Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juni 2024

Beste leden van groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Juni, wat een heerlijke maand! De zomerbloeiers en de éénjarigen vervangen de uitgebloeide voorjaarsbloeiers. De  avonden geven heerlijk lang licht en wanneer de temperatuur het toelaat, is het aangenaam om buiten te zitten of nog lekker bezig te zijn. 
Wil je erop uit, bijvoorbeeld tuinen bekijken, dan is dat mogelijk op 15 en 16  juni.  Dan is namelijk  het landelijke opentuinen weekend; ook in het Rayon Drenthe zijn verscheidene tuinen te bezoeken.
Zie: Open Tuinen Carrousel Drenthe - Home
Ook het Appeltern Plantenfestijn op 8 en 9 juni- samen met Groei & Bloei georganiseerd is een bezoek waard.

Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden biedt in augustus een workshop aan met mandenvlechtster Anja van der Veer, we gaan met wilgentenen vlechten.
In deze Nieuwsflits noemt Ben Vernhout geel zijn lievelingskleur. 
Vandaar een bijzondere foto van de gele bloem van de echte tulpenboom met zijn tulpvormig blad. 

Wie herkent deze klimplanten?

Bloemengroep

De laatste opdracht voor de dinsdagavondgroep was: maak een boeket met recycling materialen er in verwerkt, of iets wat jezelf maakt van recycling materialen.  Recycling = hergebruik/opnieuw.  De cursisten kwamen met veel verschillende materialen: rietjes, oude lampen, oude gebruiksvoorwerpen, lege kruidenpotjes, fietsband, yakultflesjes, tuinslang enz.. Voor iedereen een fijne zonnige zomer.

Fotogroep

Voor de maand mei kreeg de fotogroep de opdracht ‘rond’ te fotograferen. Eerst denk je; waar vind ik rond? Zie daar, wanneer je eenmaal gefocust bent op ‘rond’ wordt het zelfs moeilijk om een keuze te maken van al de foto’s die je hebt geschoten. Per persoon mag je slechts 2 foto’s insturen. 
Het resultaat is daarna zeer verrassend en geeft een mooie collage. 
Voor juni is de opdracht ‘ herhalingen’, opnieuw een uitdaging.
Zie: Collage rond alle foto's

Workshop Klimspiraal vlechten (obelisk)

Anja van der Veer is mandenvlechtster en gaat met ons een klimspiraal van wilgentenen maken.
Een klimspiraal is een verticaal element in de tuin, geschikt om klimplanten tegenop te laten groeien, zoals Oost- Indische kers of lathyrus. Ook geschikt in de moestuin voor klimboontjes. 
Doorsnee van de klimspiraal: onderkant 45 cm, hoogte ca 160 cm. 
Vlechtervaring is niet vereist, wel enige kracht in de handen hebben. Het materiaal waarmee gevlochten wordt, is behoorlijk dik. 
Denk eraan dat de klimspiraal mee terug moet en dus moet passen in de auto. 
•    Kosten van de Workshop zijn €50,00 pp (inclusief alle materialen, koffie en thee en iets erbij). 
•    Lunch zelf meenemen
•    Minimale en maximale aantal deelnemers 
•    Datum: vrijdag 30 augustus van 10.30 -15.00 uur
•    Locatie van de Workshop: Loosche Mars 3, Dalen
                                              (buiten op het gras, deels in schaduw van de bomen)
•    Ivm met het weken van de wilgentenen: 3 weken van te voren opgeven 
•    Dat is dus opgeven voor zaterdag 10 augustus bij Bea. Bw.gorter@outlook.com 

Leven in de tuin

Er komt de laatste jaren een vervelend soort gras in het gazon, witbol. Grof, platgroeiend en veel te opdringerig. Nu hoeven wij geen geschoren gazon, maar er is bijna geen beginnen aan om het weg te krijgen. 
We hebben er wel iets aardigs op gevonden. Daar waar grotere oppervlaktes veroverd zijn, hebben we de grond afgeplagd en er mini-moestuintjes van gemaakt. Wat champost erbij en een pompoen en courgette er in. Samen met wat stokbonen en een Oost- Indische kers ziet het er heel leuk uit. 

Ik heb een grote krans van wol om de plantjes gelegd. Tot nu toe helpt het tegen onze vrienden de slakken en hopelijk blijft het zo. De wol is veel minder effectief als het regent, dan is het nat en glijden slakken er gemakkelijker overheen. 
In de border helpt de wol bij de dahlia’s, ik vind er wel slakken, maar ze, de dahlia’s, doen het goed, gelukkig. 
Bij uitgeplante éénjarigen, zoals zinnia’s en cosmea’s, staan potjes bier. Ook dat doet wonderen. Hoewel je niet eindeloos bier kunt kopen. 
Ik heb lang gewacht met uitplanten, maar het worden van die ielige plantjes, die er om schreeuwen om in de tuin te mogen. 
’s Morgens vroeg slakken rapen is een mooi meditatief moment, alles is heerlijk rustig en de vogels fluiten. Ik heb dan een royale oogst en ben allang over de tegenzin heen om slakken met de blote hand te pakken.

Wilde planten: Kwelders

Wat is het weer een feest om in de tuin te kunnen werken. En wat bloeit er al veel. Wanneer ik ‘s morgens voor het raam mijn krant zit te lezen — met natuurlijk een kop koffie — dan gaat mijn blik steeds de tuin in. Wat een prachtige, bloeiende tuin.

Maar het begint bij mij nog meer te kriebelen. Ik wil eropuit! Als plantenwerkgroep zijn we alweer een tijdje bezig met het inventariseren van wilde planten. De gevlekte orchis is in grote getale gespot.

Waarom dan de titel 'kwelders'?
Naast het werken in mijn eigen tuintje ga ik ook graag op pad met andere natuurliefhebbers, zoals vogelaars. In de kuststreken liggen prachtige natuurgebieden. In mei ben ik met een van mijn dochters wezen fietsen naar Noord-Groningen. We fietsten over de dijk naar de Punt van Reide, bij Termuntenzijl, waar een zeehondenkijkwand staat. Door de kijkgaten zie je de Waddenzee en de eb- en vloedbewegingen. Hierdoor staat het land twee keer per dag onder zout water, waar niet alle planten van houden.
Verder ben ik met Birdingbreaks en Roots een lang weekend naar het Lauwersmeergebied geweest. Vogels spotten is daar de hoofdmoot, maar ik kan het niet laten om ook naar de plantjes te kijken. Dit alles bracht mij op het idee om de komende maanden over “kwelderplanten” te schrijven. Deze zoutminnende planten zijn fascinerend.

Ik bezoek regelmatig de Waddeneilanden of de kust van Noord-Holland en heb door de jaren heen veel foto’s gemaakt. Terwijl ik door mijn foto's blader, word ik helemaal blij. Ik zie ook veel foto’s van planten die blijkbaar juist goed in een zoute omgeving overleven. En dat terwijl veel planten in de berm al doodgaan van een beetje strooizout. Zout verstoort de wateropname en fotosynthese bij veel planten. Het is boeiend om te lezen hoe de kwelderplanten daartegen opgewassen zijn.

Kort nog even: wat zijn kwelders? Een kwelder ontstaat wanneer langs de kust op rustige plaatsen de stroming gering is. Slib en sediment blijven achter op de bodem. Wanneer dit hoog genoeg is en bij laagwater droogvalt, kunnen de eerste pioniersplanten zich vestigen. Denk aan zeekraal, Engels slijkgras en kweldergras. Zo begint de kweldervorming en kunnen diverse plantensoorten zich ontwikkelen. In Zeeland noemen ze dit trouwens “schorren”.
Hoe de opbouw van de kwelders verder gaat, lees je in juli.
BG 

Plant in het Flitslicht:

de Gulden Sleutelbloem of de kleur GEEL van Ben Vernhout

Laatst kwam ik Marry tegen in de straat en zij vroeg mij: “Ben, heb jij een speciale plant voor in onze Nieuwsflits?” Mijn antwoord was: “ik ben dol op de kleur geel”.
Als ik bloemen koop zijn het vaak gele, niet nadenkend of de ontvanger deze kleur op prijs stelt! Totdat  mijn dochter daarover een opmerking maakte. Maar ik word vrolijk van geel en heb mijn slaapkamer- en een muur in de woonkamer mooi geel geverfd. Op de foto van mijn woonkamer, tafeltje plus kaarsen, zie je een klein schilderstukje met Oost-Indische kers. Dit hing bij mijn opa in de voorkamer naast allerlei andere schilderijen en hangt nu al jaren bij mij tegen de gele muur.

Jaren geleden liep ik op het Sint Pietersplein in Rome. Mijn aandacht werd getrokken door een groep 
Vietnamezen, die allen een prachtige gele pet droegen. Ik begon hun volkslied te zingen wat leidde tot het ruilen van petten met een van hen.
In maart 2024 belandde ik plotseling in het ziekenhuis te Meppel. Waarvoor ik voor de nacht een paar gele sokken kreeg.
En tenslotte een foto van een gele bloem, de gulden sleutelbloem! Een plaatje!
Geniet van de natuur, waar je ook bent.
Groet, Ben Vernhout.

Terugblik: Bomenwandeling Steenbergerweide/Steenbergerpark

Onder leiding van Björn Olthof liepen we door het Steenbergerpark om naar de vele en bijzondere bomen te kijken. 
Het park is aangelegd eind jaren zeventig, samen met de aangrenzende woonwijk.Eerder waren het weidelanden van Steenbergen.Weidegronden zijn laaggelegen vochtige gebieden.De heuvels in het park zijn van leemgrond dat vrijkwam bij het afgraven van het kanaal.Het ziet er prachtig uit, ook omdat er royale gemaaide grasstroken zijn en grasvelden met weidebloemen. Een mooi decor voor alle bomen.  
De bomen zijn in groepjes aangeplant. We zagen de zwarte berk, met een mooie donkere bast, moeraseiken en schijnacacia’s. Deze acacia bloeit vroeg en geeft veel nectar voor bijen. 
De zwarte els, die deukjes bovenin het blad heeft, i.t.t tot de grauwe els met puntjes bovenaan het blad.  Er staan verschillende essensoorten zoals de smalbladige es. Er zijn door de kastanjebloedingsziekte aangetaste kastanjes en we hoorden het mooie geritsel van de blaadjes van populieren en abelen. 
We eindigden met vleugelnoten, watercipres en moerascipres en vijf verschillende lindesoorten, die opeenvolgend bloeien, ook weer ideaal voor bijen. Deze lindes staan op een plek waar eerder een boerderij was en dat kun je nog zien aan een paar knotlindes. 
Daarna hebben we in de tuin van Catja nog even nagepraat met een lekker stuk appeltaart. 
Ypie Terpstra

Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024,  
•    15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
•    6 en 7 juli regio Hoogeveen/ De Wolden en Meppel; hieraan kunnen alle tuinen binnen onze afdeling deelnemen
•    10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
•    7 en 8 september regio Coevorden en Emmen
Link ; www.opentuinencarrouseldrenthe.nl

De uittelling van de 1500 folders voor de Carrousel is vakkundig gebeurd!

Voor jou gelezen

Tomaten vermeerderen
Wanneer de dieven – de scheuten die verschijnen in de oksel tussen de hoofdstengel en zijtakken – van je stamtomaten tussen 10 en 20 cm lang zijn, kun je ze afknippen en gebruiken als stekmateriaal. Verwijder de onderste bladeren en zet de stekken dan in een glas water op een zonnige vensterbank.
Ververs het water af en toe en je zult al snel de eerste wortels zien verschijnen. Zodra er voldoende wortels aan de stekken zitten, kun je ze in een pot zetten. Wacht hier niet te lang mee, want de jonge wortels wennen dan beter aan een leven in de grond in plaats van water. Op deze manier verleng je ook je oogstseizoen.
Gelezen in: Gardens World 

Het Appeltern Plantenfestijn 8 en 9 juni

Groei & Bloei- leden bestellen hun actieticket online:  Je koopt dan maximaal twee entreekaartjes voor €8,50 per stuk (i.p.v. €18.50) Niet leden betalen aan de kassa € 12,50 onder vermelding van ‘Groei & Bloei’ kijk voor programma en deelnemers op :   
link appeltern.nl/plantenfestijn 

Open Tuinen Estafette Groningen 8 en 9 juni

www.opentuinenestafettegroningen.nl 

Libellentelling - 14-16 juni 

De Vlinderstichting | Libellentelling: 14 t/m 16 juni 2024

Nationale Komkommerdag maandag 1 juli 2024

Geïntroduceerd in 2010 door GroentenFruit Bureau ter promotie van de groene vrucht. Deze dag markeert ook het begin van de komkommertijd, de periode waarin nieuwsredacties en politici met vakantie gaan en alles zowat tot stilstand komt.
Nationale komkommerdag %event_coming_date% - Allesvieren.nl | Feestdagen & meer

Nationale Nachtvlindernacht vrijdag 5 en zaterdag 6 juli 2024

De 'Nationale Nachtvlindernacht' bestaat officieel sinds 2005 en is een initiatief van De Vlinderstichting. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000!
vlinderstichting.nl

Zwolse Blauwvingerdagen woensdag 10 juli 2024

www.blauwvingerdagenzwolle.nl
Op de woensdagen in juli staat Zwolle vol kramen en curiosa.

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei! Daar staan tuintips en wat je in juni in de tuin kunt doen.

groei.nl/tuin/tuinkalender/juni
Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. 
Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing:

Nieuwsflitsen op de site

Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits. Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?

Wij wensen alle lezers-en lezeressen van deze Nieuwsflits, een heel mooie zomer!

Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.

Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden