaan, afwachten wanneer er meer blauw op straat komt en tenslotte: staan blauwbekken, als een blauwe boon of een Zwolse blauwvinger!
Het was een leuke, stimulerende opdracht. Gelukkig werd het de fotografen niet ‘blauw voor de ogen’, wel voor de lens. Het resultaat werd een mooie blauwe collage!

In het Bethesdaziekenhuis is op de eerste verdieping een expositie van werk van de fotogroep te zien,
onder het thema ‘Verstilling’.  Zeker de moeite waard om even langs te gaan! 

Piet Boersma, Engelse tuinen.

Donderdag 7 maart 2024 is er een Groei & Bloeiavond met fotograaf Piet Boersma
Aanvang 19.45 uur in De Vredehorst, Hoogeveen 
Jaarvergadering voorafgaand (19.30u) 

Piet Boersma is een enthousiaste tuinontwerper uit de Noordoostpolder/Emmeloord. 
Het werken met en het maken van combinaties van planten is zijn grote hobby. 
Fotograferen is zijn liefhebberij. 
Weliswaar begonnen met dia’s, is hij nu ook al enige jaren digitaal.  Hij fotografeert tuinen in Nederland en daarbuiten. Vooral Engelse tuinen hebben zijn passie. Inmiddels heeft hij meer dan 350 tuinen, die over heel Engeland verspreid liggen, bezocht en gefotografeerd.  

Groei & Bloei heeft Piet Boersma nu uitgenodigd voor een lezing over Engelse tuinen die over heel Engeland verspreid liggen. 
Het gaat daarbij vooral over kleinere, minder bekende, particuliere tuinen. De nadruk ligt daarbij op de Cotswold. Met de tuinen van onder andere Broughton Castle, Sissinghurst Castle Garden, Pashley Manor, Wisley Garden en Arley Hall. 

Alsof je werkelijk zelf door de Engelse Tuinen loopt, dat is wat de 3D-presentatie van Engelse Tuinen door Piet Boersma je doet beleven. Piet heeft zich de speciale techniek van 3D-beeldweergave eigen gemaakt. Piet heeft deze zelf bezocht en gefilmd en zal er mooie verhalen bij vertellen. 
Deze avond is voor leden van Groei & Bloei. Voor de kleine vergoeding van € 3.50 zijn ook niet-leden welkom. Er worden lootjes verkocht voor leuke prijsjes.

Terugblik dinsdagavond met Els van Kooten van kwekerij de Elzenhof

Bij binnenkomst van de zaal was het alsof je een feestzaal binnenkwam, de voorkant van de zaal stond vol met bloeiende planten. Helleborus in vele soorten en maten: roze, witte, diep donkerrode, gespikkelde, hoge, lage, dubbele, enkele! Maar ook bloeiende struiken (rode katjes, gagel, toverhazelaar, etc.) en diverse vroegbloeiende bolgewasjes. Een waar feest voor oog en neus. In de pauze en na afloop van de lezing konden wij onze slag slaan in deze snoepwinkel voor tuiniers. 
Els begon haar lezing met het voorstellen van haar kwekerij. Bij het zien van de beelden van de weelderige beplanting is het bijna niet voor te stellen dat het 16 jaar geleden alleen maar weiland was. Het leuke verhaal over de ontstaansgeschiedenis – en meer - kun je lezen op haar website (www.kwekerijelzenhof.nl). Vanaf 29 februari kun je weer terecht in de kwekerij. 
Het kan je niet ontgaan zijn: het klimaat verandert en als tuinier kun je daar maar beter op inspelen. De bladen staan er vol mee. Els liet de oplossingen voor kletsnat en kurkdroog nog maar eens de revue passeren en raadde aan om met eenvoudige toepassingen te beginnen. Koppel eerst maar eens de regenpijp af en vang het water op in een regenton of graaf een wadi en/of paddenpoel voordat je begint met ingewikkelde, al dan niet ondergrondse opvangsystemen. Zet je tuin vol met groen; in natte tijden helpt het groen om het overvloedige water te verdampen en in droge tijden zorgt het groen voor veel schaduw, zodat de grond minder snel uitdroogt. En pas de beplanting aan, als je overwegend natte of droge omstandigheden hebt in je tuin. Ze presenteerde een keur aan voorbeelden voor natte en droge situaties, te veel om hier op te noemen. Gelukkig besteedt zij er op haar website uitgebreid aandacht aan zodat je het nog eens rustig kunt nalezen. 
Aan het einde van de lezing ging ze soepel over naar haar favoriete bomen, struiken en planten. Wat mij betreft was het een avond vol inspiratie en praktische tips. 
Tineke Burger.

Leven in de tuin.

Februari biedt al zo veel meer dan januari. Als, ja als, de zon schijnt zijn de bloeiende krokussen prachtig en zie je ook de eerste bijen. Dat zijn van die blij makende verrassingen.
Nog eerder zag ik bijen op de kerstrozen en ik zag bijen op de winterkamperfoelie, of struikkamperfoelie. Die bloeit van januari tot in april met zacht naar citroen geurende bloemetjes. 
De Latijnse naam, Lonicera fragrantissima, geeft ook aan dat de bloemen geuren. Het is een gemakkelijke struik, die groeit in de zon, halfschaduw en schaduw en ook alle grondsoorten zijn prima, mits het niet te drassig wordt. 
Binnenkort wordt er weer een strook gazon bij een border getrokken en daar krijgt de winterkamperfoelie dan een mooi plekje. Daar komt ook de alpenbes, want ik kreeg een gewortelde uitloper. Aan deze bes is nu nog niet veel te zien, behalve een mooie lichtgrijze schors, maar straks trekt ook deze struik veel insecten. Ik ben benieuwd welke er op af komen. 

Waar ik heel blij mee ben is de cornus mas, die met vijf jaar al een heel boompje is geworden, met takken vol ronde gele bloembolletjes. Ook in de regen is deze cornus mooi, want het geeft zo’n zonnig beeld. En ’s morgens zit er ook  nog een paartje pimpelmeesjes in te zingen, ton sur ton in en met geeltinten. 

De meeste voldoening geeft het zomerklaar maken van de borders. Als de oude stengels zijn weggehaald, zie je alle bloembolletjes en het eerste verse groen. Vooral de daglelie heeft van die lichtgroene frisse pollen blad. Als alles is opgeruimd komt er een dekentje bladaarde om de planten heen; ik kan er naar blijven kijken.
YT

Wilde planten: Voorjaarsbloeiers.

Het is alweer maart. Aan de ene kant heb je het idee dat de winter nog moet beginnen, want vorst en sneeuw hebben we niet veel gehad. Maar als je ziet wat er allemaal al gaat uitlopen, dan weet je: het voorjaar komt eraan. Door al die regen sluiten de bloemen hun blaadjes, waardoor je er weinig van ziet. 
Onze wandelgroep begint misschien weer te lopen in maart. Daar haal ik mijn inspiratie nu niet uit, maar we wisselen via WhatsApp wel informatie uit met soms prachtige foto’s.
Waar ik helemaal vrolijk van kan worden zijn de winterakonieten, fel geel van kleur boven het 
donkergroen. Een wintertuin bloeit dan figuurlijk helemaal op.
Vergeet de eerste sneeuwklokjes niet. Zodra ik ze ergens zie, loop ik elke dag even mijn tuin in om te kijken of ze bij mij ook al bloeien. En dan maak ik er elk jaar weer een foto van. En in de grasstroken van de gemeente zie ik allerlei kleuren krokussen.
Het speenkruid in mijn tuin bloeit nog niet. Het klaverblad komt overal weer boven de grond en het zal niet lang meer duren voordat er bloemhoofden te zien zijn. Voor mensen met hooikoorts is het minder leuk dat de hazelaar zo vroeg katjes heeft. 
Verder kun je overal de paarse dovennetel zien, met die kleine lipvormige bloemetjes tussen het blad. De narcissen staan op springen en dan wordt het een gele oase van bloemen.

Ik zou zeggen: op naar een droog zonnig VOORJAAR.

BG

Plant in het Flitslicht: HAEMANTHUS ALBIFLOS ( KOEIENTONG / SCHEERKWAST )

Wat kan ik genieten van al het groen om me heen. Zo ook van het groen op de werkplekken van collega's.  Daar bewonderde ik zo'n dertig jaar geleden een voor mij onbekende plant bij een collega. 
Hij vertelde dat deze plant uit zijn ouderlijk huis kwam en Koeientong werd genoemd. Een plant vol herinneringen: hij hield namelijk als tiener, met zijn studieboek, vaak wacht achter de koeien, die op afkalven stonden. Ik kreeg van deze collega een stekje van de plant die ik bewonderde.
Mijn moeder was ook altijd bezig met het stekken van planten. Samen verzorgden wij de gekregen stek. Dit stekje ontwikkelde zich tot een mooie plant met wel tien stengels. Mijn moeder en ik noemden de plant ‘Koeientong. Als boerendochter zag ik de gelijkenis immers. Na ongeveer tien jaar ontdekte ik iets wits tussen de bladeren. Wat een verrassing: wordt het een bloem?  Nu bloeit hij elk jaar met prachtige bloemen. De plant wordt ook wel Scheerkwast genoemd. Toch blijft hij voor mij ‘Koeientong’ 
Na de bloei gaat hij richting het achterhuis, dichtbij waar onze koeien stonden. 
Deze plant roept bij mij niet alleen herinneringen op aan de goede teamsfeer.  Maar méér nog aan mijn moeder en het samen genieten van onze Koeientong!
Deelneemster Bloemschikgroep.

Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024.

Wij zoeken rondom Hoogeveen en gemeente De Wolden tuinliefhebbers, die hun tuin open willen stellen voor bezoekers.
Ben je in het bezit van een tuin, klein of groot, ben je daar zelf blij mee en misschien wel een beetje trots op dat jouw tuin in alle seizoenen het bekijken waard is? Zou je dan jouw tuin aan anderen willen laten zien op één van onze georganiseerde open tuinen dagen? 
Het is ontzettend leuk om met belangstellenden, die jouw tuin bezoeken, over je tuin en planten te praten. 
Meld je dan aan, iedereen mag meedoen, leden van Groei en Bloei en niet leden.
Groei & Bloei zorgt voor bekendheid door een folder te drukken, een vlag en wegwijzer bordjes te geven. 

Tuinen aangemeld vóór 10 maart, worden zeker meegenomen in de folder. Alle aangemelde tuinen worden op de website vermeld. Weet je het nu nog niet, later aanmelden kan ook. Je komt dan op de website te staan maar niet in de folder.

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024 zijn bekend,  zodat je ook weet voor welk weekend je je kunt aanmelden.
•    11 en 12 mei  Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen 
•    15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
•    6 en 7 juli regio Hoogeveen/De Wolden en Meppel; hieraan kunnen alle tuinen binnen onze afdeling deelnemen
•    10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
•    7 en 8 september regio Coevorden en Emmen

Wil je meedoen, neem dan contact op bij Marijke Kloosterman.
Marijke: marijke.kloosterman@hccnet.nl 

Mijn tuin in een veranderd klimaat.

In september 2015 werd de oude stenen tuin gesloopt en vervangen voor een groene tuin. 
Hoe anders is de tuin nu.
Grote borders met in het midden gras en een terras met een grote pergola. Het idee destijds was om de tuin zo aan te leggen dat het water vastgehouden zou worden en niet naar de straat zou weglopen. Hoe anders is de wereld en het weer nu!
In de herfst/winter is mijn tuin kletsnat. Met regenbuien staat het grasgedeelte helemaal blank en loopt door het veen/leempakket maar moeizaam weg. Het is soppen om bijvoorbeeld naar de vogelvoederbak te komen. 
De 14 boringen volgestort met grote kiezels hebben jammer genoeg niet geholpen. Nu moet er iets anders gebeuren. Maar wat? Dit jaar wordt het een zoekproces naar een verbetering.
Waar ligt het aan?
Mijn terrassen en pad wateren af naar de tuin. Vroeger kon dat makkelijk maar nu kan de tuin en vooral het gras tussen terras en de border het in de winter niet aan. 

Om het gras is een stenen band aangelegd van klinkers, dit is een mooie afgewerkte kant en tevens maait dat de rand van het gras strakker en makkelijker. Echter het gras ligt nu opgesloten, het is denk ik nu een soort zwembad geworden. 
Onderzoek en stappenplan naar wat werkt en wat werkt niet:
1: mijn gras bij de klinkerranden mooi afsteken.
2: de klinkerranden door de hele tuin verwijderen.
3: wateropslag creëren:     
3.1 hele grote regenton (doet niets voor het teveel aan water in de winter). Echter wel aan 
het verminderen van drinkwaterverbruik in de zomer.
3.2 zorgen voor waterbuffering in de tuin. Hoe dat moet, is met vallen en opstaan ontdekken wat wel of niet werkt.
4: mijn plantenlijst bekijken, welke planten geschikt zijn voor de natte winters en de droge zomers. Niet meer zomaar kopen of krijgen wat je leuk vindt met als gevolg dat ze het vaak niet redden. Duurzaam betekent ook dat planten kunnen/mogen blijven staan. En niet telkens vervangen hoeven te worden.
CS

Biostee, zaterdag 6 april.

Rondleiding kwekerij van biologische groentes van 10.00 – 12.00 uur
Oranjekanaal ZZ 15 Zuidveld

Wij gaan een bezoek brengen aan Boistee 14, waar sinds 2020 Biologische groentes geteeld wordt. We krijgen een rondleiding van de eigenaar op het bedrijf en krijgen hopelijk inzicht in de manier waarop er geteeld wordt. De groentes worden in de boerderijwinkel verkocht en de echt seizoensgebonden groentes komen vers uit de grond.
Er is in de loop der jaren een natuurlijke balans ontstaan in de bodem. Goede en slechte organismen staan met elkaar in balans. De bodem wordt minder vatbaar voor ziekten/plagen en kan de nutriënten beter opnemen, benutten en opslaan
De geteelde groenten leveren ze zoveel mogelijk in de eigen regio. Daarnaast komen onder andere producten ook zo veel mogelijk bij collega's uit het noorden vandaan. Zo houden ze de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk!
De verkoop is in 2019 begonnen in een kraampje langs de weg tot de Boerderijwinkel van nu.
Opgeven bij Bea Gorter: bw.gorter@outlook.com.
Voor iedereen zijn de kosten €3,50
Carpoolen vanaf de carpoolplek “Om de Oost”

Plantenruilbeurs Groei & Bloei : zaterdag 20 april.

Zet deze datum vast in je agenda!
Mocht je planten scheuren of stekken, bewaar ze voor de voorjaarsplanten-ruilbeurs.

Voor jou gelezen.

Klimaatverandering en nette tuinierder vormen een bedreiging voor de egel.

De lente begint steeds eerder. Door de klimaatopwarming bloeien sneeuwklokjes, krokussen en gele kornoelje volop. Dat is een maand eerder dan 50 jaar geleden. De mensen worden er blij van en gaan enthousiast aan de slag in de tuin, ook gemeenten zijn al bezig met groenbeheer. Egels en andere dieren die in winterslaap zijn worden hierdoor gewekt. Ze gaan zwerven en omdat er nog geen voedsel is sterven ze, schets Jenny Kleve van Egelbescherming Nederland. Zij is bezorgd over het voortbestaan van de egel. In de afgelopen 50 jaar zijn we al 80 procent van de egels kwijtgeraakt en die trend zet door.
Sommige struiken hebben het nodig om in het vroege voorjaar gesnoeid te worden maar laat de gesnoeide takken een tijd liggen in plaats van ze meteen in de groenbak te gooien, adviseert zij. In die takken zitten volgens Kleve namelijk insecten die in winterslaap zijn. Ze vermoed dat egels minder last zouden hebben van de klimaatopwarming als mensen de tuinen  en gemeenteperken langer met rust laten, zodat de egels rustig kunnen slapen in een berg bladeren. 
Uit: Nederlands Dagblad

Putters in jouw tuin

Wil je een grotere kans op putters in je tuin? Zodra de vorst uit de grond is (mocht ie erin komen), maak je met wat kleine tuinwerkjes je tuin perfect voor putters. Begin met het zaaien of planten van zonnebloemen (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer), kaardenbollen, kogeldistels en teunisbloemen. Putters houden verder van paardenbloemen en distels - ze heten niet voor niets ook distelvink - maar dit slechts ter informatie, want weinigen zullen neigen naar een tuin vol distels. 
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/Putter

Landelijk Groei Bloei : activiteiten

23 en 24 maart Voorjaarsweekend Tuinplezier in Botanische Tuinen Utrecht.
Thema: Tuinieren op een postzegel.
Programma Tuinieren op een postzegel - Voorjaarsweekend Tuinplezier - Botanische Tuinen Universiteit Utrecht - Universiteit Utrecht (uu.nl)

22, 23 en 24 maart De Moestuinbeurs op Landgoed Groeneveld in Baarn.
De Moestuinbeurs – Leren leven uit de natuur

8 en 9 juni Plantenfestijn in Appeltern Adventure Gardens. Twee dagen genieten van een kleurrijk programma met planten, workshops en vele andere activiteiten inclusief NK Bloemschikken.

Bezoek de Groninger Bloembollenroute

Op 3 en 17 maart, 21 en 28 april zijn verschillende tuinen open voor bezoek á €3,00 per persoon.
Stadskanaal, Blijham, Oostwold en Winschoten van 11- 17 uur.
Zie voor meer informatie en adressen Tuinfleur Bezoektuin 


23 maart 2024: Landelijke Opschoondag - Nederland Schoon

23 maart 2024: Landelijke Opschoondag (supportervanschoon.nl)

Kom in de Kas op 6 en 7 april.

Kom in de Kas 2024 vindt plaats in het eerste weekend van april, dus op 6 en 7 april 2024.
Kom in de Kas is helemaal gratis te bezoeken. Je hoeft dus geen entreekaartje te kopen.
https://www.komindekas.nl/locaties/erica/

Tuintips.

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in maart in de tuin kunt doen.  
groei.nl/tuin/tuinkalender/maart https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/tuinkalender/wat-doe-je-wel-en-niet-in-de-wintertuin-video?utm_medium=email&utm

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. 
Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing: lentebloeiers.

Nieuwsflitsen op de site.

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl  onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, 
Wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp -  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Voor alle lezers-en lezeressen van deze Nieuwsflits, een hartelijke groet van
Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden