Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De WoldenDecember - de laatste maand van het jaar, bekend om zijn korte dagen - s ’morgens laat licht, s ’middags vroeg donker. In de tuin hebben we al het afgevallen herfstblad in de border gegooid. Wat te veel was konden we in een hoekje van de tuin leggen. In een plastic zak voor bladaarde, met onderin een paar gaten. Resultaat: genieten van het gedane werk en de aanblik van een wintertuin. Voor januari nodigen wij je uit om een aantal natuurfoto’s uit je collectie op onze openavond aan het publiek te tonen. Lees over deze uitnodiging in de Nieuwsflits. Nieuwe leden Deze maand mogen wij als nieuwe leden welkom heten: Irma uit Nieuweroord, Willy uit Hoogeveen en Suzan uit Nieuw Balinge. Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden! We hopen je snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten. Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits, maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom. Dankbare woorden van ‘Nieuwsflitslezers’ aan het adres van het bestuur!Nog even…. Wat een ontzettend leuk welkom! Zo met die zaadjes bij het boekje. Hartelijk dank aan iedereen. Groet, Bericht ontvangen, leuk om je vanmiddag te ontmoeten!! Geeft een vertrouwd gevoel!! Tot ziens op een van de bijeenkomsten!!
‘Ja, wij weten het al héél lang! Groei & Bloei Hoogeveen is gewoon een leuke club’.Wie herkent deze bessen?Bloemschikken De bloemschikgroepen draaien op volle toeren. Voor de maandagmorgengroep is het thema ‘rond’. Bijvoorbeeld bloemwerk op een houten schijf, een wasmachinering, wiel van een fiets of een placemat. Ophangen of neerleggen helemaal naar eigen inzicht. De maandagvondgroep werkt deze keer met natuurlijke materialen. We bekleden een bolletje met het blad van de olijfwilg en we maken een vlechtwerk van klimopranken. Alles gaat op een houten schijfje. De dinsdagavondgroep maakt een tafelstuk - langwerpig en smal. Het kan hoog zijn, maar het moet smal blijven. De ondergrond mag bestaand zijn of creatief. Groene groet van Lammy en Grietje. Presentatie bloemschikken van november. Dinsdag 21 januari: foto- en filmavondDe natuur is zo inspirerend om te fotograferen! Het is een traditie geworden om in januari de deuren open te zetten om gratis onze foto- en filmavond te bezoeken. Heb jij ook van die foto’s of misschien wel een filmpje, dat je wel zou willen laten zien? Van je huisdier, de vijver en haar bewoners, van vlinders en/of paddenstoelen, gespot tijdens je wandeling in het bos? Wij willen je vragen: zet deze plaatjes op een stickie en laat ze ons zien. Soms spreekt een foto voor zich, maar je kunt haar ook voorzien van een toelichting of een kort verhaal. De presentatie mag maximaal 10 minuten duren. Ook foto’s van niet-leden zijn welkom, om getoond te worden.
Opgave van je bijdrage bij Ypie Terpstra: yhterpstra@outlook.com Vermeld daarbij ook je onderwerp, zodat we een zo gevarieerd mogelijke avond kunnen samenstellen. Laptop, beamer en scherm zijn aanwezig. Zelf hoef je op de avond alleen een USB-stick met beeldmateriaal mee te brengen. FotogroepDe opdracht voor de fotogroep voor de maand november was: maak een herfstfoto! Deze opdracht is voor november niet zo moeilijk. Maar om dan uit al je geschoten plaatjes de juiste keuze te maken………………..? De ingestuurde foto’s vormen samen een mooie collage. Voor december staat ‘licht’ als opdracht. De foto-expositie onder het thema ‘Verstilling’ is op dit moment te bewonderen op de eerste en tweede verdieping van het Jannes van Der Sleedenhuis, locatie Wolfsbos, Valkenlaan 5 7905 AA Hoogeveen Loop gewoon even binnen om te bewonderen….! Terugblik bloemschikdemonstratie Thijs Harmens - dinsdag 26 november Thijs werkt met duurzame en natuurlijke materialen. Ook gebruikt hij materialen die over zijn van een verbouwing. B.v. een stuk hout van zijn vensterbank heeft hij verticaal ijzerdraad gemonteerd en daar glazenbuisjes aan bevestigd met schitterende paarse orchideeën ‘Wallpaper’, trilgras en glimmers in gezet. Hij laat bij elk stuk duidelijk zien hoe hij het heeft opgebouwd. Om de tonkinstokken met wol te omwinden gebruikte hij de boormachine. De voorjaarskrans werd nu gebruikt als kerstkrans. Het was duidelijk, Thijs kan alles hergebruiken. Hij laat ons goed zien hoe alles in elkaar is gezet; zo b.v. welke technieken hij heeft gebruikt om een ondergrond van dennenappels te maken, door het geheel deze met ijzerdraad aan elkaar te verbinden. Veel verschillende materialen komen voorbij: hout, draad, glazen buisjes, takken, dennenappels, pitriet, handgeschept papier, enz. Daarbij heeft Thijs prachtige bloemen bij zich, zoals: de tulplelie, de paarse orchidee, mooie oranje bessen en Pinus. Tien personen zijn naar huis gegaan met een prachtig stuk door Thijs gemaakt. Grietje Zie ook de foto-impressie van deze avond. Leven in de tuin De tuin gaat in rust en voor ons tuinmensen zitten de meeste activiteiten er op. Ik heb aardig wat zakken gevuld met blad om er bladaarde van te (laten) maken, want bacteriën doen het werk. Zelf hoef je niet veel voor te doen, alleen verzamelen, liefst als het nat is. Dat is wat lastig want in Ruinen groeien vooral eikenbomen en ik heb het liefst gemengd blad. Waar ik een mooie hoop blad zie liggen vul ik een paar vuilniszakken en je ziet de mensen denken, maar niemand vraagt wat. Dat is eigenlijk wel jammer.
De dahlia’s zijn eruit en omdat ze buiten niet kunnen drogen ligt de bijkeuken vol en in de kamer ligt de rest voor de radiator, want ik heb geen kas. Zodra ze echt droog zijn gaan ze in kartonnen dozen de kelder in. Dat is afgelopen winter zo goed gegaan. Ik heb een aantal salvia’s uit de tuin gehaald en in potten gezet. Hopelijk halen ze de winter, want ze hebben zulke mooie kleuren. Een paar salvia’s had ik vorig jaar laten staan, zoals Amistad. Die kreeg een flinke emmer op z’n kop om droge voeten te houden. Dit jaar werd de plant manshoog en heeft maanden achtereen gebloeid, nu pas stopt het. Echt geweldig. Amistad krijgt dit jaar geen emmer, maar een speciekuip. De canna heeft al een speciekuip. Die is zo groot geworden dat die niet meer op te graven is.
In het minimoestuintje, waar een pompoen, een courgette en wat bonen groeiden, heb ik aardbeienplantjes gezet en in de ruimte ertussen winterharde sla gezaaid. Ik kreeg ze ooit op de plantenruilbeurs. Ze komen in grote getale op en ik moet ze eigenlijk wieden, maar dat lukt mij niet. Het zijn zulke prachtige plantjes. Ik denk dat het pluksla wordt. Ik weet ook niet of het wel zo handig is, sla tussen aardbeien. Maar ik heb al wel vlies achter de hand voor als het echt koud wordt. Verder leidt de tuin vooral tot wat filosoferen, zoals dat je in één jaar meerdere tuinen hebt. Wij hebben in ons eigen leven ook meerdere levens, want je bent niet meer dezelfde persoon van vijftig of dertig of zelfs tien jaar geleden. Dat is wel een mooi idee, alleen de tuin weet zich ieder jaar ook weer te vernieuwen, dat lukt ons niet. YT Wilde planten: Kwelders 5Fauna en eetbaarheid. Wat een verrassing op zondagavond 17 november! Ik kijk altijd naar “Vroege Vogels” op NPO2 en deze week waren ze in het waddengebied bij Moddergat, boven in Friesland. Zelf was ik net terug van een midweek op Schiermonnikoog, waar de November-wandelmaand in volle gang was. In Vroege Vogels liep Menno Bentveld met onder andere een ecoloog op de dijk en over de kwelder. De zeekraal was nog prachtig rood en geel. Verder zag je steenlopers en strandlopers hun voedsel bij elkaar scharrelen aan de voet van de dijk. Dat hadden wij op Schiermonnikoog ook gezien, waar nog veel trekvogels, zoals de rotgans, brandgans, goudplevier enzovoort te zien waren. De lepelaars waren al weggetrokken. Verder waren er nog grote aantallen scholeksters en bergeenden. Prachtig om te zien!
Hieronder zal ik kort ingaan op de eetbare planten. Maar we zagen struiken vol bessen van de kardinaalsmuts. Laat die nu juist giftig zijn voor mensen, maar niet voor vogels. De eetbare duindoornbessen waren bijna allemaal verschrompeld, maar dit zijn echte vitaminebommen (C, A, B1 en E).
Zilte planten kunnen heel gezond zijn, want ze bevatten een grote hoeveelheid ijzer, jodium, eiwitten, calcium, vitamine B1, B12 en vezels. Als je op Wildpluk wiki kijkt, zie je vele zoutminnende planten die je in de keuken als eetbare groente kunt bereiden. Voorbeelden hiervan zijn: • Hertshoornweegbree: deze plant is goed eetbaar. In de Italiaanse keuken wordt hij aangeraden vanwege zijn milde, nootachtige smaak en een knapperige structuur. Het doet een beetje denken aan peterselie, spinazie of groene kool. De plant wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt tegen koortsen en in de keuken als geleermiddel. • Zoutmelde: Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades. Of na roerbakken als garnering bij de vis. Ze kunnen ook gefrituurd als “groentechips” worden genuttigd. Behalve lekker en gezond zijn ze ook nog zeer decoratief. • Zeeaster: Dit plantje heeft een bijzondere zilte smaak. Het knapperige blad is rauw eetbaar, maar beetgaar (4 minuten koken) het lekkerst. In combinatie met vis-, schelp-, of schaaldieren is het een ideaal groentegerecht. Vroeger was zeeaster een groente voor de armen die geen eigen groentetuin bezaten. Tegenwoordig is het een luxe groente, omdat de blaadjes vrij moeilijk te bemachtigen zijn. • Zeekraalstamppot met dille: Een heerlijk recept uit Oma`s Stamp- en Stoofpotjes. • Zeekool en zeevenkel: Deze worden ook gekweekt aangeboden.
Hiermee sluit ik mijn reeks over de kwelders af. BG Plant in het Flitslicht: Lespedeza thunbergii van Marry van de KampDeze prachtige half-heester, staat bij ons in de voortuin mooi te zijn. Ik weet niet meer hoe ik hem ontdekt heb, maar sinds hij in de voortuin staat, heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Wat een schitterende struik! Het eerste jaar werd het een struikje, maar het tweede jaar was hij mooi van formaat. En toen hij goed gesetteld was, werd ik er helemaal blij van. Lespedeza is niet volledig winterhard. Daarom geven wij hem voor de winter een dekbedje van bladeren. De struik bloeit op nieuw hout. Dat wil zeggen: in maart de overige bladeren verspreiden en alle takken bij de grond afknippen. In de kortste keren krijgt hij nieuwe scheuten, waar ik dan onmiddellijk een raster van betongaas boven plaats waar deze nieuwe takken doorheen kunnen groeien en zo ondersteund kunnen worden. Immers, de takken kunnen zichzelf moeilijk staande houden. Dus goed opbinden! De grijsgroene blaadjes zijn heel mooi. Maar de bloei van donkerroze bloemen is als een waterval en verslaat alles. Half augustus tot oktober is het genieten van de paarse waterval. Ook de wilde bijen zien we regelmatig in de bloempjes kruipen. Groei & Bloei 10 puntenplan, maak je eigen compostIn de Nieuwsflits van november hebben wij verteld hoe je - in het klein - een compostvaas zou kunnen starten. Nu ben ik erg benieuwd wie deze tip heeft opgepakt en aan de slag is gegaan. Zou je mij willen vertellen hoe en waarin je jouw compost aan het uitproberen bent? Ik heb al gehoord dat een tuinierster met een minituintje is begonnen in een grote bloempot. Ik ben benieuwd, doe mee en stuur een foto naar mij door. Ik ontvang je verhaal met foto graag op het mailadres rmvandekamp@outlook.com BenFleuri is nu duurzaam bloemist!BenFleuri aan De Wielewaal in Hoogeveen is sinds kort gecertificeerd door de Barometer Duurzame Bloemist. Er heeft een audit plaatsgevonden waarin de hele bedrijfsvoering en inkoop werden gecontroleerd op duurzaamheid. Resultaat was dat het bedrijf het predicaat 'goud' in ontvangst mocht nemen. Daarmee zijn ze voorlopig de meest duurzame bloemist in Drenthe. Meer info over Barometer Duurzame Bloemist, https://www.barometerduurzamebloemist.nl/ Eindejaars plantenjacht 2024/2025FLORON organiseert deze winter voor de elfde maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijke periode: midden in de winter. Van Kerst t/m 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Doe mee! De regels zijn eenvoudig • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) tot en met 3 januari, met goed weer voor een wandeling. • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart op de website van FLORON om planten op naam te brengen. • Geef de resultaten door aan FLORON. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen. • FLORON > Activiteiten > Eindejaars Plantenjacht, • Zoekkaart 2019.indd Oplossing bessenBeste lezers en lezeressen van onze Nieuwsflits Mochten jullie geboeid zijn door het lezen van de Nieuwsflits van onze Groei & Bloei afdeling Hoogeveen, dan kunnen wij je aanraden om een abonnement te nemen op het tijdschrift GROEI & BLOEI.
Nog geen lid maar wel profiteren van deze mooie biologische aanbieding?
Sluit je dan vandaag nog aan bij de groenste & grootste tuinvereniging en ontvang: het decembernummer gratis en € 20,- korting voor 2025 • of kies voor een mooi welkomstgeschenk en tevens € 20 korting voor 2025 • directe toegang tot deze exclusieve pilotkorting op Bio-Kultura producten met deze link kun je direct lid worden: Word lid van Groei & Bloei
Wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp - rmvandekamp@outlook.com Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.
Beste mensen, het jaar is bijna om. Dit decembernummer is de laatste Nieuwsfits in het jaar 2024. Wij wensen jullie fijne feestdagen toe en een gezond 2025 Graag tot in het nieuwe jaar.
|