Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juni 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

1 juni op de kalender, bijna zomer!! 
Je voelt het wanneer je buiten komt. s’ Morgens eerst nog een beetje fris, maar al snel kan in de loop 
van de ochtend het vest of de jas uit. De natuur is echt uit de winterslaap: prachtig wit bloeiend fluitenkruid, gele boterbloemen en rode zuring langs de weg. Het is een lust voor het oog! 
Evenals de rododendrons, alle bloeiende struiken en bomen in de tuin en het park, ik kan er eindeloos van genieten en er geen genoeg van krijgen.
In de zomer heeft Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden, wat de lezingen betreft, ‘zomerreces’. 
Toch staat er in juni nog een wandeling gepland over de begraafplaats Zevenbergen, evenals het landelijke opentuinen weekend op 18 en 19 juni. In deze Flits staat het allemaal te lezen.
 

Nieuwe leden 

Deze maand mogen wij Mirjam en Jan uit Hoogeveen en Roelinda uit Linde als nieuwe leden welkom heten. Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen!
Wij hopen jullie snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.

Wie herkent deze bloesem van bomen?

Bloemschikken 

Voor het bloemschikken is er even een pauze tijdens de zomermaanden. We gaan genieten van alles wat groeit en bloeit. Voor het komend seizoen  2023-2024 zijn de data voor de cursussen al vastgelegd. Heb je interesse of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl of
Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com
zie voor alle data: bloemschikken op onze site. 
Groene groet van Lammy en Grietje.

Fotogroep

Vanwege alle festiviteiten eind april en mei heeft de fotogroep zich bezig gehouden met het onderwerp oranje! Wat een uitdaging en wat een resultaten! Ook dit was weer leuk om te doen.
De volgende opdracht luidt: ‘Knopen’. Hopelijk komt niemand met deze opdracht in de KNOOP te zitten.
Op de site: Oranje juni 2023
 

Avondwandeling woensdag 7 juni 

Tussen 19.30 en 21 uur neemt Erwin Hooge ons mee over de Begraafplaats Zevenberg in Fluitenberg.
Bij de begraafplaats Zevenberg is gekozen voor een begroeiing met inheemse kruiden en grassen.  
Deze worden op een extensieve wijze beheerd. Bij de aanleg is rekening gehouden om een zo gevarieerd mogelijke begroeiing te creëren. Het resultaat is een begraafplaats waar zowel kalk-minnende planten als hei-schrale planten naast elkaar floreren.
Heb je deze datum in je agenda staan?
Ben je ook nieuwsgierig hoe deze nieuwe begraafplaats tot stand is gekomen, ga dan met ons mee en geef je zo spoedig mogelijk op bij Ypie Terpstra: yterpstra@ziggo.nl

17 en 18 juni Landelijke Open tuinen weekend en Open Tuinen Carrousel Drenthe 2023, alle afdelingen

Zie voor verdere informatie de website.

Hoogeveen.groei.nl
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl

https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/hoogeveen-meppel/ 

Leven in de tuin 

Deze keer schrijf ik niet over mijn eigen tuin, maar over een tuin, of vele tuinen, die we gezien hebben op de Buga, de Bundesgartenschau in Mannheim. Echt een geweldige ervaring.
In Mannheim zijn twee grote parken: een oud park met ook heel oude bomen en enorme gazons en vijvers, de tweede veel nieuwer, naast een stadswijk. Beide tuinen zijn verbonden met een hoge kabelbaan; op zich al een feest om zo boven de stad te zweven. 
Maar de borders waren het grootste feest: wat een kleurige combinaties zijn er te maken in het voorjaar. De meeste tulpen waren uitgebloeid en nu waren sieruien en irissen de eyecatchers. Daaronder groeiden in alle mogelijke combinaties, viooltjes, muurbloemen en madeliefjes, aangevuld door vele andere planten. Wat zijn er toch mooie felgekleurde muurbloemen. 
In de nieuwere tuin was veel aandacht voor biodiversiteit en mogelijkheden in kleinere tuinen, bijvoorbeeld boompjes die ook veel insecten trekken. 
Zeer bevredigend allemaal. Als ik jullie nog een tip mag geven: de nog bloeiende tulp James Last was prachtig, de tulp zelf en de mogelijkheden om er mee te combineren. 
Het is een wat los bloeiende parkiettulp in een bijzondere kleur lila met oud roze, later verbloeiend naar meer blauw. 
Mocht je deze zomer in de buurt van Mannheim komen, de zomerborders zijn al aangelegd. 
YT

Plant in het Flitslicht: Marijke Koopman

Een paar jaar geleden kocht ik in de herfst één bol bij een bekend tuincentrum de Pleione Formosana,  
of wel de tuinorchidee. Deze moest gepoot worden in bladaarde met daar doorheen gemengd wat orchideeëngrond. Zo gezegd zo gedaan. Toen begon het wachten maar eindelijk kwamen er groene sprietjes tevoorschijn en als bekroning een mooie lila bloem. 
Na enkele jaren in een pot is dit het resultaat. 
Hij kan ook in de volle grond op een schaduwrijk plekje maar bij vorst moet je ze afdekken. 
Zelf vind ik ze in een pot praktischer, je kan er in het voorjaar een schaduwrijk plekje mooi mee opfleuren want ze houden niet van felle zon. 
Daarbij komt dat je ze goed kunt bewonderen want ze zijn prachtig. 
Na de bloei gewoon op een schaduwrijk plekje laten staan. Het groen sterft dan af en in het volgend voorjaar begint deze cyclus weer opnieuw. Vergeet niet bij vorst hem op een koel licht plekje te laten overwinteren. 
Als je hem kunt kopen is het zeker een aanrader om te proberen. 
Groet Marijke Koopman. 

Wilde planten: Stinzenplanten

Wat zijn stinzenplanten? De kans is groot dat jullie deze planten kennen en misschien ook hebben gezien. Op 1 april, en dit was geen grap, hebben we een stinzenwandeling gemaakt naar Dickninge in de Wijk. Freddy Mager, van mijn plantenwerkgroep, heeft ons rondgeleid en er van alles over verteld. 

Stinzenplanten groeien in de bosparken rond landhuizen en abdijen. Vroeger werden deze bolgewassen meegenomen uit verre landen en nu groeien en bloeien ze hier aan het eind van de winter en begin van het voorjaar.

Tegenwoordig zijn de aanwezige stinzenplanten verwilderd en hebben ze zich op allerlei andere plekken op de landgoederen verspreid. Het maakt een bezoek aan bijvoorbeeld Dickninge in het vroege voorjaar tot een waar feest. De bloemen, zoals de holwortel, sneeuw/lenteklokje, winterakoniet, bosanemoon, daslook, salomonszegel, krokus, narcis, liggen dan als een deken onder de nog kale bomen. Het zijn bolgewassen, waardoor ze vroeg kunnen bloeien. Ze hebben geen blad nodig om zich te voeden.
De bevruchting kan via zaad gaan welke door bijen verspreid wordt tijdens hun zoektocht naar stuifmeel, of via vermeerdering van de bollen.

Normaal gesproken kondigen de stinzenplanten het mooie voorjaar aan, maar daar lijkt het dit jaar toch niet op.
Stel dat je dit jaar te laat bent voor al deze stinzenplanten, dan zou ik het alvast maar in de agenda zetten voor volgend jaar. En dan voor maart/april.
BG
 

Foto van Drentse Open Tuinen Carrousel

Afgelopen zomer stelden enthousiaste tuineigenaren, in het kader van de ‘Open tuinen Carrousel’,
hun tuin open voor het publiek.
Ondanks dat de thermometer in augustus opliep tot over de 30 graden, werden de tuinen goed bezocht. 
Rina heeft bij verschillende tuinen foto’s kunnen maken, vanaf nu zullen wij elke maand een foto van een tuin plaatsen
 

Tuin van Marijke Kloosterman

In 2002 zijn we begonnen om van een voormalige weide van 3400 m2 een tuin te maken.
Grote borders met veel struiken en vaste planten, die we zo vogel- en insectvriendelijk mogelijk hebben ingericht.
Een aantal van de keramische buitenbeelden, gemaakt door Marijke, heeft er ook een natuurlijke plek gekregen.
Door het hele tuinseizoen heen is er veel te beleven aan boeiende vormen, structuren en kleuren -combinaties.
MK

Voor jou gelezen

Vrijdag 9 – zaterdag 10 en zondag 11 juni Libellentelling

Wereldwijd neemt het aantal libellen af; ook in Nederland zijn diverse soorten bedreigd.
Daarom monitoren we libellen jaarlijks tijdens de Libellentelling. Tel je mee?
Tuinen beslaan een groot deel van Nederland, maar wat er allemaal leeft aan vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten weten we nauwelijks. Met de tuintelling brengen we dat in kaart.
Link https://www.tuintelling.nl/jaarkalender

Groei & Bloei Tienpuntenplan, juni punt 5: wees spaarzaam met water

Al jaren vang ik regenwater op met mijn regenton. Tijdens de laatste verhuizing gingen de twee regentonnen mee. 
Een kleinere tuin, dus twee stuks zouden veel kunnen betekenen. Niet opgemerkt dat het huis geen regenpijpen aan de buitenzijde heeft; dus loopt alles binnendoor. Daar stonden onze regentonnen dan zonder functie. Een regenton is weggegeven en de andere is door een gezamenlijke afspraak met de buren in gebruik om het water van hun aanbouw via mijn ton af te voeren. Hoera ik heb regenwater! Zolang het er is, maak ik er gebruik van en dan wordt het gewoon drinkwater gebruiken voor de planten.

Ongetwijfeld heeft jonge aanplant water nodig in zo’n heet jaar als 2022. Echter, sproeien doe je niet eventjes met een sproei-pistool. Vaak zie je mensen in de tuin staan met een pistool in hun hand en dan zijn ze de planten aan het sproeien terwijl de zon nog schijnt. Een minuutje bij de ene plant en dan door naar de volgende. En dat een paar keer per week. Dit heeft totaal geen zin. Je kunt dan beter bij een jonge aanplant eens in de zoveel dagen een hele gieter leeg gooien en de rest van de tuin met rust laten.
Sproeien doe je in de avond en dan lekker lang en beslist niet elke dag. In een hele warme periode max. 2 keer per week. Als planten ’s avonds slap hangen maar de volgende ochtend weer fier overeind staan, is er niets aan de hand; dan hoef je niet te sproeien.
Er zijn diverse sproeisystemen die je door de border kunt leggen. Het water wordt direct bij de plant gebracht, er gaat weinig water (door verdamping) verloren. Maar ook hier geldt dat je deze beslist niet iedere avond hoeft aan te zetten. Het is zo makkelijk om het systeem automatisch in te stellen. Je maakt dan van je tuin een luie tuin. Planten hoeven dan niet hun best te doen, ze krijgen lekker telkens water zonder zelf te hoeven werken. Een werkende plant is vaker ook een gezondere plant.

Mijn tuin staat propvol planten en dat is eigenlijk het succes. Al vroeg in het voorjaar groeit de tuin helemaal dicht. Er is geen stukje aarde meer te zien. Er kan dus ook geen verdamping vanuit de aarde plaats vinden. Natuurlijk wordt de grond uiteindelijk droog. De planten hebben water nodig maar het duurt een stuk langer dan bij de bekende schoffeltuin. Het bovenste laagje is droog, maar ga ik wat dieper dan blijft het nog lang vochtig. De grond wordt niet geroerd (niet geschoffeld, niet geharkt, niet omgespit). Alles wat de grond gezond maakt, kan heerlijk ongestoord werken, de pieren, bacteriën, schimmels etc. Met als gevolg een gezonde bodem, gezondere planten en minder sproeien.
C.S

Kijk voor meer informatie over het Groei & Bloei Tienpuntenplan en informatie per punt op www.groei.nl.
Er is voor de afdelingen een handige handout (flyer) beschikbaar waar alle punten overzichtelijk op 1 A4-tje staan en er is een A2-formaat poster met alle punten. Deze zijn te bestellen via secretariaat@groei.nl. De handout is ook te downloaden via intranet. Let op: wel eerst even inloggen. 

https://weekvandegroenetuin.nl/

Fotowedstrijd Leven in de Tuin

Ook dit jaar wordt er weer een fotowedstrijd georganiseerd, dit keer met als thema ‘Leven in de tuin’. Een levende tuin vraagt erom gefotografeerd te worden! Leg het leven in jouw tuin, moestuin, balkon of gevel‐ of stadstuin vast en stuur je foto in. Laat je creativiteit de vrije loop en ding mee naar mooie prijzen! Fotograaf Martin van Lokven zal de drie winnende foto’s kiezen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek. De wedstrijd loopt van 15 mei t/m 13 juni 2023. Meer informatie hierover op www.groei.nl

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei! Daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in juni 
Op de site van Hoogeveen heeft Catja al eens geschreven hoe funest het is om azijn in de tuin te gebruiken. Wiert Nieuman legt in de Groei & Bloei van juni uit waarom het azijn gebruik verboden moet worden. 
Link Onkruid niet bestrijden met azijn

IVN Slootjesdagen van 5 juni t/m 11 juni

Alle info is te vinden op: https://www.ivn.nl/aanbod/slootjesdagen/ en https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/natuuractiviteiten/slootjesdag-2023/

Weerspreuken

Op juni komt het aan of de oogst zal bestaan.
Komt met Sint-Jan 24 juni de wind uit het noorden, het goede weer is geboren.
Het weer van Sint-Jan 24 juni, houdt dertig dagen aan.
Boeren maaien nu hun grasjes, stedelingen pakken hun terrasjes.

Cephalanthus- kogelstruik

In onze voortuin staat een 26 jaar oude kogelstruik. Een pracht struik!! Echt, in juli en augustus een bijenplant.  Maar voor onze voortuin wel iets te groot; vandaar dat hij elk voorjaar wordt gesnoeid.
In het verleden had ik gelezen dat je deze struik kon vermeerderen door ‘afleggen’. Dat deed ik dus regelmatig, maar dan duurde het wel ruim een jaar voordat er wortels aan groeiden.
Totdat ik er achter kwam dat de takken op een vaas heel makkelijk wortel schieten.
Dat is toch leuk! Nu kan ik menigeen plezieren met takken van de Cephalanthus.
Heb je belangstelling, laat het mij weten door een mailtje te sturen of te bellen naar.
Marry van de Kamp, tel:  0528-240558 of rmvandekamp@outlook.com

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers  inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Wij wensen jullie een heel mooie zomer toe, 
groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden
 

Oplossing: bloeiende bomen

Het programmaboekje/nieuwflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders

 

word lid