Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits juli 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Afgelopen maand juni was het ‘hoog zomer’ in Nederland. Er werden tropische temperaturen gemeten. Voor onze moes- en bloementuinen en het gewas op de akkers was het voor Nederlandse begrippen veel te droog. De natuur snakte naar een regenbuitje. Maar door alsmaar de potplanten en zaailingen water te geven, raakten ook bij ons de regentonnen leeg. Wilde ik onze plantjes niet laten uitdrogen, dan werd het dus met gieters rondgaan. 
Het landelijke opentuinenweekend werd ondanks de hitte - zo kon ik vaststellen - heel goed bezocht.
We konden genieten van vingerhoedskruid, klaprozen, eerste bloei van de rozen, klimhortensia’s….
Te veel om op te noemen! Na de eerste explosie van bloemen, werd het bij ons in de tuin wat groener. Het is nu wachten op de zomerbloeiers. 
Op 8 en 9 juli ben je van harte welkom in de deelnemende tuinen van Assen, Roden en Beilen.
 
Ons programmaboekje voor 2023- 2024 ligt op dit moment bij de drukker. 
Ik kan jullie wel verklappen dat Rob en Marijke Kloosterman er weer een heel mooi kleurrijk boekje van hebben gemaakt. Nog even geduld, dan ligt het bij je in de brievenbus!

Nieuwe leden 

Deze maand mogen wij Berco uit Linde als nieuw lid welkom heten. 
Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden!
We hopen je snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.

Wie herkent deze planten die een Nederlandse dierennaam dragen?

Bloemschikken. 

In september gaan we weer enthousiast van start met onze bijzondere leerzame en gezellige bloemschiklessen in De Weideblik te Hoogeveen. De lessen zijn op maandagmorgen, maandagavond en dinsdagavond. 
Eén keer in de maand kun je een les volgen.  Je krijgt les van gediplomeerde docenten en je leert ook heel veel van elkaar. Er is een ongedwongen leuke sfeer.
Kom ook bij ons op bloemschik les. 

maandagmorgen en maandagavond.
2023    2024    
11  september 15   januari  
09  oktober 05   februari  
06  november 11   maart  
11  december   08   april    
         
dinsdagavond.      
2023    2024    
12   september 16   januari  
10   oktober 06   februari  
07   november 12   maart  
12   december   09   april    


Heb je interesse of wil je informatie, neem dan contact op met Lammy van Elp: lvanelp@online.nl of Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com  
Kijk voor verdere info: www.hoogeveen.groei.nl
Tot in september.
Bloemengroetjes  Grietje en Lammy 
Zie voor inspiratie:  bloemschikken op onze site. 

Fotogroep

De leden van de fotogroep hebben zich kunnen uitleven met de opdracht van de knopen.
Zo te zien was de opdracht stimulerend genoeg om mooie, diverse knopen te fotograferen.  
Voor de maand juli is het onderwerp: muziek! 

8 en 9 juli Open Tuinen Carrousel Drenthe 2023

Ben je benieuwd naar andermans tuin?
Deelnemers van afdeling Assen, Beilen en Roden zetten in juli hun tuin open, om je te kunnen rondleiden.  
Het is echt de moeite waard om eens achter de heg van een tuinliefhebber te gaan kijken.
Je kunt er allerlei ideeën opdoen, bijvoorbeeld zag ik hoe een kruiwagen een manusje van alles werd door op de handvatten een eigengemaakt bakje te plaatsen. Simpel bevestigt door er twee maal twee spijkers onder in te slaan, waardoor het geheel precies over het handvat heen valt. 
Zie voor verdere informatie over de open tuinen de website van:
Hoogeveen.groei.nl
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl
www.hettuinpadop.nl

Leven in de tuin 

De klimplanten hebben het lastig deze maand. De clematis en al helemaal de kamperfoelie houden van bosgrond, humus en vocht.  De kamperfoelie is al heel wat blad kwijt, maar niet de Duitse Pijp, Aristolochia macrophylla. Die staat bij voorkeur met de voet in de zon, alhoewel de wortels verder ook graag wat vochtige aarde hebben.
Ik zag de Duitse Pijp in de Tuinen van Mien Ruys. Een pergola daar was begroeid met een klimplant met prachtige, lichtgroene bladeren.  Dat leek mij ook wel wat en ik dacht wat in Dedemsvaart groeit zal het in Ruinen ook wel doen.  
Het is een forse groeier, maar bij mij staat de plant niet in erg vruchtbare grond en valt het nogal mee. Nu bloeit hij en dan zie je meteen waar de naam vandaan komt, de bloempjes hebben de vorm van een pijp. Zo’n mooie gebogen pijp,  waar je je hand om heen kunt leggen, maar wie rookt die nog? Nu de plant bloeit ben ik me er wat meer in gaan verdiepen. Ik las dat je tijdens de bloei maar beter een straatje om kunt gaan, de bloemen stinken naar aas. De bedoeling is dat er vliegen op af komen die voor de bevruchting moeten zorgen door een duik in het pijpje te nemen. Gek genoeg heb ik nog niets geroken en ook nog niet veel vliegen gespot. Gelukkig maar, want hij staat naast het terras. 
Als de nood aan de man komt kunnen de bloempjes verwijderd worden, maar het zijn er best veel. De plant en vooral de bloempjes zijn ook nog eens behoorlijk giftig, dus handschoenen aan denk ik als je ze gaat plukken. 
Voorlopig ben ik er heel tevreden mee.  
YT

Plant in het Flitslicht: Tradescantia Zebrine, Vaderplant van Mariet Wolting

Deze plant stamt uit de Commelinecatia plantenfamilie van 75 soorten. In Florida groeit deze in de vrije natuur. Het is een tropische plant. De naam Tradescantia  is een vernoeming naar de Britse hoveniers John en John Tradescant. Zij waren beide tuinman aan het hof van koning Karel l van Engeland. De plant komt in Nederland voor als kamerplant en floreert goed bij een temperatuur van 20 graden. Het blad is groen/ paars met zwart gestreept aan de bovenkant en aan de onderzijde paars. Vandaar de naam Zebrina (zebra).
Aandachtvrager.
Ik kocht deze plant omdat paars goed in ons interieur past. Tot mijn verbazing kwam er op een dag één klein paars bloemetje aan. Het begin van de bloeiperiode? Nee, de volgende dag was het bloemetje al weer verdwenen! Toch verschijnt er regelmatig een nieuw bloempje. Dus kijk ik iedere keer weer uit naar het volgende bloemetje. Op deze wijze weet de Tradescantia Zebrina steeds de aandacht te vragen!

Wilde planten: Orchideeën op Schiermonnikoog

Half juni was ik voor een weekendje op mijn geliefde eiland Schiermonnikoog. We hebben prachtig weer gehad met veel zon, maar doordat er een windje stond was het niet te heet. Dit nodigde dan ook uit om de hele dag lekker buiten te zijn. Veel gefietst door de kwelders, de duinen, het bos en de velden met veel biodiversiteit.
We hebben genoten van de vele jonge kuikens en de bloeiende velden.  De planten langs de schelpenpaadjes profiteren van de kalk van de schelpen.
Het aantal vogels neemt door de jaren heen jammer genoeg af, maar ze hebben Schiermonnikoog nog niet allemaal verlaten. We zagen kuikens van: scholeksters, kieviten, grutto, bergeend, meerkoet, lepelaars, grauwe ganzen en aalscholvers.
Het was ook de tijd van de orchideeën. De één bijna uitgebloeid maar van een andere soort zagen we velden vol paars-roze kleuren. Dit combineerde zo mooi met de bloeiende echte koekoeksbloem, Spaanse ruiter, knikkende distel en vogelwikke. Daarnaast zagen we heel veel hoge slangenkruid langs de schelpenpaden.
Ik blijf het moeilijk vinden om de orchideeën uit elkaar te houden. Gelukkig heb ik de Plantnet-app en boekjes geschreven door Thijs de Boer. Hij woont op het eiland en doet veel excursies.
Op dit moment overheerst de brede orchis (mei-orchis) en de vleeskleurige orchis. Verder zagen we de bijna uitgebloeide grote keverorchis en een nachtorchis.
Het was weer genieten voor een planten- en vogelliefhebber zoals ik mezelf wel mag noemen.
BG  

Drentse Open Tuinen Carrousel

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Al jaren doet het bezoekerscentrum Dwingelderveld mee met De Open Tuinen Carrousel. 
Rondom bezoekerscentrum Dwingelderveld ligt een rijk kleurenpalet. De entree kleurt in juli en augustus paars van de struikheide en bij het ven is het een drukte van belang. De juffers en libellen geven prachtige vliegshows boven het water. Aan de achterkant van het gebouw ligt de vlindertuin waar allerlei bloemen geuren en kleuren. Vele vlinders, bijen en andere insecten brengen er een bezoekje. Het bezoekerscentrum aan de Benderse is een heerlijke plek om na een wandeling of fietstocht tot rust te komen op één van de vele picknickbanken of samen met kinderen de natuur te ontdekken. 
Gina Bisschop-Fieten, medewerkster Bezoekerscentrum
www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld

Voor jou gelezen

Juli, broeierige dagen, wordt gevolgd door donderslagen.
Is juli voor bijen goed, de boer heeft dan goede moed.
In juli de morgen rood, `s avonds verkeert het weer in nood.
Zijn de hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een vruchtbaar jaar.
Veel slakken op de wegen, voorspelt ons doorgaans heel veel regen.

Groei & Bloei Tienpuntenplan, juli punt 6: variatie in beplanting

Zoveel mensen zoveel smaken. De één houdt van een strak gestileerde Engelse tuin met groene hagen, de andere van een tuin vol wilde planten. Als je het vogels, insecten en andere dieren in de tuin naar de zin wilt maken, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende variëteit. Dan wordt je tuin vanzelf een lopend buffet voor dieren en is er altijd wel iets te eten. Ook bij dieren geldt dat niet iedereen dezelfde voorkeur heeft.

Inheemse planten
Is een tuin vol wilde planten het antwoord op de vraag hoe je het wilde dieren naar de zin maakt? Niet helemaal ook op gecultiveerde planten komen vogels en insecten af. Een paar jaar geleden heeft de Britse Royal Horticultural Society dat uitgezocht in het Plants for Bugs project. Er werden bedjes aangelegd met respectievelijk inheemse planten, planten die daar familie van zijn en bedjes met exoten van het zuidelijk halfrond. Een paar jaar lang werden alle bestuivers, planteneters en bodemdiertjes geturfd. 
Het blijkt te kloppen dat inheemse planten het aantrekkelijkst zijn, maar de verschillen in “bezoekersaantallen” waren niet heel groot. Niet alle bestuivers trokken zich evenveel aan van de herkomst van de planten. Zweefvliegen willen liefst inheemse bloemen, maar honingbijen en hommels bevlogen de verwante planten even goed. En ook de exoten bleken weinig minder aantrekkelijk. Die zijn vooral waardevol als ze op een ander tijdstip bloeien dan inheemse planten: de periode dat er voedsel beschikbaar is, wordt dan langer. 
Bij het kiezen van planten voor dieren moet je rekening houden met de plek. Zit je vlakbij een bos, de duinen of een natuurgebied? Dan heeft het zeker zin om inheemse plantensoorten uit je eigen streek een plek te geven in de tuin. Zelfs zeldzame dieren kun je dan hun favoriete maaltje aanbieden. Maar midden in de stad kun je de plantenkeus beter richten op de dieren die daar ook werkelijk voorkomen, bijvoorbeeld zangvogels, egels en bestuivende insecten. Dieren in de stad trekken zich meestal weinig aan van drukte en zijn weinig kieskeurig. Bij vlinders heeft men het dan over “kroeglopers”. Witjes, dagpauwogen en kleine vossen bijvoorbeeld, komen graag naar een tuin met een vlinderstruik (Buddleja) voor een hapje ‘Chinees’ eten.
(tekst: Margareth Hop)

Voor meer informatie over het Groei & Bloei Tienpuntenplan en informatie per punt op www.groei.nl.
Er is voor de afdelingen een handige handout (flyer) beschikbaar waar alle punten overzichtelijk op 1 A4-tje staan en er is een A2-formaat poster met alle punten. Deze zijn te bestellen via secretariaat@groei.nl. De handout is ook te downloaden via intranet. Let op: wel eerst even inloggen. 

Appeltern's nieuwe naam

Wellicht hebben jullie het al ergens anders gezien of gelezen: de Tuinen van Appeltern hebben hun naam veranderd. De nieuwe naam is:
Appeltern Adventure Gardens: https://appeltern.nl/
 

Tuinvlindertelling, vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli

Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?
Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
Vlinderstichting: https://www.vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling/

Geef vogels extra water tijdens warme dagen

Met de huidige hoge temperaturen kunnen vogels extra water goed gebruiken. Houd er wel rekening mee dat tuinvogels bang zijn voor diep water en dat sommige plekken geschikter zijn voor een waterschaal dan andere.
Net als mensen moeten vogels op warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Tijdens hete zomers drogen poeltjes en plassen echter uit en wordt het moeilijker voor ze om schoon water te vinden. Je helpt de vogels dan met vers water in je tuin. Ze gebruiken het ook om te badderen en af te koelen.
Vogelbescherming Nederland: vogelbescherming.nl

IJsselbiënnale 2023

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en een uitgebreid programma Nevengeul.
Op diverse locaties langs de route zoomen maar liefst 27 kunstenaars in op de verhouding tussen mens en landschap. Installaties, poëtische sculpturen, indrukwekkende en onverwachte plekken, performances, en andere ingrepen in het landschap. Onder de titel Grondtonen stelt IJsselbiënnale 2023 de aarde, bodem en grond centraal. Een fietsroute van ruim 100 kilometer voert je in vijf etappes van 17 juni t/m 17 september door de IJsselvallei, langs landgoederen, waterwerken, natuurgebieden en haar Hanzesteden langs alle kunstwerken en de vele activiteiten.
Grondtonen 
Dwingen wij de aarde te leveren wat wij willen, of zijn we in staat te luisteren naar wat de bodem ons vertelt? 
 “De notie dat we ons weer bewust moeten worden van de grond onder onze voeten, dat we werkelijk zien,  proeven, voelen en ruiken wat de bodem waarop we leven voortbrengt of zelfs maar is, en dat we luisteren naar wat de aarde ons daadwerkelijk te vertellen heeft.” 
Meer info is te vinden op www.ijsselbiennale.nl
 

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in juli: groei.nl/tuin/tuinkalender/juli

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing planten met dierennamen

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Wij wensen jullie een heel mooie bloemrijke zomer toe, 
groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

Het programmaboekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders