Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits februari 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden. 

Buiten in de tuin is het rustig; alles is nog in diepe winterrust. We hebben heerlijk genoten van het beetje vorst in december en begin januari; prachtig de rijp op de planten en de ijsbloemen op de autoruit. Ondanks dat beetje kou, gebeurde er  onder de grond al van alles. De voorjaarsbloeiers doen hun best om net boven de grond hun eerste groene puntjes te laten zien. De dagen worden al zichtbaar langer. 
O, wat kan ik mij verheugen op wat zonneschijn en dat prille jonge groen! 
Als bestuur hebben we de afgelopen wintermaanden ook niet stilgezeten. Wij werken als het ware net als de voorjaars bolletjes - ook onder de grond - je ziet het niet, maar er gebeurt zeker wat! Zo is het programma voor 2022- 2023 al bijna helemaal rond. 
Na de persconferentie van dinsdag 25 januari, is er afgesproken dat de ledenavond met Gerard van Buiten door kan gaan. Heerlijk dat we elkaar weer kunnen ontmoeten!
 

Aan de leden van Groei & Bloei Hoogeveen/ De Wolden

Ook dit jaar moeten onze financiën weer gecontroleerd worden. Afgelopen 2 jaar (2019 en 2020) zijn ze keurig bijgehouden en ook gecontroleerd. Echter, door het niet doorgaan van de avonden is er geen decharge verleend.
We zijn daarom op zoek naar een G&B lid dat samen met Henk Timmerman (hij heeft afgelopen jaar gecontroleerd) de administratie over 2021 wil controleren. Na controle worden de stukken aan alle leden gemaild, zodat tijdens de jaarvergadering of op een andere wijze dit jaar decharge kan worden verleend.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met:
Catja Strik: tel: 0650890872 of Groei.bloei.hoogeveen@outlook.com - onder vermelding van financiële controle 2021.

Nieuwe leden.

Namen zijn verwijderd i.v.m. privacy wetgeving.

Drie keer scheepsrecht!  Of : alle goede dingen bestaan uit drie delen.

Dus vragen wij voor de derde keer: wie van jullie heeft een paar uurtjes per week/maand over om als vrijwilliger ons team te helpen met het voorbereiden van de plantenruilbeurs, wandelingen, lezingen, de  Open Tuinen Carrousel e.d.? 
Wij dachten dat dit een redelijke vraag was. Alleen, zie daar, er kwam van al onze enthousiaste leden geen enkele reactie.
Wij zoeken ook iemand die bekend is met sociale media, om zo op Facebook en Instagram meer bekendheid te geven aan Groei & Bloei Hoogeveen/ De Wolden. 
De  landelijke  Open Tuinen Week in 2022 heeft als thema: ‘Stadstuin en Balkon tuinieren’.
Ook daarvoor is de vraag : wie wil meehelpen om dit onderwerp vorm te geven?
Wij, als Groei & Bloei-leden in Hoogeveen /De Wolden zijn een enthousiaste groep.
Met jullie hulp kunnen we onze vereniging vast nog meer bekendheid geven. 
Met I.V.N. Hoogeveen hebben we contacten om meer samen te werken; ook daar willen we graag mensen inzetten.
Heb je interesse, wil je meer weten over de activiteiten of heb je er vragen over,
neem dan contact op met Catja Strik (0650890872) of Marry van de Kamp (0528-240558)
We wachten op je!

‘Hoe hard is winter hard’, door Gerard van Buiten

Gewijzigde aanvangstijd: 19.30 uur.


Op woensdagavond 16 februari a.s., hopen wij dat wij Gerard van Buiten te mogen begroeten op onze ledenavond, met als onderwerp ‘Hoe hard is winterhard’. Gerard is hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Een echte plantenman en een ras-verteller. 
Hij vertelt: ’In onze tuinen kweken we graag de meest bijzondere planten. Veel van deze planten komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan het onze en dat zorgt soms voor problemen. Van sommige planten weten wij niet beter dan dat ze bij ons alleen als eenjarige of alleen als kamerplant te kweken zijn. Van andere soorten is dat minder duidelijk. Een plant die bij de één probleemloos de winter doorkomt. Legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat nou eigenlijk met winterhardheid? Hoe hard is winterhard?’
In deze lezing neemt Gerard ons mee naar verschillende streken in de wereld waar veel van onze sierplanten vandaan komen. Allerlei planten komen voorbij waarvan je misschien niet wist dat ze winterhard kunnen zijn. en we leren trucs om sommige juweeltjes net even beter de winter door te helpen. 
Je bent van harte welkom op het bekende adres: in het Herman Bavinckhuis, Stoekeplein 4, Hoogeveen. wil je je wel aan de volgende regels houden?
Mondkapje bij binnenkomst, handen desinfecteren, als je op je stoel zit kan het mondkapje af, als je gaat lopen weer op en 1,5 m afstand houden. 
Je mag je opgeven, is officieel niet verplicht, bij Ypie Terpstra, yterpstra@ziggo.nl

 

Bloemschikken

We mogen in februari weer beginnen met de bloemschiklessen. Het is fijn om de draad weer op te kunnen pakken. 
Een mooie opdracht voor de maandagmorgengroep: Maak met een ring of ringen, een hangend of staand arrangement, met een knipoog naar Valentijn.
Er zijn veel ringen te koop in verschillende maten, maar je mag ook zelf een leuke ring maken en mooi opsieren. Of je verwerkt de ring in een bloemstuk. In de volgende nieuwsflits zien we de resultaten.
Het Noord Nederlands Bloemschikevenement is op 19 maart.
Lammy en Grietje.
Voor meer prachtige bloemstukken: zie de website

NNBE, Noord Nederlands Bloemschik Evenement. 

Voor de bloemschikkers(sters) onder ons:

 Het NNBE op 19 maart 2022. 

 Multicultureel centrum De Wier in Ureterp
 Alle info is op de site te vinden. Opgeven voor 10 februari.

Fotogroep.

De opdracht voor de maand januari luidde: ‘Winter’ : maak een winterfoto want ook zonder sneeuw en ijs is januari een wintermaand. Klik op de link hieronder en bekijk wat de leden van de fotogroep allemaal voor de lens als winterse plaatjes hebben gezien. Voor februari gaan de amateur- en hobbyfotografen streepjes, strepen en gestreept opzoeken en vastleggen.
Foto collage winter Tineke
Op dit moment is er een expositie van de fotogroep te bezien in de Goede Herderkerk - met als onderwerp: molens en gedeelten van molens. 
Link website foto’s
 

Leven in de tuin

Januari is de maand van de beloften. 
Het is eigenlijk vreemd dat je januari anders ervaart dan december, als je bedenkt dat de dagen ongeveer even lang zijn en er in januari ook veel dagen met mist en nevel zijn. Toch voelt het anders en lijkt het lichter, ook al gaat het lichter worden in januari in het begin met een minuut verschil met de dag ervoor. Maar op een gegeven moment gaat het sneller. 
Op 1 januari komt de zon op om 8.49 uur en gaat onder om 16.39 uur.
Op 1 februari gaat de zon op om 8.20 uur en gaat onder om 17.27 uur.

En de beloftes worden al zichtbaar: sneeuwklokjes komen tevoorschijn, krokusjes en winterakoniet, hoewel die laatste zich nog niet laat zien bij mij.
De bloemetjes van het leverbloempje zitten opeen gepakt, nog heel laag bij de grond, maar o wat mooi, als die gaan bloeien. De toverhazelaar bloeit, ook zo’n mooi begin. Als het vriest kronkelen de blaadjes zich helemaal op, ze strekken zich weer als de vorst voorbij is.
Een fijne belofte is die aan de geuren die gaan komen. 

Ik heb een takje van een sarcococca, de vleesbes of zoete buxus, in de kamer in een vaasje. De struik zelf groeit in de schaduw, is wintergroen, valt in de zomer niet op, de bloemetjes ook niet, maar de geur...   Ook buiten ruikt het heerlijk. 
De allermooiste belofte in de tuin is nu de edgeworthia, de papierstruik. Al een hele tijd zitten er hangende witte knoppen aan, als sneeuwvlokjes. Je denkt, dat kan niet goed gaan, maar de struik kan aardig wat vorst verdragen. In februari tot april komen er gele bloemetjes aan en dan komen de bladeren. Die zijn een belofte op zich, ze zijn lang en puntig en geven een prachtige structuur. 
YT

Plant in het Flitslicht,  Pepermuntgeranium van Aleid Siepman.

Het was begin jaren zeventig. Ik had een afspraak in het mooie Bethesdaziekenhuis. Bij wie en wanneer ben ik vergeten. Bij binnenkomst viel mijn oog direct op de grote, groene planten die her en der verspreid stonden. Groot en groen en ……… echt! Mijn oog viel op een voor mij onbekende plant. De groene bladeren voelden aan als dons. Ze waren heerlijk zacht. Ik werd terplekke verliefd.
Wat er toen gebeurde? 
Nadat ik klaar was met mijn afspraak, liep ik linea recta naar die mooie plant, keek niet op of om en scheurde er twee stekken af. Na wat speurwerk thuis, bleek het een geranium te zijn.  Een van de stekken gaf ik aan mijn vriendin de andere was voor mij. Hoe het verder ging? De stek van de vriendin groeide uit en bedekte een muur in de gang, hij bloeide soms met wit-roze bloemetjes. Prachtig. En mijn stek? Die is niet meer. Gestolen goed gedijt vaak niet. Onlangs kreeg ik van haar een nieuwe stek en die sloeg wel aan. De plant heet - na wat speurwerk -  Pepermuntgeranium, Latijnse naam: Pelargonium tomentosum Nog enkele weetjes over deze interessante plant:
*de bloemetjes zijn wit/roze 
*het is een heuse geurgeranium
*zet hem bij je bed, even met je handen erdoor  en de muggen blijven weg
*heb je een bad, verwen jezelf met enkele blaadjes in het warme water
*de blaadjes zijn eet-en drinkbaar
*verrijkt: cakes, ijs, gebak, appelmoes, desserts en (ijs)thee
*verzacht de door de zon verbrande huid
*stop wat blaadjes in een geurpotpourri  hmmmm
Wie gaat niet voor de bijl voor deze verrassende plant!

Mussen doen zich te goed aan de zaden van de Teunisbloem

Van de Teunisbloem heb je heel lang plezier, tot diep in de winter.
In de zomer gaan de licht gele bloemen tegen schemer open en lijken dan net talrijke lantarentjes, die in het donker oplichten.
De uitgebloeide aren zijn erg in trek bij mezen, maar ook bij mussen, die er rare capriolen voor uit moeten halen om bij de zaden te kunnen.
Een plant, die mooi is en zijn nut bewijst.
Hij zaait zich echter enorm uit. Je doet er goed aan om wel een keuze te maken waar je hem laat staan, zodat hij niet de kans krijgt om je hele tuin over te nemen.

Marijke

Tuinverhaaltje 

We zitten inmiddels al bijna halverwege januari 2022. Vandaag lekker fris en de zon is heerlijk aan het doorbreken. Mijn handen beginnen na oud en nieuw altijd te jeuken. De tuin roept. Het kost me moeite om naar de tuin te kijken, zonder iets te knippen of te trekken.
Afgelopen herfst heb ik door omstandigheden alles uit mijn handen laten vallen en niets meer aan mijn tuin gedaan. Voor de vogels en andere kleine dieren is het nu een waar scharrelparadijs geworden. Mijn tuin is gelukkig redelijk dicht want in vroegere tijden zou mijn huidige wintertuin onacceptabel geweest zijn, wat een bende! Niets geschoren niets geknipt, geen bladeren opgeruimd. Zelfs het gras heb ik niet op tijd kunnen maaien. Het heeft ook wel wat, de peulen van de Wisteria hangen er mooi bij. Dat wordt straks een oorverdovend lawaai als ze open springen. Ik laat ze vooralsnog hangen, andere lange scheuten worden binnen een maand geknipt. 
De Helleborus staat al een tijdje te bloeien, diverse bolletjes piepen uit de grond. Omdat nu alles “ingestort” is zie ik ineens potjes met bollen die ik even tussen de planten weggezet heb met het idee dat doe ik later wel, later is nu wel heel erg laat geworden. 
Er is nog een tweede reden waarom ik nog niet in de tuin ga werken. Ik doe al jaren mijn best om een egeltje in mijn tuin te laten overwinteren. Een tweede mooi egelhuis, voer in het najaar een drinkbak, dit jaar een super rommelige tuin, alles is in  de tuin aanwezig voor een overwintering. Ik weet niet of ik een egel heb maar wil geen risico lopen dat ik hij of zij wakker maak. Dus blijf ik voorlopig ver weg uit die hoek van de tuin. 

Je kunt nu overal, ook bij Groei & Bloei prachtige instructievideo’s vinden hoe en wanneer je moet snoeien. Het belangrijkste bij snoeien is: moet het vóór- of na de bloei. In de praktijk heb ik geleerd dat hoever je terugsnoeit vaak nog niet het belangrijkste is. Soms wil je gewoon wat anders dan gangbaar is, soms wil je experimenteren. Dat kan prachtig uitvallen of gigantisch mis gaan. Dat is ook de charme van tuinieren. 
Afgelopen najaar is de hortensia Strong Annabel op het hoekje van  de tuin bijna tot de grond toe afgeknipt (experiment). Ze werden ieder jaar hoger en hoger, afgelopen jaar bijna 2 mtr. Ook de hortensia Lime is inmiddels 2 mtr. Daar kon en kan ik niets aan doen want daar staat het egelhuis. Ik ben nu heel benieuwd hoe de Annabel gaat uitlopen.

Vaak wordt in het voorjaar alles gesnoeid want dat is de snoeitijd, denkt men. Dan sta ik naar gesnoeide struiken te kijken die nauwelijks nog bloemen gaan geven. Van het in de verkeerde periode snoeien heeft mijn Gemeente ook een handje van. Het moet vooral goedkoop, er wordt vaak met grof geschut gesnoeid. Daarnaast staat het snoei- en kapverbod vanaf maart tot september het snoeien ook in de weg, vooral als op deze manier wordt gesnoeid. Het snoeien met zorg voor de natuur lijkt alleen voorbehouden te zijn aan de tuinliefhebber.

CS

OPEN TUINEN CARROUSEL DRENTHE

Dit jaar wordt het de 5e keer dat de    OPEN TUINEN CARROUSEL DRENTHE wordt gehouden.

Tuinbezitters uit heel Drenthe stellen hun tuinen open gedurende 4 weekenden, verspreid over de maanden mei, juli, augustus en september. In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 augustus is het de beurt aan de afdelingen Hoogeveen/ De Wolden en Meppel om hun tuinen open te stellen.
Het Landelijk open tuinen weekend valt op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Hieraan kan elke tuin meedoen, dus ook tuinen van onze afdeling.

We willen graag een zo groot mogelijke diversiteit laten zien, zowel in uitstraling als in oppervlakte. Van boerderijtuin tot stadstuin, strak of romantisch, moestuin of een pluktuin met veel éénjarigen. Kortom van Postzegel tot Park.
Dat je in de tuin nooit klaar bent weet iedere tuinbezitter, die graag in de tuin bezig is.
Dat hoeft je er dan ook niet van te weerhouden om mee te doen.
Mijn ervaring is dat het heel leuk is om ervaringen uit te wisselen. Ik leer er doorgaans wat van en er worden ook nog leuke contacten gelegd.

We zouden het dan ook leuk vinden als je je tuin wilt open stellen tijdens het Open Tuinen Carrousel weekend op 13 en/of 14 augustus. Je kunt ook deelnemen aan het Landelijk open tuinen weekend van 18 en 19 juni. Ook hier kun je kiezen voor één dag of allebei de dagen.

Heb je vragen of wil je je opgeven voor één van de twee weekenden of voor allebei, mail of bel met Marijke Kloosterman.
marijke.kloosterman@hccnet.nl      0528-331388

Voor u gelezen

Help, Molshopen in mijn gazon.

Je vindt molshopen vooral in weilanden, bossen, boomgaarden en tuinen. 
Niet of nauwelijks in vochtige gebieden met een hoge grondwaterstand. Mollen vinden daar te weinig voedsel en kunnen er geen goed gangenstelsel graven.
Mollen eten van alles; larven van kevers, maden, spinnen, naaktslakken, maar vooral regenwormen. Minstens 50 gram per dag, ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht, om te kunnen overleven.
Bij vochtig weer zitten de regenwormen hoog en de gangen dus ook en bij droogte  zitten de wormen diep. De gangen worden dan dieper gegraven en de opgeworpen molshopen zijn groter. Zo'n gangenstelsel kan wel tot meer dan een meter diep gaan.
Niet elke regenworm wordt direct opgegeten. Ze worden verlamd door een beet in de kop en opgeslagen in voorraadkamers. Er zijn voorraadkamers gevonden met meer dan 1000 regenwormen. Wij zien alleen maar de extra grote molshoop daar boven.
Mollen zitten voortdurend in hun tunnels in een omgeving met veel koolstofdioxide en weinig zuurstof, waar ze overigens goed tegen kunnen. Molshopen hebben een belangrijke functie. Doordat ze zo luchtig zijn kan er zuurstof in de gangen komen en drogen de gangen sneller na een forse regenbui. Na regen worden zelfs meer hopen opgeworpen. Mollen kunnen in een uur wel 15 kg aarde verplaatsen en 12 tot 15 meter graven.
Heeft het dan wel zin om mollen te verdrijven?
Alle huis-tuin en keukenmiddeltjes blijken niet of maar kortstondig te werken en als je een mol verdelgt heeft dat geen zin voor je mooie grasveldje.
Het vrijgekomen territorium wordt doorgaans snel ingenomen door een andere mol, die met enorme energie een nieuw gangenstelsel zal graven of de bestaande vervallen gangen weer op orde zal brengen, waardoor er nog meer molshopen ontstaan.
Als je de opgeworpen grond verspreidt is de kale plek al snel verdwenen. Je kunt het ook voor andere doeleinden gebruiken, b.v. zaaien, want je hebt er mooie grond aan.
De aanwezigheid van de mol wijst op een gezonde, vruchtbare bodem.

De beste manier om om te gaan met de mol in je tuin, is er gewoon mee te leren leven.
Dat is volgens mij de gezondste oplossing voor de tuin, voor de mol en voor mij.

De informatie komt voor een gedeelte uit https://www.natuurpunt.be/
Marijke.

Het Struunpad

In het Drentse Koekangerveld is sinds 2012 een officieel educatief bosje gerealiseerd door Ruurd Donkelaar en vele vrijwilligers,  genaamd ‘het Struunpad’. Ruurd heeft in het verleden op onze lezingenavonden uitgebreid verteld hoe dit bos tot stand is gekomen. Graag wil ik jullie erop wijzen dat het de moeite waard is om daar eens in de winter een kijkje te nemen, zeker ook in februari wanneer de honderden sneeuwklokjes in bloei staan. Het wandelpad is ± 1 km. lang, dus ook voor jonge kinderen geschikt. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de site Belevingspad Struunpad - Drenthe.nl
 

Klimaatvriendelijk tuinieren

Klimaatvriendelijk tuinieren

Klimaatvriendelijk tuinieren, doen we allemaal mee? We kunnen er niet omheen, het klimaat houdt ons allemaal bezig. Te droog, te nat, grote temperatuurschommelingen, een stijgende CO2 uitstoot, overstromingen en andere milieurampen, we worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd. We moeten duidelijk zorgzamer omgaan met onze leefomgeving. Als fervent tuinliefhebber en Groei & Bloei lid gaan we al veel langer respectvol om met het milieu en passen we het toe in onze tuin. Een stap verder gaan kan altijd nog en anderen er op aanspreken mag allang geen taboe meer zijn. Maar kunnen we nog beter? Groei & Bloei ondersteunt alvast voluit volgende acties:

Zorg voor minder betegeling in de tuin: al vele jaren steunen we de actie Tegel eruit, plant erin. Te veel betegeling zorgt niet alleen voor extra opname van warmte en dus temperatuurstijging maar ook wordt het regenwater zo snel afgevoerd en kan onvoldoende in de bodem doordringen.

Maak uw eigen compost: in de natuur wordt alle afgevallen blad en plantendelen gerecycleerd tot waardevolle compost, composteer dus zelf uw tuinafval.

Plant een (extra) boom: bomen zorgen voor schaduw en afkoeling en nemen CO2 op. Heb je al bomen in de tuin? Geef dan eens een boom als origineel geschenk cadeau.

Wees spaarzaam met water: water wordt een steeds kostbaarder goed; gebruik het dus spaarzaam in de tuin. Vang zoveel mogelijk regenwater op en kies voor planten die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden in uw tuin.

Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting en steun zo de biodiversiteit: kies in uw tuin voor een gevarieerd aanbod van struiken, bomen, vaste planten en eenjarigen die veel nectar dragen en laat ook een hoekje in de tuin verwilderen

Uw gazon anders: uw gazon keurig onderhouden kost tijd en geld (bemesting, maaisel, bestrijding en maaibeurten) vorm een deel om tot bloemenweide of maai minder.

Koop lokaal gekweekte bloemen, planten, fruit en groenten: in eigen land moeten de gekweekte producten aan strenge eisen voldoen. Geïmporteerde producten hebben niet alleen een lange transportroute achter de rug maar worden ook dikwijls behandeld met hier te lande al lang verboden middelen. Als het kan kweek dan zelf uw groenten, fruit of snijbloemen.

Vervang oude tuinmachines: koop energiezuinige, stillere en accu-aangedreven apparaten en beperk zo het gebruik van benzine aangedreven lawaaierige toestellen.

Beperk het gebruik van turf: tuinturf houdt het water vast en zorgt voor verzuring van de grond. De veengebieden waar turf gewonnen wordt nemen enorm veel CO² op en verdwijnen in ijl tempo. Er zijn voldoende alternatieven in de markt.

Minder het gebruik van bestrijdingsmiddelen: heel wat insecticiden en pesticiden zijn al terecht verboden wegens de gezondheidsrisico’s. Gebruik ook de bio- en ecoproducten met de nodige omzichtigheid. In de natuur is ook niet alles perfect en niet voor elk aangetast blaadje moet er gespoten worden

Groei & Bloei, 150 jaar, Gardenista en de Floriade in 2022

Groei & Bloei heeft in 2022 wat te vieren.
Allereerst: Het 150 jarig bestaan
Gardenista op de buitenplaats den Alerdinck van 22 mei tot 29 mei
Onze aanwezigheid op de Floriade in Almere van 14 april tot 9 oktober.
Groei & Bloei:
De vereniging G&B kwam voort uit de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). De KMTP werd opgericht door landgoedeigenaren, kwekers en handelaren in bloemen en planten in 1872. Doelstelling was de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van leefmilieu en de flora. Sinds 1980 is destijds koningin - nu prinses Beatrix beschermvrouwe van Groei & Bloei.
De belangstelling voor tuinen wordt gedeeld via activiteiten in de vorm van lezingen, workshops en excursies.
Gardenista:
Dit evenement vindt voor de tweede keer plaats. Deze keer op De Buitenplaats den Alerdinck. Het evenement is in 2021 tot 2 keer toe gecanceld i.v.m. Corona. Wij hopen in 2022 te kunnen genieten van dit groenfestival van Groei & Bloei. alle info op: link gardenista.nl/info/
De Floriade:
De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 een keer in de 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. De laatste was in 2012 in Venlo.
Alle info is te vinden op: link floriade.com

Weerspreuken februari 

Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas.
Een veel te vroege lente, geeft brood zonder krenten. 
Als de noordenwind in kortemaand niet blazen wil, zo blaast hij zeker in april. 
Is februari guur en koud dan komt een zomer waarvan je houdt.

Nieuwsflitsen op de site,

Op de site van Groei & Bloei Hoogeveen, onder het kopje ‘Diversen’ staan alle Nieuwsflitsen om na te lezen. Evenals een index over ’interessante weetjes’ in een jaarlang Nieuwsflitsen van 2021.


Beste mensen, geniet van al de groene puntjes die je uit de grond tevoorschijn ziet komen, het is de voorbode van de bloemen waarvan we straks kunnen genieten. 
Van harte hopen wij dat jullie deze flits in goede gezondheid mochten ontvangen. 

Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl